دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۲

دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۲

ولودیمیر ایشچنکو: بار جنگ در اوکراین بر دوش فقرا است!
بسیج جمعیت روستایی و کارگران فقیرتر به خدمت نظامی آسان‌تر است، زیرا پنهان‌شدن آنها دشوارتر و بیشتر در دسترس مقامات هستند. آنها حتی فرصت های کمتری برای اجتناب از استخدام...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: جرکو باکوتین
نویسنده: جرکو باکوتین
سلطنت‌طلبان در گذر تاریخ "تاریخ در حال نگارش است؛ امروز و همین حالا!"
تاریخی که با خون دل نوشتیم، اکنون در معرض تهدید جدی قرار دارد. آیا باز هم شاهد تکرار فجایع گذشته خواهیم بود؟ یا اینکه این بار، با آگاهی و مسئولیت‌پذیری...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
فرخنده باد روز زبان مادری؛ روز زبان‌های مردم ایران!
به‌جاست بر این نکته انگشت تاکید بگذاریم که علی‌العموم هیچ زبانی در تضاد و تعارض با زبان عمومی و رسمی یا همان زبان میانجی و مشترک ِ زبان‌های گوناگون در...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
زمستان
بیدارم مکن, با قلبِ سردم, در کنار ستاره ها, خاموش بخواب می روم, ستاره سرخی از میان کهکشانها, خطی بر آسمان انداخت, پایان زمستان نزدیک است,
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: رحمان-ا
نویسنده: رحمان-ا
روایتگری بس است ، باید راهی جست
فرض کنیم تمامی مطالب مطرح‌شده در نوشته‌ی آقای بهزاد کریمی با عنوان «در مونیخ چه گذشت»، که در سایت به پیش متعلق به حزب چپ ایران منتشر شده، با تمام...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
زنان خانه‌دار و کارگران؛ در صدر آمار خودکشی در ایران
ایران با بحران عمیق روانی، اجتماعی و اقتصادی روبه‌رو است که یکی از پیامدهای نگران‌کننده آن، افزایش نرخ خودکشی است. زنان خانه‌دار، کارگران، دانش‌آموزان و دانشجویان بیشترین آسیب‌پذیری را در...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند
با این حال، تلاش‌های فشرده برای بازگرداندن کارکنان NNSA نشان می‌دهد که دولت ترامپ واقعاً افرادعالیرتبه دارای تخصص های مهم را اخراج کرده است. اولریش کون، کارشناس کنترل تسلیحات در مؤسسه تحقیقات صلح...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی

نیازمند وحدت چپ هستیم

قرن بيستم شاهد بزرگترين و پر شکوه ترين تجربه بشريت برای رسيدن به جامعه ای بود که در آن عدالت اجتماعی برقرار باشد. اين تجربه شکست خورد و همه انسانهای عدالت دوست و آزادی خواه را به بررسی مجدد واداشت. رسالت چپ بازگشتن به اصول و مبانی ای شدند که ملاط اوليه تئوريهای سوسياليسم بودند. می بايد چيز تازه ای بسازيم. می بايد در راستای ارزشهای پايه ای سوسياليسم، با توجه به شرايط کنونی جهان، تحولات و روندهای جاری، و برمبنای شواهد ملموس و عينی، طرحی نو دراندازيم.

قرن بیستم شاهد بزرگترین و پر شکوه ترین تجربه بشریت برای رسیدن به جامعه ای بود که در آن عدالت اجتماعی برقرار باشد. این تجربه شکست خورد و همه انسانهای عدالت دوست و آزادی خواه را به بررسی مجدد واداشت. رسالت چپ بازگشتن به اصول و مبانی ای شدند که ملاط اولیه تئوریهای سوسیالیسم بودند. می باید چیز تازه ای بسازیم. می باید در راستای ارزشهای پایه ای سوسیالیسم، با توجه به شرایط کنونی جهان، تحولات و روندهای جاری، و برمبنای شواهد ملموس و عینی، طرحی نو دراندازیم.

مقاله “زمان نتیجه گیری” وارد این مباحث نمی شود.این مقاله با سوسیالیسم واقعا موجود و با سوسیال دموکراسی خط کشی می کند و در واقع نسبت به اتفاقات قرن گذشته خط کشی می کند ولی سویسالیسم مورد نظر خود را توضیح نمی دهد. از چه سوسیالیسمی صحبت می شود؟ آیا وسائل تولید ملی می شوند؟ اگر “دانش” (اطلاعات) مبنای تولید ثروت شوند آنوقت ملی کردن وسائل تولید چه معنائی پیدا می کنند؟ رابطه سوسیالیسم مورد نظرمقاله با دموکراسی چیست؟ چه شواهدی در جهان امروز نظریه مقاله را تایید می کنند؟ کدام نیروها حامل آن انقلاب خواهند بود؟ کارگران امریکا و اروپای غربی؟ کدامین روندهای عمده جهانی دلالت بر بروز سوسیالیسمی می کنند که این مقاله در نظردارد؟

مقاله می گوید”، این چپ، چپ سوسیالیستِ رهایی خواه، سرمشق یا الگویی راهنما و از پیش ساخته ندارد”ولی متن این مقاله تماما برمبنای الکوهای گذشته نوشته شده است. اگر شعارهای گذشته کنار گذاشته شوند چیزی برای گفتن نمی ماند. در بهترین حالت می شود کفت که می گوید همان طرحهای گذشته را به کار می گیر یم و همان حرفها را تکرا می کنیم ولی مدلهای قبلی را قبول نداریم حالا ببینیم چه پیش می آید. در این شرایط تکرار شعارها ی گذشته در بهترین حالت چیزی می شود شبیه “تو نیکی می کن و در دجله انداز”.

اینها مسائل جدی ای هستند که باید برای من و شیدان مطرح باشند. اینها مسائلی هستند که در دو سال و نیم اخیر در بحثهای ما مطرح بوده اند. بدون داشتن جوابی مقنع برای آنها، مشکل است که راهی به جلو بیابیم. صرف تکرار گذشته ها ما را بجائی نمی رسانند. این مقاله از سوسیالیسم رهائی بخش صحبت می کند. ولی توضیح نمی دهد ارکان آن چشم انداز چیست.

من به کوشش فراوان شیدان برای چگونگی رسیدن به جهانی عادلانه ارج می گذارم. ما به این نوع کوشش نیاز داریم. همگام و هم زمان با حرکت سیاسی، ما به تفکر روشنفکرانه ای نیاز داریم که تدریجا چارچوبی از طرح نوین را در اختیارمان بگذارد. کوشش روشنفکرانه صرف، بخشی از کوشش عظیمی است که مسلما در آینده در خدمت ساختن جهانی بهتر و عادلانه تر قرار خواهد گرفت. ولی نگرش شیدان به خودی خود به حرکت سیاسی نمی انجامد. بحث مجردی ارائه می شود که شاید (از ته دل امیدوارم) در سالهای آتی به شمائی قابل کاربرد در صحنه سیاست بیانجامد. آنچه که روشن است بحث شیدان و تفکر ایشان کاری به کار روندهای جاری در ایران و جهان ندارد.

اما عجیب ترین بخش نوشته جائی است که گفته می شود” اکنون باید پذیرفت که ایده شکل دهی تشکل بزرگ چپ در شرایط امروزی، چه در ایران و چه در دیگر نقاط جهان، تصوری واهی است” نمی دانم با این برخورد شیدان، ایشان چگونه در این فرایند شرکت کردند؟ چرا شرکت کردند؟ اگر از اول می دانستند که این پروژه به نتیجه نمی رسد پس هدف از شرکت در آن چه بود؟ آن وقت چرا کاسه کوزه ها را سر بقیه می شکنند؟ شیدان که از ابتدا به “نافرجامی” آن باور داشت.

با مقاله موافقم که “چپ” تعریف واحدی ندارد. می گویم تعریف “چپ” به تحولات جهان در مرحله حاضر مربوط می شود. من براین باورم که چپ در شرایط کنونی نیروئی است که با توجه و حساسیت به ارزشهای سوسیالیستی، در چارچوب واقعیات موجود، در دنیای متحول و متغیر امروزی، بتواند رادیکالترین، کوتاهترین و بهترین راه را برای پیش برد اجتماعی ایران فراهم آورده و در آن راه بکوشد.

امروزه ما نیازمند وحدت هستیم و باید برای رسیدن بدان کار کنیم. می دانم که این کار، کار مشکلی خواهد بود. دو سال و اندی پیش در اولین نشست مربوط به وحدت مطرح کردم که با توجه به تحولات تاریخی، ما درک روشنی از سوسیالیسم نداریم و بنابراین نمی توان این مقوله را مبنای وحدت قرار داد. چه کار باید بکنیم؟ زمینه های روشن وجود داشتند. ما می توانستیم و باید بتوانیم بر مبنای برنامه عملی روشنی وحدت کنیم. این برنامه از چگونگی برخورد ما به جمهوری اسلامی و از دید ما نسبت به جامعه دموکراتیکی که می خواهیم بسازیم قابل دسترسی است. فکر می کنم پروژه وحدت بزرگ چپ چنین رسالتی برای خود برداشته و فکر می کنم که علیرغم مشکلات راه پر سنگلاخ جلویمان می توانیم و باید برای آن بکوشیم.

مجید سیادت
۲۴ ژوئن ۲۰۱۵

تاریخ انتشار : ۳ تیر, ۱۳۹۴ ۲:۵۱ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

اروپا قربانی کیست؟

به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار وجود داشت، ابتدا خود را با آن سازگار نکردند. آنها احمقانه ترجیح دادند به نقش خود به عنوان شریک کوچک آمریکا بچسبند، حتی در شرایطی که این مشارکت به طور فزاینده ای علیه منافع آنها بود!

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

مطالعه »
پيام ها

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری و تکامل این جنبش را به بحث و بررسی می‌نشینیم

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

ولودیمیر ایشچنکو: بار جنگ در اوکراین بر دوش فقرا است!

سلطنت‌طلبان در گذر تاریخ “تاریخ در حال نگارش است؛ امروز و همین حالا!”

فرخنده باد روز زبان مادری؛ روز زبان‌های مردم ایران!

روایتگری بس است ، باید راهی جست

زنان خانه‌دار و کارگران؛ در صدر آمار خودکشی در ایران