جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۵

جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۵

مهم‌ترین چالش‌های سیاست خارجی در سال جدید میلادی از نگاه کارشناسان ایرانی...
سال 2025 امروز در شرایطی آغاز شده است که موضوعات مهم و پیچیده‌ای در حوزه سیاست خارجی پیش روی ایران قرار دارد. پرونده‌های حل نشده قبلی در کنار مسائل جدید...
۱۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: رضا عدالتی‌پور
نویسنده: رضا عدالتی‌پور
زندانی در تهران: گزارشی استثنایی از زندان های ایران...
پویایی درونی دیکتاتوری ها به دلیل ماهیت شدیدا سرکوبگر چنین رژیم هایی اغلب در سیستم های زندان آنها آشکار می شود. به همین دلیل است که ژانر خاطرات زندان برای...
۱۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: ژان پیر فیلیو
نویسنده: ژان پیر فیلیو
بازگشت پروژه خاورمیانه بزرگ
سخنان الکساندر دوگین، استراتژیست روس، در باره تحولات خاور میانه پس از سرنگونی حکومت بشار اسد در سوریه.
۱۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: الکساندر دوگین
نویسنده: الکساندر دوگین
بر بال خیال
بال از خاطره ها بر گرفت، دلش آشوب زمان داشت، با نگاهی دیگر از خانه زد بیرون، از درابجی کنار اسکله یک پنسیری خرید، و جگر فروشی سرراهش، دو سیخ...
۱۳ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوە داد
نویسنده: کاوە داد
بیانیه حزب مشروطه ایران(لیبرال دموکرات) درباره بی حرمتی به آرامگاه غلامحسین ساعدی
بی‌تردید تعرض و بی‌حرمتی به مزار هر انسانی عملی نکوهیده و زشت است و ما قاطعانه عمل نابخردانه فردی مجهول الهویه ولی ناقص عقل و احتمالا مزدور، در اهانت به...
۱۲ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سردبير ماه
نویسنده: سردبير ماه
چگونه دفن یک ملت ممکن است؟
أردوغان هم مثل بقیه دیکتاتورها بعنوان یک جنایتکار در ذهنها باقی خواهد ماند. کُردهای سوریه و ترکیه با حق انتخاب و تعیین سرنوشت رویاهای خود را باز تعریف و بازتوليد...
۱۲ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: شمی صلواتی
نویسنده: شمی صلواتی
به بهانه تولد فروغ، بانوی شعر معاصر ایران!
فروغ در دنیایی به دنیا آمد که به او تعلق نداشت و به دلیل ناسازگاری با فرهنگ و هنجارهای رایج، از معیارهای خوشبختی متداول فاصله داشت و بیشتر عمر کوتاه...
۱۲ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو

اشتباه یا ضرورت

امروز مهم اینست که ما بدانیم تجربه گرایی و تقسیم کار، هر دو و در هر زمینه یی، دیگر در را از پاشنه پیشین بیرون کشیده و گردش اش را بسوی تحول که پیشرفت می نامیم و حاصل آزادی و ابتکار نهادی - که انسان مختار ابدی شده صنعت می نامیم- می باشد، تغییر جهت داده است.

 

مناسبت یا قانونمندی در نبدیل و تقابل تجربه بشر

“حسن اقا” و “اخلاق سیاسی”

دو نوشته در دو مکان، این روزها توجه من را جلب کردند. البته من معمولا به این جوانب مستقیما نمیپردازیم، اما تصورکردم که این دونوشته، “حسن آقا” و”اخلاق سیاسی، بطریقی مضمونا به یکدیگر متصل هستند.  خوب این مضمون مشابه یا مشترک، واهمیت دو نوشته فوق دراین واویلای “رد صلاحیت” ها وانتخابات بین بازگشتن یا ادامه دادن، درکجا هستند. والبته بسیار جالب است که به شکلی دیگر، انتخابات نیز به این مضمون مشترک متصل است.  واما این مضمون چیست؟ پایان یک دوره که درجهان جاریست، با پنجاه و هفت درایران جاری شد، وبالاخره امروز به لبه نهایی اش در برش با گذشته وارد شده ویا دارد می شود.

این “اشراف منشی” – توجیه پذیر- نمیتواند خصیصه چپ اجتماعی (تحول گر) باقی بماند که همه را باطل وخطا بداند وتنها مترش آرمان و آرزوهای همسن بشرباشد. این دوره دیگربسر آمده است وتحولگری باید خود را نیز – متاسفانه یا خوشبختانه – درصف همان موضوع های نقدش درقرن گذشته وتاکنون قرارداده وپایان این “دماغ بالا” را هم دراندیشه، عمل ، وهم درفرد وجمع وساختار درک کرده واعلان دارد.  دوران هم “حسن اقا” وهم “اخلاق سیاسی”  نیزبه پایان رسیده است. وبهمان ترتیب جهان جاری وپردست انداز، این نیز باید جاری شده وبا تکان دادن خود، وبیرون ریختن پس ووامانده های گذشته، مهیای ورود به این دنیای جدید وهم ایران جدید بشود.

اگردر “حسن اقا” ودر “اخلاق سیاسی” این تکان دادن وتخلیه را انجام دهیم، هردونوشته موضوعیت خود را ازدست می دهند.  زیرا مضمونا ازدوره یی که دیگر منتفی شده است صحبت می کنند. وقاعدتا درپی گذشته نمیرویم مگربرای یافتن تعریف وتعیین آنچه که خواهد بود، وآنچه که باید باشد – واین اساسا یعنی نقد، طرحی ازآینده وبرنامه یی برای حال.

پس نه حسن اقا دچار اشتباه شده است ونه اخلاق سیاسی برایش کاربرد دارد.  هردوسوی، هم “حسن اقا” وبدهی بالا آوردنش وهم ظاهرا “ضد حسن آقا” برای پیشگیری ازمقروض شدن اش، هرکدام درجایگاه خود، ازاعتبار وتوجیه زمانه خود برخوردارهستند.

بچه ها وقتی بازی میکنند، تصورما بزرگتر ها اینست که “ریخت وپاش” میکنند وبهمین دلیل، دایما به آنها هشدارمیدهیم و – حداقل نسلهای ما- مزه سیلی وکمربند وترکه را بخاطر دارند.  اما واقعیت اینستکه هم آنها حق دارند واصلا “ریخت وپاش” نمیکنند وچنین قصدی نیزندارند، وهم ما بزرگترها حق داریم که از “نظم وانتظام” حتا خشونت زا نیزدفاع کرده وبرای برقراری آن اقدام می کنیم.  چرا؟ تجربه مستقیم من چنان این واقعیت را به اثبات رسانده است که باور کردنی نبود.  ازقصه پردازی بگذریم، حاصل این بود که هرنظمی تعریف وبنابراین توضیح وتوجیه خود را درهدف وهدف گذاری اش می یابد. اشیاء دور وبرما – اندیشه یاعمل، ساختاریا فرد وجمع- همگی حاصل اتصال دو سرنخی هستند که یکی به مناسبت حال متصل است، ودیگری به هدف برای معنی بخشیدن به این مناسبت وپاسخ به ضروریات آشکاریا نهان اش درآینده- چه بعنوان واقعیت وچه بعنوان باز سازی این واقعیت دررهگذاراندیشه، یعنی مفهوم این واقعیت.

همیشه بشردرزمان گذارهای بزرگ ناشی ازنقد های بزرگتر، یکدوره میانجی (بطریقی حمام سرد تاریخی) را باید ازسربگذراند. این دوره میانجی اسمها وعناوین مختلف گرفته اند، مشهورترین اینها را زنان بسیاربیشترتجربه کرده وهنوزهم میکنند، سقراط نیزبهمین ترتیب، سوفیستها، ژاکوبن ها، وبالاخره ایمپرسیونیستها، ومشابه اینها، درحقیقت این میانجی گری بین انچه که بود وآنچه خواهد بود، را درابعداد مختلف گذرانده ونشان داده اند- وخاطره وجای سیلی وکمربند وترکه نیز روی “بدن هایشان” باقی مانده است. درتایید سقراط وراه اش، گالیله به “دانشمند خائن” نیز – در کناروپیش ترازسایر جوانب اش- معروف شده است. اما هم سقراط وهم گالیله، شبیه “حسن آقا” و ” اخلاق سیاسی” وبسیاری دیگر، فرزندان “حلال زاده” زمانه های خویش بودند. سقراط به مشتی خیالات و توهمات میتوانست استناد کند- تکلیف از پیش روشن بود. اما گالیله درعصری زندگی میکرد که ما به دوران “تجربه گرایی” میشناسیم، وپس جمله معروف – حقیقی یا قهرمان سازانه-  هنگامی که پایش را بر کف دادگاه تفتییش چرخاند وگفت “پورسی جیرا” (بهرحال میچرخد) نیزتکلیف اش را بازهم زمانه اش ازپیش روشن کرده بود.

امروزمهم اینستکه ما بدانیم تجربه گرایی وتقسیم کار، هردو ودرهرزمینه یی، دیگردر را از پاشنه پیشین بیرون کشیده وگردش اش را بسوی تحول که پیشرفت مینامیم وحاصل آزادی وابتکارنهادی – که انسان مختارابدی شده صنعت مینامیم- میباشد، تغییرجهت داده است.

اگرامروز جامعه دوباره ازنوع “حسن آقا” ها تولید کند، و به “اخلاق سیاسی” محتاج باشد، باید آنرا یا نشانه پایان یک دوره دیگر دانست (؟) ویا نشانه شکست ما دردرک پایان دوره کهنه وفرسوده بسرآمده است وسردرگمی درپی “اختراع چرخ” وساختن هستی ازسرنووزندانی تنها خاکستری ها وسایه روشن هایش بودن.

تحول همیشه ازتبدیل، تغییر، وپس عمل خالص شروع میشود، وبعدا ما با بعد شعوری دادن به اینها، تحول را طراحی واجرا و مستقر میکنیم. “حسن آقا” و “اخلاق سیاسی” نیز متعلق به این دوره تبدیل وتغییر، وطراحی واجرا هستند.    

تاریخ انتشار : ۱۳ خرداد, ۱۳۹۲ ۹:۰۱ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

مهم‌ترین چالش‌های سیاست خارجی در سال جدید میلادی از نگاه کارشناسان ایرانی…

زندانی در تهران: گزارشی استثنایی از زندان های ایران…

بازگشت پروژه خاورمیانه بزرگ

بر بال خیال

بیانیه حزب مشروطه ایران(لیبرال دموکرات) درباره بی حرمتی به آرامگاه غلامحسین ساعدی

چگونه دفن یک ملت ممکن است؟