حسین راغفر، استاد دانشگاه و اقتصاددان، در همایش سالانه انجمن علوم سیاسی ایران که چهارشنبه، یکم اسفندماه، در دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: نابرابری منشأ اصلی تمامی آسیبهای اجتماعی است. وی تأکید کرد که منظور از نابرابری، آن دسته از نابرابریهایی است که توجیهپذیر نیستند و ناشی از عوامل بیرونی و تحمیلی بر افراد هستند.
وی افزود: در هر جامعهای، متهم اصلی نابرابری و پیامدهای آن، ساختار قدرت حاکم است.
این اقتصاددان تصریح کرد: در هر جامعهای، حاکمیت باید بتواند نابرابری را توجیه کند، بهگونهای که این توجیهات مورد پذیرش مردم قرار گیرد و روشن شود که چرا چنین وضعیتی شکل گرفته است.
راغفر با اشاره به افزایش نابرابری در دهههای اخیر اظهار کرد: در ۳۵ سال گذشته، تغییراتی در رویکرد اقتصادی کشور ایجاد شد که منجر به کاهش تعهدات دولت به مردم در حوزه اقتصادی، برخلاف آنچه در قانون اساسی تصریح شده، گردید. به نام آزادی اقتصادی، هر روز از آزادیهای واقعی مردم کاسته شد.
وی ادامه داد: میان آزادی و امنیت تعارضی وجود ندارد؛ بلکه همهچیز به تعریف ما از آزادی بستگی دارد. در حوزه اقتصادی، آزادی معمولاً بهعنوان آزادی انتخاب تعریف میشود.
استاد دانشگاه الزهرا با تأکید بر اینکه خشونت در جامعه از تبعات نابرابری است، تصریح کرد: در جامعهای که فرصتها بهصورت نابرابر توزیع میشود، رشد خشونت اجتنابناپذیر است.
راغفر افزود: در شرایط کنونی، شاهد افزایش خشونت هستیم و هر روز اتفاقات ناگواری رخ میدهد، ازجمله قتل دانشجوی تهرانی که قربانی نابرابری شد. در این میان، نظام سیاسی مسئول این نابرابری است.
وی با انتقاد از نابرابری در جامعه ایرانی افزود: در حالی که برخی افراد سبد مصرفی بزرگی دارند و پنتهاوس، خودروی لوکس و سفرهای تفریحی به آلپ را در سبد مصرفی گسترده خود دارند، عدهای دیگر با سبد مصرفی کوچکی مواجهاند و تنها امکان انتخاب چند قرص نان رایگان از نانوایی را دارند.
این اقتصاددان تأکید کرد: بخش قابل توجهی از مردم با مشکل گرسنگی دست و پنجه نرم میکنند، بهگونهای که ۷ درصد از جمعیت کشور حتی توان تأمین حداقل هزینه خوراک خود را ندارند.
راغفر در پایان تصریح کرد: باوجود تمامی مشکلات، راهکارهایی برای برونرفت از این وضعیت وجود دارد، اما اجرای آن مستلزم «عزم سیاسی» است؛ چیزی که در شرایط کنونی مشاهده نمیشود.
منبع: