پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۴:۳۶

پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۴:۳۶

صدای لمپنیسم در پوشش سلطنت طلبی...
این افراد، که ظاهراً توانایی ورود به بحثی مستدل و منطقی با منتقدان را ندارند، سعی دارند به جای پرداختن به گفتگوی سالم و تبادل نظر سازنده، با توسل به...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
چپ، آزادی و عدالت در تاریخ معاصر ایران!
در این بخشِ پایانی، ابتدا مروری کوتاه بر تاریخ چپ ایرانی دارم، از سال‌های آستانه‌ی جنگ اول جهانی تا امروز و سپس تلاش می‌کنم تا در پرتو نکات مطرح شده...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: علیرضا بهتوئی
نویسنده: علیرضا بهتوئی
ضرورت چپ وجمهوری خواهی...
برای جریان چپی که می خواهد برای دغدغه های عمومی نسبت به وضعیت وخیم شکاف طبقاتی سیاستهای خصوصی سازی و کاهش نقش دولت در جوامع بازاری معاصر که نولیبرالیسم آنرا...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: جابر حسینی
نویسنده: جابر حسینی
چله ی زمستان
یلدا، شبِ قشنگ/ شبِ خاطره ها، و دوران زمان/ دوران دریائی دل،/ و دوستی ها و رفاقت ها
۱ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوە داد
نویسنده: کاوە داد
ماشین اعدام و سرکوب را متوقف و زندانیان سیاسی را آزاد کنید
حکومت جمهوری اسلامی،در این شرایط که در زمینه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و مسائل منطقه ای با نا کامی روبرو شده و به شدت در بن بست و بحران...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: جبهه ملی ایران
نویسنده: جبهه ملی ایران
گسترش مقاومت مردم، زمينه ساز گذار از جمهوری اسلامی به دموکراسی!
بیانیه جمهوری سکولار دموکرات در ایران: ابداع اشکال جديد مقاومت مدنی به‌ویژه توسط زنان که با شجاعتی کم نظیر و با خلاقیت خارق العاده صورت می گيرد، جهانیان را به تحسین...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
پلیس نیویورک در جریان اعتصاب تاریخی آمازون کارگران را دستگیر کرد!
"اگر بسته شما در تعطیلات به تاخیر افتاد، می توانید حرص سیری ناپذیر آمازون را سرزنش کنید. ما به آمازون مهلت مشخصی دادیم تا به پای میز مذاکره بیاید و...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: گودرز اقتداری
نویسنده: گودرز اقتداری
سور بز

سُور بُز یوسا؛ «هرکه با شمشیر زندگی کند، با شمشیر هم می‌میرد.»

«هرکه با شمشیر زندگی کند، با شمشیر هم می‌میرد.» این را ما نمی‌گوییم، بلکه «اورانیا» زن چهل و نه ساله و شوربخت ُرمان « ُسوربُز» به پدر پیر و مفلوکش، سناتور اگوستین کابرال، ملقب به «عقل کل» می‌گوید؛ اما بسیار دیر... سور بز The Feast of the Goat با عنوان ...

«هرکه با شمشیر زندگی کند، با شمشیر هم می‌میرد.»

این را ما نمی‌گوییم، بلکه «اورانیا» زن چهل‌و‌نه ساله و شوربخت رُمان « سُور بُز» به پدر پیر و مفلوکش، سناتور اگوستین کابرال، ملقب به «عقل کل» می‌گوید؛ اما بسیار دیر…

سور بز The Feast of the Goat با عنوان اصلی La fiesta del chivo رمانی است نوشته «ماریو بارگاس یوسا^» نویسنده پرویی که روایت ماجرای دیکتاتوری حکومت «رافائل تروخیو»ست.

به قول خود یوسا «هیچ چیز مانند ادبیات درخشان، روحیه‌ی انتقادی و آگاهی بخشی را در جامعه برنمی‌انگیزد…»

رمان چهار محور اساسی دارد: 

یکم. داستان دیکتاتور و مسیری که طی نموده…

دوم. افرادی هستند که فرمانبردار و مزدور دیکتاتورند…

سوم. مردم یا جمعیت غریق‌اند که به مفهوم واقعی کلمه سیاهی لشکر ستم‌کشی هستند که گاهی هم از شرمساری دوری می‌جویند…

و محور چهارم. واقعیت زندگی آدمی با جنبه‌های گوناگون آن است… هنر یوسا در نشان دادن لحظه‌های زندگی بینظیر است. همین است که در میانه‌ی جنگ و خیانت و کشتار، رگهای از عشق، لطافتی بی‌نظیر در هوا می‌پراکند و تا آخر مخاطب را گیج برجا می‌گذارد که پایان این عشق به کجا می‌رسد! نگاه او چند جانبه است…

اگر باور داشته باشیم که مارکز^^ تمام هنرش روی تکنیک‌های ادبی متمرکز است تا قصه را به چشم و گوش خواننده برساند و فوئنتس^^^ دیگر نویسنده امریکای لاتین، ادبیات را وسیله‌ای قرار میدهد تا فلسفه، تاریخ و جهان اسطوره و افسانه‌ها را در متن بگنجاند؛ «یوسا» به نوعی بین این دو قرار می‌گیرد. هم به خود قصه اهمیت میدهد و هم به مضمون سیاسی تاریخی آن…

قساوت دیکتاتور نسبت به مخالفان به طور عام و دشمنانش در میان خواص، محور نخست قصه است…

به قول توماس هابز^^^^: «میثاق‌ها بدون تکیه بر شمشیر، الفاظی بیش نیستند…» اما خشونت از بالا هم مثل تمام پدیده‌ها، عمر ابدی ندارد، ملتها پایدار می‌مانند و این حکومت‌ها هستند که تغییر می‌کنند. اما تا زمانی که حیات دارند، حاضر نیستند بپذیرند که فساد و خشونت دو روی یک سکه‌اند، و حتی اگر ترس و جهل توده‌ها مانع عصیان آنها و سرنگونی حکومت نشود؛ سنتز فساد و خشونت، مستقل از اراده‌ی انسانها، این وظیفه را به عهده می‌گیرد…

در سور بز، ما شخصیت‌های واقعی را در پوشش شخصیت‌های داستانی می‌بینیم. «ژنرال توماس دیاس*»، «آنتونیو دلامازا*»، «آمادئو گارسیا گررو*» و «ژنرال آنتونیو ایمبرت*» همگی آدم‌هایی واقعی حکومت‌اند که حتی اگر جنبه‌ی واقعی بودن آنها و اینکه یک روز وجود داشته‌اند را هم در نظر نگیریم؛ می‌توان مثل شخصیت‌های یک داستان با آنها برخورد کرد، چون «یوسا» موشکافانه و با جزئیات به دل زندگی و احساسات و آرمانهاق و سرنوشت تک‌تکشان می‌رود و ما را با مسیر دشواری که هرکدام طی می‌کنند، همراه می‌سازد…

به تعبیر فرزانه‌ای این قصه‌ی «یوسا» با تو حرف می‌زند و مثل دلی‌ست که از داغ فاجعه‌ی مظالمی که مستبدین می‌آفرینند؛ گریه می‌کند. زیرا بسیارند مردمانی که از ستم رنجها و مصائبی که بر هم‌وطنان‌شان رفته، آگاه نیستند و راهی برای نشان دادن آنها نیست مگر با ادبیات درخشان همانند «یوسا»…

«رافائل تروخیو»ی دیکتاتور، ظاهراً به دنبال انباشت سرمایه برای خود نیست و با علاقه این درآمدها را برای تحکیم پایه‌های حکومت‌اش صرف می‌کند؛ با این حال، اوضاع و احوال اقتصادی آنگونه که او دوست دارد؛ پیش نمی‌رود. کشور دچار تحریمی گسترده شده و همه‌ی آنچه که ساخته در حال فروپاشی‌ست… علاوه بر فشارهای خارجی، جسم او هم به دلیل بالا رفتن سن، دیگر یاری‌اش نمی‌کند و در اطراف خود هم جانشین لایقی نمی‌بیند. او معتقد است وقتی خودش نباشد کسی نمیتواند جلوی تنبلی و سهل‌انگاری و حماقت کارگزاران حکومتی را بگیرد و در نتیجه معلوم نیست بر سر چیزهایی که او یک عمر، صرف ساختن آن کرده؛ چه می‌آید!… همین نگرانیها، نشان می‌دهد دیکتاتوری صالح، توهمی بیش نیست!… با این اوصاف است که به‌مرور، اطراف دیکتاتورها از افراد لایق و کارآمد خالی می‌شود و آن‌هایی که باقی می‌مانند نیز، ترس حذف شدن توسط ولی‌‌نعمت خویش را همواره حس می‌کنند و همین ترس باعث می‌شود به افرادی بی‌خاصیت، چاپلوس و ریاکار مبدل گردند…

پس از مرگ تروخیو، هزاران نفر از مردم ساعت‌ها در صف می‌ایستند تا به تابوت او ادای احترام کنند و از ته دل ضجه بزنند و سوگواری نمایند. طبعاً همواره این پرسش قابل طرح است که چرا آدمهای تحصیل‌کرده و کتاب‌خوانده و فرهیخته، «که قاعدتاً باید شامه تیزی برای شناخت هر چیز مسخره داشته باشند» در این تله‌ها سقوط می‌کنند…

امروز او (دیکتاتور) آدمی از یادرفته در عالم سیاست است. اما کشور و مردمش خشونتی قهرآمیز به خود دیده‌اند که توجهی جهانیان را به خود جلب کرده. حالا از «تروخیو» به عنوان یکی از جنایتکاران تاریخ یاد می‌کنند که موجودیت و فردیت انسان را به باد فنا داد…

این مهارت کم نظیر «ماریو بارگاس یوسا»ست که به یادمان می‌آورد چه کسانی سرگذشتی بشر را ساخته‌اند و چه گونه با نفرت آن را تکرار کرده‌اند.

میگویند رمان‌نویس‌های اسپانیایی‌زبان امریکای لاتین، دلایل و انگیزه‌های زیادی متکی به تجربه‌های شخصی خویش دارند تا از دیکتاتوریها بنویسند. آنان با این کار، هم راوی داستانند و هم تجربیات تاریخی کشور خویش را روایت می‌کنند.

ماریو بارگاس یوسا با نوشتن رمان خشم‌آلود و مسحور کننده «سور بز نر»، اثرى از خود به جا گذاشته که در کنار «پاییز پدرسالار» گابریل گارسیا مارکز قرار مى‌گیرد؛ آثارى که خطرات و عواقب مرگبارى که دیکتاتورها مى‌توانند بر زندگى مردم عادى داشته باشند را مورد کندوکاو قرار مى‌دهند…

پانوشت:

^.خورخه ماریو پدرو بارگاس یوسا Jorge Mario Pedro Vargas Llosa زاد ٔه ۲۸ مارس ۱۹۳۶ داستان‌نویس، مقالهنویس، سیاستمدار و روزنامه‌نگار پرویی…

^^.گابریل خوزه گارسیا مارکز Gabriel José García Márquez زادٔه ۶ مارس۱۹۲۷ در دهکدٔه آرکاتاکا، در منطقٔه سانتامارا کلمبیا، درگذشته ۱۷ آوریل ۲۰۱۴ رمان‌نویس، نویسنده، روزنامه‌نگار، ناشر و فعال سیاسی کلمبیایی…

^^^.کارلوس فوئنتس .Carlos Fuentes Macías. زاده ۱۱ نوامبر ۱۹۲۸، درگذشته ۱۵مه ۲۰۱۲ نویسنده مکزیکی…

^^^^. توماس هابْز Thomas Hobbes زاده ۵ آوریل ۱۵۸۸ ، درگذشته ۴ دسامبر ۱۶۷۹، فیلسوف انگلیسی و آغازگر به‌کارگیری عقلانیت و استدلال در اندیشه‌های سیاسی و انسان‌شناسی…

*.اینان ژنرال‌های حکومت «رافائل لئونیداس تروخیو مولینا» بوده‌اند که نقشه ترورش را طراحی نمودند..

واپسین روزهای اَمرداد ۱۴۰۲

پهلوان

 @apahlavan

تاریخ انتشار : ۳ شهریور, ۱۴۰۲ ۵:۲۶ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

به پیشواز شب چلّه – پایداری در پیروزی نور و آزادی بر ظلمت و استبداد!

هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) از این که نخستین پیام خود پس از انتخابش را هم زمان با شب یلدا، پایان جان‌سختی شب و جشن آغاز بازگشت نور بر زندگی و طبیعت راهی خانه‌های هم‌میهنان خود می‌نماید، خرسند است. ما این هم‌زمانی امیدآفرین را ادامهٔ  راهی می‌دانیم که دیری‌‌است در همراهی با مردم سرزمین‌مان در پیکار دیرینه‌شان با شب و ظلمت و در پیوند با آزادی و نور، برگزیده‌ایم.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

رئیس جمهور پزشکیان، وعده‌هایش و انتظارات مردم…

قراین، شواهد و تحولات جاری در کشور حاکی ازآن است که در صورت مخالفت مسئولان نظام و افراطیون با خواست مردم و درک نادرست از تحولات داخلی، منطقه‌ای و جهانی، جامعه درگیر حوادث و اتفاقات بسیار ناگوار خواهد شد. با این چشم‌انداز از تحولات پیش رو ضروری است تا سازمان‌ها، احزاب، نهادهای مدنی و تشکل های صنفی- سیاسی، با ارزیابی از تحولات ناشی ازحوادث و اتفاقات احتمالی، برای ایفای رسالت تاریخی خود همراه و همسو شوند.

مطالعه »
بیانیه ها

به پیشواز شب چلّه – پایداری در پیروزی نور و آزادی بر ظلمت و استبداد!

هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) از این که نخستین پیام خود پس از انتخابش را هم زمان با شب یلدا، پایان جان‌سختی شب و جشن آغاز بازگشت نور بر زندگی و طبیعت راهی خانه‌های هم‌میهنان خود می‌نماید، خرسند است. ما این هم‌زمانی امیدآفرین را ادامهٔ  راهی می‌دانیم که دیری‌‌است در همراهی با مردم سرزمین‌مان در پیکار دیرینه‌شان با شب و ظلمت و در پیوند با آزادی و نور، برگزیده‌ایم.

مطالعه »
پيام ها
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

صدای لمپنیسم در پوشش سلطنت طلبی…

چپ، آزادی و عدالت در تاریخ معاصر ایران!

ضرورت چپ وجمهوری خواهی…

چله ی زمستان

ماشین اعدام و سرکوب را متوقف و زندانیان سیاسی را آزاد کنید

گسترش مقاومت مردم، زمینه ساز گذار از جمهوری اسلامی به دموکراسی!