سه شنبه ۲۴ تیر ۱۴۰۴ - ۰۲:۲۷

سه شنبه ۲۴ تیر ۱۴۰۴ - ۰۲:۲۷

دیکتاتوری کارآفرینان با هدف سرکوب طبقه کارگر  
گرچه مدیرانی مانند ایلان ماسک و خاویر مایلی درباره آزادی صحبت می کنند. اما در واقع آن ها خواستار دیکتاتوری کارآفرینان هستند. کار آفرینان می توانند آزادانه از قدرت خود...
۲۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
شرایط بحرانی در زندان قرچک و ورامین!
باگذشت ۲۰ روز از تجاوز اسرائیل و جنایت جنگی علیه زندانیان بی‌دفاع، محبوسین همچنان در شرایط سخت و نامناسبی نگهداری می‌شوند. به‌نظر می‌رسد که شرایط نگهداری آن‌ها حتی اگر به...
۲۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: امتداد
نویسنده: امتداد
گزارشی از تداوم وضعیت نامناسب زندانیان زن در زندان قرچک ورامین
زندانیان محبوس در بند ۱۱ (قرنطینه سابق) زندان قرچک ورامین، با مشکلات متعددی مواجه هستند. ازدحام بیش از ظرفیت بند، نبود تهویه مناسب، عدم دسترسی به اقلام ضروری و رفتار...
۲۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هرانا
نویسنده: هرانا
بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!
سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) با تاکید بر اصول جهان‌شمول حقوق بشر، نسبت به سیاست مدون و اینک در حال اجرایی شدن بیرون راندن اجباری و خشونت‌آمیز شهروندان افغانستانی تحت...
۲۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
کلودت کالوین: دختری که بر جای خود نشست تا تاریخ برخیزد!
آن روز رانندهٔ اتوبوس از کلودت خواست که جایش را به مردی سفیدپوست بدهد، اما او خلاف انتظار حاضران گفت: «نه. من از جایم بلند نمی‌شوم.» کلودت کالوین اولین کسی نبود...
۲۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
بیانیه موسوی؛ از انتقال مرجعیت نیروی تغییر تا نقد شتاب‌زدگی در اپوزیسیون
حمید احمدزاده: بیانیه موسوی، مطالبات ابتدایی و فوری مردم از حاکمیت را در قالب اقداماتی نمادین و عملی مانند آزادی زندانیان سیاسی و تغییر در سیاست‌های رسانه‌ی ملی مطرح می‌کند....
۲۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: حمید احمدزاده
نویسنده: حمید احمدزاده
عباس عراقچی: جنگ اسرائیل دیپلماسی را خراب کرد. ایالات متحده می‌تواند آن را احیا کند.
مذاکراتی که زیر سایه جنگ برگزار می‌شوند ذاتاً ناپایدار هستند و گفتگو در میان تهدیدها هرگز واقعی نیست. برای موفقیت، دیپلماسی باید بر اساس احترام متقابل بنا شود.... مردم آمریکا...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: عباس عراقچی
نویسنده: عباس عراقچی

ضرورت صلح در افغانستان و رفع تشنج در منطقه

بنابراین رویکردهای محتاطانه و هوشمندانه ی دول ایران و چین و روسیه در پی بازگشت مجدد طالبان به افغانستان بی دلیل نیست. فعال تر شدن مداخلات پاکستان، عربستان، قطر و تاجیکستان در امور افغانستان بیانگر حساسیت اوضاع و خطر شعله ور شدن جنگ و تسرّی آن به کل خاورمیانه است.

می توان گفت که در چهار دهه ی اخیر، وضعیت کشور همسایه ی ما افغانستان و به تَبَع آن اوضاع در منطقه به پیچیدگی امروز نبوده است. از همین رو هرگونه شتاب زدگی در داوری و اعلام رویکردهای سیاسی ذهنی گرایانه از سوی احزاب و سازمان های ترقی خواه و ملی و عدالت پژوه ایران، می تواند به خطاهای جبران ناپذیری منجر شود.

آنچه روشن و بدیهی است ذینفع بودن قدرت های بزرگ غربی و به ویژه آمریکا در تشنج آفرینی مداوم و حفظ تشنج در مناطق حساسی مانند خاورمیانه است تا مقاصد سیاسی معینی را در زیر چتر این تشنجات پیش ببرند. در رأس چنین مقاصدی؛ فروش فکر و سیاست و اسلحه به طرفین درگیر و تقویت پایگاه های خود در برابر چین و روسیه و حفظ موقعیت اضطراری در ایران است.

بنابراین رویکردهای محتاطانه و هوشمندانه ی دول ایران و چین و روسیه در پی بازگشت مجدد طالبان به افغانستان بی دلیل نیست. فعال تر شدن مداخلات پاکستان، عربستان، قطر و تاجیکستان در امور افغانستان بیانگر حساسیت اوضاع و خطر شعله ور شدن جنگ و تسرّی آن به کل خاورمیانه است.

سخنان حیرت انگیز اشرف غنی احمد زی رئیس جمهور سابق افغانستان در جمع بیست نفره ای از تجار بزرگ پشتون از اهالی خوست و پکتیا و پکتیکا و لوگر ساکن دوبی، که هفته ی پیش در ویلای شخصی خود در ابوظبی به زبان آورد، پرده از برخی واقعیات بر می گیرد.

او در آن سخنرانی با تأکید براین که تاریخ او را به عنوان قهرمان یاد خواهد کرد، ازجمله گفته است:

…این خدمت بزرگ من که شرق و غرب را به حیرت انداختم و کاری را به سر منزل مقصود رساندم که نه امان الله خان توانست نه داود خان نه دکتر نجیب و آن  این است که تمام سرزمین را ماهرانه و عاقلانه از پامیر تا تورغندی و از اسلام قلا تا تورخم و از نورستان تا کابل و قندهار و غزنی و بامیان و ارزوگان به مالک اصلی اش سپردم آن هم نه دست خالی بلکه با قول اردوها، سلاح و مهمات…خلاص شدن از شر شمال و دوستُم ، تاجک و ازبک و هزاره یک راه است و آن هم حضور قاطع و فاتح طالب ها است و بس. از همین سبب به حکومت موقت تن ندادم و حکومت عبوری را رد کردم در صحبت های خاص به خلیل زاد نیز فهماندم که اشتباه “بن” را تکرار نکنند آن هم قبول کرد.[i]

اشرف غنی در همان جلسه از چگونگی پیشبرد نقشه ی خود نیز سخنانی گفته است که درستی و یا نادرستی ادعاهای او هنوز روشن نیست. اما آنچه مشخص است خطر قومی، مذهبی، فرهنگی و زبانی کردن جنگ میان مردم افغانستان است. مردمی که با باورهای مذهبی گوناگون، گویش های متفاوت و سنن و آداب رنگارنگ قومی و قبیله ای، سده های طولانی در کنار هم زیسته اند.

اشرف غنی پیش از ترک افغانستان نیز در نیمه ی اول اوت ۲۰۲۱ “به مشاوره با شرکای بین المللی برای مدیریت افغانستان ” اشاراتی داشته است که بیانگر زمینه چینی هایی برای رخدادهای دو هفته ی اخیر در این کشور است. اگر اظهارات این دولتمدار دست نشانده ی آمریکا در افغانستان را درست و منطبق با واقعیت بدانیم، باید گفت که این بار دولت آمریکا و مجریان محلی سیاست های آن در افغانستان با یاری همدستان منطقه ای آمریکا مانند عربستان و پاکستان، طرحی نو برای این کشور و منطقه درانداخته اند. حتی اگر تئوری شکست آمریکا در افغانستان را نیز بپذیریم، باز اجرای چنین طرحی منتفی نیست.

تبدیل نیروی مقاومت در برابر مداخلات نظامی و سیاسی آمریکا به جنگ قومی و قبیله ای در افغانستان و از آن رهگذر گسترش جنگ به میان دولت ها ی مروّج تعصبات مذهبی و فرهنگی و درگیر کردن مردم این کشورها، یکی از نقشه های شوم آمریکا در خاورمیانه برای دستیابی به اهداف مذکور می تواند باشد. تصادفی نیست که بخشی از اپوزیسیون برانداز جمهوری اسلامی ایران که تا دیروز علیه مداخله ی نظامی ایران در سوریه تبلیغ می کردند ، حال در تناقض عجیبی گرفتار آمده و مُبلّغ مداخله ی ایران در مقاومت پنجشیر به سود احمد مسعود هستند.

بنا به مشاهدات این نگارنده از هفت سال زندگی در افغانستان، جنگ در این کشور از سویی به اقتصاد خانگی بدل شده بود و از سوی دیگر بیزاری و خستگی از جنگ و نیاز به صلح و آشتی ملی را موجب گشته بود. در آن سال ها در عین حال که برخی خانواده ها از فروش یک آر پی جی هفت یا یک قطار فشنگ مایحتاج روزانه شان را تأمین می کردند، بسیاری دیگر از جنگ و ویرانی و بی ثباتی به تنگ آمده بودند. گروهی از مردم طرفدار مجاهدین و بعدها طالبان بودند و گروهی مخالف آن ها و دسته ای نیز بی تفاوت و درپی گذران زندگی از امروز به فردا. اما در میان اکثریت مردم، زندگی در امنیت و صلح بدل به آرزوی همگانی و ملی شده بود. هیچ سیاستی پر جاذبه تر از سیاستی نبود که صلح و آرامش را به این کشور بازگرداند. نه آزادی از چادر و بُرقع، نه آزادی های اجتماعی و نه حتی نان و کار و تحصیل به اندازه ی زیستن در یک روز آفتابی صلح آمیز و پر از امنیت جانی، برای ساکنان ایالات مختلف افغانستان، پر ارج و قُرب نبود. صلح نیاز مبرم و عاجل اکثریت باشندگان این مرز و بوم تاریخی بود و هست.

اعلام سیاست آشتی ملی در سال ۱۳۶۵ توسط سیاستمدار ملی و مردم دوست افغانستان دکتر محمد نجیب الله ، پاسخ تاریخی به این ضرورت بود. برقراری صلح و زدودن تشنج در افغانستان جز از راه  برقراری آشتی ملی و حاکمیتی فراگیر با شرکت نمایندگان همه ی اقوام و قبایل و سخنگویان همه ی نحله های فکری در افغانستان ممکن نبود. امروز نیز چنین است.

از این رو، وظیفه ی عاجل و مستمر نیروهای صلح دوست و مترقی ایران در این دوره از تحولات افغانستان،  دفاع از منافع مردم این کشور است. تأمین منافع آن ها و مردم همه ی کشورهای منطقه تنها در گروی پرهیز از دامن زدن به نفاق و دشمنی و جنگ میان طرف های درگیر، تأمین صلح در افغانستان و رفع تشنج در خاورمیانه است.   



[i] نگاه کنید به اقتصاد نیوز ۱۱/۰۶/۱۴۰۰.کد خبر:۴۳۷۵۴۶

تاریخ انتشار : ۱۸ شهریور, ۱۴۰۰ ۸:۱۷ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) با تاکید بر اصول جهان‌شمول حقوق بشر، نسبت به سیاست مدون و اینک در حال اجرایی شدن بیرون راندن اجباری و خشونت‌آمیز شهروندان افغانستانی تحت عنوان «اتباع غیرمجاز»، هشدار داده، آن را روندی ضدانسانی و ناقض حقوق فردی و گروهی بخشی از مردمان مقیم سرزمین ایران دانسته و به شدت محکوم می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) با تاکید بر اصول جهان‌شمول حقوق بشر، نسبت به سیاست مدون و اینک در حال اجرایی شدن بیرون راندن اجباری و خشونت‌آمیز شهروندان افغانستانی تحت عنوان «اتباع غیرمجاز»، هشدار داده، آن را روندی ضدانسانی و ناقض حقوق فردی و گروهی بخشی از مردمان مقیم سرزمین ایران دانسته و به شدت محکوم می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند که از کم‌ترین حقوق برخوردارند و نماد بهره‌کشی عریان سیستم سرمایه‌داری‌اند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

دیکتاتوری کارآفرینان با هدف سرکوب طبقه کارگر  

شرایط بحرانی در زندان قرچک و ورامین!

گزارشی از تداوم وضعیت نامناسب زندانیان زن در زندان قرچک ورامین

بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!

کلودت کالوین: دختری که بر جای خود نشست تا تاریخ برخیزد!

بیانیه موسوی؛ از انتقال مرجعیت نیروی تغییر تا نقد شتاب‌زدگی در اپوزیسیون