پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۶:۴۳

پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۶:۴۳

صدای لمپنیسم در پوشش سلطنت طلبی...
این افراد، که ظاهراً توانایی ورود به بحثی مستدل و منطقی با منتقدان را ندارند، سعی دارند به جای پرداختن به گفتگوی سالم و تبادل نظر سازنده، با توسل به...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
چپ، آزادی و عدالت در تاریخ معاصر ایران!
در این بخشِ پایانی، ابتدا مروری کوتاه بر تاریخ چپ ایرانی دارم، از سال‌های آستانه‌ی جنگ اول جهانی تا امروز و سپس تلاش می‌کنم تا در پرتو نکات مطرح شده...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: علیرضا بهتوئی
نویسنده: علیرضا بهتوئی
ضرورت چپ وجمهوری خواهی...
برای جریان چپی که می خواهد برای دغدغه های عمومی نسبت به وضعیت وخیم شکاف طبقاتی سیاستهای خصوصی سازی و کاهش نقش دولت در جوامع بازاری معاصر که نولیبرالیسم آنرا...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: جابر حسینی
نویسنده: جابر حسینی
چله ی زمستان
یلدا، شبِ قشنگ/ شبِ خاطره ها، و دوران زمان/ دوران دریائی دل،/ و دوستی ها و رفاقت ها
۱ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوە داد
نویسنده: کاوە داد
ماشین اعدام و سرکوب را متوقف و زندانیان سیاسی را آزاد کنید
حکومت جمهوری اسلامی،در این شرایط که در زمینه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و مسائل منطقه ای با نا کامی روبرو شده و به شدت در بن بست و بحران...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: جبهه ملی ایران
نویسنده: جبهه ملی ایران
گسترش مقاومت مردم، زمينه ساز گذار از جمهوری اسلامی به دموکراسی!
بیانیه جمهوری سکولار دموکرات در ایران: ابداع اشکال جديد مقاومت مدنی به‌ویژه توسط زنان که با شجاعتی کم نظیر و با خلاقیت خارق العاده صورت می گيرد، جهانیان را به تحسین...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
پلیس نیویورک در جریان اعتصاب تاریخی آمازون کارگران را دستگیر کرد!
"اگر بسته شما در تعطیلات به تاخیر افتاد، می توانید حرص سیری ناپذیر آمازون را سرزنش کنید. ما به آمازون مهلت مشخصی دادیم تا به پای میز مذاکره بیاید و...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: گودرز اقتداری
نویسنده: گودرز اقتداری

مورد توجه پزشکیان: «گذار دمکراتیک»

جایگزین نقش احزاب برای طی کردن مسیر گذار به دمکراسی به شیوۀ دمکراتیک چه خواهد بود و چگونه خواهیم توانست آن‌چنان فشاری را بر نظام بیاوریم که مجبور به تن دادن به گذار به دمکراسی شود؟ شیوه‌های مبارزه و کنشگری بدون واسطۀ حزبی و نمایندگی با مضمون رفراندمی و همه‌پرسی جذابیت و کارایی پیدا کرده‌اند.

برایم گفتن این‌که در کشور ما احزاب فراگیر یا توده‌ای (mas party) وجود ندارند زیاد آسان نیست، احساس می‌کنم که شاید دوستان بسیاری را که هوادار یا عضو این یا آن حزب و یا سازمان سیاسی هستند را آزارده خاطر میکنم.

متاسفانه در ایران همه احزاب الیتی، یعنی عمدتاً متشکل از تعدادی از نخبگان سیاسی هستند.  این امر در مورد ۲۷ حزب و تشکل اصلاح‌طلبی که “جبهۀ اصلاحات ایران” را نیز تشکیل داده‌اند، آزادانه فعالیت می‌کنند، تا دیروز در اپوزیسیون بوده، امروز در پوزیسیون هستند و همچنان آقای خاتمی را رهبر معنوی خود می‌‌دانند نیز صادق است.

اما این اعتقادِ تمامیت‌خواهان که بدون داشتن احزاب فراگیر نخواهیم توانست به دمکراسی گذار کنیم نیز گزافه‌گویی است.

راه‌حل براندازان و انقلاب‌گراها نیز که حل این مشکل را به فردای سرنگونی موکول می‌کنند نیز به‌جان ننشسته و غیر قابل فهم و شاید ناپخته محسوب می‌شود. چطور می‌توان انتظار داشت مردم بدون رهبری‌های حزبی و یا با تکیه به این یا آن جبهۀ تشکیل شده بین نخبگان یا فرد کاریزماتیک، نظامی به قد و قوارۀ ایران را احتمالاً با هزینۀ زیاد جانی سرنگون کنند و بعد احزابی که نبوده و نقشی نداشته اند، تازه شکل بگیرند، فراگیر شوند و رهبری جامعه را به‌دست بگیرند؟ شوخی‌ای بیش به‌نظر نمی آید.

اما اخیراً دکترین آن‌هایی که به گذار به دمکراسی به طریق دمکراتیک  Democratic Transition معتقد هستند بیشتر مطرح شده است. نتیجۀ حضور آگاهانۀ محدود مردم در انتخابات غیردمکراتیک اخیر و کمک به پیروزی شکنندۀ آقای پزشکیان بر رقیب تمامیت‌خواهش، تائیدی بر این ادعا است.

آنها به مسیرهای رسیدن به دمکراسی به مانند شیلی و آفریقای جنوبی معتقدند. اما در آن کشورها، حتی در خفقان‌ترین دوران‌ها، احزاب فراگیر وجود داشتند که به‌طور غیر قانونی و مخفیانه فعالیت می‌کردند، که  عاقبت با تشکیل جبهه و یا کنگره‌ای بین خود توانستند به دمکراسی برسند‌. اما پرواضح است که چون در ایران احزاب فراگیر وجود ندارند، امکان گذار دمکراتیک به دمکراسی متفاوت با مسیر آن کشورها خواهد بود.

سئوال محوری این است: جایگزین نقش احزاب برای طی کردن مسیر گذار به دمکراسی به شیوۀ دمکراتیک چه خواهد بود و چگونه خواهیم توانست آن‌چنان فشاری را بر نظام بیاوریم که مجبور به تن دادن به گذار به دمکراسی شود؟

پاسخ به این سئوال، هر چند مختصر و محدود، اما موجود است و ما در حال زیستن در آن هستیم:

–  مبارزات مدنی غافل کننده، قاطع و بی وقفۀ دختران و جوانان که به نام جنبش «زن، زندگی، آزادی» شروع شد، و اجازه نداد که  مورد تسخیر هیچ جریان یا فردی قرار گرفته و علیرغم کشته شدن بیش از ۶۰۰ جوان و کودک، هم‌چنان راسخانه و به شکل نافرمانی مدنی در کف خیابان ادامه دارد.

–  مبارزۀ سیاسی فراگیر دیگری با تحریم انتخابات مهندسی شدۀ مجلس شروع شد و با انتخابات غیردمکراتیک اخیر نیز به اوج و بلوغ خود رسید.

در ضمن شاهد هستیم که اکثریت مردم اشکال مستقیم مبارزاتی مدنی و سیاسی را با ابزار های اعمال نظر  مستقیم، بدون مرکزیت متمرکز و بدون تکیه به سازمان‌ها و احزاب الیتی و یا سلیبریتی‌های سیاسی مورد استفاده قرار می دهند:

–  استفاده از ابزار رای دادن یا رای ندادن در آکسیون‌های انتخاباتی غیردمکراتیک مهیا شده توسط نظام ولایی حاکم را شاهد بودیم.

–  طی دوران انتخابات حکومتی نیز از طرف هواداران پزشکیان و با تائید او، پیشنهادی به نام «کمند» (کمیتۀ مردمی نظارت بر دولت) راه‌اندازی شده است. که البته باید امیدوار بود که بعد از پیروزی آقای پزشکیان، هم‌چنان این پروژه پیش برود. اما پدیدۀ جدید در صورت موفقیت باید مسیر مستقل خود را پیش گیرد و در هر ابعادی با هویتی مردمی و غیر حکومتی باقی بماند.

–  پلتفرم  جمع‌آوری امضاء «کارزار» مورد علاقۀ همۀ جناح‌های مردمی قرار گرفته و مورد استفاده قرار می‌گیرد. اخیراً نیز مورد قطع درختان پارک قیطریه، برکناری شهردار تهران، آقای زاکانی، را به یک خواست همگانی تبدیل کرده است. از طرفی نیز هواداران اصول‌گرایان نیز در حال جمع کردن امضاء برای «محاکمۀ حسن روحانی» هستند.

– در عرصۀ جهانی نیز ایرانیان دیاسپورای ایرانی و حتی افراد مقیم در ایران به‌طور گسترده از پلتفرم جهانی کارزار “برای تغییر جهان”  change.org  بهره می‌برند.

–   خیابان همیشه مطرح بوده و چه بسا در آیندۀ نزدیک شاهد جنبش اجتماعی (معیشتی) اعتراضی، قوی‌تر از آنچه هست، در کف خیابان باشیم.

این‌ها نمونه‌هایی موجود از امکانات دمکراتیک همگانی هستند. متوجه هستیم که شیوه‌های مبارزه و کنشگری بدون واسطۀ حزبی و نمایندگی با مضمون رفراندمی و همه‌پرسی جذابیت و کارایی پیدا کرده‌اند.

احتمالاً در ایران مسیر گذار به دمکراسی به‌طور دمکراتیک و از این طریق‌های مبارزاتی خواهد گذشت.

تاریخ انتشار : ۲۴ تیر, ۱۴۰۳ ۸:۴۲ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

به پیشواز شب چلّه – پایداری در پیروزی نور و آزادی بر ظلمت و استبداد!

هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) از این که نخستین پیام خود پس از انتخابش را هم زمان با شب یلدا، پایان جان‌سختی شب و جشن آغاز بازگشت نور بر زندگی و طبیعت راهی خانه‌های هم‌میهنان خود می‌نماید، خرسند است. ما این هم‌زمانی امیدآفرین را ادامهٔ  راهی می‌دانیم که دیری‌‌است در همراهی با مردم سرزمین‌مان در پیکار دیرینه‌شان با شب و ظلمت و در پیوند با آزادی و نور، برگزیده‌ایم.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

رئیس جمهور پزشکیان، وعده‌هایش و انتظارات مردم…

قراین، شواهد و تحولات جاری در کشور حاکی ازآن است که در صورت مخالفت مسئولان نظام و افراطیون با خواست مردم و درک نادرست از تحولات داخلی، منطقه‌ای و جهانی، جامعه درگیر حوادث و اتفاقات بسیار ناگوار خواهد شد. با این چشم‌انداز از تحولات پیش رو ضروری است تا سازمان‌ها، احزاب، نهادهای مدنی و تشکل های صنفی- سیاسی، با ارزیابی از تحولات ناشی ازحوادث و اتفاقات احتمالی، برای ایفای رسالت تاریخی خود همراه و همسو شوند.

مطالعه »
بیانیه ها

به پیشواز شب چلّه – پایداری در پیروزی نور و آزادی بر ظلمت و استبداد!

هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) از این که نخستین پیام خود پس از انتخابش را هم زمان با شب یلدا، پایان جان‌سختی شب و جشن آغاز بازگشت نور بر زندگی و طبیعت راهی خانه‌های هم‌میهنان خود می‌نماید، خرسند است. ما این هم‌زمانی امیدآفرین را ادامهٔ  راهی می‌دانیم که دیری‌‌است در همراهی با مردم سرزمین‌مان در پیکار دیرینه‌شان با شب و ظلمت و در پیوند با آزادی و نور، برگزیده‌ایم.

مطالعه »
پيام ها
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

صدای لمپنیسم در پوشش سلطنت طلبی…

چپ، آزادی و عدالت در تاریخ معاصر ایران!

ضرورت چپ وجمهوری خواهی…

چله ی زمستان

ماشین اعدام و سرکوب را متوقف و زندانیان سیاسی را آزاد کنید

گسترش مقاومت مردم، زمینه ساز گذار از جمهوری اسلامی به دموکراسی!