شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴ - ۰۱:۳۵

شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴ - ۰۱:۳۵

ما راویان قصه‌های رفته‌‌ از‌ یادیم
بیاییم رنجِ این روزهای دشوار را کم کنیم. با تغییر در نگرش، با چه باید کردِی دیگر… با عشق و زنده‌باد زندگی… نکبتِ جنگ، خانمان‌سوز است… بیانِ خواستِ یک‌صدایِ برقراری...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
اعلامیه هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر): «جبهه کردستانی»، ائتلافی علیه جنبش «زن، زندگی، آزادی»
این هفت جریان کردستانی، در جریان تهاجم بسیار کارشده، هدفمند و برنامه ریزی شده برای لیبیایی کردن ایران، از سوی “جامعه جهانی” به رهبری آمریکا و نیروی نیابتی اش اسرائیل،...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر)
نویسنده: هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر)
بیانیۀ میرحسین موسوی از زندان اختر
مردم پس از آنچه گذشت انتظاراتی از حکومت دارند... در کوتاه‌مدت، اقداماتی سریع و نمادین چون آزادی زندانیان‌ سیاسی و تغییر واضح در رویکردهای رسانۀ ملی کمترین توقعات است. برگزاری...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: میرحسین موسوی
نویسنده: میرحسین موسوی
روایت زنان افغانستانی از رد مرز
آنچه می‌خوانید روایت چهار زن افغان‌تبار است که سال‌ها در ایران زندگی کرده‌، فرزند به دنیا آورده‌، کار کرده‌ و روابط انسانی و پیوندهای عاطفی داشته‌اند اما در چند ماه گذشته...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
در ستایش ایستادگی: به زندانیان و همۀ آنانی که آزادی را معنا کردند
ما با نام تو، نه فقط از تو، که از همه‌ی آدم‌های ایستاده یاد می‌کنیم. از آن‌ها که هنوز باور دارند: آزادی، امتیاز نیست — فضیلت است و حقیقت، اگرچه...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
عظمت را دوباره به جنبش ضدجنگ برگردانیم
قصد این نوشته بررسی شرایطی که به جنگ اخیر ختم شد، سیاست‌های مرگبار رهبران جمهوری اسلامی و یا جنایات اسرائیل در منطقه نیست. بلکه یافتن راهی برای تقویت جنبش ضدجنگ...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: رضا جاسکی
نویسنده: رضا جاسکی
شوخیِ تلخِ تاریخ!
اگر به‌فرض در جهان وارونۀ کنونی شانسی هم برای ربودن جایزۀ صلح نوبل برای یک صلح‌طلب قلابی چون ترامپ و به قول خود وی استقرار صلح از موضع اقتدار وجود...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: تقی روزبه
نویسنده: تقی روزبه

شعر و شاعر میان عشق و انقلاب

او در جوانی در کلاسهای درس فیشته شرکت نمود. هلدرلین کوشید از طریق ترجمه، اصالت فرهنگ یونانی را به خوانندگان معرفی نماید. ماهیت دانش استتیک آنزمان متکی به فلسفه، هنر، و دین بود .

شباهت هلدرلین با نیچه و کلایست

منقدین لیبرال غرب مدعی هستند که موضوع تمام ادبیات جهان، عشق و یا مرگ است. پایان غم انگیز زندگی تراژدیک هلدرلین، شاعر آلمانی،فرهنگ دوستان را بیاد زندگی نیچه و خودکشی کلایست، نمایشنامه نویس دیگر آلمانی می اندازد. نیچه نیز جنون گرفت و مثل کلایست خودکشی کرد. هلدرلین که بین سالهای ۱۸۴۳- ۱۷۷۰ زندگی نمود، از سال ۱۸۰۶ در وضعیت جنون بسر برد، یعنی نیمی از عمر خود را در پرستاری خانواده یک نجار، که هوادار آثارش بود، گذراند .

می توان گفت که زندگی سرگردان هلدرلین میان عشق و انقلاب و جنون گذشت. وی در جوانی معلم خانگی اشراف زادگان بود. او در آنجا عاشق مادر یکی از شاگردانش شد. به روایتی بیماری روانی او معلول مرگ نابهنگام آن زن اشرافی جوان بود، گرچه وی یکبار به هلدرلین توصیه کرده بود که میان عشق به معشوق و عشق به انسانیت، دومی را انتخاب کند .

هلدرلین یکی از مهمترین شاعران انقلاب بورژوایی آلمان است. گرچه او بشکل رسمی از سال ۱۸۰۶ در وضعیت جنون و بیماری روانی بسر برد. هلدرلین زمانیکه دانشجوی رشته الهیات بود هوادار ایده های انقلاب فرانسه شد و در نامه ای در سال ۱۷۹۲ به خواهرش نوشت” برای انقلاب فرانسه که مدافع حقوق بشر است، دعا کن ! ” .

گرچه احتمالا مرگ “سوزهته” موجب جنون هلدرلین شد طبق اسناد بجا مانده او از سال ۱۷۹۸ هوادار انقلاب فرانسه بود. علت دیگر ضعف روانی وی سرخورده گی از آن بود که انقلاب فرانسه نتوانست در آلمان موجب رفرم سیاسی یا انقلاب اجتماعی شود. امروزه در بیوگرافی هلدرلین اشاره میشود که او در زندگی معمولی و خصوصی اش، آدمی شکست خورده بود. زمانی که او معلم خانگی اشرافزادگان و سرایدار و مسئول اداره خانواده آنان بود، با وی همچون یک حیوان اهلی خانگی رفتار می کردند. گرچه هلدرلین خود را شاعر دوره انقلاب کبیر فرانسه می دانست .

از او با عناوین ” شاعر زمان انقلاب، و آوازه خوان خلق هم یاد شدە است “. هلدرلین ۱۹ ساله بود که شاهد انقلاب فرانسه شد. در دوئلی که میان او و مادرش صورت گرفت، او پیروز شد، چون مادرش میخواست که هلدرلین یک روحانی مسیحی شود، اما هلدرلین می خواست که شاعر انقلاب گردد.

امروزه اشاره میشود که در شعر هلدرلین زبان آلمانی به نقطه اوج خود رسید. ستتیک شعر او انسانگرایانه است. شعرش زندگی است چون رئالیستی و این جهانی است. او انسان، میهن، وطن، طبیعت، انقلاب و هنر را به شعر آورد. جهانبینی هلدرلین، ایده آل های انسانی یونان باستان بودند. از جمله اشعاری که در این رابطه سرود دارای عنوانهای – سرود آزادی، انسان، رودخانه نکار، غروب آفتاب، هنر پارسن، دیوتیما، هیپریون، و خطاب به آلمانی ها هستند .

هلدرلین را میتوان شاعر رنج جهان، شاعر عشق و طبیعت، انسان و جامعه، انقلاب و فرهنگ دانست. گرچه او را نماینده کلاسیسم می دانند، اما شعرهایش ملهم از آغاز دوران رمانتیک و ایده آلیسم است. به زبانی دیگر اینکه نمی توان او را به هیچ جریان ادبی منتسب کرد، اصالت شعر او را نشان میدهد. اشعار روشنگرانە انتقادی و جهان وطنی او متاثر از دوستی، آزادیخواهی، عشق، زیبایی، الهام و انساندوستی و آیندە باوری، است .

پیرامون آثار هلدرلین میگویند، شعر او در دوران گذر و زمان بحران، برای انسان تکیه گاهی است همچون صخره. هلدرلین بعنوان شاعر کلاسیک صد سال بعد از مرگش مورد توجه قرار گرفت. او میخواست وطن اش را بە شکل انقلابی نوگرا کند و خواهان روابط اجتماعی انقلابی در آلمان بود. پایان تراژدیک زندگی او در آنجاست که آثارش در زمان حیات مورد توجه قرار نگرفتند. فقدان این هماهنگی در زندگی را دلیل دیگری برای جنون او میدانند.

رمان مشهور و شاعرانه او”هیپریون”از سال ۱۷۹۹، اثری است کلاسیک پیرامون عشق، طبیعت، انقلاب و وطن. از جمله آثار دیگر او – دیوتیما، شغل شاعری، جشن قبرستانی، و مرگ امپدوکلس، هستند. از سال ۱۹۰۰ شعر او با کمک نقد و معرفی ریلکه و هرمان هسه، مشهور شد .

دانشجویان زمان هلدرلین هوادار فلسفه کانت و انقلاب فرانسه بودند. بعضی از اشعار او تقلیدی است از شعر شیلر، شاعر معروف دیگر آلمانی. در ادبیات کلاسیک اروپایی به تحسین از فرهنگ و شعر یونان باستان می پرداختند. رمان هیپریون او به موضوع انقلاب می پردازد. هلدرلین از نظر فلسفی و استتیک زیر تاثیر افلاتون، اسپینوزا، هردر، شیلر، نوالیس، کانت و هگل بود. او در جوانی در کلاسهای درس فیشته شرکت نمود. هلدرلین کوشید از طریق ترجمه، اصالت فرهنگ یونانی را به خوانندگان معرفی نماید. ماهیت دانش استتیک آنزمان متکی به فلسفه، هنر، و دین بود .

هلدرلین زمانی که دانشجوی الهیات بود با هگل و شلینگ شخصا آشنا شد. علت نا آرامی های روانی او در سالهای جوانی را تضاد میان تصور انقلابی ایدەآل وی کە منشا شان یونان باستان و ایدە های ژاکوبونی در دوران انقلاب فرانسە بود، با نظم اجتماعی فئو دالی ولایت گرایاانە حاکم آلمان، در دورە حیات وی می دانند. او در زمان جنگ روسیه و عثمانی ، خواهان آزادی یونان از زیر سلطه ترکهای عثمانی بود. جامعه ایده آل او جامعە یونان باستان بود .و دلیل آن بە زعم نویسندە، وجود وحدت آهنگینی بود کە در شعر یونان میان انسان و طبیعت وجود داشت.

 

تماس-               Nushad@web.de

 

تاریخ انتشار : ۲۵ شهریور, ۱۳۹۳ ۱۰:۵۶ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

ما راویان قصه‌های رفته‌‌ از‌ یادیم

اعلامیه هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر): «جبهه کردستانی»، ائتلافی علیه جنبش «زن، زندگی، آزادی»

بیانیۀ میرحسین موسوی از زندان اختر

روایت زنان افغانستانی از رد مرز

در ستایش ایستادگی: به زندانیان و همۀ آنانی که آزادی را معنا کردند

عظمت را دوباره به جنبش ضدجنگ برگردانیم