“ثقل زمین کجاست؟ من در کجای جهان ایستاده ام”.
امروز سالروز تصویب کنوانسیون بینالمللی حقوق کودک و روز جهانی کودک است. سازمان ملل متحد برای ساختن دنیای بهتر، روز۲۰ نوامبر را روز جهانی کودک نامگذاری کرده تا کودکان در سراسر جهان بدانند که همه بچه ها آزاد به دنیا آمده و دارای ارزش یکسان و از حقوق یکسانی برخوردارند (۱). بدانند که حق داشتن نام ، ملیت و حق حمایت دارند و باید از بهترین مراقبت های بهداشتی ممکن و غذا و نوشیدنی کافی برخوردار شوند. کودکان حق دارند که شنیده شوند و مورد توجه قرار گیرند. آن ها حق دارند به مدرسه بروند، بازی کنند و اوقات فراغت و استراحت داشته باشند (۱).
متاسفانه، امروز جهان پیرامون ما تا این اندازه برای کودکان نا امن و بیگانه با حقوق ذکر شده در کنوانسیون بینالمللی حقوق کودک نبوده است. از وقوع جنگهای ویرانگر، آوارگی و کوچ اجباری، گرسنگی، قحطی، خشونت کلامی و نادیده گرفتن نیازهای عاطفی، کار در کودکی، ترک تحصیل، ، کودک همسری، آلودگی وحشتناک محیط زیست و خشکسالی، گرمایش زمین تا آلودگی هوای شهرهای بزرگ و افزایش حیرتآور خشونت علیه کودکان… میراث خطرناک قدرت های جهانی و بزرگترها برای کودکان است.
طبق گفته یونیسف (۲) روزانه بیش از ۴۰۰ کودک در غزه کشته یا زخمی می شوند. بیش از ۴۶۰۰ کودک از زمان آغاز درگیری ها کشته و تقریباً ۹۰۰۰ کودک مجروح شده اند. تعداد۱۷۰۰ کودک ناپدید شده و ممکن است در زیر ویرانه ها کشته یا زخمی شده باشند و نیمی از۱.۵ میلیون نفر آواره در داخل غزه کودک هستند. در کرانه باختری حداقل ۱۵۱ کودک کشته شده اند. این تعداد بیشتر از کل کودکان کشته شده در سال ۲۰۲۲ است. بیش از ۱۳ بیمارستان و ۲۳ مرکز خدمات بهداشتی اولیه در نوار غزه بسته شده اند. سازمان بهداشت جهانی از ۷ اکتبر تا امروز ۲۳۵ حمله به بیمارستانها و مراکز درمانی در فلسطین را مستند کرده است. زندگی یک میلیون کودک، به ویژه در شمال غزه در هوا معلق است. به گفته آدل خدر، مدیر منطقه ای یونیسف، این کودکان جایی برای رفتن ندارند و در معرض خطر شدید قرار دارند. یونیسف در محل است و کمک های اضطراری مانند آب، تجهیزات پزشکی، سوخت و حمایت های روانی را ارائه کرده است. نیاز به کمک و حمایت از کودکان بسیار زیاد و دائماً در حال افزایش است (۲).
خانم راسل، مدیر آژانس ویژه سازمان ملل در امور پناهندگان فلسطینی در مقابل اعضای شورای امنیت گفت: «بهای حقیقی افزایش درگیریهای اخیر در غزه با زندگی کودکان اندازهگیری خواهد شد، هم انهایی که جان خود را در این خشونتها از دست داده اند و هم آنهایی که مسیر زندگی شان برای همیشه توسط این جنگ عوض خواهد شد» (۳).
کودکان امروز آیندهسازان جامعهی فردای ما خواهند بود، آن ها را دریابیم.
منابع