Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)   برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید! Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۸:۱۲

یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۸:۱۲

روایتگری بس است ، باید راهی جست
فرض کنیم تمامی مطالب مطرح‌شده در نوشته‌ی آقای بهزاد کریمی با عنوان «در مونیخ چه گذشت»، که در سایت به پیش متعلق به حزب چپ ایران منتشر شده، با تمام...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
رشد نگران‌کننده آمار خودکشی در ایران؛ زنان خانه‌دار و کارگران در صدر قرار دارند
ایران با بحران عمیق روانی، اجتماعی و اقتصادی روبه‌رو است که یکی از پیامدهای نگران‌کننده آن، افزایش نرخ خودکشی است. زنان خانه‌دار، کارگران، دانش‌آموزان و دانشجویان بیشترین آسیب‌پذیری را در...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند
با این حال، تلاش‌های فشرده برای بازگرداندن کارکنان NNSA نشان می‌دهد که دولت ترامپ واقعاً افرادعالیرتبه دارای تخصص های مهم را اخراج کرده است. اولریش کون، کارشناس کنترل تسلیحات در مؤسسه تحقیقات صلح...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
اروپا قربانی کیست؟
به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: آرنولد برتراند
نویسنده: آرنولد برتراند
۷ درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند!
7 درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند, شرط خروج از این وضعیت «عزم سیاسی» است که اکنون شاهد آن نیستیم. عده‌ای پنت هاوس و خودروی لوکس را در سبد...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: حسین راغفر
نویسنده: حسین راغفر
ویدیو پادکست «ابعاد انقلاب بهمن»، گفتگو با منوچهر صالحی در «تالار گفتگو و تبادل نظر»
به مناسبت سالگرد انقلاب ۵۷، در «تالار گفتگو و تبادل‌نظر» گفتگویی با حضور منوچهر صالحی، پژوهشگر و نظریه‌پرداز چپ برگزار شد. در این گفت‌وگو، مهمان برنامه به همراه دیگر شرکت‌کنندگان...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: تالار گفتگو و تبادل نظر
نویسنده: تالار گفتگو و تبادل نظر
پای سخن پرستو فروهر، به مناسبت سالگرد قتل پروانه و داریوش فروهر
پرستو فروهر در تمام سالهای پس از مرگ پدر و مادرش، هر ساله به ایران سفر کرده است تا یادشان را گرامی دارد. او علیرغم فشارها و مشکلات و اجازه...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: پرستو فروهر
نویسنده: پرستو فروهر

جنگ و گلهای یاس مادر (۳۱)

و شاید این روزها تلویزیون خانە دوبارە راە بیافتد. همراە پدر، آنتن شکستە را بنوعی تعمیر کردە و آن را دوبارە بر روی بام قرار می دهیم. پدر می گوید دکل را مثل اینکە درست کردەاند و اگر هم درست نکردەباشند، درست می کنند. او از نبود برق چیزی نمی گوید. اما همە چیز را آمادە می کند برای لحظە خودش. و من می دانم کە تلویزیون حال و هوای دیگری بە خانە می دهد. و با تلویزیون همیشە هستند کسانی کە بدون اینکە مستقیما در این خانە باشند، اما حضور دارند و با صدایشان سکوت و تنهائی چندین ماهە را می شکنند. و شاید بعد از ماهها بتوان دوبارە دنیا را دید.

و روزهای بعد باز بە همان شعار می اندیشم “نابود باد جنگ!”، و آیا جنگ را می شد نابود کرد؟ از دروس مدرسە، بویژە کتاب تاریخ آن بخوبی بە یاد دارم کە بخش مهمی از سرنوشت و تاریخ انسان را جنگها تشکیل دادەاند. جنگهای کوچک و بزرگ، و هموارە با شمارە بزرگی از قربانیان آن. و راستی از نزدیک بە یک سالی کە از جنگ گذشتەاست چقدر آدم توی این مملکت تلف شدەاند؟ و ظاهرا کسی از آمار خبر ندارد. و در اخباری کە پدر گوش می دهد، تنها بە حدس و گمان متوسل می شوند. و یا ارقامی هستند از طرف طرفین مخاصم. و هر کدام اصرار دارد تا می تواند شمارە طرف مقابل را بالا ببرد و از نیروهای خودی هم چیزی نگوید. و نمی گویند. ارقام را سالهای بعد باید گفت! و تنها بە این دلیل سادە کە هیچ چیزی بە اندازە شمارە و عدد نمی تواند بیانگر عمق فاجعە جنگ باشد. راحت ترین و علمی ترین طریق بیان حقیقت، شمارە است. و این روزها از علاقمندان بە دانش ریاضی در ارتش و در حکومت بشدت کاستە شدەاست، و دروسی کە بە حماسە و تاریخ ربط دارند دلها را تسخیر می کنند.

و معلوم نیست جنگی کە می تواند برحق باشد چرا پنهان می شود. و اعداد بدیشان این است کە می مانند. پیکرهائی کە افتادەاند، بعنوان زندەگان دیگر بر نمی خیزند اما در شکل شمارە روزی مردە آنها باز در کوچەها و خیابانها کشور راە می افتند تا بوی آشنای میهن را دوبارە  برکشند. هیچ کشتەای برای همیشە از خانەاش دور نمی ماند.
و تلاش می کنم خود جنگ را فارغ از رویدادهائی کە جنگ را تشکیل می دهند، تصور کنم؛ بدون هیچگونە حادثەای. و چە تلاش بیهودەای! و آیا چنین مجموعە بیکران حوادث را می شود یکجا نابود کرد؟ و ناگهان بە این نتیجە می رسم کە جنگها از تصمیم ها شروع می شوند. از تصمیم انسانهائی کە درست مثل دیگران زندگی آرامی داشتەاند، و اما ناگهان شبی و یا روزی بە نتیجە دیگری می رسند. پس می توان با حذف این گونە آدمها و یا تاثیرگذاری بر فکر و روحیەاشان بە جائی دیگر بەغیر از سرزمین جنگ پای نهاد. اما،… اما چگونە می توان این کار را انجام داد؟ این شخص کجاست و کی این تصمیم را می گیرد تا بتوان از وقوع فاجعە جلوگیری کرد؟

و شاید این روزها تلویزیون خانە دوبارە راە بیافتد. همراە پدر، آنتن شکستە را بنوعی تعمیر کردە و آن را دوبارە بر روی بام قرار می دهیم. پدر می گوید دکل را مثل اینکە درست کردەاند و اگر هم درست نکردەباشند، درست می کنند. او از نبود برق چیزی نمی گوید. اما همە چیز را آمادە می کند برای لحظە خودش. و من می دانم کە  تلویزیون حال و هوای دیگری بە خانە می دهد. و با تلویزیون همیشە هستند کسانی کە بدون اینکە مستقیما در این خانە باشند، اما حضور دارند و با صدایشان سکوت و تنهائی چندین ماهە را می شکنند. و شاید بعد از ماهها بتوان دوبارە دنیا را دید.

و آنتن، آن بالا، روزها و ماههای دیگر می ایستد، بدون کمترین شانس دریافت پیامی. و آنتن نیز چە عجیب بە ما می ماند. با رخسار چنگگ گونەاش بر لبە بام در بشکەای از سنگهای ریز و درشت، قد برافراشتە بە افق می نگرد و او هم درست مثل ما انگار دلش هوای روزهای گذشتە را کردەاست. و من اطمینان دارم کە او نیز چنین است. جنگ بە همە چیز، حتی اجسام بی روح هم جان می بخشد تا آنها هم بتوانند جنگ را کە واقعەای بسیار ویژە و منحصربفردیست تجربە کنند. و آنتن، رمز پیامهای نامرئی است کە در گذرند، و اما ما هنوز از دریافت آنها ناتوانیم.

و من گاهی وقتها بر روی بام می روم، در کنار آنتن لمیدە بر بشکە می نشینم و بە دوردستها نگاە می کنم. و گاهی وقتها احساس می کنم کە می توانم نداهای نامرئی را بشنوم. تصاویری کە هستند، ولی دیدە نمی شوند. تصاویر اجساد تکە تکەشدە جبهەها، سربازان زخمی با فریادهای جانگداز. و من بعضی وقتها از اینکە توانستەام تا همین حد هم جان سالم بدرببرم و یا هنوز با تنی سالم بە زندگی ادامە دهم، سپاسگزارم. گاهی وقتها در زندگی، علیرغم همە مصائب، اما سالم ماندن خود موهبت بزرگیست. جنگ آیندە را نابود می کند، اما مهم نیست. تنها کافیست سر تا پا بە پیکر خودت بنگری تا اطمینان یابی کە آیندە همینیست کە حالا داری. و بە یاد می آورم آن شبی کە دائی فریادزنان بە پدر گفت کە می خواهی بر سر اجساد عزیزانت گریە و عزاداری کنی. و پدر کە مدتی ساکت ماندەبود. و قبرستانهای پر از اجسادی کە خانوادەها و بازماندگانشان بر آنها گریستەبودند تا مرگ آنها را بتوانند باورکنند.

و باز بە یاد شعار می افتم. و انگار شعار همراە تصاویر نامرئی میان آنتن خانە ما و دکلی کە تنها پدر می داند کجاست، همە اجساد و زخمی ها را همراهی می کند. و کسی ندایش را نمی شنود. و جنگ ادامە دارد. و صدای مادر کە از حیاط می آید و می گوید “مگە شام نمی خوری؟” و آسمان شهر کە در افق خونین می شود. درست در جائیکە جبهە وجود دارد. و تابستانها همیشە آفتاب بە گاە غروب با خود افق را قرمز می کند. چە جنگ باشد و چە نباشد، این منطق مرگ طبیعی خورشید در دوردستهاست. و شاید جنگ تقلیدی از غروب آفتاب باشد. لبخندی بر لبانم ظاهر می شود. بە خودم می گویم پس زمان جنگ باید بسیار محدود و کوتاە باشد، فوقش در حد چند سال. اما لبخند سریع محو می شود. سالهای جنگ همان سالهای زمان عادی نیستند. انگار در حد اعلا فشردە می شوند، چونان سرب،… و برای همین گذر آنها چە سنگین!

و آنتن را کە می خواهم تنها بگذارم، می بینم کلاغی را باد می آورد و… بر آن می نشیند. کلاغ نفس نفس می زند،… مضطرب است. و شاید در آن غروب دیرهنگام از دست پرندە گوشتخواری می گریزد. و کنار انسانهای جنگزدە بودن شاید بهترین پناە باشد! بە آسمان نگاە می کنم. پرندە دیگری را نمی بینم. مطمئن از ادامە زندگی کلاغ از نردبان پائین می روم.
مادر لوبیا پختە، با سبزیجات حیاط کە روی سفرە در کنار نان لمیدەاند. بوی خوب غروب مشامم را نوازش می دهد. و صدای گامهای پدر کە از اتاق بغلی بیرون می آید. بە خودم می گویم کە کلاغە زیاد نمی ماند. و نە تنها کلاغە، کە هیچ کس و هیچ چیزی زیاد نمی ماند. بە خودم می گویم زندگی کن کە جنگ هم بخشی از لحظات زندگی توست. و شاید قدر آن را بدان!

تاریخ انتشار : ۲۲ مهر, ۱۴۰۱ ۹:۲۴ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

اروپا قربانی کیست؟

به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار وجود داشت، ابتدا خود را با آن سازگار نکردند. آنها احمقانه ترجیح دادند به نقش خود به عنوان شریک کوچک آمریکا بچسبند، حتی در شرایطی که این مشارکت به طور فزاینده ای علیه منافع آنها بود!

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

مطالعه »
پيام ها

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری و تکامل این جنبش را به بحث و بررسی می‌نشینیم

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

روایتگری بس است ، باید راهی جست

رشد نگران‌کننده آمار خودکشی در ایران؛ زنان خانه‌دار و کارگران در صدر قرار دارند

افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند

اروپا قربانی کیست؟

۷ درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند!

ویدیو پادکست «ابعاد انقلاب بهمن»، گفتگو با منوچهر صالحی در «تالار گفتگو و تبادل نظر»

برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید!