چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۹

چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۹

بیانیه حزب مشروطه ایران(لیبرال دموکرات) درباره بی حرمتی به آرامگاه غلامحسین ساعدی
بی‌تردید تعرض و بی‌حرمتی به مزار هر انسانی عملی نکوهیده و زشت است و ما قاطعانه عمل نابخردانه فردی مجهول الهویه ولی ناقص عقل و احتمالا مزدور، در اهانت به...
۱۲ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سردبير ماه
نویسنده: سردبير ماه
چگونه دفن یک ملت ممکن است؟
أردوغان هم مثل بقیه دیکتاتورها بعنوان یک جنایتکار در ذهنها باقی خواهد ماند. کُردهای سوریه و ترکیه با حق انتخاب و تعیین سرنوشت رویاهای خود را باز تعریف و بازتوليد...
۱۲ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: شمی صلواتی
نویسنده: شمی صلواتی
به بهانه تولد فروغ، بانوی شعر معاصر ایران!
فروغ در دنیایی به دنیا آمد که به او تعلق نداشت و به دلیل ناسازگاری با فرهنگ و هنجارهای رایج، از معیارهای خوشبختی متداول فاصله داشت و بیشتر عمر کوتاه...
۱۲ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
بیانیه  ۲۴۰ تن: يک گام مثبت...
اقدام اوباشانه این جماعت فقط اهانت به یک شخصیت ادبی و یک چهره فرهنگی نیست. این اقدام بازتاب یک نظام فکری و یک اندیشه سیاسی ارتجاعی و فاشیستی است که...
۱۱ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سیاوش
نویسنده: سیاوش
آیا سوریه یک استثنا بود یا باید منتظر اتفاقات مشابه در سایر کشورهای خاورمیانه باشیم؟
شاید سقوط دیکتاتوری ۵۰ ساله رژیم اسد، آغازگر دور سوم از بهار عربی باشد، به‌ویژه اگر نتیجه خوبی حاصل شود. این موضوع می‌تواند در آن کشورهایی اتفاق بیفتد که خیزش‌های...
۱۱ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: آصف بیات
نویسنده: آصف بیات
چه بر سر زنان سوریه خواهد آمد؟
رؤیا‌پردازی‌های انقلابی تقریباً همیشه پشتِ درِ خانه‌ها متوقف می‌شود، و این باید ما را فوق‌العاده خشمگین کند. لولا ایتوربه، آنارشیست و مبارز اسپانیایی، در سال ۱۹۳۵ نوشت: «به نظر می‌رسد که...
۱۰ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: مونا طحاوی
نویسنده: مونا طحاوی
قمارباز
در آن سال‌های دور، بودن در پایتخت، برایم جذابیتی دو چندان داشت. هم فیلم و سینما بود و کوه و هم سرکشی مدام به کتابخانه اخوی‌ها... اخوی بزرگ، کتابخانه‌اش یک...
۱۰ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان

شهروند تام پین…

«می‌دونی چيه پيت! يهو هوس كردم زياد عمر كنم. زياد!... می‌خوام باشم و ببينم چطور ميشه... شايد بالاخره معلوم بشه اين قرن، قرن امريكا يا روسيه يا قرن اتم نيست. چقدر عاليه اگر معلوم بشه اين قرن، قرن همه مردمه. مردم دنيا. مردم آزاد كه راهی برای زندگی با هم پيدا كرده باشند. دلم می‌خواد زنده باشم و يه همچين روزی را ببينم...»
هوارد فاست

هوارد فاست

از میان رُمان‌هایی که «هاوارد فاست[i]» نوشته است؛ «تام پین» جزء محبوب‌ترین و پرفروش‌ترین‌های آن است. این کتاب سال ۱۹۴۳ منتشر شد و هنوز هم بعد از گذشت حدود هشت دهه، کتابی‌ست جذاب و خواندنی. برای بسیاری از ما نام «توماس پین» که با آثاری مثل «عقل ‌سلیم‌ وحقوق ‌بشر» بر اذهان زمان خود اثر گذاشت و در انقلاب ِ و استقلال امریکا هم نقش‌آفرینی موثری داشت؛ نامی‌ست در میان نام‌های دیگر موجود در کتاب‌های تاریخ…

«تام پین» مردی پرشور و بی‌باک، سخاوتمند، با خلق‌وخویی خاص است. «فاست» تا جایی که ممکن بود به واقعیت‌ها و مستنداتی که از زندگی «تام پین» به جای مانده بود؛ پای‌بند ماند و از آن مهم‌تر اینکه لابه‌لای روایت ِحوادث، افکار و نوشته‌های وی را نیز بازخوانی کرده… همین ویژگی‌ها و نیز رابطه متعادل میان مستندات و تخیلات، ارزش این رمان را برای کسانی که «تاریخ» برای‌شان موضوعی‌ست جدی؛ به اثری درخور ِاعتنا تبدیل نموده است.
خود امریکایی‌ها هم این رمان را بسیار دوست دارند، زیرا هم به تاریخ روزهای انقلاب و «استقلال» آنان می‌پردازد وهم از ارزش‌هایی مثل روراستی و پایمردی بر آنچه درست است؛ سخن می‌گوید که به نظرشان در عصر حاضر رنگ باخته و دیگر مثل روزهای انقلاب دستکم از سوی سیاستمداران، مهم تلقی نمی‌شود. «فاست» از آن دسته کسانی بود که به یک امریکای آرمانی اعتقاد داشت و معتقد بود که سیاست‌بازی و منفعت‌طلبی گروهی، اولویت‌های این امریکا را تغییر داده است؛ و آنچه را که ما امروز گُم کرده‌ایم، در گذشته و با رجوع به آن می‌توانیم پیدا کنیم.
«هوارد فاست»، «تام پین» را آن‌گونه که بود، پر از شور زیستن و مبارزه، خستگی ناپذیر و پرتوان آفرید. تصویری دقیق و واقعی از مردی که بی‌واهمه از قدرت‌مداران، از منافع همه‌ی مردمان دفاع می‌کرد. نگاه او به آینده بود، آینده‌ای که در آن ستمدیدگان در هراس از ستمگران نیستند. «تام پین» رساله می‌نوشت، رساله‌ای از پی رساله‌ای و فریادش طنین‌افکن شده بود همراه سربازان در جبهه‌ها… وسرانجام آمریکا به استقلال رسید. در جریان انقلاب فرانسه، «پین» فریاد انقلابیون فرانسوی را به گوش جان شنید. از مزرعه و مزایای زندگی‌اش در آمریکا دست شُست و برای یاری بپاخاستگان به فرانسه رفت. انقلاب فرانسه به روی او آغوش گشود. او را چون عضوی از کنوانسیون ملی در مجلس پذیرفتند. پس از محاکمه لویی شانزدهم، طی سخنرانی پرشور و پرتهوری درخواست اعدام شاه را نکوهید و تبعید او را توصیه کرد. سرانجام ژاکوبن‌ها به رهبری روبسپیر قدرت را به دست گرفتند…
در دسامبر ۱۷۹۳، او را به زندان لوکزامبورگ بردند. در زندان سایه ی گیویتن را بالای سرش احساس می‌کرد؛ اما دل از نوشتن و سرودن و… برنداشت…

حالا چقدرفاصله است بین «تام پین»ِ خردگرا و وفادار به آرمان‌های انسانی آن دوران و سردمداران کمپانی‌های تسلیحاتی این روزهای دنیا…
الیا کازان[ii] کارگردان بزرگ سینما در فیلم «قرارداد شرافتمندانه» در سکانس پایانی، دیالوگی دارد که مادر رو به پسرش چنین می‌گوید: «می‌دونی چیه پیت! یهو هوس کردم زیاد عمر کنم. زیاد!… می‌خوام باشم و ببینم چطور میشه… شاید بالاخره معلوم بشه این قرن، قرن امریکا یا روسیه یا قرن اتم نیست. چقدر عالیه اگر معلوم بشه این قرن، قرن همه مردمه. مردم دنیا. مردم آزاد که راهی برای زندگی با هم پیدا کرده باشند. دلم می‌خواد زنده باشم و یه همچین روزی را ببینم…»

اردیبهشت۱۴۰۲ پهلوان
@apahlavan

[i] هاوارد ملویل فاست Howard Fast زاده ۱۱ نوامبر ۱۹۱۴ و درگذشته ۱۲ مارس ۲۰۰۳، رُمان نویس و نویسنده‌‌‌ی امریکایی است… اسپارتاکوس و راه‌آزادی از معروف‌ترین رُمان‌های اوست… فاست از سنین پایین شروع به نوشتن کرد. او در حالی که برای یافتن مشاغل عجیب و غریب در سراسر کشور از هرچه دستش میرسید سواری میگرفت بر قایق و راه آهن سوار می شد، اولین رمان خود را به نام دو دره نوشت که در سال ۱۹۳۳ هنگامی که ۱۸ سال داشت منتشر شد. اولین اثر محبوب او شهروند تام پین Citizrn Tom paine! بود که روایتی تخیلی از زندگی توماس پین بود. فاست که همیشه به تاریخ آمریکا علاقه مند بود، همچنین آخرین پیشگامان The last Frontiers (درباره تلاش سرخپوستان شایان برای بازگشت به سرزمین مادری خود که الهام بخش فیلم پاییز شایان در سال ۱۹۶۴) و جاده آزادی (درباره زندگی بردگان سابق در حین بازسازی) را نوشت .

[ii] الیا کازان Elia Kazan با نام کامل الیاس کازان‌اوغلو Elias Kazantzoglo ۱۹۰۹–۲۰۰۳ کارگردان، نویسنده و تهیه‌کننده آمریکایی- یونانی بود. در فیلم «قرارداد شرافتمندانه»، نقش مادر را «سلست هولمCeleste Holm» ایفا می‌کند و پسر را «گریگوری‌ پک Gregory Peck»…

تاریخ انتشار : ۲۵ اردیبهشت, ۱۴۰۲ ۴:۲۴ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بیانیه حزب مشروطه ایران(لیبرال دموکرات) درباره بی حرمتی به آرامگاه غلامحسین ساعدی

چگونه دفن یک ملت ممکن است؟

به بهانه تولد فروغ، بانوی شعر معاصر ایران!

بیانیه  ۲۴۰ تن: یک گام مثبت…

آیا سوریه یک استثنا بود یا باید منتظر اتفاقات مشابه در سایر کشورهای خاورمیانه باشیم؟

چه بر سر زنان سوریه خواهد آمد؟