سه شنبه ۲۴ تیر ۱۴۰۴ - ۰۳:۵۳

سه شنبه ۲۴ تیر ۱۴۰۴ - ۰۳:۵۳

دیکتاتوری کارآفرینان با هدف سرکوب طبقه کارگر  
گرچه مدیرانی مانند ایلان ماسک و خاویر مایلی درباره آزادی صحبت می کنند. اما در واقع آن ها خواستار دیکتاتوری کارآفرینان هستند. کار آفرینان می توانند آزادانه از قدرت خود...
۲۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
شرایط بحرانی در زندان قرچک و ورامین!
باگذشت ۲۰ روز از تجاوز اسرائیل و جنایت جنگی علیه زندانیان بی‌دفاع، محبوسین همچنان در شرایط سخت و نامناسبی نگهداری می‌شوند. به‌نظر می‌رسد که شرایط نگهداری آن‌ها حتی اگر به...
۲۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: امتداد
نویسنده: امتداد
گزارشی از تداوم وضعیت نامناسب زندانیان زن در زندان قرچک ورامین
زندانیان محبوس در بند ۱۱ (قرنطینه سابق) زندان قرچک ورامین، با مشکلات متعددی مواجه هستند. ازدحام بیش از ظرفیت بند، نبود تهویه مناسب، عدم دسترسی به اقلام ضروری و رفتار...
۲۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هرانا
نویسنده: هرانا
بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!
سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) با تاکید بر اصول جهان‌شمول حقوق بشر، نسبت به سیاست مدون و اینک در حال اجرایی شدن بیرون راندن اجباری و خشونت‌آمیز شهروندان افغانستانی تحت...
۲۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
کلودت کالوین: دختری که بر جای خود نشست تا تاریخ برخیزد!
آن روز رانندهٔ اتوبوس از کلودت خواست که جایش را به مردی سفیدپوست بدهد، اما او خلاف انتظار حاضران گفت: «نه. من از جایم بلند نمی‌شوم.» کلودت کالوین اولین کسی نبود...
۲۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
بیانیه موسوی؛ از انتقال مرجعیت نیروی تغییر تا نقد شتاب‌زدگی در اپوزیسیون
حمید احمدزاده: بیانیه موسوی، مطالبات ابتدایی و فوری مردم از حاکمیت را در قالب اقداماتی نمادین و عملی مانند آزادی زندانیان سیاسی و تغییر در سیاست‌های رسانه‌ی ملی مطرح می‌کند....
۲۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: حمید احمدزاده
نویسنده: حمید احمدزاده
عباس عراقچی: جنگ اسرائیل دیپلماسی را خراب کرد. ایالات متحده می‌تواند آن را احیا کند.
مذاکراتی که زیر سایه جنگ برگزار می‌شوند ذاتاً ناپایدار هستند و گفتگو در میان تهدیدها هرگز واقعی نیست. برای موفقیت، دیپلماسی باید بر اساس احترام متقابل بنا شود.... مردم آمریکا...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: عباس عراقچی
نویسنده: عباس عراقچی

امید دشوار، اما واقعی

متن کلی و مبهم تفاهم نامۀ بین امریکا و کرۀ شمالی برای "غیرهسته ای کردن کامل شبه جزیرۀ کره" و دو نوبت توافق پیشین بین این دو کشور بر سر همین موضوع، که هیچ گاه تحقق نیافت، تردید سنگینی را در امکان توافقی واقعی بین آنها، که زمانی تحقق یابد، موجب شده است. زیر بار سنگین این تردید، امید به نتایج صلح آمیز تفاهم اخیر دشوار است. اما می توان و باید امیدوار بود. امیدی که بر نشانه هائی از درک الزام تغییری که به نظر می رسد مقامات کرۀ شمالی در مناسباتشان با مردم خویش به آن رسیده اند، و برای گذر از جهنمی که به آنان تحمیل کرده اند، استوار است.

روز پنجشنبه ۱۴ ژوئن، تنها دو روز پس از “دیدار تاریخی” رهبران امریکا و کرۀ شمالی و امضای تفاهم نامۀ بین این دو، مایک پمپئو، وزیر امور خارجۀ امریکا تفسیری از این تفاهم نامه را ارائه کرد که با تفسیر ترامپ تفاوت آشکاری داشت. او در یک مصاحبۀ مطبوعاتی در کرۀ جنوبی لغو تحریمها علیه کرۀ شمالی را موکول به “غیرهسته شدن کامل کرۀ شمالی” اعلام کرد و منظور از “کامل” را هم مفهومی دانست که در آن مفاهیم “قابل تصدیق” و “غیرقابل بازگشت” نیز مستتر اند. او در غفلت آشکار از متن تفاهم نامه، حتی مقدمتاً مدعی شد که این کلمات در آن متن آمده اند، و تنها هنگامی که یکی از خبرنگاران حاضر عین متن را در برابر او گذاشت، متوسل به این استدلال شد که “کامل، قابل تصدیق و غیرقابل بازگشت را هم شامل می شود.”

این در حالی است که خود ترامپ در مصاحبۀ مطبوعاتی اش، که بلافاصله پس از عقد تفاهم نامه انجام شد، در پاسخ به سؤال مشابهی در بارۀ شروط لغو تحریمها گفته بود: “کافی است این کشور (کرۀ شمالی) ۲۰ درصد روند غیرهسته ای شدن را طی کرده باشد و دیگر راهی برای برگشت نباشد” و افزوده بود: “همین که ما به این نتیجه برسیم که بمبهای هسته ای دیگر عاملی در تعیین وضع نیستند، تحریمها را لغو خواهیم کرد.”

روشن است که بین بیان ترامپ از شروط لغو تحریمها و فرمول پمپئو از این شروط، حقوقاً اختلاف بزرگی وجود دارد. این اختلاف در تفسیر از تفاهم نامه ای که تنها دو روز از عمر آن می گذشته است، به نحوی نمونه وار مسئلۀ اصلی ای را ترسیم می کند که سایۀ سنگین خود را بر این تفاهم نامه انداخته است: متن کلی و مبهم آن، که تقریباً هر تفسیری را برای هر کس مبتنی بر تمایل خویش ممکن می سازد. صرف نظر از این که توافق صورت گرفته بین ترامپ و اون یک تفاهم نامه است و نه یک قرارداد – و بنابراین فاقد تعهدی برای طرفین به وفاداری به آن است – ۴ بند اجرائی آن نیز در واقع فاقد هر تعهد اجرائی مرسوم در تفاهم نامه ها هستند، که می باید مبنائی برای توافقهای تعهدآور بعدی قرار گیرند. بند نخست تفاهم نامه بر “تعهد” امریکا و کرۀ شمالی برای “استقرار مناسبات بین دو کشور مطابق خواست آنها برای صلح و سعادت” تأکید می کند. بند دوم مبین “کوشش مشترک دو کشور برای بنای صلحی پایدار و باثبات در شبه جزیره کره” است. بند سوم با تأئید دوبارۀ توافق کره شمالی و کره جنوبی، که در ۲۷ آوریل ۲۰۱۸ حاصل شد، تعهد کرۀ شمالی را برای “تلاش در جهت غیرهسته ای کردن کامل شبه جزیره کره تصریح می کند و بند چهارم مربوط است به استرداد اجساد امریکائیانی که در جنگ کره کشته شدند.

چنان که دیده می شود، سومین بند تفاهم نامه، بندی است که بر پایۀ آن “صلح پایدار و باثبات در شبه جزیرۀ کره” باید ساخته شود. بندی که اولاً نه از کرۀ شمالی، بلکه از شبه جزیرۀ کره نام می برد و ثانیاً سخنی از معیارهای “قابل تصدیق” و “غیرقابل بازگشت” برای ابعاد غیرهسته ای شدن در میان نیست. روشن است که موضوع مذاکراتی برای رسیدن به توافقی برای غیرهسته ای شدن کامل شبه جزیرۀ کره، با غیرهسته ای شدن کامل، قابل تصدیق و غیرقابل بازگشت کرۀ شمالی دو موضوع مذاکرۀ کاملاً متفاوت اند. برخی ارزیابی های تخصصی حاکی از آن اند که غیرهسته ای شدن کامل، قابل تصدیق و غیرقابل بازگشت کره شمالی به زمانی بیش از ده سال نیاز خواهد داشت، تا چه رسد به این که صحبت تنها بر سر کره شمالی نباشد. استناد به توافق با کرۀ جنوبی در بند سوم، که به واقع بند کلیدی تفاهم نامه و ناظر بر موضوع اصلی مذاکرات آتی است، حاکی از آن است که در تدارک دیدار حتی هیچ کوششی برای نزدیک کردن درک از “صلح پایدار و باثبات در شبه جزیرۀ کره” هم صورت نگرفته بوده است. 

***

تردیدهای پیشگفته در بارۀ پتانسیل واقعی برای رسیدن به توافقی بین امریکا و کرۀ شمالی، تقریباً تردیدهای عمومی ای اند، که با یک تردید تاریخی نیز همراه شده اند. در خلال ۲۵ سال گذشته دو بار دیگر توافقاتی بین این دو کشور بر سر برنامۀ هسته ای کره شمالی حاصل آمده بوده اند. اما آن دو “توافق” به “صلحی پایدار و باثبات در شبه جزیرۀ کره” منجر نشدند. هیچ یک از طرفین به تعهدات خود وفادار نماند، کره به تلاشهای خود برای دسترسی به سلاح هسته ای ادامه داد، اکنون به آن دست یافته و همین چند ماه پیشتر بود که طرفین یکدیگر را به نابودی و زدن ضربات خرد کننده تهدید می کردند. زیر بار سنگین این همه تردید، دشوار بتوان به نتایج صلح آمیز توافق اخیر امیدوار بود؛ خاصه این که پمپئو، با موضع سرسختانه ترش نسبت به متن تفاهم نامه، مسئول پیشبرد مذاکرات آتی از جانب امریکاست.

با این همه می توان و باید امیدوار بود. این امیدواری را نه در نشانه ای از تغییر موضع کرۀ شمالی برای کاستن از مطالبات خود که در دوره های پیشین نیز به میان کشیده بوده است، نه در تفاوت درک و موضع ترامپ و پمپئو از شروط غیرهسته ای شدن کرۀ شمالی یا شبه جزیرۀ کره، نه در رفتار حقوقاً “بی خیالانۀ” ترامپ – مثلاً در زمانی که توقف مانورهای مشترک امریکا و کرۀ جنوبی را در حیرت مقامات کرۀ جنوبی اعلام کرد، بلکه در نشانه هائی از درک الزام تغییری که به نظر می رسد مقامات کرۀ شمالی در مناسباتشان با مردم خویش به آن رسیده اند، و برای گذر از جهنمی که به آنان تحمیل کرده اند، می توان جستجو کرد.

تاریخ انتشار : ۲۸ خرداد, ۱۳۹۷ ۱۲:۲۲ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) با تاکید بر اصول جهان‌شمول حقوق بشر، نسبت به سیاست مدون و اینک در حال اجرایی شدن بیرون راندن اجباری و خشونت‌آمیز شهروندان افغانستانی تحت عنوان «اتباع غیرمجاز»، هشدار داده، آن را روندی ضدانسانی و ناقض حقوق فردی و گروهی بخشی از مردمان مقیم سرزمین ایران دانسته و به شدت محکوم می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) با تاکید بر اصول جهان‌شمول حقوق بشر، نسبت به سیاست مدون و اینک در حال اجرایی شدن بیرون راندن اجباری و خشونت‌آمیز شهروندان افغانستانی تحت عنوان «اتباع غیرمجاز»، هشدار داده، آن را روندی ضدانسانی و ناقض حقوق فردی و گروهی بخشی از مردمان مقیم سرزمین ایران دانسته و به شدت محکوم می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند که از کم‌ترین حقوق برخوردارند و نماد بهره‌کشی عریان سیستم سرمایه‌داری‌اند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

دیکتاتوری کارآفرینان با هدف سرکوب طبقه کارگر  

شرایط بحرانی در زندان قرچک و ورامین!

گزارشی از تداوم وضعیت نامناسب زندانیان زن در زندان قرچک ورامین

بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!

کلودت کالوین: دختری که بر جای خود نشست تا تاریخ برخیزد!

بیانیه موسوی؛ از انتقال مرجعیت نیروی تغییر تا نقد شتاب‌زدگی در اپوزیسیون