دوشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۴ - ۲۳:۵۰

دوشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۴ - ۲۳:۵۰

دیکتاتوری کارآفرینان با هدف سرکوب طبقه کارگر  
گرچه مدیرانی مانند ایلان ماسک و خاویر مایلی درباره آزادی صحبت می کنند. اما در واقع آن ها خواستار دیکتاتوری کارآفرینان هستند. کار آفرینان می توانند آزادانه از قدرت خود...
۲۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
شرایط بحرانی در زندان قرچک و ورامین!
باگذشت ۲۰ روز از تجاوز اسرائیل و جنایت جنگی علیه زندانیان بی‌دفاع، محبوسین همچنان در شرایط سخت و نامناسبی نگهداری می‌شوند. به‌نظر می‌رسد که شرایط نگهداری آن‌ها حتی اگر به...
۲۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: امتداد
نویسنده: امتداد
گزارشی از تداوم وضعیت نامناسب زندانیان زن در زندان قرچک ورامین
زندانیان محبوس در بند ۱۱ (قرنطینه سابق) زندان قرچک ورامین، با مشکلات متعددی مواجه هستند. ازدحام بیش از ظرفیت بند، نبود تهویه مناسب، عدم دسترسی به اقلام ضروری و رفتار...
۲۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هرانا
نویسنده: هرانا
بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!
سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) با تاکید بر اصول جهان‌شمول حقوق بشر، نسبت به سیاست مدون و اینک در حال اجرایی شدن بیرون راندن اجباری و خشونت‌آمیز شهروندان افغانستانی تحت...
۲۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
کلودت کالوین: دختری که بر جای خود نشست تا تاریخ برخیزد!
آن روز رانندهٔ اتوبوس از کلودت خواست که جایش را به مردی سفیدپوست بدهد، اما او خلاف انتظار حاضران گفت: «نه. من از جایم بلند نمی‌شوم.» کلودت کالوین اولین کسی نبود...
۲۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
بیانیه موسوی؛ از انتقال مرجعیت نیروی تغییر تا نقد شتاب‌زدگی در اپوزیسیون
حمید احمدزاده: بیانیه موسوی، مطالبات ابتدایی و فوری مردم از حاکمیت را در قالب اقداماتی نمادین و عملی مانند آزادی زندانیان سیاسی و تغییر در سیاست‌های رسانه‌ی ملی مطرح می‌کند....
۲۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: حمید احمدزاده
نویسنده: حمید احمدزاده
عباس عراقچی: جنگ اسرائیل دیپلماسی را خراب کرد. ایالات متحده می‌تواند آن را احیا کند.
مذاکراتی که زیر سایه جنگ برگزار می‌شوند ذاتاً ناپایدار هستند و گفتگو در میان تهدیدها هرگز واقعی نیست. برای موفقیت، دیپلماسی باید بر اساس احترام متقابل بنا شود.... مردم آمریکا...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: عباس عراقچی
نویسنده: عباس عراقچی

درتاریخ ادبیات غرب؛ درغیاب ما، چه گذشت؟

مدرن گرایان ادبی مانند رئالیست ها و رمانتیکرها به طرح زشتی ها نیز در جامعه می پرداختند. نویسندگان مکتب مدرن خواهان انقلاب ادبی بودند. از جمله نویسندگان ادبیات مدرن - برشت، ایبسن، چخوف، لورکا و بکت هستند.

ادبیات غرب گرچه با دوکتاب شعر حماسی هومر در یونان باستان در هشت قرن پیش از میلاد شروع شد، آن ولی قدیمی ترین ادبیات جهان نیست. این ادبیات بعدها شامل ژانرهای – داستان، درام، شعر، مقاله، کمدی و اتوبیوگرافی شد. دوره های تاریخی ادبیات اروپای شمالی – ادبیات یونان و رم باستان، ادبیات سده های میانه، دوره رنسانس، عصر روشنگری، دوره رئالیسم، سالهای ادبیات مدرن و ادبیات زمان حال است.

غیر از هفت دوره فوق، سه مرحله و جریان جنبی ادبی دیگر نیز در جوار مراحل اصلی فوق وجود داشته – دوره باروک در پایان عصر رنسانس، دوره رمانتیک در پایان عصر روشنگری و دهه های ادبیات سوسیالیسم رئالیستی، در زمان سالهای میان دوره رئالیسم و عصر مدرن .

از جمله نویسندگان یونان باستان – هومر، آشیلوس، سوفوکلس، اریستوفانس، و خانم سافو هستند. ادبیات رم باستان در قرن سوم پیش از میلاد با خلاقیت هنری – پلاتوس، ورژیل، هوراز، اوید، و اپیکور آغاز شد.

کتاب دینی انجیل نخستین بار در سال ۱۸۰ بعد از میلاد از زبان آرامی به زبان لاتین ترجمه گردید.

سده های میانه یا قرون وسطی را دوره ای هزارساله میان قرون ۱۴-۵ میلادی گمان میزنند. قهرمانان و شخصیت های ادبیات دوره سده های میانه شامل – مجاهدین مذهبی، عیاران، شوالیه ها، و قدسین دین مسیح بودند.

عصر نو در پایان قرن ۱۵ میلادی آغاز شد. در دوره رنسانس و نوزایی، هومانیستها به کشف و تبلیغ مجدد فرهنگ دوره باستان پرداختند. آنان از قرون ۱۳ و ۱۴ میلادی شروع به فعالیت نمودند. در دوره رنسانس علاقه خاصی به طبیعت، لذت جویی، و زیبایی پرستی دوره باستان وجود داشت.

در این دوره تقلید ادبی از – ورژیل و سیسرو دوباره تبلیغ شد. دانته و شکسپیر نیز از جمله نویسندگان آغازین این دوره بودند .

در قرن ۱۷ میلادی در کنار ادبیات رنسانس یک جنبش جدید ادبی فرهنگی بنام باروک به مخالفت با فرهنگ حاکم پرداخت. آنان به جای ارزشهای سکولار دوره باستان خواهان یک مذهب کاتولیک ترقیخواه و اصلاحگرا شدند. در دوره باروک شاهان و پدران مقدس اهمیت خاصی به شکوه و جلال و بریز و بپاش و اصراف کالاهای لوکس شکم سیرانه خود می دادند. در جنبش باروک، فرانسویان و اسپانیایی ها بسیار فعال بودند .

در دوره روشنگری سرانجام عقلگرایی حاکم شد. با کمک کانت بجای اتوریته های پیشین، سازمانهای خردگرایی فعال شدند و عقل جای یقین های پیشین و داده های پذیزفته شده الهی را گرفت. جنبش روشنگری یک حرکت عظیم اصلاحی یا انقلابی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی بو. در عصر روشنگری دیگر ادبیات تنها وسیله برای سرگرمی طبقات مرفه نبود بلکه وظایفی انسانی، اخلاقی و شناختی را بعهده گرفت. در این دوره معرفی ایده آل ها نیزازجمله وظایف ادبیات گردید. از جمله ژانرهای ادبی عصر روشنگری، رونق رمان سفرنامه ای و رمان مکاتبه ای بود.

قرن ۱۷ را میتوان قرن ادبیات و فرهنگ کلاسیک نیز نامید چون آنان بازگشت به دوره باستان را دوباره توصیه می کردند.

سرانجام با کمک روسو و شعار “بازگشت به طبیعت” و در مخالفت با عقل گرایی مکانیکی، جنبشی ظاهر شد که دنبال احساسات و عواطف رمانتیک بود. رمانتیک ها در ادبیات نه تنها جهان درون بلکه جهان بیرون را نیز مورد توجه قرار دادند. موضوعات طبیعی وتاریخی مورد توجه ادبیات رمانتیک قرار گرفتند. خلق و منیت فردی نیز مورد توجه قرار گرفت. رمانتیک ها خودرا نیرویی ملی و ضد ناپلئون وضد انقلاب فرانسه می دانستند و در تاریخ سده های میانه دنبال قهرمان ملی می گشتند. همه رمانتیکها محافظه کار یا سنت گرا نبودند بلکه نویسندگانی مانند ویکتور هوگو مبلغ عدالت اجتماعی شدند. در این دوره مترجمین، آثار شکسپیر را به زبانهای دیگر اروپایی ترجمه نمودند. سرانجام آنطور که رمانتیک، عصر روشنگری را کنار زد، ادبیات رئالیسم، دوره رمانتیک را در قرن ۱۹ منحل نمود.

جنبش ادبیات رئالیستی از سال ۱۸۳۰ با کمک نویسندگانی مانند – بالزاک، فلوبر، دیکنز، و تولستوی شروع شد. در ادبیات رئالیستی بجای نظر و علاقه به دوردست ها و عجایب و جادو و جنبل انسان خیالپرداز، واقعیات روزمزه انسان اهل کار، موضوعات اطراف و معمولی مطرح شدند. مهمترین ژانر ادبی دوره رئالیسم رمان بود. رمان رئالیستی شامل رمان اجتماعی بود که خود شامل رمان خانوادگی، رمان عشقی، و رمان زناشویی نیز بود. انتقاد از شرایط سیاسی و اجتماعی موجب شد که ادبیات رئالیستی را ادبیات ضد بورژوایی، مردمی و انتقادی بحساب آورند. مهمترین مکان رمان رئالیستی غرب، شهرهای بزرگ مانند پاریس، لندن، برلین، پتروگراد و غیره بودند.

بین سبک رئالیستی و دوره رئالیسم فرق است؛ سبک رئالیستی گاهی در دوره های پیش از رئالیسم نیز گاهی وجود داشت مانند رمان “دکامرون” از قرن ۱۴ میلادی، تمام نویسندگان دوره رئالیسم، رئالیستی نبودند. مثلا نویسندگانی مانند یوسف کنراد یا کپلینگ در انگلیس .

بعد از دوره رئالیسم، دوره مدرن در ادبیات غرب شروع شد که زمان آزمایش و تجربیات ادبی مدرن نیز بود .

ادبیات مدرن اروپا در میانه قرن ۱۹ در فرانسه با کمک اشعار بودلر شروع شد. مدرن گرایان ادبی مانند رئالیست ها و رمانتیکرها به طرح زشتی ها نیز در جامعه می پرداختند. نویسندگان مکتب مدرن خواهان انقلاب ادبی بودند. از جمله نویسندگان ادبیات مدرن – برشت، ایبسن، چخوف، لورکا و بکت هستند. بعضی دیگر مانند کافکا و ویرجینیا ولف بجای داستان ، افکار و احساسات را در ادبیات مطرح نمودند. معمولا یک دوره تاریخی یا ادبی ممکن است حدود صد سال طول بکشد، ولی ادبیات مدرن قرن بیست اروپا ده ها سال است که خستگی خود را نشان داده است. ادبیات مدرن رسما از میانه قرن بیست به پایان رسید. ادبیات بعد از مدرن را ادبیات پسا مدرن یا ادبیات مدرن مرحله دوم می نامند . ادبیات بعد از مدرن را ادبیات زمان حال می نامند.

در ادبیات زمان حال غیر از ادبیات امریکا، ادبیات کشورهای جهان سوم نیز طرفداران بیشماری دارد .

تماس –

  Falsaf@web.de 

 

تاریخ انتشار : ۲۲ اسفند, ۱۳۹۴ ۹:۰۲ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) با تاکید بر اصول جهان‌شمول حقوق بشر، نسبت به سیاست مدون و اینک در حال اجرایی شدن بیرون راندن اجباری و خشونت‌آمیز شهروندان افغانستانی تحت عنوان «اتباع غیرمجاز»، هشدار داده، آن را روندی ضدانسانی و ناقض حقوق فردی و گروهی بخشی از مردمان مقیم سرزمین ایران دانسته و به شدت محکوم می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) با تاکید بر اصول جهان‌شمول حقوق بشر، نسبت به سیاست مدون و اینک در حال اجرایی شدن بیرون راندن اجباری و خشونت‌آمیز شهروندان افغانستانی تحت عنوان «اتباع غیرمجاز»، هشدار داده، آن را روندی ضدانسانی و ناقض حقوق فردی و گروهی بخشی از مردمان مقیم سرزمین ایران دانسته و به شدت محکوم می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند که از کم‌ترین حقوق برخوردارند و نماد بهره‌کشی عریان سیستم سرمایه‌داری‌اند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

دیکتاتوری کارآفرینان با هدف سرکوب طبقه کارگر  

شرایط بحرانی در زندان قرچک و ورامین!

گزارشی از تداوم وضعیت نامناسب زندانیان زن در زندان قرچک ورامین

بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!

کلودت کالوین: دختری که بر جای خود نشست تا تاریخ برخیزد!

بیانیه موسوی؛ از انتقال مرجعیت نیروی تغییر تا نقد شتاب‌زدگی در اپوزیسیون