یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۰:۴۹

یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۰:۴۹

سلطنت‌طلبان: نیروی نیابتی اسراییل در لباس اپوزیسیون؟
سلطنت‌طلبان شاید امروز، همچون رجوی در گذشته، ادعا کنند که این انتقادها بخشی از جنگ روانی مخالفین است. اما تاریخ همیشه قضاوت خود را کرده است. در نهایت، این مردم...
۲۱ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
سازش در پایان مبارزه به دست می آید، نه در آغاز
ما از ابتدا سعی کردیم به نمایندگی از مردم عمل نکنیم، بلکه ببینیم با هم چه کاری می توانیم انجام دهیم. حتی با شکایت‌ های کوچک و درگیری‌های روزمره، مساله...
۲۱ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
حضور پادشاه اسپانیا در مراسم یادبود ماوت‌هاوزن توهین به قربانیان است
رئیس انجمن خاطره تاریخی، امیلیو سیلوا در مصاحبه‌ای گفته است که "نه خوان کارلوس (پادشاه سابق) و نه پسرش، فیلیپه ششم، پادشاه کنونی هرگز دیکتاتوری فرانکو و جنایات آن را...
۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: سعید شروینی
نویسنده: سعید شروینی
زنان در معرض ۱۲۰ نوع آسیب اجتماعی
یک عضو شورای شهر تهران، در مورد بیش از ۱۲۰ نوع آسیب اجتماعی علیه زنان مثل فقر، خشونت خانگی و تبعیض جنسیتی هشدار داده است، معضلی که به باور بسیاری...
۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: روناک فرجی
نویسنده: روناک فرجی
شیوا ارسطویی درگذشت!
ارسطویی در دوران فعالیت خود رمان‌های «نسخه اول»، «بی‌بی شهرزاد»، «آسمان خالی نیست»، «افیون»، «خوف»، «نی نا»، «من و سیمین و مصطفی» و «ولی دیوانه‌وار» را منتشر کرد که از...
۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
اتحادیه سراسری کارگری ال-او (LO) تحریم اقتصادی اسرائیل را تصویب کرد
قطعنامه خواستار آن است که دولت، شرکت‌ها و نهادهای مالی نروژ، از هرگونه سرمایه‌گذاری یا تجارت با شرکت‌هایی که به تداوم اشغال فلسطین کمک می‌کنند، خودداری کنند. به طور خاص...
۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
گرامی باد یاد ده‌ها میلیون پیکارگر علیه فاشیسم!
هشتاد سال پس از پیروزی بر فاشیسم در شرایطی که راست‌گرایی افراطی و نژادپرستی، بیگانه‌ستیزی در بسیاری کشورها دوباره سربرآورده‌ و جنگ‌های تازه یکی پس از دیگری شعله‌ور می‌شوند،گرامی‌داشت یاد...
۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

ذهنیت بخشی از عینیت است

امید که سرعت تحولات و توان یابی نظم ها و رسانه های آلترناتیو، در سیر زمان، از دستگاه مغز شویی جلو خواهد افتاد. ولی به قول یووال حراری، تاریخدان مشهور اسرائیلی، اگر دانش ژنتیک و الگوریتم بتواند روبات شبه انسان بیافریند، نمیدانم جهان و بشریت به کدام سمت خواهد رفت؟!

مایی که از سنت مارکسیستی میاییم (و البته نه فقط ما) سالها آموختیم که شرایط عینی پایه و زیر بنا است و شرایط ذهنی حاصل آن و رو بنا. دست کم آنطور که آموختیم بنظر غلط میاید. این البته فقط در عرصه سیاسی نیست، ولی با دانش محدود، نگارنده جرات نمیکند وارد عرصه های دیگر شود.

در سیاست مثالی میآورم نمونه خروار: بارها بخش بزرگی از طبقه کارگر سفیدِ مذکرِ آمریکایی به دنبال پوپولیست های راست، علیرغم شرایط عینی خود و تجربه های بسیار موجود، رفته است. چرا؟ زیرا جا انداختن گفتمان و برداشت معین، هدف جنگ شناختی ای است که در این دوران، به یکی از اصلی ترین عرصه های نبرد سرنوشت ساز تبدیل شده است. ذهنیت من و شما بخشی جدی و فاکتوری تاثیر گذار از عینیت، و در جای خود عینیت ساز هست. به پروپاگاندای این روزها توجه کنید و توان مغز شویی رسانه ای و چند ده میلیونی در غرب را کاملاً حس کنید.

امید که سرعت تحولات و توان یابی نظم ها و رسانه های آلترناتیو، در سیر زمان، از دستگاه مغز شویی جلو خواهد افتاد. ولی به قول یووال حراری، تاریخدان مشهور اسرائیلی، اگر دانش ژنتیک و الگوریتم بتواند روبات شبه انسان بیافریند، نمیدانم جهان و بشریت به کدام سمت خواهد رفت؟!

امروزه روز، سیاست در تمام ساحات آن، هر چه بیشتر به مدیریت برداشت ها نزدیک میشود.

هر روزه به ما ایرانیان گفته میشود که “کشور معمولی” نیستیم و شرایط فعلی و سالهای سال کشور ما بد ترین در عالم و خاص فقط ایران جمهوری اسلامی است. در اینکه هر کشور و تمدن تاریخی از دیگران متفاوت است شکی نیست. اما همه میدانیم که منظور مغز شویی ۲۴ ساعته که روی نزدیکترین ها به ما نیز تأثیر مشهود داشته، منظور پیش گفته نیست. اکثریت این گویندگان و تکرار کنندگان، جهان را در غرب خلاصه کرده و آمریکا را رهبر جهان به اصطلاح آزاد میدانند. از ایشان بپرسیم مصر که از نظر شما “معمولی” است و امارات متحده و عربستان و پاکستان و عراق و ترکیه و افغانستان و جمهوری آذربایجان و ارمنستان و … کدامشان “معمولی” هستند؟ آیا شرایط کشور ما خیلی بدتر از همه این کشورها است؟

هدف تمام این تبلیغات گوش خراش یک چیز و فقط یک چیز است: تسلیم ایران در مقابل فشار آمریکا و شرکای صهیونیست آن است و لا غیر.

آری ایران ما از خیلی جهات مثبت نیز متفاوت است. ما اولین در آسیا برای جنبش مشروط کردن قدرت بلا منازع سلطنت بوده ایم. جنبش ملی کردن صنعت نفت نیز اولین در منطقه بود و بسیاری رهبران ملی مانند عبدالناصر جنبش ملی و رهبر آن زنده یاد دکتر محمد مصدق را الگوی خود قرار دادند. حزب توده در زمان خود اولین و بزرگترین حزب چپ کل منطقه بود. انقلابی پر حامی تر از انقلاب ۱۳۵۷ در تاریخ نبوده، نه انقلاب فرانسه، نه اکتبر ۱۹۱۷ و نه در هیچ کشور دیگری مشارکت به این وسعت نبوده است. از ۷ کشوری که در برنامه حمله آمریکا بود، تنها کشوری که به قیمت هوشمندانه ترین راهبرد دفاعی دست نخورده ماند، میهن ما است.

متأسفانه حکومتی داریم که تا به حال در سیاست داخلی کمتر نشانی از هوشمندی راهبردی در امر امنیت ملی در مقابل تهدید خارجی، از آن دیده شده است. فساد سیستماتیک، مافیا های اقتصادی، رسانه ای، امنیتی، و نا کارآمدی مزمن، حقیقت جاری در همین میهن شده است.

من به دموکراسی مشارکتی در تمام عرصه ها باور دارم که خیلی گستره وسیعتر و عمیق تری از بهترین مدل لیبرال دموکراسی در تاریخ بشر، که از نزدیک در سوئد تجربه کرده ام، دارد! همچنین به نظرم تغییر دوران و شیفت نظم جهانی در جلوی چشمان ما رژه میرود.

دکتر ظریف در ۵ درس خود که کتاب نیز شد (نظم پسا غربی) می آموزد که زمان گذار دوران از نظم تک قطبی سی و اندی سال اخیر به نظم چند قطبی فرا رسیده است. اینکه اتحاد های منطقه ای در همه جهان رشد میکند، قدرت ها و نیمه قدرت های نوظهور داریم، شیفت قدرت از غرب به سمت اروآسیا در چرخش است. و اضافه میکنم که پر تلاطم ترین دوره، همین دوران گذار هست که در میانه آن قرار داریم، و کشور ما یکی از کانون های این تحول دوران ساز است.

همزمان، با عظیم ترین پروژه ژئو اقتصادی تاریخ انسان تحت نام “یک جاده یک کمربند” (جاده ابریشم قرن ۲۱) مواجه هستیم که کشور ما یکی از چهار راه های اتصال آن است، و هم اکنون با پیوستن آرژانتین به آن، مجموعا ۱۴۰ کشور را شامل میشود.

ایران ما از اوایل این هزاره جایگاه بسیار ارزشمندی داشته که چشمهای بسیاری را به سمت خود گردانیده است. در رابطه ایران با آمریکا و اروپا و متحدان، این همیشه آنها بودند که زیر میز زدند و نه ایران! به نسبت همه کشورهای ریز و درشت منطقه، ایران دست خود را بهتر از همه و بسیار معقولانه تر از همه بازی کرده است. اگر مثل ترکیه یا عربستان و امارات یا پاکستان و یا آذربایجان عمل میکرد، چه ها که گفته نمیشد؟!

گفتمان و برداشت غالب شده، به زور تسلط بلا منازع رسانه ای در ۳ دهه اخیر، به قول عامیانه مخ ما را زده است. جز شیادان و عوامل پروژه ها، تمام آنهایی که در رابطه با سوریه و عراق و یمن و لبنان و افغانستان و … اعتراض دارند، بدون استثنا مبتنی بر تصویر دروغین به جای حقایق است. اینکه سوریه برای سرکوب خشن بشار اسد (که بشدت محکوم است و حتی سفیر اسبق ایران در سوریه هم همان زمان شرح داد) به این روز افتاد و ایران رفته آنجا که زن و بچه های مخالف حکومت را بکشد، دروغ محض و بزرگی است که دائم تکرار میشود.

در طول همین چند هفته اخیر شاهد دو صحنه در منطقه خود بودیم که اهمیت جهانی داشتند و خلاف تمام تبلیغات و بمباران رسانه ای در بین غرب گرایان، نتایج معکوس برای آنها و مثبت برای ما داشت. بایدن به هیچکدام از اهداف اصلی سفرش به خاورمیانه نرسید و برعکس اجلاس تهران با مشارکت پوتین و اردوغان، نه تنها افول غرب به رهبری آمریکا را به وضوح نشان داد، که نشان دیگری بود از گذار به نظم چند قطبی جهانی که یکی از اصول آن منطقه گرایی و ائتلاف های کوتاه یا بلند مدت است. ائتلاف از کشورهای هر چه بیشتر مستقلی که به تدریج از زیر بار زور چند قرن اخیر و روابط نو استعماری در میایند.

اینکه حاصل این روند برای مردم هر کدام از این کشورها و توسعه با هدف رفاه عمومی چه میتواند باشد، حاصل مبارزه طبقاتی و اجتماعی در درون هر کدام از آن کشورها خواهد بود. ولی یک روند با پیشتازی چین در جبهه غیر غربی یا جنوب جهانی هر چه بیشتر در خود آگاه شهروندان بیشتری از گره زمین جا باز میکند—اینکه هدف باید رفاه عمومی و امکان بهره بردن هر چه افزون تر از نعمات کشور برای تک تک آحاد جامعه باشد!

از آنجا که در بطن این روند مقابله با زور برتر و اشتیاق به رهایی و خود گردانی موج میزند؛ و با توجه به آگاهی فزاینده نسل های جوان تر، و همزمان اوج گیری مبارزات گروههای مختلف اجتماعی، بالاخص حقوق بگیران و محرومان، آینده بهتری را میتوان نوید داد.

در این میان، کشور ما سرنوشت ساز ترین سالهای خود در بیش از ۲ قرن اخیر را میگذراند. ایران در زمره ستون های نظم جدید در حال شکل گیری جهانی است!!!

به جز اتکا به جنبش مردمی که برای مطالبات خود از پایین مبارزه میکنند، هیچ تحول رادیکال ماندگاری را نمیتوان رقم زد. این درس مبارزات و تحولات دهه ها در اقصی نقاط عالم، از کشورهای سرمایه داری پیشرفته تا کم رشد یافته ترین ها است!

آنچه ما سوسیالیست های حقیقی میخواهیم، اتمام کار مزدی و رفاه عمومی و پاسخ به حقیقی ترین و عمومی ترین نیازهای انسانی است. ما را از بیان حقیقت ابایی نیست. سلاح اصلی یک فعال سیاسی عدالت و آزادی خواهی در کلام است. آنرا هر چه بیشتر و هماهنگ تر بکار بریم تا حریف جنگاوران عرصه شناخت و گفتمان سازی شویم!

شنبه ۸ مرداد ۱۴۰۱

Peyman.rouhi@gmail.com

تاریخ انتشار : ۹ مرداد, ۱۴۰۱ ۷:۳۵ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

گرامی باد یاد ده‌ها میلیون پیکارگر علیه فاشیسم!

هشتاد سال پس از پیروزی بر فاشیسم در شرایطی که راست‌گرایی افراطی و نژادپرستی، بیگانه‌ستیزی در بسیاری کشورها دوباره سربرآورده‌ و جنگ‌های تازه یکی پس از دیگری شعله‌ور می‌شوند،گرامی‌داشت یاد و نام این قهرمانان که بسیاری از آنان گمنام مانده‌اند، فقط ادای احترام نیست، بلکه خود نوعی مقاومت است: مبارزه علیه فراموشی و هشداری است برای بازداشتن فاشیست‌های امروزی از تکرار جنایت‌های دیروز، این‌بار در چهره‌هایی دیگر.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

گرامی باد یاد ده‌ها میلیون پیکارگر علیه فاشیسم!

هشتاد سال پس از پیروزی بر فاشیسم در شرایطی که راست‌گرایی افراطی و نژادپرستی، بیگانه‌ستیزی در بسیاری کشورها دوباره سربرآورده‌ و جنگ‌های تازه یکی پس از دیگری شعله‌ور می‌شوند،گرامی‌داشت یاد و نام این قهرمانان که بسیاری از آنان گمنام مانده‌اند، فقط ادای احترام نیست، بلکه خود نوعی مقاومت است: مبارزه علیه فراموشی و هشداری است برای بازداشتن فاشیست‌های امروزی از تکرار جنایت‌های دیروز، این‌بار در چهره‌هایی دیگر.

مطالعه »
پيام ها

جان شما، جان ایران و سوگ شما، سوگ ایران است!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) وقوع این فاجعۀ شوم را به مردم میهن‌مان، به شهروندان بندرعباس و خانواده‌های داغ‌دار و آسیب‌دیده تسلیت می‌گوید. ما در این لحظات سخت همراه و هم‌دوش مردم  بندرعباس سوگوارِ جان‌های از دست رفته و نگران و چشم‌به راه بهبود زخمی‌های این حادثه‌ایم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

سلطنت‌طلبان: نیروی نیابتی اسراییل در لباس اپوزیسیون؟

سازش در پایان مبارزه به دست می آید، نه در آغاز

حضور پادشاه اسپانیا در مراسم یادبود ماوت‌هاوزن توهین به قربانیان است

زنان در معرض ۱۲۰ نوع آسیب اجتماعی

شیوا ارسطویی درگذشت!

اتحادیه سراسری کارگری ال-او (LO) تحریم اقتصادی اسرائیل را تصویب کرد