شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۴:۳۶

شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۴:۳۶

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: "گوی" و "میدان"
پیشرفت علم و تکنولوژی و نوآوری‌های این عرصه و گسترش و همه‌گیری فضای مجازی، امکان بی‌بدیلی را برای نور انداختن بر تاریکخانه اشباح و برملا کردن دروغ و نیرنگ‌های پشت...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بردیا سیاوش
نویسنده: بردیا سیاوش
اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات
ریسکی که حکومت انجام داد و فکر می‌کرد که با اتخاذ این روش می‌تواند هم‌ مشارکت را بالا ببرد و هم یک جناح اصول‌گرای میانه را بار دیگر بر راس...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!
ای کاش رسالت پروژه‌ی میرباقری‌هراسی، مقدمه‌ی ضدحمله به آن بود. اما نیست و عملاً ترمزی‌ست در برابر پیشرفت و دعوت به آهسته بیا و آهسته برو که گربه شاخت نزند.
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!
کاش می‌شد دوباره مثل آن روزها به یاد مردم بیفتیم و به آن‌ها سر بزنیم و مثل آن روزها صمیمانه پای درد دلشان بنشینیم و ببینیم که چه دل خونی...
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
مشخصات حکومت- قانون
اگر قوانین را تنها وسیله‌ای برای برقراری نظم در جامعه فرض کنیم،حاكمیت قانون به مفهوم برقراری نظم و انضباط اجتماعی خواهد. در این روی‌کرد قانون تنظیم‌کنندۀ روابط حاکمیت و شهروندان...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری
تایتانیک
چیستی و سرشت فلسفی قصه‌ی تایتانیک امری فراتر از عاشقانه‌های آن است. جوهره‌ی فلسفی فیلم‌نامه، داستانِ شکستِ پنداره‌ی لگام زدن بر انگاره‌های فردی‌ست ...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان
آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و...
۲ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی

شبکه‌های مجازی، جنبش خیابانی و خشونت حکومتی

امروز، حکومت به جای پاسخ‌گویی به مطالبات تلنبارشدهٔ مردم، به سرکوب و حتی به انتقام‌گیری متوسل شده است. برای ایجاد رعب و وحشت، دست به اعدام معترضین زده و حتی اقدام به کودک‌کشی نموده است. این اعمال می‌تواند ما را قانع کند که  قوای امنیتی حکومت و عمل‌کرد دستگاه قوهٔ قضاییه آن، برنامه‌ای جز انتقام‌گیری از مردم ندارد.

جنبش اجتماعی مردم ایران با کمک شبکه‌های مجازی و رسانه‌های متنوع از گستردگی فوق‌العاده‌ای برخوردار شده است. هر روز شبکه‌های مجازی پیام‌ها و تصاویر جنبش ما را با شتاب کم‌نظیری پخش کرده و در اندک زمانی مطالبات جنبش را به نمایش عمومی می‌گذارند. رابطهٔ تنگاتنگ شبکه‌های مجازی با گزارش‌های شهروندان مستندگر از تظاهرات خیابانی، محرومیت شهروندان از حقوق اولیه‌شان را در موازات با تصاویر خشونت و سرکوب جاری در جمهوری اسلامی  به شکل بی‌سابقه ای در معرض دید جهانیان گذاشته است. این درجه از وسعت، صراحت و شفافیت در اطلاع‌رسانی بدون کمک شبکه‌های مجازی و ابزار هوشمند امکان‌پذیر نبود و نیست.

ولی ابزار ارتباطات هوشمند آسمانی نیستند. آن‌ها ساخته و متأثر از جامعهٔ بشری‌اند. این ابزار، همراه و در رابطهٔ نزدیک با کنش‌های انسانی آن‌ها هستند. مجموعهٔ آماری که از کنش‌گری مجازی شهروندان به دست می‌آید، آن‌ها را نه از منظر خاستگاه طبقاتی و فرهنگی‌شان بلکه از منظر «لایک»های‌شان طبقه‌بندی می‌کند. کاربرانی که در جایی با صدایی و فریادی هم‌راه شده باشند و در جای دیگری با مشتی گره‌کرده، وارد سیستم می‌شوند. اگر چه اندوخته‌ها و میزان شرکت‌شان فردی است، اما «لایک»‌های‌شان آن‌ها را با جمع مرتبط کرده و سپس در حافظهٔ بخش آمار ثبت می‌کند. 

عمل‌کرد افراد نیز در رسانه‌های مجازی به طرزی معجزه‌آسا متحول شده‌اند. یک شخص با جلب کردن توجه عموم به کنش‌های خود می‌تواند به سرعت تبدیل به یک چهرهٔ شناخته‌شده یا سلبریتی شده و مورد توجه قرار گیرد. حرکت سریع اطلاعات، فرصت کافی برای ساختن چهره‌های کاریزماتیک نمی‌گذارد. سرعت و حجم باورنکردنی ارتباطات، انسان را از درک واقعی گذر زمان جدا می‌سازد. برای چهره‌شدن دیگر به اصل و نصب احتیاجی نیست، به همین دلیل چهره‌های شاخص اجتماعی در سیستم هوشمند کم‌تر دیده می‌شوند.  کسانی که با عمل‌کرد شبکه‌های مجازی آشنا نیستند، توسط  سیستم در حوزهٔ مناسب خود جا می‌گیرند.

قدرت شبکه‌های مجازی وقتی نمایان می‌شود که حتی در شرایطی که آن‌ها در نفس خود ایدئولوژیک نباشند، می‌توانند یک سیستم ایدئولوژیک را از پا بیندازند. مثلاً می‌توانند دریک انتخابات تاثیرگذار شوند و یا یک حکومت دیکتاتوری را از قدرت ساقط نمایند. در جمهوری اسلامی ایران، بی‌شک کارشناسان سایبری دولتی به قدرت شبکه‌های مجازی واقف‌اند و توصیه‌های لازم را به حکومت می‌دهند. سال‌ها پیش آیت‌الله خمینی که خطر حضور توده‌های خشمگین در خیابان را فهمیده بود، گفت «برای حفظ نظام  حتی از اصول هم باید گذشت». امروز، نمایندگان انقلاب بهمن، در گذشتهٔ خود پا در گل مانده‌اند. مطالبات مردم در کف خیابان‌ها به گوش می‌رسد. حکومت نتوانسته بود وقوع جنبش مردمی را از پیش رصد کند. اکنون میلیون‌ها شهروند معترض، بر در خانهٔ حاکمان می‌کوبند!

امروزه شبکه‌های اجتماعی، جهان سرمایه‌داری را هدایت می‌کنند. کم یا زیاد، هیچ کشور و فردی از دید این سیستم پنهان نیست. ما همه به آمار و اعداد  تقلیل می‌بابیم و در روند زمان جایگزین آمار قبلی می‌شویم. در آغاز نضج‌گیری جنبش «زن، زندگی، آزادی» شاید به نظر می‌رسید که شرکت در این واقعه و پشتیبانی از آن، سخت و یا حتی ناممکن باشد. وقتی که اولین گلوله‌های نیروهای سرکوب حکومت  به سوی سینه‌های جوانان نشانه گرفته شد، هم‌زمان و بلافاصله، صدای آن در دنیای مجازی هم پیچید.

حکومت بر طبل جنگ کوبید، و بازهم همانند سنوات گذشته با دست خشونت و سرکوب، وارد مقابله با نسلی شد که هیچ نقطهٔ اشتراکی بین خود و حکومتی که با انقلابی مبتنی بر افکار قرون‌وسطایی فقه و شریعت در آیینهٔ عبرت تاریخ  به جا خواهد ماند، نمی‌بیند. وقتی که اولین باتوم‌ها بر سر جوانان فرود آمد، در شبکه‌های مجازی نیز دیده و شنیده شد. اولین تعرض و دست‌درازی مأموران آتش به اختیار آقای خامنه‌ای به مهسای جوان، اعتراض‌های خیابانی نیز آغاز شد. واکنشی که توسط جامعهٔ جوان نسبت به این تعرض  ایدئولوژیک دستگاه حاکمه نشان داده شد، جهان را متحیر کرد.

دستگاه سایبری حکومت سال‌ها بود که به قدرت شبکه‌های مجازی آگاه بود و در پی قطع این شبکه‌ها  طرح و برنامه‌های مختلفی را پیش برده بود. اما با سیاست تحقیر و ادامهٔ سرکوب، به این پدیده برخورد کرد. این سیاست بر اساس تجربه‌ای بود که از سرکوب جنبش سبز، اعتراض‌های دی ماه سال ۱۳۹۶ و قیام آبان ۱۳۹۸ به دست آورده بود. اما نیروی جوان عقب‌نشینی نکرد و همهٔ فعل و انفعالات بعد از مرگ جانگداز مهسای عزیز را در شبکه‌های مجازی با صدای بلند منتشر نمود. صدای هر گلوله، غرش ماشین‌های سرکوب در کوچه و خیابان‌ها، عکس مشت‌های گره کرده، چهرهٔ خونین جوانان به خاک و خون افتاده و شیون مادران داغدیده را در شبکه‌های مجازی به افکار عمومی سپرد. هم‌صدایی خشم مردمی که به پا خاستند و سال‌هاست که حتی در نظرسنجی های دولتی از این حکومت گذر کرده‌اند، هیمنهٔ دستگاه سرکوب در جدال بین کهنه و مدرنیته را به زیر کشید.

بنرهای خناسان، به آتش کشیده شد. تصاویر بت‌شکن دوران! که نشانگر مهجوریت یک نسل بود، به دست دختران دانش‌آموز به زیر کشیده شد. همهٔ فریادها، همهٔ دیوارنویسی‌ها، همهٔ دست‌ها و مشت‌های گره کرده، هم‌راه همهٔ خشم‌های فروخوردهٔ  تا امروز توسط  نسل مهسای امینی به شبکه‌های اجتماعی منتقل شدند و به ابزار محاسبه تبدیل گردیدند و در چرخهٔ سیستمی هوشمند قرار گرفتند. دیگر از قاعدهٔ  کلاسیک بازی حرفی در میان نیست، چرا که قوائد قدیمی کاربردی ندارند و جهان‌های دیگر هم وجود ندارد! یک جهان است و یک سیستم، که در این‌جا و آن‌جا، با  روایتی نوین زندگی بشری را متحول  کرده است.

 توانایی‌های این نسل، همهٔ ما را از طریق دنیای مجازی به هم متصل کرد. آن‌ها ما را به درون جامعهٔ خود کشاندند و نشان دادند که با شرکت در میدان‌های شبکه‌های مجازی، حتی اگر در حد یک ناظر بر صحنه وارد شده باشیم، قادر خواهیم بود که بر روند جاری تغییر نسل و اشکال مبارزه تا سرنگونی یک حکومت دیکتاتوری، اشراف داشته باشیم. یعنی شما هم جزء سیستمی می‌شوید که علی‌رغم تلاش‌های حکومت در خراب‌کاری و منحرف کردن احساس و عواطف و جهت‌گیری سهم ما در همبستگی با جنبش بزرگ اجتماعی  مردم ایران، نتیجهٔ نمایش جمعیت و داده‌هایی که حضور شما را تایید می‌کنند، شما را نسبت به انتخابی که شده‌اید امیدوار می‌کند. یعنی شما تا همین لحظه نیز پیروز شده‌اید و بهتر است ادامه بدهید. شما عضو سیستمی شده‌اید که با  نبض دیجیتالی زمانه پیوند خورده است. 

ارادهٔ فعالین آن، علی‌رغم تحمل کشته و زخمی‌شدگان بسیار زیاد و خشونت بی‌حدوحصر دولتی، که بیش از ۴۰ سال است بلاتغییر ادامه پیدا کرده است، بر خلاف پیش‌بینی‌های مسئولان حکومتی، این بار خاموش و به اصطلاح «جمع» نشد. حال، ما سه ماه پر تلاطم را پشت سر گذاشته‌ایم. ما از مونیتورهامان می‌توانیم برعمل‌کرد خود نگاهی بیندازیم و در مقابل آمارهای نادرست دستگاه سرکوب حکومت، از طریق شبکه‌های خود، بایستیم و قدرت خود را نیز به تماشا بگذاریم. اکنون ما در آستانهٔ چهارمین ماه جنبش قرار گرفته‌ایم. تا همین لحظه، جنبش توانست برای اولین بار، همراهی جهانی را نسبت به خود جلب نماید و چهرهٔ خشونت‌طلب و سرکوبگر حکومت را در شبکه‌های اجتماعی رسوا نماید.

امروز، حکومت به جای پاسخ‌گویی به مطالبات تلنبار شدهٔ مردم، به سرکوب و حتی به انتقام‌گیری متوسل شده است. برای ایجاد رعب و وحشت، دست به اعدام معترضین زده و حتی اقدام به کودک‌کشی نموده است. این اعمال می‌تواند ما را قانع کند که  قوای امنیتی حکومت وعمل‌کرد دستگاه قوهٔ قضاییهٔ آن، برنامه‌ای جز انتقام‌گیری از مردم ندارد. حکومت  با توسل به خشونت و کشتار جوانان، انتقام‌گیری را تشویق می‌کند تا مبارزهٔ جامعه را منحرف نموده و آن را به درگیری‌های داخلی بکشاند و استفاده از سلاح‌های سنگین علیه شهروندان را موجه جلوه دهد. برای انتقام، جاده هر گز طولانی نیست. اما وظیفهٔ اکنون ما، در جهت استمرار مبارزه و حمایت از جنبش «زن، زندگی، آزادی» است.

به خیابان بپیوندیم! در اعتصابات و اعتراضات، مطالبات به جا مانده را طلب  کنیم. اقشار وسیع‌تری را در حمایت از جنبش سازمان‌دهی نماییم. جنبش، قدم‌های بزرگی برداشته است. ترس‌ها  فرو ریخته و حکومت دیکتاتوری درمقابل دست‌های خالی معترضین که در دنیای مجازی، همه شاهد آن‌اند، دچار بحران گردیده است. از طرفی دولت  قادر به پاسخ‌گویی به نیازهای مردم به پا خاسته نیست و از سویی، امید و آرزوی مردم کشور ما به زندگی بهتر در فردای این حکومت، هر روز پررنگ‌تر می‌شود. دست در دست هم از جنبش «زن، زندگی، آزادی» پاسداری نماییم.

 
جمعه، ۲۵ آذر ماه ۱۴۰۱- ۱۶ دسامبر ۲۰۲۲

تاریخ انتشار : ۵ دی, ۱۴۰۱ ۱۱:۱۷ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان

آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و عمل شما هستند و با دقت و پیگیری، بر مواضع تان نظارت دارند.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: “گوی” و “میدان”

اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات

چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!

نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!

مشخصات حکومت- قانون

تایتانیک