سه شنبه ۱۰ تیر ۱۴۰۴ - ۰۸:۰۲

سه شنبه ۱۰ تیر ۱۴۰۴ - ۰۸:۰۲

چند کشور آماده‌اند که از همین فردا تولید سلاح هسته‌ای را آغاز کنند؟
امروزه علاوه بر «پنج کشور هسته‌ای»، چهار کشور دیگر نیز دارای سلاح هسته‌ای هستند. در عمل، ما یک «نه کشور هسته‌ای» داریم که به آن «کلوپ هسته‌ای» می‌گویند. اما تل‌آویو،...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: والنتين کاتاسانف
نویسنده: والنتين کاتاسانف
ایران باید بماند و ما باید با ایران بمانیم
برای مخالفت بی‌بروبرگرد با تهاجم اسراییل به ایران حتی نیازی نیست به وطن‌دوستی یا عشق به میهن متوسل شویم که حالا لازم باشد بر سر معنای هر از این مفاهیم...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: حسام سلامت
نویسنده: حسام سلامت
#سوزنبان
سوزنبانِ پیر چشمکی زد. صدای سوت قطار از دور شنیده می‌شد. شلوغی ایستگاه بخاطر پایان این جنگ ۱۲ روزه، مرا یاد کودکی و نوجوانی‌ام می‌انداخت. می‌ترسیدم جا بمانم. تجربه جاماندن...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
وارث شکست‌خورده و پرچم!
از نظر آنها، فقط قدرت‌های غربی اختیار ایجاد یا سرنگونی رژیم‌ها را دارند. می‌توان تا حدی با این دیدگاه همدل بود: به هر حال، بریتانیا در نیمه اول قرن بیستم...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: گلنار نیک‌پور اسکندر صادقی بروجردی
نویسنده: گلنار نیک‌پور اسکندر صادقی بروجردی
Lasting peace is only possible with active popular participation
The twelve days of war brought unexpected results. Iran's internal cohesion was preserved, despite chronic economic crises and social divisions...Peaceful protests in various countries, Iranian immigrants' support for the right...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: The Political-Executive Committee of The Organization of Iranian People’s Fedaian (Majority)
نویسنده: The Political-Executive Committee of The Organization of Iranian People’s Fedaian (Majority)
نه قیام، نه تسلیم؛ سکوت پیش از خیزش یا تدبیری برای فردا؟
بخش بزرگی از جامعه با آگاهی دریافته‌اند که تغییر رژیم، بدون آمادگی فرهنگی، اجتماعی و سیاسی، می‌تواند تنها به بازتولید شکلی دیگر از همان استبداد منجر شود. مردم ایران بارها...
۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
زندان اوین نماد مقاومت و مبارزه بود
روی زندان قرچک حتی نمی‌شود اسم «زندان» گذاشت. یک سری سلول‌اند که به اندازه‌ی سلول‌های ۲۰۹ پنجره ندارند. هوا؟ نزدیک محل سوزاندن زباله است؛ هوایی آلوده و فاجعه‌بار. آب؟ آب...
۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: ویدا ربانی
نویسنده: ویدا ربانی

آیا جلال طالبانی به نفی حکم اعدام رسیده و یا خواهد رسید؟

این عمل طالبانی نه تنها به چالش کشیدن این حکم، بلکه به نوعی آن را فاصله گرفتن با مجازات اعدام هم می توان قلمداد کرد. اما متاسفانه از بخش دوم جمله رد امضای حکم توسط آقای طالبانی، به چنین استنباطی نمی توان دست یافت، چرا که ایشان اضافه می کند که "صدور حکم اعدام باید به کسانی محدود شود که در حال حاضر مرتکب جنایت می شوند و توسل به این مجازات باید به حداقل ممکن کاهش یابد."

آقای جلال طالبانی، رئیس جمهور عراق، روز سه شنبه ۲۵ آبان در یک مصاحبه تلویزیونی در فرانسه نسبت به حکم اعدام میخائیل یوحنا که با نام طارق عزیزشناخته می شود عکس العمل نشان داد و اعلام کرد که به هیچ وجهی این حکم را امضا نخواهد کرد و ازجمله دلایل این تصمیم را سوسیالیت بودن خود و نیز کهولت سنی طارق عزیز اعلام کرد. وی دراین مصاحبه گفت که به اعتقاد او “از این به بعد نباید کسانی را که در زمان صدام حسین مرتکب جنایاتی شده اند به اعدام محکوم کرد”.

جلال طالبانی یا مام جه لال تاڵه بانی رئیس جمهور کنونی عراق و رهبر حزب اتحادیه میهنی کردستان (یهکیهتیی نیشتمانی کوردستان) و از رهبران جنبش ملیگرایی کرد است. وی داری پیشینه سیاسی و مبارزاتی با قدمتی ۶۴ ساله است. او اولین مبارزه سیاسی خود را در سن سیزده سالگی و با تشکیل انجمن مخفی دانش آموزان کُرد آغاز نمود و تا اکنون که ۷۷ ساله است، کماکان فعال در امور سیاسی و تاثیر گذار در مسائل است.

آقای طالبانی شاید بهتر از هر کسی اجحافات سیاسی را که توسط رژیم صدام حسین و در زمان مسئولیتهای طارق عزیز در آن رژیم، بر مردم عراق اعمال شده، لمس کرده باشد، چرا که جلال طالبانی هم به عنوان یکی از نیروهای اپوزیسیون و هم به عنوان نیرویی که خواستار تضمین حقوق اقلیتهای ملی و از جمله کردهای عراق و نهایتا برای استقلال کردستان از عراق مبارزه می کرد، شدیدترین اجحافات را متحمل شده است، ولی وی امروز ولو این که دارای بالاترین مقام است و می تواند حتی به عنوان انتقامجویی و یا دفاع از حقوق پایمال شده اکثریت مردم عراق و یا برای مجازات کسی که جنایت علیه بشریت را در نامه اعمال خویش دارد، به این حکم بدون هیچ نگرانی مهر تایید گذارد، اما به این نتیجه رسیده و حکم اعدام طارق عزیز را به چالش می کشد.

این عمل طالبانی نه تنها به چالش کشیدن این حکم، بلکه به نوعی آن را فاصله گرفتن با مجازات اعدام هم می توان قلمداد کرد. اما متاسفانه از بخش دوم جمله رد امضای حکم توسط آقای طالبانی، به چنین استنباطی نمی توان دست یافت، چرا که ایشان اضافه می کند که “صدور حکم اعدام باید به کسانی محدود شود که در حال حاضر مرتکب جنایت می شوند و توسل به این مجازات باید به حداقل ممکن کاهش یابد.” رئیس جمهوری عراق از عوامل کشتارهای اخیر مسیحیان عراق به عنوان موارد مستحق اعدام یاد کرد.

به زبانی دیگر، مام جلال ضمن تلاش برای حداقل استفاده از حکم اعدام، آن را برای همیشه منتفی نمی داند و همین نوع گفتمان غیرشفاف، موضع اقای طالبانی را مخدوش می کند و شنونده مصاحبه و یا خواننده خبر فوق، کماکان با این پرسش روبرو است که چه زمانی جامعه جهانی برای همیشه مجازات اعدام را منتفی اعلام خواهد کرد؟ ابا اصولا چنین خواستی، بسیار بزرگ و انجام ناشدنی است و یا این که تنها یک تصمیم سیاسی را می طلبد که جامعه بشری یا به آن نرسیده و یا از آن سرباز می زند؟

کشورهای دمکرات و آزاد دیرزمانی است که به این مقوله پاسخ داده و چنین حکمی را غیرعادلانه، غیر انسانی و مغایر با حقوق بشر دانسته و از آن فاصله گرفته اند. تقریباً بدون استثنا این کشورهای عقب افتاده، دیکتاتور و هراسناک از آتش اعتراض مردمشان، که برای دمکراسی و عدالت و زندگی بهتر مبارزه می کنند، هستند که به دادن چنین حکمی اقدام و آن را اجرا می کنند.

طبیعی است اگرکسی برای لحظه ای به فکر رود و بپرسد: “پس آمریکا چی، که درایالتهایی از آن هنوز این حکم باقی است و صندلی الکتریکی کماکان مورد استفاده قرار می گیرد؟”

جواب به این پرسش را باید به خوانندگان بدهکار بمانم و یا این که کوتاه بنویسم که هر آنجا که چنین احکامی صادر می شود، ولو این که به جرم قتل، جنایت و یا هر دلیل دیگری باشد، آن جامعه بیمار، قانونگزاران آن بیمارتر و حقوق بشر بی معنی و نهایتاً سیاستمداران آن شاید بی اطلاع از تضمین حق زیست انسانها باشند؛ حال این جامعه می تواند از لحاظ نظامی، تکنولوژی و غیره حتی در صدر جوامع نیز باشد.

طارق عزیز یا میخائیل یوحنا، مردی است هفتاد و چهار ساله، مسیحی، عضو حزب بعث عراق که در دوره ریاست جمهوری صدام حسین وزارت امور خارجه و نیز پست نخست وزیری را دارا بود. به عنوان متهم و به جرم جنایت علیه بشریت محاکمه و در سال ۲۰۰۹ به ۱۵ سال زندان محکوم شد. از جمله جرایمی که در پرونده او نام برده شده بود، دست داشتن در اعدام تعدادی تاجرعراقی در سال ۱۹۹۲ بود. او متعاقبا در سال ۲۰۰۹ به جرم تحت تعقیب قراردادن و انتقال اجباری کُردها از مناطق کُردنشین، توسط دادگاه عالی عراق به ۷ سال زندان اضافه بر حکم قبلی اش محکوم شد. وی در سال ۲۰۱۰ به علت حمله قلبی به بیمارستان منتقل و در تاریخ ۲۶ اکتبر ۲۰۱۰ علاوه بر جرائم فوق، به دلیل نقشی که در حذف احزاب مذهبی داشته محکوم به اعدام شد و این همین حکمی است که آقای طالبانی با آن مخالف است و روسیه و واتیکان هم از دولت عراق به دلایل انسانی، درخواست لغو آن را دارند. حکم اعدام، پس از تأیید نهائی در شورای ریاست جمهوری عراق، که رئیس جمهور و دو معاون او، نخست وزیر و رئیس پارلمان حضور دارند. حداکثر ظرف سی روز بعد از صدور حکم باید اجرا شود.

چه نیک که آقای جلال طالبانی در رابطه با حکم اعدام طارق عزیز، همزمان با نزدیک شدن به دهم دسامبر، روز جهانی حقوق بشر، موضع گرفته و از امضای این حکم سرباز می زند.

شاید همه ما که بر این اصل تاکید داشته و داریم که مجازات اعدام از لیست احکام پاک و این گونه احکام باید برای همیشه برچیده شود، جدا از این که از نظر ایدئولوژیکی و یا پایگاه اجتماعی و سیاسی در کجا ایستاده ایم، حال باید با استقبال از این عمل آقای جلال طالبانی، برای هزارمین بار هم که شده بر این خواسته مصر باشیم و تمامی آزادیخواهان و نیز کشورهای امضا کننده کنوانسیون منع شکنجه و اعدام را دعوت کنیم که تا با فشار بیشتر بر سازمان ملل، آن دسته از کشورهایی را که تاکنون از امضای لغو مجازات اعدام سر باز زده اند، مجبور به امضای این قرارداد و تضمین این که قوانین بین المللی را در سرلوحه کار خود قرار دهند، کنیم.

نگارنده این نوشتار بر این امر واقف است که، امر پیگیری پرونده های جنایت علیه بشریت که به طور عمومی توسط مسئولین مملکتی و با رای پارلمان و قوه قضاییه تصویب و اجرا می شود را نباید به فراموشی سپرد و باید از طرق مختلف، چه از تریبون پارلمان و یا مراجعه به مقامات قضایی داخلی و یاکمک گرفتن از دادگاه های بین المللی برای تعقیب و محاکمه چنین کسان و نیروهایی اقدام نمود، ولی همزمان هم بر این نظر است که باید بر اصل همزیستی بدون انتقام جویی تاکید داشت و این را به عنوان گزینه اصلی انتخاب نمود.

در رابطه با موضع آقای طالبانی باید گفت که متاسفانه ایشان این رسالت را، که به عنوان رئیس جمهور عراق در منطقه پیشرو باشد، نتوانسته به انجام برساند. چنانچه جلال طالبانی می خواست، شاید به عنوان یکی از رهبران یک کشور خاورمیانه ای که انتقام و انتقام جویی متاسفانه در صدر سیاست و سیاست گذاریهایشان است، می توانست گزینه مخالفت با اعدام را انتخاب و نیز آن را به عنوان الگویی در این کشورها به ثبت رساند و این باور را در میان مردم منطقه و مسئولین مملکتی تقویت کند که صدورحکم اعدام برای مخالفین، نه مدنی، نه انسانی و نه نشان دهنده قدرت است؛ بلکه این روش تنها از ضعف و برای ایجاد رعب و وحشت در میان مخالفان است.

باشد که هم مام جلال و هم مسئولین سایر کشورها برای همیشه از حکم اعدام فاصله گیرند و خود را با کنوانسیون منع شکنجه و اعدام، و نیز کنوانسیون بین المللی حقوق بشر تنظیم و حق زندگی را بر مرگ ترجیح دهند.

تاریخ انتشار : ۵ آذر, ۱۳۸۹ ۹:۵۷ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

چند کشور آماده‌اند که از همین فردا تولید سلاح هسته‌ای را آغاز کنند؟

ایران باید بماند و ما باید با ایران بمانیم

#سوزنبان

وارث شکست‌خورده و پرچم!

Lasting peace is only possible with active popular participation

نه قیام، نه تسلیم؛ سکوت پیش از خیزش یا تدبیری برای فردا؟