یکشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۴ - ۱۴:۲۸

یکشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۴ - ۱۴:۲۸

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ
وقت آن فرا رسیده است که حاکمان از این فرصت تاریخی و سرمایه به دست آمده برای تحقق وفاق واقعی ملی و در جهت کاهش فاصله با مردم، بازسازی کشور...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس
خیرخواهانه متذکر می شویم که راه علاج مشکلات روزافزون کشور، نه افزایش بگیر و ببندهای بی ضابطه و تشدید رویکردهای امنیتی و تحدید و تضییع حقوق شهروندی (ولو با حفظ...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: وکلاپرس
نویسنده: وکلاپرس
روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک
از چند روز، قبل از حمله یکی از اکانت‌های مرتبط با رژیم اسرائیل، این پیام را گذاشته بود که زدن سردر اوین، منتفی نیست. مسئله‌ای که نگرانی‌های ما را دوچندان...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: محمد جعفری
نویسنده: محمد جعفری
صدایی از حاشیه، تصویری از فریب: بزرگ‌نمایی یک صدا در غیاب پایگاه اجتماعی
این شعار نه‌تنها فراگیر نبوده، بلکه هم از نظر تعداد موارد وقوع و هم از نظر عمق پذیرش در میان توده‌های معترض، شعاری حاشیه‌ای و ناپایدار به‌شمار می‌آید. با وجود...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
مردم عامل اصلی در امنیت وطن هستند- تجربه و برداشتی از جنگ دوازده روزه
مردم نشان دادند که وطن خود را دوست دارند و حاضرند برای بقای میهن، حتی از جان خود نیز بگذرند و با تمام مشکلات بسازند ولی با دشمن و خائنان...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
جهان تاریک است
گوشهایتان را مهر و موم کردید!؟- صدای مردم را نشنیدید!- از شما کاری ساخته نیست!- خیلی کارها کردید!- اما از بهار بویی نبردید- از شکفتن گلها در دامنه هایِ فلات-...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: رحمان ـ ا
نویسنده: رحمان ـ ا
به امید پیروزی نه در جنگ که بر جنگ
مادران صلح ایران ضمن محکومیت اقدامات غیر انسانی اسراییل، از جنابعالی به‌عنوان ریاست قوۀ قضاییه مصرانه تقاضا دارند در این شرایط بحرانی بنا بر اصل مدارا با رعایت عدل و...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مادران صلح ایران
نویسنده: مادران صلح ایران

سازمان کشورهای صادر کننده نفت‌ (اوپک)

اوپك در حال حاضر داراي 11 عضو اصلي از 3 قارّه آمريكا، آسيا و آفريقا ميباشد. كشورهاي عضو الجزاير، اندونزي، ايران، عراق، كويت، ليبي، نيجريه، قطر، عربستان سعودي، امارات متحده عربي و ونزويلا ميباشند. اين كشورها جمعيتي حدود 525 ميليون نفر را تشكيل ميدهند

سعی خواهد شد طی سلسله مقالاتی به موضوع “نفت” و نقش و تأثیرات آن در سیاستهای جاری جهانی پرداخته شود. در ابتدا تاریخچه‌ُ سازمان کشورهای صادر کننده نفت‌ (اوپک) The Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) و نقش آن در بازار جهانی نقت مورد بررسی قرار میگیرد. پس از آن به موقعیت، نقش و تأثیر کشورهای تولید کننده‌ُ نفت غیر عضو اوپک پرداخته خواهد شد. در پایان، راجع به موقعیت نفتی ایران صحبت خواهد شد. در این رهگذر سعی خواهد شد رشد تکنولوژی در زمینهُ نفت و بکارگیری آن از طرف کشورهای تولید کنندهُ نفت مورد مدّافه قرار گیرد.

سازمان کشورهای صادر کننده نفت‌ (اوپک)
The Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC)
اوپک در جریان نشستی در ۱۴ سپتامبر ۱۹۶۰ در بغداد با شرکت ۵ عضو مؤسس ایران، عراق، کویت، عربستان سعودی و ونزویلا تأسیس و در ۶ نوامبر ۱۹۶۲ در دبیرخانه سازمان ملل به ثبت رسید. در سال ۱۹۶۱ شهر ژنو در کشور سویس بعنوان مقر اصلی اوپک در نظر گرفته شد اما در سال ۱۹۶۵ به شهر وین در کشور اطریش منتقل شد. اعضای مؤسس ۳ هدف اصلی زیر را دنبال میکردند: ۱-هماهنگ کردن قیمت نفت با در نطر گرفتن منافع اوپک به مثابه‌ُ یک سازمان واحد و منافع تمامی کشورهای عضو؛ ۲- بکار گرفتن تمهیدات لازم جهت باثبات کردن قیمت نفت و یگانه کردن سیاستهای خود در عرصه جهانی به منظور گریز از نوسانات موجود؛ ۳- عرضه‌ُ منظم نفت به کشورهای مصرف کننده در جهت تولید ارز برای سرمایه‌گذازی در صنعت نفت خود.
اوپک در حال حاضر دارای ۱۱ عضو اصلی از ۳ قارّه آمریکا، آسیا و آفریقا میباشد. کشورهای عضو الجزایر، اندونزی، ایران، عراق، کویت، لیبی، نیجریه، قطر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و ونزویلا میباشند. این کشورها جمعیتی حدود ۵۲۵ میلیون نفر را تشکیل میدهند. نفت، بطور عمده، در همه‌ُ کشورهای عضو در گسترش اقتصادی، اجتماعی و سیاسی دارای نقش اساسی میباشد.
طبق اساسنامه‌‌ُ اوپک، “هر کشوری که دارای مقدار قابل توجه نفت خام قابل صدور باشد و منافع آن با منافع کشورهای عضو مغایرت نداشته باشد، میتواند با تأیید ¾ آرا اعضای اصلی (به شمول ۵ عضو بنیانگذار) عضو اوپک شود”. اساسنامه اوپک بر وجود ۳ نوع عضویت در این سازمان اشاره میکند: ۱- اعضای مؤسس ۲- اعضای اصلی؛ ۳- اعضای مشاور
ساختار تشکیلاتی اوپک از نمایندگان کشورها، هییت دبیران، دبیر کل و کمیسیونهای مختلف تشکیل شده‌ است. کنفرانس بالاترین مرجع تصمیم‌گیری میباشد که با شرکت نمایندگان کشورهای عضو (معمولا به ریاست وزرای نفت، معادن و انرژی) بر پا میشود. کنفرانسهای عادی معمولاً سالی ۲ بار در ماههای مارس و سپتامبر و کنفرانسهای فوق‌العاده بنا به ضرورت برای اتخاذ سیاستهای کلی (ارزیابی سیاستهای جاری، تعیین قیمت نفت، میزان تولید و سهمیه‌ُ اعضا در جهت با ثبات کردن بازار جهانی نفت)، نحوه اجرای آنها، رسیدگی به درخواست کشورهای خواهان عضویت، رسیدگی به بودجه، و رسیدگی به گزارشها و پیشنهادات هییت دبیران تشکیل میشوند. 
اوپک حدود ۴۰% نفت خام و ۱۶% گاز جهان را تولید و حدود ۵۵% نفت موجود در بازار جهانی را صادر میکند. در نتیجه، این سازمان تأثیر بسزایی بر بر بازار جهانی نفت دارد. ممکن است چنین تصور شود که اوپک بهای نفت خام را در بازار جهانی تعیین میکند. هر چند این سازمان در حقیقت از اوایل دهه‌ُ ۷۰ میلادی تا نیمه دههُ ۸۰ بهای نفت خام در بازارهای جهانی را تعیین میکرد، امّا در دنیای پیچیدهُ کنونی بهای روزانهُ نفت توسط بورس اقتصادی نیویورک (NYMEX)؛ بورس بین‌المللی نفت در لندن (IPE) و بورس مالی بین‌المللی سنگاپور (SIMEX) تعیین میشود. با وجودی که اوپک حدود %۵۵ نفت موجود در بازار جهانی را صادر میکند، اما افزایش و یا کاهش تولید نفت از طرف اوپک تنها عامل در بالا و یا پایین رفتن بهای نهایی محصولات نفتی مصرفی نیست. در اکثر کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی حدود ۷۰% بهای نهایی کالای نفتی را مالیاتهای اعمال شده از طرف دولتهای آن کشورها تشکیل میدهد. 
طبق آمار اوپک، ذخیره ثابت شده نفت (Proven Reserves) جهان در پایان سال ۲۰۰۳ میلادی بالغ بر۱۱۳۷۵۵۰ میلیون بشکه میباشد. از این مقدار حدود ۸۹۱۱۱۶ بشکه (۷۸.۳%) متعلق به کشورهای اوپک میباشد. کشورهای عضو اوپک در سال ۲۰۰۳ حدود ۲۷ میلیون بشکه در روز تولید کردند که معادل ۴۰% کل تولید جهان در آن سال میباشد. (بولتن سالانه آماری اوپک – ۲۰۰۳)
بر اساس آمار اوپک (OPEC’s World Energy Model (OWEM))، مجموعه نفت مورد تقاضای جهان در سال ۲۰۰۰ معادل ۷۶.۰ میلیون بشکه در روز بود. برای سال ۲۰۱۰ رقم ۹۰.۶ میلیون بشکه در روز و برای سال ۲۰۲۰ رقم ۱۰۳.۲ میلیون بشکه در روز تخمین زده میشود.
بر اساس آمار اوپک (بولتن سالانه آماری اوپک – ۲۰۰۳) بزرگترین کشورهای دارای نفت ثابت شده (Proven Reserves) به قرار زیر میباشند:
کشور میلیون بشکه
عربستان سعودی ۲۶۲۷۳۰
ایران ۱۳۳۲۵۰
عراق ۱۱۵۰۰۰
کویت ۹۹۰۰۰
امارات متحده عربی ۹۷۸۰۰

بر اساس همین آمار بزرگترین کشورهای تولید کننده نفت به قرار زیر میباشند:
کشور هزار بشکه در روز
عربستان سعودی ۸۴۱۰.۳
روسیه ۸۲۰۵.۵
آمریکا ۵۷۳۷.۰
ایران ۳۷۴۱.۶
چین ۳۴۰۷.۲

اوپک معتقد است که در آینده قابل پیش بینی، نفت همچنان مهمترین و عمده‌ترین منبع تأمین انرژی جهان خواهد بود. کاهش جزیی نقش نفت در سال ۲۰۲۰ در مقایسه با سال ۲۰۰۰ به علت رشد نقش گاز طبیعی به عنوان دیگر منبع اصلی انرژی میباشد. اوپک ادعای خود را در قالب جدول زیر که در صد (%) نقش منابع مختلف تأمین انرژی را نشان میدهد ارایه میدهد (OWEM Scenarios Report, March 2000)):

۱۹۹۸ ۲۰۰۰ ۲۰۱۰ ۲۰۲۰
نفت ۴۱.۳ ۴۱.۳ ۴۰.۳ ۳۹.۲
گاز ۲۲.۲ ۲۲.۴ ۲۴.۱ ۲۶.۶
جامدات ۲۶.۲ ۲۶.۱ ۲۶.۳ ۲۵.۸
آبی/هسته‌ای ۱۰.۴ ۱۰.۳ ۹.۳ ۸.۵

نظر به اینکه منابع نفت نامحدود نیستند، طبعاً روزی به اتمام برسند. اما با احتساب میزان نفت موجود و میزان تولید فعلی، عمر باقیمانده‌ُ نفت در کشورهای عضو اوپک بیش از ۹۰ سال و در کشورهای غیر عضو حدود ۲۰ سال میباشد.

ادامه دارد 

تاریخ انتشار : ۱۲ خرداد, ۱۳۸۴ ۴:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ

اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس

روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک

صدایی از حاشیه، تصویری از فریب: بزرگ‌نمایی یک صدا در غیاب پایگاه اجتماعی

مردم عامل اصلی در امنیت وطن هستند- تجربه و برداشتی از جنگ دوازده روزه

جهان تاریک است