مایکل گرونبرگ رئیس انجمن یهودیان ایالت نیدرزاکسن گفت که بازمانده هولوکاست و شاهد معاصر، ارنا دی وریس درگذشته است. مرگ او ضایعه بزرگی برای خانواده و هم چنین جامعه یهودی در اسنابروک است. این زن ۹۸ ساله آخرین بار در لاتن در امسلند زندگی می کرد و روز یکشنبه در آنجا درگذشت. شهردار لاتن *۱ گفت: “او تا آخرین روز زندگی خود مبارزه کرد تا مطمئن شود که تاریک ترین دوره تاریخ آلمان فراموش نمی شود.”
ارنا دی وریس”Erna de Vries ” در سال ۱۹۲۳ با نام ارنا کورن به عنوان دختر مادری یهودی و پدری پروتستان در کایزرسلاترن متولد شد. در سال ۱۹۴۳ او به همراه مادرش به آشویتس تبعید و مادرش در آنجا به قتل رسید*۲. ارنا دی وریس بعداً به اردوگاه کار اجباری Ravensbrück منتقل شد و زنده ماند. در سال ۱۹۴۷ با ژوزف دو وریس (۱۹۰۸-۱۹۸۱) که او نیز از بازمانده های هولوکاست بود ازدواج کرد. دی وریس در مصاحبه با ZDF آلمان درباره تجربیاتش گفت: “من همیشه به آزادی و آینده ای روشن باور داشتم و این حس، در لحظات بسیار بد، به من قدرت زیادی می داد.”
او علاوه بر دریافت جوایز زیادی از جامعه فرهنگی آلمان، در سال ۲۰۱۴ “صلیب شایستگی” دولت آلمان را نیز دریافت کرد. او سخنرانی های متعددی برای جوانان، در موسسات آموزشی ایراد کرد. در بنای یادبود استرووگن *۳ در امسلند، جایی که د وریس به طور مرتب در مورد برخورد فاشیست ها و کشتار آن ها سخنرانی می کرد و با توصیف شرایط اردوگاه ها، پرده از جنایات نازی ها بر می داشت. د وریس خاطرات مادرش را که مانند ملیون ها نفر دیگر توسط رژیم نازی ها به قتل رسیده بود زنده نگه داشت. او در مصاحبه ای گفت: “من نمی ترسم. امیدوارم مردم باهوش تر شده باشند.” او می خواست که یاد و خاطره بسیاری از کشته شدگان که بدون نام و نشان مانده اند، از طریق سخنرانی ها زنده بماند.
بنا به گفته رئیس انجمن”کمون لاتن”، ارنا دی وریس زنی بود که “از گفتن در مورد وحشت و ترور دوران نازی ها خسته نمی شد”. او با این کار کمک ارزنده ای به روشنگری و پرده برداری از جنایات رژیم فاشیستی نموده است، و سرمشقی بود برای همه ما در مبارزه علیه فراموشی. ارنا دی وریس در سال ۲۰۰۴ شهروند افتخاری شهر لاتن شد، جایی که میدان مرکزی شهر و مدرسه ای به نام او نامگذاری گردیده است. ارنا دی وریس، در سال ۲۰۱۶، به عنوان شاهد در محاکمه یکی از محافظان سابق آشویتس شرکت نمود.
زیر نویس:
*۱- لاتن”Lathen” یک شهرستان در ناحیه استان نیدرزاکسن”Niedersachsen” آلمان است. مقر اداری آن، شهرداری لاتن است.
*۲- اردوگاه کار اجباری آشویتس که به اختصار K.L نیز شناخته می شود. در زمان ناسیونال سوسیالیسم ساخته شده است. شامل سه اردوگاه کار اجباری بود. این مجموعه، کارکردی چند گانه داشتند: اردوگاه کار اجباری و کشتار دسته جمعی بازداشت شدگان. اردوگاه کار اجباری اصلی، آشویتس اول و اردوگاه نابودی بیرکناو، آشویتس دوم نام داشت.اردوگاه کار اجباری مونوویتز و حدود ۵۰ اردوگاه اقماری دیگر نیز وجود داشتند. مجموعه اردوگاه در قسمتی از لهستان قرار داشت که توسط دولت فاشیستی، ضمیمه خاک آلمان شده بود. نیروهای اس اس از سال ۱۹۴۰ تا ۱۹۴۵ مجموعه اردوگاه را در حاشیه غربی شهر اوشویتسیم لهستان، به” آلمانی: آشویتس” اداره کردند. افرادی که در سراسر اروپا اسیر شده بودند با قطار به آشویتس منتقل شدند. حدود ۹۰ درصد افراد اسیر این اردوگاه ها، یهودی بودند. کشورهای مبدأ بلژیک، آلمان، فرانسه، یونان، ایتالیا، یوگسلاوی، لوکزامبورگ، هلند، اتریش، لهستان، رومانی، اتحاد جماهیر شوروی، چکسلواکی و مجارستان بودند. تعداد قربانیان از ۱.۱ تا ۱،۵ میلیون نفر بود. در ۲۷ ژانویه ۱۹۴۵، ارتش سرخ شوروی مجموعه اردوگاه را آزاد کرد. در دوره پس از جنگ، نام آشویتس به نمادی برای هولوکاست تبدیل شد. سالگرد آزادسازی اردوگاه کار اجباری آشویتس از سال ۱۹۹۶ در آلمان و از سال ۲۰۰۵ در سطح بین المللی روز یادبود قربانیان ناسیونال سوسیالیسم است.
*۳- “Esterwegen” یک یادبود اروپایی است برای گرامی داشت قربانیان اردوگاه های کار اجباری. این بنا، نمونه ای است در برابر دیکتاتوری، سیاست خشونت و ترور،علیه ملی گرایی و نژادپرستی، و تعهد به حقوق بشر، حاکمیت قانون و دموکراسی می باشد.
دوشنبه ۳آبان ماه ۱۴۰۰- ۲۵ اکتبر ۲۰۲۱
منبع:”Die Zeit“