در ژوئن ۱۹۶۷ اسرائیل همۀ سرزمین فلسطین از جمله بیتالمقدس شرقی، کرانۀ باختری رود اردن و نوار غزه را به اشغال خود درآورد. از آن پس نیروهای اشغالگر در این سرزمین بهطور وحشیانه به قتل و غارت ساکنین مناطق فلسطینی پرداختهاند و اموال و زمین و حتی آبهای زیرزمینی آنها را بهیغما بردهاند،
اسرائیل در سرزمین متعلق به فلسطینیها شهرکهای غیرقانونی بنا کرده است و نزدیک به ۸۰۰هزار یهودینما را از اقصی نقاط دنیا آورده و در این شهرکها اسکان داده است.
در ۳۱ دسامبر ۲۰۲۲ مجمع عمومی سازمان ملل از دادگاه بینالمللی دادگستری در لاهه خواست تا اقدامات اسرائیل را در سرزمینهای اشغال شدهی فلسطینی (از ۱۹۶۷) از دیدگاه قوانین بینالمللی مورد بررسی قرار دهد.
در پاسخ به فراخوان مجمع عمومی سازمان ملل، برای اولین بار یک نهاد قانونی بینالمللی جنایات اشغالگران اسرائیلی را در فلسطین محکوم میکند. گرچه این دادگاه از قدرت اجرایی برای تصمیمات خود برخوردار نیست اما بار قانونی و سیاسی بیانیۀ دادگاه بینالمللی دادگستری، عرصه را برای همگرایی با اسرائیل اشغالگر در سطح جهان تنگ خواهد کرد و کشورهای همپیمان اشغالگران را زیر فشار افکار عمومی بیشتری قرار خواهد.
دیوان بینالمللی دادگستری با رد درخواستهای اسرائیل و گروهی از کشورهای همپیمانش مبنی بر عدم اعلام نظر خود در باره عملکرد غیر قانونی اسرائیل در فلسطین، بیانیهای را در ۱۹ جولای ۲۰۲۴ صادر کرد که مفاد اصلی آن در زیر آمده است.
بر اساس بیانیۀ دادگاه بینالمللی دادگستری، سیاستهای شهرکسازی و بهرهبرداری اسرائیل از منابع طبیعی در سرزمینهای فلسطینی نقض قوانین بینالمللی است. دادگاه، گسترش قوانین اسرائیل به کرانۀ باختری و بیتالمقدس شرقی را ناموجه میداند. دادگاه اخراج اجباری ساکنان سرزمینهای اشغالی را از سرزمینهایشان ناقض تعهدات اسرائیل دانسته است.
دادگاه، اقدامات و سیاستهای اسرائیل را در سرزمین فلسطین ( از ۱۹۶۷) نقضکنندۀ حق تعیین سرنوشت فلسطینیان دانست و محدودیتهایی را که اسرائیل بهطور سیستماتیک بر فلسطینیها تحمیل میکند «تبعیض نژادی» تلقی میکند.
دادگاه در بیانیۀ خود نتیجهگیری میکند که اسرائیل به طور سیستماتیک علیه فلسطینیان در سرزمینهای اشغالی تبعیض قائل میشود.
دادگاه از اسرائیل میخواهد که هر چه زودتر به اشغال در سر زمین فلسطین پایان دهد و به خاطر نتایج اقدامات غیرقانونی خود به فلسطینیان غرامت بپردازد.