دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۱:۳۱

دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۱:۳۱

سعید مدنی در سه چهره
مانند هر انسان دیگری، می‌توان پروژه‌ی فکری یا فعالیت سیاسی او را نقد کرد، اما هم‌خوانی میان آنچه می‌گوید و آنچه انجام می‌دهد، گوهری گران‌بها و در این زمانه نادر...
۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: کیوان مهتدی
نویسنده: کیوان مهتدی
آدرنو؛- نابغه تئوری، ناتوان در عمل
آدرنو میگفت چرا در ۱۳ سال حاکمیت فاشیسم هیتلری، انسان هوادار روشنگری مدرن وارد دوره سیاه بربریت و جنایت شد. لابد جوانه بازگشت به عصر تاریک اندیشی در نظام طبقاتی...
۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: آرام بختیاری
نویسنده: آرام بختیاری
قالیباف و موضوع "حجاب و عفاف": تاکتیک یا تحول؟
در شرایط کنونی، نشانه‌هایی چون پیروزی چهره‌ای چون پزشکیان در انتخابات ریاست‌جمهوری، افزایش تمایل به مذاکره، و تغییر نسبی در لحن مقامات، توجه‌برانگیز است. با این‌حال، این تغییرات، اگر با...
۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
پیام به مناسبت سالگرد بنیان‌گذاری نهضت آزادی ایران!
ما، به عنوان یک نیروی چپ، عدالت‌خواه، دموکرات و مردمیِ خواهان آزادی و دموکراسی و برپایی جمهوری‌ِ متکی به آرای ملت در کشور، هرچند در بنیان‌های نظری و تحلیل اجتماعی...
۲۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
«ترکیه ملک مردان نیست»: پاسخ زنان به پروژه‌ی اسلامی‌سازی اردوغان
کنوانسیون استانبول، یکی از معاهدات مصوب در شورای اروپا بود که به منظور مبارزه با خشونت علیه زنان و ترویج برابری جنسیتی تدوین شده بود. اردوغان خروج از این معاهده را...
۲۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: نعیمه دوستدار
نویسنده: نعیمه دوستدار
غزه: آیا هنوز کسی به انسانیت فکر می‌کند؟
ما، چه فلسطینی، چه اسرائیلی، یا هر جای دنیا، به‌عنوان زنانی که طعم ناامنی را می‌شناسند، می‌دانیم که صلح محصول جنگ نیست. صلح ساخته می‌شود، با عدالت، با گفت‌وگو، و...
۲۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
بحران سرمایه‌داری و آلترناتیو کارگری!
بحران سرمایه‌داری جهان امروز تا زمانی که حاکمان جهان هم‌چنان از دستورات امپریالیسم و روابط و مناسبات سرمایه‌داری پیروی می‌کنند از بین نخواهد رفت. توده‌های کارگر باید سازمان‌دهی شوند تا...
۲۶ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: بهرام رحمانی
نویسنده: بهرام رحمانی

تلاش فمینیست های مراکشی: الگویی برای کشورهای اسلامی

اوایل سال 2014 بالاخره این اعتراضات نتیجه داد و ماده 475 قانون مجازات که فرد متجاوز را تشویق به ازدواج با قربانی تجاوز می کرد لغو شد. هرچند امینه فیلالی ثمری از این قانون جدید نبرد اما مراکش یک قدم دیگر در راه برابری کامل زن و مرد برداشت.
ترجمه و تلخیص: میترا شجاعی

دو سال پیش، دانش آموز ۱۶ ساله مراکشی، “امینه فیلالی” بعد از اینکه مورد تجاوز قرار گرفت، مجبور به ازدواج با متجاوزش شد. امینه اما این را تاب نیاورد و هشت ماه پس از ازدواج با فردی که به او تجاوز کرده بود، در روز ۱۷ مارس سال ۲۰۱۲ با خوردن مرگ موش به زندگی اش پایان داد.  

مرگ امینه اما بدون پیامد نبود. مردم مراکش و مشخصا کنشگران حقوق زنان در این کشور، اعتراضات خود را به قانونی که این حق را به متجاوز می دهد تا با ازدواج با قربانی از مجازات فرار کند، آغاز کردند.

ماده ۴۷۵ قانون مجازات مراکش مصوب سال ۱۹۶۳ ازدواج بین فرد متجاوز و قربانی را امکانی برای جبران خطای پیش آمده دانسته است. بر اساس این قانون، فرد متجاوز در صورت ازدواج با قربانی به زندان نمی رود.

مرگ امینه سرآغازی شد بر سلسله اعتراضات خیابانی زنان علیه نابرابری جنسیتی در مراکش  و به بحث های اجتماعی درباره حقوق زنان دامن زد که همچنان ادامه دارد؛ مجادلاتی در مورد ارث، چندهمسری، ازدواج کودکان و ممنوعیت سقط جنین. این بحث ها قوانین مراکش را هدف گرفته؛ قوانینی که نه تنها نشانگر اختلاف بین محافظه کاران و رفرمیستهاست بلکه تناقضاتی آشکار در زمینه حقوق زنان را نیز نشان می دهد.

ابهام و ناروشنی در قوانین حقوقی مراکش زمانی روشن می شود که وزیر دادگستری این کشور، “مصطفی رمید” از حزب اسلامی عدالت و توسعه، تصریح میکند که برابری زن و مرد که در قانون اساسی مراکش بر آن تاکید شده در همه جنبه های زندگی قابل اجرا نیست. او میگوید: «برابری باید بر اساس حقوق بشر باشد، اما نباید منجر به مخلوط شدن نقش های جنسیتی شود».

در یک مثال مشخص برای این اظهار نظر وزیر دادگستری مراکش میتوان به قانون ارث اشاره کرد که بر اساس آن دختران نصف برادرانشان از اموال پدر و مادر ارث می برند. توجیه این نابرابری نیز این است که مراکش بر اساس نص صریح قانون اساسی، یک کشور اسلامی است.

اما این تناقض در قوانین مراکش از سال ۱۹۹۳ برای این کشور دردسرساز شده است. در این سال مراکش کنوانسیون بین المللی رفع همه گونه اشکال تبعیض علیه زنان (سیدا) را امضا کرد و از آن زمان این کشور موظف است قوانینش را با این کنوانسیون تطبیق دهد. در مقابل این کنوانسیون بین المللی اما “تغییرناپذیر بودن هویت اسلامی و ملی” مراکش قرار دارد که در مقدمه و اصل اول قانون اساسی قید شده است.

این چالش حاد در آخرین مورد زمانی آشکار شد که دبیرکل حزب “اتحاد سوسیالیستی نیروهای خلق” در روزهای پایانی سال ۲۰۱۳ تلاش کرد تا قانون ارث را مورد بازبینی قرار دهد و ممنوعیت کامل چند همسری و ازدواج کودکان را به بحث بگذارد. پس از اقدام وی، یکی از سلفیست های معروف مراکش به نام “عبدالحمید ابو نعیم” در یک پیام ویدیویی خواهان قتل دبیرکل حزب اتحاد سوسیالیستی نیروهای خلق شد. عبدالحمید، این سیاستمدار را مرتد و اظهارات او را تعرض به اسلام دانست.

نقش پررنگ فمینیست های اسلامی

در چنین شرایطی فمینیست های اسلامی با استفاده از ابزار دین در برابر دین و تفاسیر متفاوت فقهی خواستار تغییرات جامعی مطابق با قوانین مذهبی شده اند و بحث ها و استدلال هایی  را در این زمینه پیش برده اند. در میان این گروه از فمینیستها، “اسما لمرابط”[۱] پزشک، نویسنده و رئیس مرکز آموزش زنان بیش از همه شناخته شده است. او و همراهانش خواهان تغییر ساختاری تفسیرهای پدرسالارانه از قران به نفع برابری جنسیتی هستند؛ به طوری که در هماهنگی با شریعت اما به دور از فقه مردسالار باشد.

یک خط فکری دیگر که نزدیک به فمینیست های سکولار است اشاره به این دارد که سنت های مردسالارانه که به عنوان توجیه قوانین محافظه کارانه مورد استفاده قرار می گیرد با واقعیات جامعه امروز که به شدت تغییر کرده همخوانی ندارد. به عنوان مثال، امروزه زنان سهم بسیار بیشتری در تامین اقتصاد خانواده دارند و حتی در شهرها تا حدود ۲۰ درصد از خانواده ها توسط زنان تامین مالی می شوند.

تلاش برای تغییر ساختار خانواده

سازمان “اتحاد برای مراکشی دیگرگونه” هدف خود را تغییر قوانین نابرابر ارث که برخاسته از سنت های فئودالی است، گذاشته است. این انجمن بر این نظر است که ساختار خانواده در مراکش حداقل از سال ۱۹۵۶ یعنی سال استقلال از فرانسه تغییرات اساسی کرده است؛ تغییری ساختاری از خانواده بزرگ به عنوان یک واحد اقتصادی به سمت خانواده مدرن و کوچک متشکل از پدر، مادر و فرزندان. این خانواده با ساختار جدید، باید مورد حمایت قرار گیرد و بنابراین زن نباید کمتر از یک خویشاوند خارج از خانواده ارث ببرد. (بر اساس قوانین اسلامی در صورتی که بعد از مرگ مرد، مادر او زنده باشد، سهم ارث مادر بیشتر از همسر مرد است[۲]).

مطالبات فمینیست های مراکش تاثیر ملموسی بر قانون جدید خانواده این کشور داشته است. این قانون که در سال ۲۰۰۴ تصویب شد، وضعیت حقوقی زنان را به طور واضحی بهتر کرده است به طوری که قانون اطاعت زن از شوهر برداشته شده، سن ازدواج برای زنان از ۱۵ سال به ۱۸ سال افزایش پیدا کرده، ازدواج زنان بدون حضور آنان و توسط ولی یا قیم حذف شده و امکان ازدواج مجدد برای مردان متاهل از طریق تبصره هایی محدود شده است.

اکنون با گذشت ۱۰ سال از انجام این اصلاحات، حساسیت ها و انتقادات به قانون خانواده مراکش روز به روز بیشتر می شود. در جریان اجرای قوانین و نیز استثنائات بسیار زیاد، قانون خانواده کارایی خود را از دست داده است. این عدم کارایی در موارد حساسی چون سن ازدواج و چندهمسری بیشتر خود را نشان داده است. شاهد این ناکارایی قوانین، گزارش  اجلاس اقتصاد جهانی داووس در سال ۲۰۱۲ است که نشان می دهد جایگاه مراکش در زمینه تبعیض زنان و دختران در میان ۱۳۵ کشور جهان، در رتبه ۱۲۹ قرار دارد.

از سال ۲۰۱۱ برابری نامحدود جنسیتی وارد ماده ۱۹ قانون اساسی مراکش شده اما تاکنون به مرحله اجرا درنیامده است. یک جنبش مدنی متشکل از ۵۰۰ گروه حقوق بشری که در میان آنها فمینیستها و گروه های اقلیت وجود دارند به طور مرتب تظاهرات و اعتراضاتی را برای اجرا شدن کامل ماده ۱۹ سازماندهی می کنند.

اوایل سال ۲۰۱۴ بالاخره این اعتراضات نتیجه داد و ماده ۴۷۵ قانون مجازات که فرد متجاوز را تشویق به ازدواج با قربانی تجاوز می کرد لغو شد. هرچند امینه فیلالی ثمری از این قانون جدید نبرد اما مراکش یک قدم دیگر در راه برابری کامل زن و مرد برداشت.

پانوشت ها:

– منبع: سایت آلمانی قنطره

[۱] Asma Lamrabet

[۲] توضیح از مترجم است

بخش : زنان
تاریخ انتشار : ۴ تیر, ۱۳۹۳ ۱۲:۳۶ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

پیام به مناسبت سالگرد بنیان‌گذاری نهضت آزادی ایران!

ما، به عنوان یک نیروی چپ، عدالت‌خواه، دموکرات و مردمیِ خواهان آزادی و دموکراسی و برپایی جمهوری‌ِ متکی به آرای ملت در کشور، هرچند در بنیان‌های نظری و تحلیل اجتماعی و سیاسی تفاوت‌هایی با دیدگاه نهضت آزادی ایران داریم، اما در عین حال باور داریم که در مسیر دفاع از آزادی‌های سیاسی، حقوق بشر، برابر حقوقی زنان، رفع هرگونه تبعیض،گردش متوازن قدرت و پاسداری از حق حاکمیت مردم ایران، همسو و همراهیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

قالیباف و موضوع “حجاب و عفاف”: تاکتیک یا تحول؟

در شرایط کنونی، نشانه‌هایی چون پیروزی چهره‌ای چون پزشکیان در انتخابات ریاست‌جمهوری، افزایش تمایل به مذاکره، و تغییر نسبی در لحن مقامات، توجه‌برانگیز است. با این‌حال، این تغییرات، اگر با اصلاحات بنیادین همراه نباشند، از جمله بازنگری در قانون‌گذاری به‌ویژه در حوزه‌هایی چون حجاب، توقف برخوردهای سلیقه‌ای و امنیتی با جامعه مدنی، گشایش در عرصه‌های فرهنگی، احترام به آزادی‌های دموکراتیک و اصلاح رویه‌های پلیسی، نمی‌توان از آن‌ها به‌عنوان نشانه‌ای از بلوغ سیاسی یا اجتماعی یاد کرد.

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

پیام به مناسبت سالگرد بنیان‌گذاری نهضت آزادی ایران!

ما، به عنوان یک نیروی چپ، عدالت‌خواه، دموکرات و مردمیِ خواهان آزادی و دموکراسی و برپایی جمهوری‌ِ متکی به آرای ملت در کشور، هرچند در بنیان‌های نظری و تحلیل اجتماعی و سیاسی تفاوت‌هایی با دیدگاه نهضت آزادی ایران داریم، اما در عین حال باور داریم که در مسیر دفاع از آزادی‌های سیاسی، حقوق بشر، برابر حقوقی زنان، رفع هرگونه تبعیض،گردش متوازن قدرت و پاسداری از حق حاکمیت مردم ایران، همسو و همراهیم.

مطالعه »
پيام ها

جان شما، جان ایران و سوگ شما، سوگ ایران است!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) وقوع این فاجعۀ شوم را به مردم میهن‌مان، به شهروندان بندرعباس و خانواده‌های داغ‌دار و آسیب‌دیده تسلیت می‌گوید. ما در این لحظات سخت همراه و هم‌دوش مردم  بندرعباس سوگوارِ جان‌های از دست رفته و نگران و چشم‌به راه بهبود زخمی‌های این حادثه‌ایم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

سعید مدنی در سه چهره

آدرنو؛- نابغه تئوری، ناتوان در عمل

قالیباف و موضوع “حجاب و عفاف”: تاکتیک یا تحول؟

پیام به مناسبت سالگرد بنیان‌گذاری نهضت آزادی ایران!

«ترکیه ملک مردان نیست»: پاسخ زنان به پروژه‌ی اسلامی‌سازی اردوغان

غزه: آیا هنوز کسی به انسانیت فکر می‌کند؟