جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ - ۰۷:۴۴

جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ - ۰۷:۴۴

فلسفه کانت؛ تئوری انقلاب فرانسه شد...
سوسیالیست ها فلسفه کانت را ایده آلیستی، ذهنی،و آگنوستیکی-لاادری می نامند. کانت مدعی بود که مقوله های زمان و مکان، اشکال واقعیت عینی نیستند بلکه نظر و بینش فردی و...
۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: آرام بختیاری
نویسنده: آرام بختیاری
ادای احترام به غلامحسین ساعدی-۲۹ دسامبر پرلاشز پاریس!
اخیرا ویدیویی در شبکه های اجتماعی منتشر شده است که در آن یکی از عناصر سلطنت طلب به مقبره شخصیت برجسته ادبی و سیاسی ایران غلامحسین ساعدی در پرلاشز پاریس...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سردبير ماه
نویسنده: سردبير ماه
صدای لمپنیسم در پوشش سلطنت طلبی...
این افراد، که ظاهراً توانایی ورود به بحثی مستدل و منطقی با منتقدان را ندارند، سعی دارند به جای پرداختن به گفتگوی سالم و تبادل نظر سازنده، با توسل به...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
چپ، آزادی و عدالت در تاریخ معاصر ایران!
در این بخشِ پایانی، ابتدا مروری کوتاه بر تاریخ چپ ایرانی دارم، از سال‌های آستانه‌ی جنگ اول جهانی تا امروز و سپس تلاش می‌کنم تا در پرتو نکات مطرح شده...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: علیرضا بهتوئی
نویسنده: علیرضا بهتوئی
ضرورت چپ وجمهوری خواهی...
برای جریان چپی که می خواهد برای دغدغه های عمومی نسبت به وضعیت وخیم شکاف طبقاتی سیاستهای خصوصی سازی و کاهش نقش دولت در جوامع بازاری معاصر که نولیبرالیسم آنرا...
۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: جابر حسینی
نویسنده: جابر حسینی
چله ی زمستان
یلدا، شبِ قشنگ/ شبِ خاطره ها، و دوران زمان/ دوران دریائی دل،/ و دوستی ها و رفاقت ها
۱ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوە داد
نویسنده: کاوە داد
ماشین اعدام و سرکوب را متوقف و زندانیان سیاسی را آزاد کنید
حکومت جمهوری اسلامی،در این شرایط که در زمینه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و مسائل منطقه ای با نا کامی روبرو شده و به شدت در بن بست و بحران...
۳۰ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: جبهه ملی ایران
نویسنده: جبهه ملی ایران

ادبیات اجتماعی آوانگارد هوادار آنارشیسم

آناتول فرانس گفته بود: "اتوپی ها برای پیشرفت بشر در تاریخ، نقش مهمی داشته اند." کروپتکین یکی از نظریه پردازان آنارشیسم می نویسد: "هیچ ادبیاتی مانند ادبیات قرن 19 روس مبلغ مبارزه مسلحانه نبود. در رمان "پدران و پسران" تورگنیف، نیهیلیسم مثبت آن مشوق آنارشیسم سیاسی است. در رمان "غول ها" ی داستایوسکی بجای نیهیلیسم منکر خدا، یک اخلاق ماتریالیستی تبلیغ می گردد. چکامه های پوشکین از جمله شعر "خنجر" او هزاران جوان مبارز را مسلح نمودند.

در سال ۱۶۶۰ میلادی نخستین بار یک زن آنارشیست بنام “ماری دایر” به جرم سرپیچی در مقابل قانون در ایالت ماساچوست امریکا اعدام شد. متفکری بنام فولین می گفت: “هر قدرت سیاسی مثل گاو جنگی شاخدار روزی به مردم و اطرافیان خود شاخ خواهد زد.” الیاس ترول می نویسد: “روشنفکر موقعی انسان است که علیه دولت و سرمایه و جنگ و کلیسا و شوینیسم و رسانه های ارتجاعی دولتی و بورژوایی موضع داشته باشد.”

طبق نظر مورخان آنارشیست، سوسیالیستها و سوسیال دمکراتهای غرب بعد از صد سال بازی پارلمانی تسلیم مقامات بورژوایی و محافظه کار کشورهای سرمایه داری شده اند. امروزه اشاره می شود که نه مارکسیسم انقلابی روس و نه سوسیال دمکراسی میانه رو آلمانی نتوانستند آزادی و عدالت و سوسیالیسم را در جوامع خود عملی کنند. در مورد اعمال خشونت آمیز آنارشیستها گفته می شود زمانی که جنبش جمعی شکست بخورد، مبارزه فردی آغاز می گردد.

آن زمان مشکل نبود تا در آثار باکونین و کروپتکین و اشتیرنر و مالاتستا جایی برای توجیه مبارزه مسلحانه بیابند تا بتوان بکارگیری خشونت را توجیه نمود و با کمی سلیقه و مخلوط نظرات بلانک و روبسپیر و نچارف یک تئوری شورش گرایانه بوجود آورد. این گونه مبارزات بین سالهای ۱۸۹۴-۱۸۹۱ در فرانسه و روسیه شدید بود؛ البته نقش مهم نظرات نچارف روس در آن دوره را نباید فراموش کرد. در میان آنارشیستها زنان بیشماری نیز وجود داشتند.

آناتول فرانس گفته بود: “اتوپی ها برای پیشرفت بشر در تاریخ، نقش مهمی داشته اند.” کروپتکین یکی از نظریه پردازان آنارشیسم می نویسد: “هیچ ادبیاتی مانند ادبیات قرن ۱۹ روس مبلغ مبارزه مسلحانه نبود. در رمان “پدران و پسران” تورگنیف، نیهیلیسم مثبت آن مشوق آنارشیسم سیاسی است. در رمان “غول ها” ی داستایوسکی بجای نیهیلیسم منکر خدا، یک اخلاق ماتریالیستی تبلیغ می گردد. چکامه های پوشکین از جمله شعر “خنجر” او هزاران جوان مبارز را مسلح نمودند.

آنارشیستها در زمینه ادبیات و هنر از نام هایی مانند کامو، واگنر، کافکا، هاینریش بول، اسکار وایلد، برنارد شاو، تولستوی، داریو فو، جرج اورل، والت وایتمن، راسل، امرسن، پارناس، مالارمه، پیکاسو، انسنزبرگر و ریکاردو هوخ نام می برند که با اندیشه های آنارشیستی خویشاوندی نزدیک دارند. مکاتب آوانگارد و دادائیست و امپرسیونیست نیز از آنارشیستها حمایت می کردند و تحت تعثیر آنارشیستها شکوفا شدند.

آنارشیستها فرهنگ فولکلوریک و کلاسیک مردمی و رمانتیک را نیز ارج می نهادند. ادبیات آنارشیستی و رمانتیک نویسندگانی مانند امرسن و وایتمن و مقاله معروف داوید تورنو با عنوان “وظیفه سرپیچی از اوامر دولت” روی این جنبش بی تأثیر نبودند.

امروزه اشاره می شود که در کمون پاریس، کمونیستها و آنارشیستها اختلاف نظر عمده ای نداشتند. مارکس در نامه ای خصوصی اعتراف می کند که آخرین فصل کتاب “۱۸ برومر…” او تحسین از مبارزات آنارشیستی است. امروزه حتی ادعا می شود که مارکس نسبت به آنارشیستها سمپاتی داشت و از آنان هواداری می کرد. نخستین گروه آنارشیستی آلمان در سال ۱۸۷۴ تشکیل شد. با اعدام جولیوس لیسکه در سال ۱۸۸۵ مبارزه مسلحانه آنارشیستی در غالب دوره های تاریخ اجتماعی آلمان دچار وقفه شد. کنگره آنارشیستها در سال ۱۸۸۱ در لندن توصیه ای غیر از آن نداشت که به هواداران اش بگوید در یک مبارزه زیرزمینی به فعالیت ادامه دهند. به این سبب گفته می شود که بمب سنبل این دوره شد و دینامیت وسیله ای معجزه گر علیه سئوال “چه باید کرد؟”.

آنارشیسم فردگرای آمریکایی را ناشی از شرایط خاص بومی و طبیعی و فرهنگی امریکا می دانند. قرنهاست که آنارشیسم فردگرای غیرطبقاتی، یک جنبش خاص جامعه امریکا مانده است. آنارشیستهای فردگرا تفاهمی با رنج کارگران صنعتی در شهرها و مجامع تولیدی نداشتند. بی رابطه گی آنان با شهرها و کارخانه ها عظیم بود. آنارشیستهای جمعگرای مهاجر اروپایی در مبارزه طبقاتی در شهرها شرکت نمودند. اسپیس، یک مبارز انقلابی، در پای چوبه دار گفته بود: “زمانی خواهد رسید که سکوت ما قوی تر از صداهای خواهد شد که شما امروز آن را وادار به سکوت می کنید.”

انترناسیونال دوم به پاس این اعدام شدگان در کنگره دوم خود در سال ۱۸۸۹ در پاریس، اول ماه مه را بیاد آن قربانیان، روز بین الملل کار نام نهاد. در امریکای آن زمان زن و شوهری مهاجر انقلابی بنام ایما گلدمن و برگمن بیش از سی سال نیروی محرک جنبش آنارشیستی آنجا بودند. انفجار بمب نشان خشم یک فرد نبود، بلکه بیان نیاز یک طبقه بود تا غرش آن بر فریاد فرد غالب گردد. گروه دیگری می گفتند که انسان باید فقط با یک لگد به زانوی دولت و سرمایه بزند تا آن دو نقش زمین گردند. در سال ۱۹۰۰ و ۱۹۰۱ رئیس جمهور امریکا و پادشاه ایتالیا به دست آنارشیستها ترور شدند.

در سالهای میان ۱۹۷۰-۱۹۳۰ غیر از جنبش آنارشیسم فمنیستی زنان، جنبش آنارشیستی ضد نژادگرایانه سیاهان نیز فعال گردید. رسانه های بورژوایی گزارش می دهند که طرفداران زندگی ابتدایی کمونی اکنون جنبش ضدگلوبال به راه انداخته اند. پانک های جوان خیابانی نیز خود را آنارشیست می دانند و می گویند که بدون آنارشیسم، انقلابی بودن غیر ممکن است. برای نخستین بار در تاریخ، آنارشیستها تنها جریان انقلابی قرن ۲۱ شدند که خود را “جنبش جنبشها” می نامند. مشکل مهم جنبش آنارشیستی کنونی، فرقه گرایی و نبودن هماهنگی و مرکزیت بین آنان است.

آنارشیستها در آغاز خواهان اداره قدرت به سبک شورایی کمون پاریس بودند. لویزه میشل نخستین بار خواسته های فمینیستی زنان را وارد مبارزه انقلابی فرانسه نمود. در حال حاضر انتقاد به روابط مردسالاری معمولاً یکی از عنوانهای فهرست مطالب هر کتاب تئوریک آنارشیستی است.

در آغاز قرن بیست مهمترین فیلسوف آنارشیست آلمانی گوستاو لنداور بود. او در سال ۱۸۷۰ به دنیا آمد و در سال ۱۹۱۹ از طرف راستگرایان در جنوب آلمان اعدام شد. پروسه سوسیال دمکراسی آلمان را امروزه مورخان بصورت مارکسیستی، رویزیونیستی، اپورتونیستی و سازشکارانه ثبت کرده اند. لنداور، آنارشیست سوسیالیست، خود را ضدمارکسیست می دانست و می گفت آنها از طریق ماشین بخار می خواهند پیشگویی و غیبگویی اجتماعی نمایند. او مارکسیسم را نوعی گمراهی در میان کمونیستها بشمار می آورد و در تحسین تداوم انقلابات می گفت که انقلاب کردن باید بخشی از قانون اساسی و نظم اجتماعی هر کشور بشود. وی خواهان مبارزه اجتماعی صلح آمیز بود. لنداور خود را مخالف سوسیالیسم طبقاتی و مبارزه طبقاتی می دانست و می گفت که هدف نه پرولتاریا نمودن جامعه و انقلاب بلکه باید پرولتاریازدایی از آن باشد. او از جمله منتقدین مهم فلسفه آنارشیسم از جنبه های گوناگون دیگر نیز است. لنداور را امروزه یک آنارشیست سوسیالیست فرهنگی می دانند. انتقاد او از مارکسیسم را تنگ نظرانه و فردگرایانه بشمار می آورند چون او مارکسیسم را خرافات علمی نامیده بود.

رودلف روکر (۱۹۵۸-۱۸۷۳) ماتریالیسم تاریخی مارکس را قدرگرایی تاریخی-دیالکتیکی نامید. او می گفت که مارکسیستها نخستین بار مفهوم دولت مطلق را به فاشیستها آموختند، چون آنان حتی انسان را نیز حزبی و دولتی نمودند. روکر با نشر کتاب “ورشکستگی کمونیسم دولتی روس” در سال ۱۹۲۹ مدعی شد که بجای حزب بلشویک در آنجا افراد خاصی بر مملکت حکومت می کنند که حتی خارج از قوانین حزبی عمل می کنند. روکر در امریکا با شعار “تبلیغ و ترویج از طریق خشونت” خواهان مبارزه مسلحانه خشونت آمیز شده بود.

 
 
 
 
تاریخ انتشار : ۳۰ خرداد, ۱۳۹۴ ۱:۱۶ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

به پیشواز شب چلّه – پایداری در پیروزی نور و آزادی بر ظلمت و استبداد!

هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) از این که نخستین پیام خود پس از انتخابش را هم زمان با شب یلدا، پایان جان‌سختی شب و جشن آغاز بازگشت نور بر زندگی و طبیعت راهی خانه‌های هم‌میهنان خود می‌نماید، خرسند است. ما این هم‌زمانی امیدآفرین را ادامهٔ  راهی می‌دانیم که دیری‌‌است در همراهی با مردم سرزمین‌مان در پیکار دیرینه‌شان با شب و ظلمت و در پیوند با آزادی و نور، برگزیده‌ایم.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

رئیس جمهور پزشکیان، وعده‌هایش و انتظارات مردم…

قراین، شواهد و تحولات جاری در کشور حاکی ازآن است که در صورت مخالفت مسئولان نظام و افراطیون با خواست مردم و درک نادرست از تحولات داخلی، منطقه‌ای و جهانی، جامعه درگیر حوادث و اتفاقات بسیار ناگوار خواهد شد. با این چشم‌انداز از تحولات پیش رو ضروری است تا سازمان‌ها، احزاب، نهادهای مدنی و تشکل های صنفی- سیاسی، با ارزیابی از تحولات ناشی ازحوادث و اتفاقات احتمالی، برای ایفای رسالت تاریخی خود همراه و همسو شوند.

مطالعه »
بیانیه ها

به پیشواز شب چلّه – پایداری در پیروزی نور و آزادی بر ظلمت و استبداد!

هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) از این که نخستین پیام خود پس از انتخابش را هم زمان با شب یلدا، پایان جان‌سختی شب و جشن آغاز بازگشت نور بر زندگی و طبیعت راهی خانه‌های هم‌میهنان خود می‌نماید، خرسند است. ما این هم‌زمانی امیدآفرین را ادامهٔ  راهی می‌دانیم که دیری‌‌است در همراهی با مردم سرزمین‌مان در پیکار دیرینه‌شان با شب و ظلمت و در پیوند با آزادی و نور، برگزیده‌ایم.

مطالعه »
پيام ها
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

فلسفه کانت؛ تئوری انقلاب فرانسه شد…

ادای احترام به غلامحسین ساعدی-۲۹ دسامبر پرلاشز پاریس!

صدای لمپنیسم در پوشش سلطنت طلبی…

چپ، آزادی و عدالت در تاریخ معاصر ایران!

ضرورت چپ وجمهوری خواهی…

چله ی زمستان