سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۱۰ تیر, ۱۴۰۵ ۱۱:۱۴

چهارشنبه ۱۰ تیر ۱۴۰۵ - ۱۱:۱۴

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: " ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند." مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.
Getting your Trinity Audio player ready...

هفت تن از کنش‌گران حقوق بشری و مدنی ایران با امضای بیانیه‌ای از سازمان ملل متحد و جامعه‌بین‌المللی خواسته‌اند که با برداشتن «گام‌های فوری و قاطع»، جمهوری اسلامی را به «توقف غنی‌سازی» وا دارد و هر دو طرف جنگ را مجبور به «توقف حملات نظامی» کند.

«شیرین عبادی»، «نرگس محمدی»، «صدیقه وسمقی»، «شهناز اکملی»، «محمد رسول‌اف»، «جعفر پناهی» و «عبدالفتاح سلطانی» امضاکنندگان این بیانیه هستند[۱].

در مقدمه این بیانیه نویسندگان با “تاکید قاطع بر حفظ تمامیت ارضی ایران و حق حاکمیت واقعی مردم”، توقف غنی‌سازی اورانیوم توسط جمهوری اسلامی، پایان فوری جنگ ویرانگر میان جمهوری اسلامی و رژیم حاکم بر اسراییل” را خواستار شده اند. در ادامه ضمن محکوم کردن “جنگی که نه‌تنها زیرساخت‌ها و جان غیرنظامیان را در هر دو سرزمین نابود می‌کند، بلکه تهدیدی آشکار علیه بنیان‌های تمدن انسانی به شمار می‌آید”، گفته شده است که غنی سازی اورانیوم مساله مردم ایران نیست ودر نهایت از سازمان ملل متحد و جامعه‌بین‌المللی خواسته‌اند که با برداشتن «گام‌های فوری و قاطع»، جمهوری اسلامی را به «توقف غنی‌سازی» وا دارد و هر دو طرف جنگ را مجبور به «توقف حملات نظامی» کند.

از هیچ کس در این شرایط نمیتوان انتظار داشت که تحت شرایط جنگی و احساسات غلیانی ناشی از فشار عصبی آن خواهان پایان جنگ و آتش بس نباشد. البته استثنا در این میان خود جلاد غزه است که از بانکر های زیرزمینی با تلویزیون های غربی مصاحبه می‌کند و آوای جنگ جنگ تا پیروزی سر میدهد که برای ما ایرانیان اوای گوش خراش آن تازگی نداشته و هنوز هم در گوشهایمان پژواکی دردناک دارد.  اما از امضا کنندگان این بیانیه که چندین حقوق‌دان در میانشان حضور دارند بطور قاطع میتوان انتظار داشت که لابد کلمات را بر أساس مفاهیم حقوقی بکار گرفته باشند.

یکم

در درجه اول این شرایط آنچنانکه ادعا شده «جنگ ویرانگر میان جمهوری اسلامی و رژیم حاکم بر اسراییل» نیست. شرایط موجود از جمله حملات موشکی ایران به اسراییل که به از دست رفتن تعدادی از «ساکنین غیرنظامی» در اسراییل منجر شده است، ناشی از تجاوز و حمله یک‌جانبه و بدون اقدام قبلی طرف مقابل وسیله اسراییل به خاک ایران صورت گرفته است.

دوم

در بخشی از بیانیه آمده است که: ”  غنی‌سازی اورانیوم، مساله‌ی مردم ایران نیست. نباید ایران و مردم این سرزمین را فدای غنی‌سازی اورانیوم و جاه‌طلبی جمهوری اسلامی کرد.”

پیام هایی که نخست وزیر اسراییل بدنبال این حملات صادر میکند و مصاحبه های او همگی بر این نکته تاکید دارند که او خود را ناجی مردم ایران می‌انگارد و زمان برای قیام مردم آماده است و باید به خیابان بیایند. این پیام را شاهزاده رضا پهلوی از هم پیمانان خانم شیرین عبادی نیز در این روزها به‌الصراحه حتی در مقابل شگفتی خبرنگاران اروپایی تکرار میکند.[۲]

سوم

در کمال شگفتی نویسندگان بیانیه بدون انکه یک مثال ارائه دهند که مداخله نظامی خارجی در کشوری به دموکراسی انجامیده باشد، در ادامه مینویسند که به نظر آنها “هیات حاکمه‌ی جمهوری اسلامی توانایی و ظرفیت حل مناقشات و منازعات داخلی و خارجی ایران را ندارد و بهترین راه برای نجات مردم ایران و این سرزمین، کناره‌گیری هیات حاکمه‌ی جمهوری اسلامی و فراهم‌آوردن گذار از جمهوری اسلامی به دموکراسی است.”

چهارم

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.”

آنها از سازمان ملل می‌خواهند که جمهوری اسلامی ایران را «وادار» به «توقف غنی‌سازی» کند! سازمان ملل نیروی نظامی برای این کار ندارد. عامل اجرایی سازمان ملل نیروی نظامی اعضاست و بنابرین امضاکنندگان این بیانیه شورای امنیت سازمان ملل را به صدور قطع‌نامه ای برطبق فصل هفتم اساسنامه سازمان ملل متحد دعوت می‌کنند.

برطبق ماده ۴۱ این فصل «شورای امنیت می‌تواند تصمیم بگیرد که چه اقداماتی که شامل استفاده از نیروی مسلح نباشد، برای اجرای تصمیماتش به کار گرفته شود و می‌تواند از اعضای سازمان ملل متحد بخواهد که چنین اقداماتی را اعمال کنند. این اقدامات می‌تواند شامل قطع کامل یا جزئی روابط اقتصادی و ارتباطات ریلی، دریایی، هوایی، پستی، تلگرافی، رادیویی و سایر وسایل ارتباطی و قطع روابط دیپلماتیک باشد.»[۳]

ماده ۴۲ از فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد به شورای امنیت سازمان ملل متحد اختیار می‌دهد در صورتی که اقدامات غیرنظامی برای حفظ یا اعاده صلح و امنیت بین‌المللی ناکام مانده باشند، اقدام نظامی انجام دهد.

متن کامل ماده ۴۲ به این شرح است: “اگر شورای امنیت تشخیص دهد که اقدامات پیش‌بینی‌شده در ماده ۴۱ ناکافی است یا ناکافی بودن آن ثابت شده است، می‌تواند از طریق نیروهای هوایی، دریایی یا زمینی اقداماتی را که برای حفظ یا اعاده صلح و امنیت بین‌المللی ضروری است، انجام دهد. چنین اقداماتی ممکن است شامل تظاهرات، محاصره و سایر عملیات توسط نیروهای هوایی، دریایی یا زمینی «اعضای سازمان ملل متحد» باشد.”

به عبارت ساده‌تر اگر اقدامات غیرنظامی (مانند تحریم‌ها یا قطع روابط دیپلماتیک طبق ماده ۴۱) مؤثر واقع نشود،  شورای امنیت می‌تواند نیروی نظامی سایر کشورها را برای اجبار طرف خاطی به میدان عمل وارد کند و (مثلاً بمباران، محاصره، استقرار نیرو) را مجاز نماید، اقدامات نظامی می‌تواند توسط نیروهای کشورهای عضو سازمان ملل متحد انجام شود، نه توسط سازمان ملل متحد که ارتش خود را برای تامین صلح دارد.

بطور مثال نمونه‌هایی از کاربرد ماده ۴۲ ذیل فصل هفت را در  جنگ کره (۱۹۵۰) که سازمان ملل متحد اقدام نظامی برای دفع نیروهای کره شمالی را مجاز دانست و جنگ خلیج فارس (۱۹۹۱) که ائتلاف تحت حمایت سازمان ملل متحد نیروهای عراقی را از کویت بیرون راند و سپس اتکای جورج بوش در سال ۲۰۰۳ برای حمله نظامی به عراق از آن استفاده کرد را نام برد. نا گفته پیداست که هیچ یک از این مداخلات به تغییری ساختاری و یا پایدار در این کشور ها نیانجامیده است.

*****

[۱] https://iranwire.com/fa/news-1/بیانیه هفت فعال مدنی: به غنی‌سازی و جنگ پایان دهید

[۲] https://youtu.be/zNXG6eohGxA? 

[۳] https://www.un.org/en/about-us/un-charter/chapter-7 

تاریخ انتشار : ۲۷ خرداد, ۱۴۰۴ ۷:۵۱ ق٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

پنجاه سال پس از حماسه هشتم تیر؛ ادای احترام به حمید اشرف و جان‌باختگان فدایی

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): امروز که جامعهٔ ایران همچنان با چالش‌های بزرگ در عرصهٔ آزادی‌های سیاسی، عدالت اجتماعی، حقوق شهروندی و توسعهٔ دموکراتیک روبه‌رو است، پاسداشت یاد جان‌باختگان فداییان خلق یادآور مسئولیت ما در ادامهٔ راه مبارزه برای تحقق آرمان‌هایی است که آنان برای آن زیستند و جان باختند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »
نیروهای مسلح ایران

آیا اسرائیل به تنهایی به جنگ با ایران ادامه خواهد داد؟

دمیتری مینین (Dmitry MININ)، نویسنده، کارشناس بنیاد فرهنگ راهبردی: کابینه نتانیاهو نارضایتی خود را از آنچه به باورش رفتار «خیانت‌آمیز» واشنگتن در قبال آشتی با ایران است، پنهان نمی‌کند. از دید اسرائیل، این کشور عملاً در برابر ایرانی که همچنان از نظر نظامی یک قدرت توانمند به شمار می‌رود، تنها مانده است. عبارت «تسلیم فاجعه‌بار» حتی توصیفی نسبتاً ملایم برای «یادداشت تفاهم» امضاشده میان آمریکا و ایران و نیز آغاز گفتگوها در سوئیس دربارۀ «نقشۀ راه» دستیابی به آشتی نهایی میان دو کشور تلقی می‌شود. برای نمونه، نیم‌رود نوویک، مشاور ارشد پیشین شیمون پرز، رهبر سابق اسرائیل، معتقد است بسیاری از اسرائیلی‌هایی که زمانی از ترامپ حمایت می‌کردند، اکنون بر این باورند که او «ما را زیر قطار انداخت».

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

آیا اسرائیل به تنهایی به جنگ با ایران ادامه خواهد داد؟

نرمالیزه کردن صلح در دنیای نرمالیزه‌شدۀ جنگ و خشونت

پایه های لرزان امپراطوری – بخش دوم

اسرائیل ؛ هدفمند، کودکان فلسطینیی را می‌کشد

اطلاعیه کانون نویسندگان ایران: محسن حسام درگذشت

بیانیه تحلیلی مجامع اسلامی ایرانیان در باره “پیروزی ملت ایران” و امضای تفاهم نامه با آمریکا و ضرورت بازگشت حاکمیت مردم