شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۴:۱۹

شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۴:۱۹

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: "گوی" و "میدان"
پیشرفت علم و تکنولوژی و نوآوری‌های این عرصه و گسترش و همه‌گیری فضای مجازی، امکان بی‌بدیلی را برای نور انداختن بر تاریکخانه اشباح و برملا کردن دروغ و نیرنگ‌های پشت...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بردیا سیاوش
نویسنده: بردیا سیاوش
اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات
ریسکی که حکومت انجام داد و فکر می‌کرد که با اتخاذ این روش می‌تواند هم‌ مشارکت را بالا ببرد و هم یک جناح اصول‌گرای میانه را بار دیگر بر راس...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!
ای کاش رسالت پروژه‌ی میرباقری‌هراسی، مقدمه‌ی ضدحمله به آن بود. اما نیست و عملاً ترمزی‌ست در برابر پیشرفت و دعوت به آهسته بیا و آهسته برو که گربه شاخت نزند.
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!
کاش می‌شد دوباره مثل آن روزها به یاد مردم بیفتیم و به آن‌ها سر بزنیم و مثل آن روزها صمیمانه پای درد دلشان بنشینیم و ببینیم که چه دل خونی...
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
مشخصات حکومت- قانون
اگر قوانین را تنها وسیله‌ای برای برقراری نظم در جامعه فرض کنیم،حاكمیت قانون به مفهوم برقراری نظم و انضباط اجتماعی خواهد. در این روی‌کرد قانون تنظیم‌کنندۀ روابط حاکمیت و شهروندان...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری
تایتانیک
چیستی و سرشت فلسفی قصه‌ی تایتانیک امری فراتر از عاشقانه‌های آن است. جوهره‌ی فلسفی فیلم‌نامه، داستانِ شکستِ پنداره‌ی لگام زدن بر انگاره‌های فردی‌ست ...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان
آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و...
۲ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی

۳۰ سال پس از آزادی ماندلا, رویا ها محقق نشده است…

درآفریقای جنوبی از میراث نلسون ماندلا چه چیزی باقی مانده است؟ او نماد جنبش ضد آپارتاید در این کشور بود و هنوز هم به عنوان یک الگو در مبارزه با ظلم و بی عدالتی شناخته می شود.اما روحیه کشور متشنج است و اعتماد به دولت در حال کاهش است. از سوی دیگر، دموکراسی آفریقای جنوبی با قوه قضاییه عمدتاً مستقل، رسانه‌های آزاد و جامعه مدنی هوشیار خود, ثابت می‌کند که انعطاف‌پذیر است. 

کنگره ملی آفریقا ( ANC), معروف ترین جنبش مقاومت در آفریقا بودکنگره ملی آفریقا هنگام به قدرت رسیدن در سال ۱۹۹۴، چراغ سیاسی و اخلاقی کشور آفریقای جنوبی بودکه تا به امروز آن را حفظ کرده است. ANC حزب نلسون ماندلا بود. ANC امید بودکنگره ملی آفریقا که به اختصار ANC نامیده می شود، یک جنبش مقاومت و بعداً حزب سیاسی که جذابیت سیاسی و اخلاقی آن بسیار فراتر از مرزهای آفریقای جنوبی رسیدیک الگوی سیاسی و یک افسانه بود اما امروزامیدی زیادی به آن نمانده است

نلسون ماندلا به عنوان یکی از بنیانگذاران کنگره ملی آفریقا (ANC) که علیه رژیم آپارتاید سفید پوست در آفریقای جنوبی مبارزه کرد، ۲۷ سال را در زندان گذراندهنگامی که او در ۱۱ فوریه ۱۹۹۰ آزاد شد، عملاً پایان آپارتاید در آفریقای جنوبی بودماندلا به خاطر مبارزات خستگی ناپذیرش جایزه صلح نوبل را در سال۱۹۹۳ دریافت کرداز سال ۱۹۹۴ تا ۱۹۹۹ او اولین رئیس جمهور سیاه پوست آفریقای جنوبی بوداما امیدها و انتظاراتی که به پایان برتری سفیدپوستان گره خورده بودند بسیار زیاد بودندشاید خیلی زیاداما  اکنون درگیری ها دوباره افزایش یافته و نابرابری های اجتمایی به وضوح دیده می شوندانتقادات از حزب کنگره ملی آفریقا که از اولین انتخابات آزاد در سال ۱۹۹۴ بر کشور حکومت می کند، در حال افزایش استاین امکان وجود دارد که  برای اولین بار در انتخابات پارلمانی ۲۰۲۴ اکثریت مطلق خود را از دست بدهد.

آفریقای جنوبی نمی تواند فساد را تحت کنترل درآوردمشکل اصلی آفریقای جنوبی فساد گسترده استدکتر آشوک چاندیکا در مقاله Dlf توسط Leonie March در سال ۲۰۲۱ گفت که پس از انتخابات ۱۹۹۴، به رئیس جمهور قدرت زیادی داده شدما به فردی مانند نلسون ماندلا فکر کردیمو سپس  یاکوب زوما  آمدنهادهای دولتی توخالی شدند، پست های دولتی توسط افراد  نالایق اشغال شد و مجریان قانون در شرایط  سختی  قرار گرفتندحتی اگر فردی فاسد شناخته می شد,برای او عواقبی در پی نداشتهمچنین به دلیل این معافیت از مجازات است که به نظر نمی رسد ما در مبارزه با فساد پیروز شویم.

معماری آپارتاید به عنوان یک مشکل اساسی این وضعیت با بیکاری بسیار بالای بیش از ۳۰ درصد و حتی دو برابر بیشتر برای جوانان بدتر شده استاما مالکیت زمین و مسکن مقرون به صرفه نیز از جمله مسائلی است که در آفریقای جنوبی ادامه داردروزنامه‌نگار لئونی مارچ گزارش می‌دهد که این ها نشانه‌های غیرقابل انکار نابرابری اجتماعی تاریخی است که در آفریقای جنوبی بیش از هر کشور دیگری در جهان آشکار استکشور آفریقای جنوبی همچنان از زیرساخت های توسعه نیافته مزمن رنج می بردسیاست اصلاحات ارضی در دهه های اخی,ر منجر به توزیع عادلانه تر زمین های کشاورزی نشده استو شهروندان شهرستان ها، از خدمات بسیار ابتدایی دولتی مانند آب و برق نصیب می برند.

نولوتاندو فونگولا، دانشمند علوم سیاسی، می گوید که معماری آپارتاید باقی مانده استاین سازه‌ها هنوز به وضوح قابل مشاهده هستندمانند فاصله شدید ساختاری بین محله‌های سفیدپوست نشین، شهرک‌های سیاه‌پوست و جمعیت هندی ها همین امر در مورد سیستم اداره مدارس نیز صدق می کندمدارس برای هندی ها و رنگین پوستان کمی بهتر از سیاهپوستان بودنابرابری اجتماعی در کشور نیز عامل رشد بیگانه هراسی در کشور تلقی می شودکارین ورهیم، خبرنگار آفریقای جنوبی، می‌گوید: ” مردم می‌بینند که دیگران به کشورشان می‌آیند… و اندک فرصت‌های کاری باقی مانده و  پول و درآمدشان را از دست شان خارج می کنند.”

انتقاد از حزب حاکم ANC

آنچه در مورد حزب حاکم ANC مورد بحث و انتقاد قرار گرفته این است که چه کسی یا چه کسانی مسئول مشکلات کشور استهنوزچه چیزهایی به ساختارهایی مرتبط است که  می توان آن را تا به ۱۵۰ سال جدایی نژادی ردیابی کرد و مسئولیت ANC را که از سال۱۹۹۴ حکومت کرده است ارزیابی کرد. بارها و بارها، سیاستمداران فعلی با این ادعا که آسیب های اجتماعی مختلف پیامدهای بلندمدت آپارتاید هستند از خود دفاع کرده اندنولوتاندو فونگولا، دانشمند علوم سیاسی، تاکید می کند که این به این سادگی نیستما محصول عواقب وحشتناک آپارتاید هستیم، اما باید اعتراف کرد که ANC شکست خورده استاز نظر سیاسی ما آزادی را به دست آورده ایم، اما از نظر اقتصادی بسیاری از چیزها ثابت مانده استاقتصاد آفریقای جنوبی در دستان یک اقلیت استثروتمندان بسیار ثروتمند و فقرا بسیار فقیر هستندو ANC نیز مسئول این امر استنه تنها آپارتاید، بلکه دهه های گذشته نیز با طمع مسولان همراه بود و اکنون کشور در خطر فروپاشی قرار داردحزب کنگره ملی آفریقا در مورد تجدید، تحول اقتصادی، اصلاحات ارضی و مبارزه با فساد صحبت می کند، اما تا کنون خود را بین این لفاظی های خالص و ناب پنهان کرده استو هیچ نتیجه عملی از خود نشان نداده است.

افول جنبش آزادیبخش ANC

 جنبش آزادیبخش ANC که زمانی مورد احترام ماندلا بود، بسیاری از فعالان را ناامید کرده استساختارهای قدیمی همچنان به حیات خود ادامه می دهند، اختلافاتی بر سر حقوق مالکیت وجود دارد، کلیشه های نژادپرستانه قدیمی و زخم ها دوباره در حال بروز هستندافول جنبش آزادیبخش ANC به وضوح دیده می شود.

سیفیسو نتولی، فعال سیاسی می گوید: ” می توانید شاهد ادامه برنامه ریزی شهری آپارتاید در آفریقای جنوبی جدید باشیدبه عنوان مثال، در منطقه ژوهانسبورگ بریکستون، سفیدپوستان معمولاً صاحبخانه و سیاه پوستان مستأجر هستندتا به امروز، تقریباً هیچ سفیدپوستی در شهرستان‌هایی مانند سووتو زندگی نمی‌کنداز زمان ماندلا، دولت وعده داده است که برای مردم خانه بسازداما سوال اینجاست که اگر بیشتر زمین ها همچنان در اختیار سفیدپوستان باشدآنوقت قرار است که کجا خانه سازی شود !. کنگره ملی آفریقا در هر فرصتی تاکید می کند که از زمان پایان آپارتاید تا کنون چندین خانه ساخته شده است و مردم فقیر آفریقای جنوبی حق برخورداری از رفاه دولتی را دارنداما این حرف ها مانند این است که برای زخم های کهنهفقط ابزار پانسمان را داده باشندحال اگر جایی موفقیتی هم باشدزیر فشار آآوار فساد مسولان از بین می روند و از سوی دیگر، هیچ چیزی در مورد علل نابرابری ها گفته نمی شود و هیچ  تغییری هم دیده نمی شود.

نلسون ماندلا و همسرش وینی پس از ۲۷ سال زندان در ژوهانسبورگ مورد استقبال هواداران پرشور قرار می گیرند.

نلسون ماندلا و همسرش وینی پس از ۲۷ سال زندان در ژوهانسبورگ مورد استقبال هواداران پرشور قرار می گیرند.

انتقاد فزاینده از ماندلا

 حتی ده سال پس از مرگش، ماندلا هنوز عملاً در همه جای آفریقای جنوبی حضور داردنام و پرتره‌اش را می‌توان بر روی تمام اسکناس‌ها، خیابان‌ها و مدارس  مشاهده کرد، به‌ویژه بیمارستان کودکانی که او تأسیس کردمجسمه بسیار بزرگی از او در بالکن تالار شهر کیپ تاون در بزرگترین مرکز خرید ژوهانسبورگ ایستاده استو کارهای او البته در مدارس تدریس می شوداما از زمان مرگش، ماندلا بیشتر و بیشتر مورد انتقاد قرار گرفته استبه ویژه جوانان از او به نیکی نام نمی برند و بسیاری از افراد مسن  نیز با نگاه انتقادی  به او می نگرندچون وضع اکثریت بهتر از دوران آپارتاید نیست و مردم هنوز احساس آزادی نمی کننداغلب گفته می شود که ماندلا را نیز می توان به خاطر  امیدها هایی که داد و اما محقق نشدندمقصر دانستاو سازش های زیادی در مسیر آشتی خود انجام داددر سیاست اقتصادی و همچنین در مسئله زمین موفق نبودبا این حال، لوبنا ندوی، کارشناس علوم سیاسی، این انتقاد از پدر ملت را به عنوان فراموشی تاریخ رد می کندبرخی از انتظارات بیش از حد در آن زمان قطعاً غیرواقعی بودنددولت کنگره ملی آفریقا اگر در باتلاق فساد فرو نمی رفت، می توانست به اهداف دیگری دست یابد.

رئیس جمهور سیریل رامافوسا به عنوان چراغ امید

رئیس جمهور سیریل رامافوسا به عنوان چراغ امید که مانند ماندلا زمانی علیه رژیم آپارتاید جنگید و به عنوان رهبر اتحادیه کارگری نامی بلند آوازه است ، اعلام کرده است که این رژیم تسویه خواهد شدوی همچنین پس از پایان آپارتاید رئیس مجلس موسسان و دبیرکل موقت کنگره ملی آفریقا بوداو در سال ۱۹۹۶ از سمت سیاسی استعفا دادرامافوزا سپس به یک تاجر ثروتمند تبدیل شد، اما بعداً به سیاست بازگشتو در واقع، رامافوسا به دوران غارت دولتی در زمان جاکوب زوما پایان داده است، حتی اگر بر این نظر باشیم که مبارزه با فساد هیچ پیشرفت واقعی نداشته باشد.

آیا کنگره ملی آفریقا اکثریت مطلق خود را در سال ۲۰۲۴ از دست خواهد داد؟

آیا کنگره ملی آفریقا اکثریت مطلق خود را در سال ۲۰۲۴ از دست خواهد داد؟ بی صبری در آفریقای جنوبی به طرز محسوسی در حال افزایش است و دولت جدید در سال آینده انتخاب خواهد شدپس از ۳۰ سال قدرت، کنگره ملی آفریقا ممکن است برای اولین بار اکثریت خود را از دست بدهددر عین حال، بدبینی زیادی نسبت به دولت های ائتلافی وجود داردآفریقای جنوبی برای مدت طولانی توسط یک حزب در قدرت اداره می شوداین نیز پیامد بلندمدت آپارتاید استروحیه کشور متشنج است و اعتماد به دولت در حال کاهش استاز سوی دیگر، دموکراسی آفریقای جنوبی با قوه قضاییه عمدتاً مستقل، رسانه‌های آزاد و جامعه مدنی هوشیار خود ثابت می‌کند که انعطاف‌پذیر استپاسخ به این سوال که چه چیزی از میراث نلسون ماندلا باقی مانده است، دست کم متفاوت است.

*۱– دماغه ی امید حاصل از برآمدگی بوجود آمده در انتهای شبه جزیره ی کیپ، جایی در استان غربی کیپ و در آفریقای جنوبی استاین دماغه برای اولین بار در سال ۱۴۸۸ توسط فردی به نام باتولومئو دیاس دیده شد و امروزه به یکی از برترین جاذبه های گردشگری در آفریقای جنوبی تبدیل شده است.

دماغه امید

دماغه امید

منبع:  Deutschlandfunk سه  شنبه ۸ خرداد ۱۴۰۳ – ۲۸ مای ۲۰۲۴

تاریخ انتشار : ۸ خرداد, ۱۴۰۳ ۶:۰۱ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان

آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و عمل شما هستند و با دقت و پیگیری، بر مواضع تان نظارت دارند.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: “گوی” و “میدان”

اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات

چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!

نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!

مشخصات حکومت- قانون

تایتانیک