مدارس ایران در سالهای اخیر روزهای زیادی را بهدلیل آلودگی هوا، سرما، ریزگردها، طوفانهای شن، سیلهای فصلی، و گرمای شدید تعطیل بودهاند. همچنین برخی استانهای کشور در طول سال تحصیلی شرایط جدی آبوهوایی را تجربه میکنند که تأثیر معناداری بر افت کیفیت یادگیری دانشآموزان دارد. بانک جهانی در آپریل ۲۰۲۴ گزارشی با عنوان «تأثیر تغییر اقلیم بر آموزش» منتشر کرده است که در ادامه چکیدۀ آن را میخوانید.
آموزش میتواند کلید پایان دادن به فقر در یک سیارۀ زیستپذیر باشد؛ سیارهای که دولتها باید هماکنون برای محافظت از آن اقدام کنند. تغییرات آبوهوایی به افزایش تعداد و شدت رویدادهای حدی اقلیمی مانند طوفان، سیل، خشکسالی، موج گرما، و آتشسوزی منجر میشود. این رویدادها بهنوبۀ خود به اختلال در تحصیل نظیر تشدید افت یادگیری و ترک تحصیل منجر میشوند.
تغییرات اقلیم به تعطیلی گستردۀ مدارس منجر شده است. یک کودک ۱۰ ساله در سال ۲۰۲۴ آتشسوزی جنگلها و طوفانهای استوایی را دو برابر بیشتر، سیل رودخانهها را سه برابر بیشتر، ازبینرفتن محصولات کشاورزی را چهار برابر بیشتر، و خشکسالی را پنج برابر بیشتر از یک کودک ۱۰ساله در سال ۱۹۷۰ تجربه میکند. در طول ۲۰ سال گذشته، تعطیلی مدارس در اثر رویدادهای شدید اقلیمی-که پنج میلیون نفر یا بیشتر را تحت تأثیر قرار دادهاند- در حدود ۷۵ درصد بیشتر شده است. این تعطیلیها بیشتر بهدلیل آسیبپذیری زیرساختها و استفاده از زیرساختهای مدارس برای سرپناه اضطراری گاه بسیار طولانی بوده است.
علاوه بر این، افزایش دما نیز مانع یادگیری میشود. هر روزِ مدرسه که با گرمای شدید همراه باشد بهمعنای افت یادگیری است. هر چند اندازۀ تأثیر نامشخص است و تاحدزیادی به شرایط زمینهای [پایگاه اقتصادی-اجتماعی خانواده، سطح برخورداری منطقۀ سکونت، کیفیت مدرسه، و …] بستگی دارد، اما اتلاف یادگیری در دماهای بالاتر قطعی است. بر اساس تجزیه و تحلیل دقیق دادهها، دانشآموزان در ۱۰ درصد گرمترین شهرهای برزیل، بهدلیل افزایش میزان قرارگرفتن در معرض گرما سالانه حدود یک درصد اتلاف یادگیری را تجربه کردهاند. این بدان معنا است که یک دانشآموز متوسط در طول دورۀ تحصیل بین ۰.۶۶ تا ۱.۵ سال یادگیری را بهدلیل بالابودن دما از دست میدهد. این زیانهای یادگیری در بلندمدت به کاهش درآمد، افت بهرهوری، نابرابری بیشتر، و ناآرامیهای اجتماعی بیشتر میانجامد.
با وجود این پیامدهای فاجعهبار، آموزش همچنان در دستور کار سیاستهای اقلیمی نادیده گرفته میشود. در سال ۲۰۲۰ کمتر از ۱.۳ درصد کمکهای توسعهای مرتبط با اقلیم به آموزش اختصاص یافته است.
این گزارش چهار محور را برای حفاظت دولتها از نظام آموزشی در برابر تغییر اقلیم بهمنظور تقویت تأثیر آموزش بر توسعه، کاهش فقر، و انسجام اجتماعی پایدار پیشنهاد میکند:
۱. مدیریت آموزش برای تابآوری
۲. زیرساخت مدرسه برای تابآوری
۳. تضمین تداوم یادگیری در مواجهه با شوکهای اقلیمی
۴. استفاده از دانشآموزان و معلمان بهعنوان عوامل تغییر.
در این گزارش برای این چهار محور به اختصار دستور کار عملی و مثالهایی عملیاتی ارائه شده است.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران
نشانی کانال تلگرامی شورا:
🆔 @kashowra