دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۹:۲۸

دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۹:۲۸

سوسیالیستی که می خواهد حزبش را به یک برند تبدیل کند
شوردتنر از چپ می خواهد که در آینده به گونه ای متفاوت و اساسی تر درباره چنین پرسش هایی صحبت کند. او به حزب خود توصیه می کند که واژگان...
۲۲ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
فراخوان گروه‌های حقوق بشری علیه موج اعدام‌ها در ایران
ما همه مردم آزادیخواه را فرامی‌خوانیم تا در این کارزار ده روزه که همزمان است با سالگرد اعدام بچه های خانه اصفهان، با حضور در خیابان‌ها، میدان‌ها یا هر شکل...
۲۲ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: سازمان حقوق بشر ایران
نویسنده: سازمان حقوق بشر ایران
حزب کارگران کردستان, انحلال خود و پایان مبارزه مسلحانه را اعلام کرد
برای چندین دهه، حزب کارگران کردستان( پ ک ک) علیه دولت ترکیه جنگیده است. هدف آنها ایجاد منطقه کردستان مستقل بود. اکنون این حزب انحلال ساختار تشکیلاتی خود را اعلام...
۲۲ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
چگونگی تأثیر کاهش حمایت از اسرائیل بر سیاست در ایالات متحده!
مایکل آریا، خبرنگار موندو وایس آمریکا، با پیتر فلد، مشاور سیاسی، در مورد کاهش حمایت از اسرائیل در طیف‌های سیاسی و گروه‌های سنی مختلف و تأثیرات گسترده آن بر سیاست...
۲۲ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: مایکل آریا
نویسنده: مایکل آریا
تغییر مسیر لوایح حجاب و حمایت از زنان در برابر خشونت؛ حدود اختیارت مجلس تا کجاست؟
لایحه‌ای که نه‌تنها نام آن با حذف واژه "خشونت" به لایحه "حفظ کرامت و حمایت از زنان و خانواده" تغییر یافت، بلکه از حیث محتوا نیز به دلیل حذف تعدادی...
۲۲ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: مهراوه خوارزمی
نویسنده: مهراوه خوارزمی
سلطنت‌طلبان: نیروی نیابتی اسراییل در لباس اپوزیسیون؟
سلطنت‌طلبان شاید امروز، همچون رجوی در گذشته، ادعا کنند که این انتقادها بخشی از جنگ روانی مخالفین است. اما تاریخ همیشه قضاوت خود را کرده است. در نهایت، این مردم...
۲۱ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
سازش در پایان مبارزه به دست می آید، نه در آغاز
ما از ابتدا سعی کردیم به نمایندگی از مردم عمل نکنیم، بلکه ببینیم با هم چه کاری می توانیم انجام دهیم. حتی با شکایت‌ های کوچک و درگیری‌های روزمره، مساله...
۲۱ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی

نگاهی به نتایج انتخابات در روسیه، و پیامدهای احتمالی آن

در اينجا اين پرسش مطرح می شود که آيا اين انتخابات صادقانه بود؟ پاسخ به اين پرسش قطعا منفی است؛ که بلافاصله پرسش دوم مطرح می شود که اگر اين انتخابات صادقانه نبود پس آيا می توان گفت که از مشروعيت قانونی نيز برخوردار نيست؟ پاسخ به اين پرسش نيز منفی است

یکشنبه ۴ ماه مارس در روسیه انتخابات ریاست جمهوری این کشور برگزار گردید. این انتخابات در شرایطی برگزار شد که این کشور هنوزاز تب و تاب اعتراضات در رابطه با انتخابات پارلمانی روسیه، که با فاصله کمتر از سه ماه قبلتر برگزار شده بود، می سوخت و با وجود آغازبه کار پارلمان جدید، این اعتراضات کمابیش ادامه داشتند.

براساس نتایج اعلام شده از سوی «کمیسون برگزاری انتخابات» ولادیمیر پوتین با کسب بیش از۶۳ درصد آرا در مقام نخست، و درادامه گنادی زوگاینف، رهبر حزب کمونیست روسیه با ۱۷,۱۸ درصد آرا، کاندیدای مستقل، میخائیل پراخوروف با۷,۹۸ درصد آرا، ولادیمیر ژیرینووسکی، رهبر حزب لیبرال دمکرات روسیه که به داشتن دیدگاههای ناسیونالیستی معروف است، با ۶,۸۵ درصد آرا، و سرگئی میرونوف، رهبرحزب «روسیه عدالت محور» با کسب ۳,۸۵ درصد آرا، به ترتیب مکانهای دوم تا پنجم را به خود اختصاص دادند.

این انتخابات را می توان در ۳ عرصه مورد بررسی قرار داد. نخست: روند تدارک انتخابات، عرصه دوم، نتایج انتخابات، و عرصه سوم نیزچشم انداز کوتاه و درازمدت سمت گیری روسیه پس از انتخاب پوتین به مقام ریاست جمهوری چه درعرصه داخلی و چه درعرصه بین المللی. با تاکید براین نکته مهم که هر ۳ عرصه در رابطه مستقیم با یکدیگر قراردارند و به نوعی، علت و معلول یکدیگرهستند.

دربررسی روند تدارک انتخابات، نکته ای وجود دارد که این انتخابات را متمایزازهمه انتخابات انجام شده در۲۰ سال اخیردر روسیه، و نه فقط روسیه بلکه اتحاد شوروی سابق نیزمی سازد؛ آنهم ابراز وجود اپوزیسیونی است که متاثر ازتحولات دیگر نقاط جهان و به خاطر وجود عنصری نسبتا نوین، اما نیرومند بنام اینترنت، متمایز از آنچه که درطی این سالها در روسیه عمل می کرد، خود را نشان داد. به دنبال اعتراضات اپوزیسیون بود که دولت روسیه در یک اقدام بی سابقه، برای نخستین باردرتمامی ۹۳۰۰۰ خوزه انتخاباتی در سراسر کشور، دوربین هائی وصل نمود که همگی به اینترنت وصل بودند و هر آنچه که در حوزه های رای گیری اتفاق می افتاد، برای هر ناظر و علاقه مندی درهرگوشه جهان، قابل روئیت بود. این گامی بزرگ بود در جهت شفاف سازی روند انتخابات که کنترل کار نظارت برصندوقهای رای گیری را آسانتر می کرد.

در اینجا این پرسش مطرح می شود که آیا این انتخابات صادقانه بود؟ پاسخ به این پرسش قطعا منفی است؛ که بلافاصله پرسش دوم مطرح می شود که اگراین انتخابات صادقانه نبود پس آیا می توان گفت که ازمشروعیت قانونی نیز برخوردار نیست؟ پاسخ به این پرسش نیز منفی است. این انتخابات صادقانه نبود به یک دلیل بسیار ساده و آنهم حضور دائمی پوتین “نخست وزیر” بود دررسانه های گروهی روسیه، که هرحرکت و گفتاراو، حتی از نگاه ساده لوحانه، اگر قصد آن را هم نداشت، اما نتیجه هر گزارش مطبوعاتی و یا رادیو تلویزیونی از او، امتیازی بود که درکیسه او قرار می گرفت، و چهره و اقدامات “مردم پسند” او، حتی بیشترازرئیس جمهور فعلی، مدویدوف در انظارعموم قرارداشت.

اما ناصادقانه بودن انتخابات، مانعی درمشروعیت قانونی این انتخابات ایجاد نمی کند، زیرا که مردم به پای صندوقهای رای رفتند و نتایج انتخابات را نیزدرمجموع می توان درست ارزیابی نمود. چرا؟ زیرا که با داشتن قدرت و امکانات عظیم دولتی، دیگر نیازی به تقلب و دستکاری در نتایج انتخابات و جود نداشت. بگونه ای که حتی ناظران انتخاباتی طرفدار پوتین خودشان مواردی ازاقدام به تقلب را کشف و اعلام نمودند؛ و دربحث های تلویزیونی پس ازانتخابات، این حرکات را “دوستی حاله خرسه” ارزیابی نمودند که از جانب برخی مقامات منطقه ای با هدف خوش خدمتی به پوتین، صورت گرفتند که در نتیجه آرای این حوزه ها توسط کمیسیون انتخابات باطل اعلام گردید.

این نکته مهم را نیز نباید از نظر دور داشت که بنا به ارزیابی های انجام شده، درصد بالائی ازرای دهندگان زن به پوتین را ی داده اند که ناظرین مسائل روسی دلیل آن را ترس جامعه روسیه و قبل از همه، زنان روسیه از امکان بازگشت وضعیت به دوران سیاه زمامداری یلتسین، ارزیابی می کنند. لازم به تاکید است که رسانه های گروهی با سمتگیری دفاع از دولت، در ایجاد ذهنیت “ترس از بازگشت هرج و مرج” و یاد آوری بی ثباتی سیاسی و اقتصادی و اجتماعی دوران یلتسین، نقش بزرگی را ایفا کردند.

 

در رابطه با چشم اندازسمتگیری روسیه چه در عرصه داخلی و چه در عرصه بین المللی، نکاتی وجود دارند که در پیوند عمیق با یکدیگر قرار دارند. یکی از فاکتهای بسیار مهم و قابل تاکید در انتخابات اخیر روسیه، ترکیب رای دهندگان به پوتین است.

براساس تحقیقات صورت گرفته توسط سازمانهای مستقل سنجش افکار عمومی، رای دهندگان به پوتین جدا از جنسیت شان، به دو دسته تقسیم می شوند، یک دسته آنهائی هستند که دربرنامه عمل پوتین، بازگشت و تداوم “اقتدارروس و روسیه” را در عرصه مناسبات بین المللی بویژه در چالشهای روسیه با آمریکا و نیز پیمان ناتو را می بینند، که بنا بر موقعیت مهم استراتژیک روسیه و هر چه نزدیکتر شدن ناتو به مرزهای روسیه، افکار عمومی این دسته از رای دهندگان براحتی پذیرای برنامه و عمل پوتین در این عرصه می شود. بنا براین شدت گیری تنش ها با غرب و آمریکا، و نزدیکی هرچه بیشتر با کشورهای درگیر با آمریکا، از جمله ایران را چه در عرصه های سیاسی و چه اقتصادی، می توان انتظار کشید. اما تناقض در آنجا نمایان می گردد که پای دسته دوم رای دهندگان به میان کشیده می گردد؛ یعنی آن بخش از مردم که با حفظ فاصله از ایده های سوسیالیستی و دوری گرفتن از حزب کمونیست، به خاطر طرح شعارها و برخی برنامه های “عامه پسند” از جانب پوتین، در طول مبارزه انتخاباتی اش، به او رای دادند. این دسته از مردم قطعا خواهان بهبود وضعیت زندگی، اگر نه در چند ماه آتی، اما در یکی دو سال آینده خواهند بود. حتی اگر قرار باشد که با در آمد حاصله از فروش نفت و گاز نیز به این انتظار توده ها تحقق بخشید، این امر بدون داشتن رابطه تجاری خوب و دوجانبه با غرب یعنی همان کشورهائی که جزوارکان اصلی پیمان ناتو هستند، امکانپذیر نخواهد بود. با توجه به تداوم بحران اقتصادی جهانی، که روسیه نیز به شدت از آن آسیب دید، این تناقض درآینده قطعا موجب شکاف درمیان طرفداران ورای دهندگان به پوتین خواهد شد.

در رابطه با چشم انداز رابطه با ایران، بر همگان روشن است که با وجود اشتراکات احتمالی فراوان در برخورد با ناتو و بویژه آمریکا که در برآمد های مختلف مربوط به چالشهای بین المللی بروز می کنند، اما فراموش نکنیم که روسیه حتی اگر ایران دارای انرژی هسته ای را نه تنها تحمل، بلکه به عنوان بازاری دائمی، مشوق ایران درگسترش انرژی هسته ای نیز گردد، اما برای روسیه نیز خط قرمز، سلاح هسته ای است. روسیه هرگزبا پدیده ای بنام “ایران مجهز به سلاح اتمی” ، مدارا نخواهد کرد، زیرا که این پدیده می تواند به عنوان عنصری “تحریک کننده” درمرزهای جنوبی و منطقه قفقازو دریای خزر، عمل کند؛ که این امر همواره از جانب روسیه به عنوان تهدید منافع استراتژیک روسیه مورد بررسی قرار گرفته است.

از سوی دیگر، به علت ادامه نا آرامی ها و وقوع تقریبا دائمی درگیری های نظامی کوچک در مناطق مختلف قفقاز، روسیه همواره در هراس از وقوع جنگ در منطقه است، زیراکه سرایت شعله های این جنگ به مرزهای جنوبی این کشور بسیار محتمل و قابل پیش بینی است. تلاش روسیه به یافتن راه حل سیاسی در سوریه و هشدارهای متعدد مقامات روسی در رابطه با احتمال حمل نظامی به ایران را به میزان زیادی در این چارچوب می توان دید. بنابراین با بازگشت پوتین به مقام ریاست جمهوری، نمی توان انتظار تغییر اساسی دراین سیاست منطقه ای را انتظار داشت.

تاریخ انتشار : ۲۳ اسفند, ۱۳۹۰ ۰:۱۸ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

گرامی باد یاد ده‌ها میلیون پیکارگر علیه فاشیسم!

هشتاد سال پس از پیروزی بر فاشیسم در شرایطی که راست‌گرایی افراطی و نژادپرستی، بیگانه‌ستیزی در بسیاری کشورها دوباره سربرآورده‌ و جنگ‌های تازه یکی پس از دیگری شعله‌ور می‌شوند،گرامی‌داشت یاد و نام این قهرمانان که بسیاری از آنان گمنام مانده‌اند، فقط ادای احترام نیست، بلکه خود نوعی مقاومت است: مبارزه علیه فراموشی و هشداری است برای بازداشتن فاشیست‌های امروزی از تکرار جنایت‌های دیروز، این‌بار در چهره‌هایی دیگر.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

گرامی باد یاد ده‌ها میلیون پیکارگر علیه فاشیسم!

هشتاد سال پس از پیروزی بر فاشیسم در شرایطی که راست‌گرایی افراطی و نژادپرستی، بیگانه‌ستیزی در بسیاری کشورها دوباره سربرآورده‌ و جنگ‌های تازه یکی پس از دیگری شعله‌ور می‌شوند،گرامی‌داشت یاد و نام این قهرمانان که بسیاری از آنان گمنام مانده‌اند، فقط ادای احترام نیست، بلکه خود نوعی مقاومت است: مبارزه علیه فراموشی و هشداری است برای بازداشتن فاشیست‌های امروزی از تکرار جنایت‌های دیروز، این‌بار در چهره‌هایی دیگر.

مطالعه »
پيام ها

جان شما، جان ایران و سوگ شما، سوگ ایران است!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) وقوع این فاجعۀ شوم را به مردم میهن‌مان، به شهروندان بندرعباس و خانواده‌های داغ‌دار و آسیب‌دیده تسلیت می‌گوید. ما در این لحظات سخت همراه و هم‌دوش مردم  بندرعباس سوگوارِ جان‌های از دست رفته و نگران و چشم‌به راه بهبود زخمی‌های این حادثه‌ایم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

سوسیالیستی که می خواهد حزبش را به یک برند تبدیل کند

فراخوان گروه‌های حقوق بشری علیه موج اعدام‌ها در ایران

حزب کارگران کردستان, انحلال خود و پایان مبارزه مسلحانه را اعلام کرد

چگونگی تأثیر کاهش حمایت از اسرائیل بر سیاست در ایالات متحده!

تغییر مسیر لوایح حجاب و حمایت از زنان در برابر خشونت؛ حدود اختیارت مجلس تا کجاست؟

سلطنت‌طلبان: نیروی نیابتی اسراییل در لباس اپوزیسیون؟