شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳ - ۱۴:۵۸

شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳ - ۱۴:۵۸

مسائلِ بزرگِ جهانِ هستی: آیندهٔ کیهانِ در حالِ گسترش
کیهان از زمانِ مِهبانگ مدام در حال گسترش است. آیا این روند هم‌چنان ادامه خواهد داشت؟ در این‌صورت آیا زمانی خواهد رسید که بخشِ عمدهٔ کیهان برای همیشه غیرقابل مشاهده...
۱۵ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: دکتر حسن بلوری
نویسنده: دکتر حسن بلوری
2025 سال بازیافت دموکراسی لیبرال نخواهد بود!
سال گذشته سال انتخابات بود. بیش از یک میلیارد بزرگسال در سال ۲۰۲۴ از جمله در ایالات متحده، هند، برزیل، بریتانیا و ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا به پای صندوق...
۱۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: آلن فراشون
نویسنده: آلن فراشون
مهم‌ترین چالش‌های سیاست خارجی در سال جدید میلادی از نگاه کارشناسان ایرانی...
سال 2025 امروز در شرایطی آغاز شده است که موضوعات مهم و پیچیده‌ای در حوزه سیاست خارجی پیش روی ایران قرار دارد. پرونده‌های حل نشده قبلی در کنار مسائل جدید...
۱۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: رضا عدالتی‌پور
نویسنده: رضا عدالتی‌پور
زندانی در تهران: گزارشی استثنایی از زندان های ایران...
پویایی درونی دیکتاتوری ها به دلیل ماهیت شدیدا سرکوبگر چنین رژیم هایی اغلب در سیستم های زندان آنها آشکار می شود. به همین دلیل است که ژانر خاطرات زندان برای...
۱۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: ژان پیر فیلیو
نویسنده: ژان پیر فیلیو
بازگشت پروژه خاورمیانه بزرگ
سخنان الکساندر دوگین، استراتژیست روس، در باره تحولات خاور میانه پس از سرنگونی حکومت بشار اسد در سوریه.
۱۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: الکساندر دوگین
نویسنده: الکساندر دوگین
بر بال خیال
بال از خاطره ها بر گرفت، دلش آشوب زمان داشت، با نگاهی دیگر از خانه زد بیرون، از درابجی کنار اسکله یک پنسیری خرید، و جگر فروشی سرراهش، دو سیخ...
۱۳ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوە داد
نویسنده: کاوە داد
بیانیه حزب مشروطه ایران(لیبرال دموکرات) درباره بی حرمتی به آرامگاه غلامحسین ساعدی
بی‌تردید تعرض و بی‌حرمتی به مزار هر انسانی عملی نکوهیده و زشت است و ما قاطعانه عمل نابخردانه فردی مجهول الهویه ولی ناقص عقل و احتمالا مزدور، در اهانت به...
۱۲ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سردبير ماه
نویسنده: سردبير ماه

ما و زنان روشنفکر غرب

هانا آرنت، نظریه پرداز سیاسی

او متفکری سیاسی و مسئول بود که از آغاز خواهان تشکیل ارتشی یهودی علیه فاشیسم آلمان گردید. در نیمه دوم قرن بیست، او از صهیونیسم فاصله گرفت و اعلان نمود که مسئولیتی در مقابل اشتباهات و افراط گرایی این سازمان یهودی ندارد. او در گزارش از محاکمه آیشمن نوشت که بوروکراتها و قلم بدستانی مانند آیشمن در یک نظام دیکتاتوری، سنبل کشتار توده ای مردم می شوند

خانم هانا آرنت فیلسوف، متفکر سیاسی، ژورنالیست، روشنگری اجتماعی و مسئول برای درک نظامهای توتالیتر و جنایتهایش علیه بشریت؛ مانند فاشیسم و استالینیسم، کمک مهمی نمود. او می نویسد که شکست دولتهای ملی در آغاز قرن گذشته و رشد جنبشهای توده ای مدرن ولی بدون رهبری لایق و سالم، موجب برقراری فاشیسم در غرب شد. امروزه اشاره می شود که نظرات او را باید با توجه به شرایط قرن ۲۰ یعنی حاکمیت فاشیسم و استالینیسم مورد توجه قرار داد.

هانا آرنت به تجزیه و تخلیلی مهم و پرمحتوا در باره توتالیتاریسم در قرن بیست پرداخت. یکی از موضوعات آثارش، انسان در عصر مدرن است. وی می نویسد که حاکمیت توتالیتر مانع فعالیت مهم انسان یعنی ” دوباره آغاز کردن” می گردد. او مدعی بود که انسان هیچگاه بدون پیش داوری نزیسته است. در نظر او انسان ذاتا موجودی عملگرا و فعال است. او به سه نوع فعالیت انسان اشاره می کند: کار برای امرار معاش و برخورد با طبیعت، کار خلاق و تولید هنری، کار و فعالیت سیاسی و اجتماعی. او با اشاره به نقش فعال انسان در جامعه و ساست، نیرویی به فلسفه عملی داد. وی می گفت که خلاف دوره یونان باستان، در عصر جدید، کار تولیدی مزاحم آزادی و فعالیت سیاسی افراد جامعه شده است. در دمکراسی مدرن، قدرت سیاسی فقط برای مدت محدودی به گروه و یا حزبی واگذار می شود. هانس یوناس درباره وی نوشت که هانا آرنت شدیدا اخلاقی بود، حرفهایش مهم، تحریک کننده، گاهی غلط، ولی هیچگاه مبتذل و بی اهمیت نبودند.

از جمله آثار هانا آرنت “فلسفه وجود چیست؟”، “عناصر و منابع حاکمیت توتالیتر”، “در باره زندگی عملی”، “خانم راحل فارنهاگن، یک زن فمنیست یهود”، “میان گذشته و آینده”، “محاکمه آیشمن در اسرائیل، ابتذال جنایت”، “در باره انقلاب، قدرت و خشونت”، “در باره زندگی روح”، “انقلاب مجارستان و ایده آلیسم توتالیتر”، “انسان در عصر سیاه”، “مکاتبه با یاسپرس، بلومن فلد، ماری مک کارتی”، “حقیقت و دروغ در سیاست”، “بحران صهیونیسم”، “سیاست چیست”، “حقیقت تاریخی و حقیقت عقلگرا”، “ریشه و فایده انقلاب”، “طرح پرسشهایی در باره تعلیم و تربیت”، “پایان نامه دانشگاهی در باره مفهوم عشق نزد آگوستین مقدس” هستند. مهمترین اثر او “عناصر و منابع حاکمیت توتالیتر” است. او در این کتاب می گوید که یهودی کشی قرن بیست اروپا، ریشه در یهودی ستیزی قرون ۱۸ و ۱۹ این قاره داشت. گرچه کتاب محاکمه آیشمن او در سال ۱۹۶۱ نوشته شده، این کتاب تا سال ۲۰۰۰ اجازه نشر در اسرائیل نیافت.

هانا آرنت در سال ۱۹۰۶ در شرق المان آنزمان بدنیا آمد و در سال ۱۹۷۵ در تبعید در آمریکا درگذشت. او تنها فرزند یک خانواده یهودی هوادار حزب سوسیال دمکرات آلمان بود و در سالهای جوانی دوستانی کمونیست داشت. مادر او یکی از هواداران روزا لوکزامبورگ بود. هانا آرنت در ۱۴ سالگی به مطالعه کتاب ” خرد ناب ” کانت پرداخت. وی در دانشگاه به تحصیل رشته فلسفه، الهیات پروتستانی، و لغت شناسی زبان یونانی پرداخته بود. هانا آرنت با روی کار آمدن فاشیسم در سال ۱۹۳۳ در آلمان، به سبب یهودی بودن، ابتدا به فرانسه و سپس به آمریکا فرار نمود. او در آلمان و در فرانسه دو بار توسط راستگرایان دستگیر شده بود. وی در آمریکا به شغلهای استادی دانشگاه، ویرایشگر بنگاه نشر، ژورنالیسم و مقاله نویسی پرداخت. او نخستین بار در آمریکا کتاب ” یاد داشتهای روزانه کافکا ” را منتشر نمود. وی در سال ۱۹۳۵ سفری به فلسطین نمود و خواهان تشکیل دولتی یهودی/عربی در آنجا گردید. نظریه توتالیتاریسم او بر اساس فاشیسم و استالینیسم موجب شد که جنبش چپ دانشجویی سال ۱۹۶۸ غرب به نظرات وی اهمیتی ندهند.

هانا آرنت گرچه خودرا نظریه پردازی سیاسی می دانست ولی با جنبش چپ و راست مخالف بود. در نظر او توتالیتاریسم دولتهای ناسیونالیستی در فاشیسم و استالینیسم، برابری ساختاری داشت. او متفکری سیاسی و مسئول بود که از آغاز خواهان تشکیل ارتشی یهودی علیه فاشیسم آلمان گردید. در نیمه دوم قرن بیست، او از صهیونیسم فاصله گرفت و اعلان نمود که مسئولیتی در مقابل اشتباهات و افراط گرایی این سازمان یهودی ندارد. او در گزارش از محاکمه آیشمن نوشت که بوروکراتها و قلم بدستانی مانند آیشمن در یک نظام دیکتاتوری، سنبل کشتار توده ای مردم می شوند.

هانا آرنت در جوانی تحت تاثیر فلسفه هایدگر، هوسرل، یاسپارس، و بولتمن بود. او بعدها به تحقیق در باره ریشه فلسفه وجود در آثار کی یر که گارد و یاسپارس پرداخت. از جمله موضوعات آثار او، غیر از توتالیتاریسم، یهودی ستیزی و اختلاف نژادی، – او به طرح نظراتی در باره امپریالیسم، صهیونیسم و جنبش دانشجویی، و جنگ ویتنام پرداخت. او سه گونه وظیفه برای فکر قائل است / تفکر، قضاوت، خواست و اراده. او خلاف مارکس، نه از خود بیگانگی انسان در عصر سرمایه داری بلکه از بیگانگی انسان با جهان اطراف در دوره جدید می گفت. آنت، جهانوطنی سوسیالیستی و هومانیستی را یک خیالپردازی اتوپیستی نامید. او تصور سوسیالیستی از مالکیت اجتماعی را یک اتوپی پر از تضاد و تناقض دانست. آرنت در کتاب ۱۰۰۰ صفحه ای ” عناصر و منابع دولت توتالیتر ” به امپریالیسم و یهودی ستیزی می پردازد. او روی نقش اجتماعی فلسفه اگزیستنسیالیسم سارتر تاکید نمود و می گفت که می توان حقیقت را در آنجا نشان داد.

تاریخ انتشار : ۱۶ تیر, ۱۳۸۹ ۱۰:۴۶ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

مسائلِ بزرگِ جهانِ هستی: آیندهٔ کیهانِ در حالِ گسترش

۲۰۲۵ سال بازیافت دموکراسی لیبرال نخواهد بود!

مهم‌ترین چالش‌های سیاست خارجی در سال جدید میلادی از نگاه کارشناسان ایرانی…

زندانی در تهران: گزارشی استثنایی از زندان های ایران…

بازگشت پروژه خاورمیانه بزرگ

بر بال خیال