شنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۴ - ۰۳:۰۳

شنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۴ - ۰۳:۰۳

L'expulsion des demandeurs d'asile afghans de notre pays est inhumaine et contraire à la culture et à la morale iraniennes.
L'Organisation des Fedaians du Peuple d’Iran  (Majoritaire) insiste sur le respect des droits humains universels et met en garde contre la politique décrite et actuellement mise en œuvre d'expulsion de...
۲۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: Conseil Politique-Exécutif de l'Organisation des Fédaians du Peuple d'Iran (Majoritaire)
نویسنده: Conseil Politique-Exécutif de l'Organisation des Fédaians du Peuple d'Iran (Majoritaire)
میهن‌دوستی جمهوری‌خواهانه یا ملی گرایی؟
مرزی روشن میان وطن‌دوستی جمهوری‌خواهانه و ملی‌گرایی وجود دارد. تجربۀ تاریخی منطقه نشان داده است که بسیاری از کسانی که با شعار استقلال و رهایی ملی به قدرت رسیده‌اند در...
۲۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جابر حسینی
نویسنده: جابر حسینی
وطن‌دوستی به سبک پادگان: وقتی نژادپرستی، نام مستعار "وطن‌پرستی" می‌شود
آهای تو، ای "وطن‌پرستِ" نوکیسه! و موافق اخراج افغان‌ها از ایران! وقتی جمهوری اسلامی با لگد نیم میلیون آدم فقیر و زحمتکش رو از خونه و زندگی‌شون پرت می‌کنه بیرون،...
۲۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد!
البته با تمام‌ نقدهایی که می‌توان به مسئلۀ رفراندم در شرایط کنونی داشت، باید گفت طرح آن توسط کسی چون‌ موسوی که سال‌ها خود جزیی از سیستم بوده است می‌تواند...
۲۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
تحلیل هفته: بیانیه موسوی؛ غنی‌سازی و رابطه با امریکا
تحلیل هفته همراه با فرخ نگهدار و گودرز اقتداری؛ در این هفته سه موضوع اصلی بررسی می‌شود: ۱. بیانیه مهندس موسوی درباره ضرورت تغییر رویکرد حاکمیت، آزادی زندانیان سیاسی و...
۲۶ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: تحلیل هفته، پرسش و پاسخ
نویسنده: تحلیل هفته، پرسش و پاسخ
میرحسین موسوی و تحول‌طلبی در راه تأمین حق حاکمیت مردم!
در طول حیات جمهوری اسلامی، بارها شاهد بوده‌ایم که هر وقت جامعه به صحنه آمده است، توانسته تغییراتی را به حکومت تحمیل کند اما پایداری این تغییرات منوط به تداوم...
۲۶ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
با تنش زدائی در منطقه و تعامل خردورزانه با جامعه جهانی، از مشتعل شدن مجدد آتش جنگ جلوگیری کنید
جبهه ملی ایران: جای تاسف بسیار است که کسانی به نام ایرانی و مدعی نجات ایران و رهبری اپوزیسیون، با دولت اسرائیل هماهنگ شده و مشوق این دولت برای حمله...
۲۶ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جبهه ملی ایران
نویسنده: جبهه ملی ایران

“حماسۀ سیاسی”، الزام مهندسی، احمدی نژاد

انگیزه و الزام برای مهندسی انتخابات وجود دارد و باقی خواهد ماند. اما آیا احمدی نژاد، به عنوان رئیس جمهور، و وزارت کشور زیر مسئولیت او ... به این مهندسی تمکین خواهند کرد؟ احمدی نژاد، نه فقط از آن رو که کاندیدای برترین اش ردصلاحیت شده است، بلکه نیز از آن رو که مهندسی این انتخابات برای "خلق یک حماسۀ سیاسی" درست باید متوجه زدودن خاطرۀ خود او از پهنۀ سیاست در ایران باشد، می تواند با دعوی حفاظت از قانون، مخل مهندسی صندوقهای رأی گردد.

ممکن است با عدم تأئید صلاحیت رفسنجانی و مشائی توسط شورای نگبان برای کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری، چنین به نظر آید که کار هیئت حاکمۀ جمهوری اسلامی برای مهندسی انتخابات به انجام رسیده و دیگر دلیلی برای دست یازیدن به چنین اقدامی، که به هر حال فاقد خطر رسوائی نیست، باقی نمانده است. واقعیت هم البته این است که رفسنجانی اعلام کرده که به رد صلاحیت خویش اعتراض نخواهد کرد و به نظر می رسد که حتی در صورت مداخلۀ خامنه ای با “حکم حکومتی” برای بازگرداندن او به دور رقابتها – صرفاً به عنوان یک امکان ذهنی – او به درستی دیگر پا به میدانی که ابعادش را خامنه ای تعیین کند، نخواهد گذاشت. رحیم مشائی، و به همراه او احمدی نژاد، تاکنون از برجا بودن ستادهای انتخاباتی مشائی می گفته اند و ظاهراً امیدشان از خامنه ای که دست به اقدامی در نفی تصمیم شورای نگهبان بزند، حداقل تا پیش از سخنان دیروز (چهارشنبه، ۸ خرداد) او که از کاندیداهای ردصلاحیت شده به دلیل پایبندی شان به قانون تشکر کرد، سلب نشده بوده است. اما قاعدتاً دیگر احمدی نژاد و مشائی هم باید ملتفت شده باشند که سخنان دیروز خامنه ای، پس از اطمینان [نسبی] از عدم بروز حرکتی اجتماعی در اعتراض به ردصلاحیت رفسنجانی و مشائی، به زبان آمده اند و معنای صریح شان هم این است که “منتظر حکم حکومتی نباشید!”.

از سوی دیگر تغییر و تحولاتی که در “ائتلاف ۲+۱” – متشکل از حداد عادل، قالیباف و ولایتی – جریان دارند، و مشخصاً تصریحات قالیباف و ولایتی دایر بر این که به نفع هیچ کس، از جمله به نفع دیگر طرفهای ائتلاف کنار نخواهند رفت، در درجه نخست به این معنا است که از این ائتلاف کاندیدائی که پیروزی اش در دور نخست انتخابات مسجل باشد، مطلقاً حاصل نخواهد شد.

حال اگر قراین قدرتمندی را بپذیریم که حکایت از مهندسی تاکنونی انتخابات برای نشاندن جلیلی بر تخت ریاست جمهوری اسلامی دارند، و در نظر داشته باشیم که:

۱-      در غیاب رفسنجانی و مشائی، جلیلی شانس رسیدن به دور دوم را دارد، و

۲-      آنچه در میان “ائتلاف ۲+۱” جریان دارد، به سود جلیلی عمل می کند،

ممکن است بازهم بیشتر مجاب شویم که دیگر چیزی برای مهندسی انتخابات باقی نمانده است.

وضع اما چنین نیست و طرح خامنه ای برای “خلق یک حماسۀ سیاسی” هنوز مهندسی انتخابات را ایجاب می کند. برای روشنی موضوع مناسب است بر مشخصه های “حماسۀ سیاسی” قدری درنگ کنیم. این روشن است که منظور خامنه ای از حماسۀ سیاسی برگزاری “پرشکوه” همین انتخابات پیش رو است و مشخصه های “پرشکوه” بودن انتخابات هم عبارتند از:

۱-      حضور درصدی از صاحبان حق رأی در انتخابات، که حداقل با درصد حاضر در انتخابات قبلی ریاست جمهوری برابری کند،

۲-      “پیروزی” کاندیدای مورد نظر خامنه ای،

۳-      و آن هم در همان دور نخست،

۴-      با کسب درصدی بالاتر از درصد آرای اعلام شده برای احمدی نژاد در انتخابات پیشین ریاست جمهوری، توسط کاندیدای مذکور.

به واقع بدون هر یک از این مشخصه ها، برای خامنه ای دشوار خواهد بود که انتخابات انجام شده را یک “حماسۀ سیاسی”، که او سخت به آن نیازمند است، معرفی کند. “حماسۀ سیاسی” ایجاب می کند که خاطرۀ ۲۴ میلیون رأی اعلام شده برای احمدی نژاد در انتخابات پیشین و حضور ۴۰ میلیونی واجدان حق رأی در آن انتخابات، که به یمن مبارزۀ انتخاباتی شریف و همدلانه موسوی و کروبی با مردم حاصل شد، با حداقل ۲۵ میلیون رأی به رئیس جمهور بعدی و مشارکتی بیش از ۴۰ میلیونی از اذهان زدوده شود. کشیدن کار به دور دوم قاعدتاً به کاهش تعداد رأی دهندگان منجر خواهد شد، زیرا حداقل این که در دوم دیگر انتخابات شوراها در میان نیست. گفتنی نیست که این رئیس جمهوری بعدی باید در خط و اطاعت خامنه ای باشد. ضمناً همچنین باید در نظر داشت که الزام مذکور برای “تحقق یک حماسۀ سیاسی”، خاصه با توجه به کشاکش میان احمدی نژاد و خامنه ای، اکیدتر نیز می شود.

اما مشخصه های برشمرده برای “حماسۀ سیاسی” آشکار می کنند که این حماسه، طرحی فاقد چشم اسفندیار و پاشنه آشیل نیست. پیش از هر نکته باید نسبت به سودایِ باطلِ کشاندن بیش از ۴۰ میلیونی مردم به پای صندوقهای رأی تأکید کرد. با توجه به افت بروزیافته در روحیات مردم پس از ردصلاحیت رفسنجانی و مشائی، در کنار دلزدگیهای انبوه آنان از حاکمیت موجود، بسیار بعید می نماید که “مهندسان انتخابات” قادر شوند اکثریت بزرگی از واجدان حق رأی را، ولو به یمن مقارنت انتخابات ریاست جهمودی و انتخابات شوراها، به پای صندوقهای رأی بکشانند. به علاوه در این که آیا کسی در میان کاندیداهای موجود قادر خواهد بود نظر مساعد مردم را به حمایت ده ها میلیونی از برنامه های انتخاباتی اش جلب کند، نیز محل تردید بسیار است.

این دو عامل “مهندسان انتخابات” را اکیداً به سوی خلق حماسۀ سیاسی از طریق “مهندسی صندوق آرا” می رانند. برخلاف برداشتهای رایج، دایر بر این که پس از حذف رفسنجانی و مشائی از میدان رقابتهای انتخاباتی موجبات مهندسی صندوقهای رأی دیگر در میان نیستند، انگیزه و الزام برای این مهندسی تا پایان دور دوم، اگر کار به دور دوم کشد، وجود دارد و باقی خواهد ماند. ترجمان این انگیزه و الزام در درجۀ نخست جلوه گسترده دادن به حضور مردم در انتخابات است و در ثانی حمایت “یکپارچۀ” آنان از یک کاندیدای معین.

اما آیا احمدی نژاد، به عنوان رئیس جمهور، و وزارت کشور زیر مسئولیت او – که علیرغم محدودیتهای آخرین قانون انتخابات در اختیارات آن، هنوز از ابزارهای قدرتمندی برای کشف و حتی پیشگیری از تقلب و رأی سازی برخوردار است، به این مهندسی تمکین خواهند کرد؟ احمدی نژاد، نه فقط از آن رو که کاندیدای برترین اش ردصلاحیت شده است، بلکه نیز از آن رو که مهندسی این انتخابات برای “خلق یک حماسۀ سیاسی” درست باید متوجه زدودن خاطرۀ خود او از پهنۀ سیاست در ایران باشد، می تواند با دعوی حفاظت از قانون، مخل مهندسی صندوقهای رأی گردد. حتی ممکن است تأکید خامنه ای بر قانونیت، هنگام تشکر از ردصلاحیت شده ها، دستاویز محکمتری در اختیار احمدی نژاد قرار داده باشد تا “قانونیت” را رعایت کند.

تاریخ انتشار : ۹ خرداد, ۱۳۹۲ ۸:۰۱ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

میرحسین موسوی و تحول‌طلبی در راه تأمین حق حاکمیت مردم!

در طول حیات جمهوری اسلامی، بارها شاهد بوده‌ایم که هر وقت جامعه به صحنه آمده است، توانسته تغییراتی را به حکومت تحمیل کند اما پایداری این تغییرات منوط به تداوم حضور مردم در صحنه بوده است. هم‌اینک نیز با توجه به روبه‌رو شدن کشور با یک تجاوز نظامی می‌توان انتظار فراروییدن تغییرات مشابهی را داشت. در چنین شرایطی رهبرانی نظیر آقای موسوی که مورد اعتماد و وثوق ملی باشند، می‌توانند در پایداری خواست‌های مردمی نقشی حیاتی بازی کنند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

میرحسین موسوی و تحول‌طلبی در راه تأمین حق حاکمیت مردم!

در طول حیات جمهوری اسلامی، بارها شاهد بوده‌ایم که هر وقت جامعه به صحنه آمده است، توانسته تغییراتی را به حکومت تحمیل کند اما پایداری این تغییرات منوط به تداوم حضور مردم در صحنه بوده است. هم‌اینک نیز با توجه به روبه‌رو شدن کشور با یک تجاوز نظامی می‌توان انتظار فراروییدن تغییرات مشابهی را داشت. در چنین شرایطی رهبرانی نظیر آقای موسوی که مورد اعتماد و وثوق ملی باشند، می‌توانند در پایداری خواست‌های مردمی نقشی حیاتی بازی کنند.

مطالعه »
پيام ها

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند که از کم‌ترین حقوق برخوردارند و نماد بهره‌کشی عریان سیستم سرمایه‌داری‌اند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

L’expulsion des demandeurs d’asile afghans de notre pays est inhumaine et contraire à la culture et à la morale iraniennes.

میهن‌دوستی جمهوری‌خواهانه یا ملی گرایی؟

وطن‌دوستی به سبک پادگان: وقتی نژادپرستی، نام مستعار “وطن‌پرستی” می‌شود

هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد!

تحلیل هفته: بیانیه موسوی؛ غنی‌سازی و رابطه با امریکا

میرحسین موسوی و تحول‌طلبی در راه تأمین حق حاکمیت مردم!