محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه و مذاکره کنندۀ ارشد ایران، گروه هائی را، بدون ذکر نام، در داخل و خارج ایران متهم به مخالفت با یک توافق هسته ای کرد. آو گفت که این گروه ها نمی خواهند تحریمها علیه ایران خاتمه یابند.
ظریف برای دیدار با بازرگانان ایرانی و بهبود روابط اقتصادی با افریقا در نایروبی به سر می برد. او صبح روز دوشنبه اعلام کرد که “در مزارت امور خارجه و در دیگر سطوح حاکمیت، توجه خاصی به موضوع همکاری با افریقا مبذول می شود.” او گفت که دولت جمهوری اسلامی تقویت مراودات اقتصادی، بهداشتی و علمی با افریقا را “عمیقاً و جداً” پی می گیرد.
او با اشاره به روابط ایران و افریقا در زمان دولت قبلی ایران، دولت محمود احمدی نژاد، افزود: “ما باید تصدیق کنیم که مسائلی از گذشته باقی اند. ما باید موانع را از میان برداریم.” ظریف ادامه داد: “متأسفانه، برخی ها در داخل کشور و برخی ها در خارج از آن، مخالف پایان یافتن تحریمها علیه ایران اند و سود خود را در ادامۀ این تحریمها می بینند. متأسفانه، در برخی از موارد اساس تحریمها با آثار تحریمها یکی گرفته شده اند.”
او گفت که موضوع تحریمها “محتاج بررسی کارشناسانه و بازبینی است… و موانع غیرواقعی و غیرقانونی باید از میان برداشته شوند.” ظریف از هیچ کس و گروهی اسم نبرد.
ایران برای دور زدن تحریمهای کشورهای جداگانه و نیز تحریمهای مبتنی بر قطعنامه های سازمان ملل مجبور شده است فروش نفت خود را به افراد مختلفی بسپارد. قابل توجه ترین و شاید رسواترین نمونه، مورد بابک زنجانی است؛ میلیاردری که در حال حاظر در زندان به سر می برد.
زنجانی دارای ارتباطاتی با بازرگانان و بانکها در کشورهای دیگر بود و دولت ایران را در دور زدن تحریمها کمک می کرد. این دلال پرهیاهو که هتلها و خط هواپیمائی اش را در صفحۀ فیس بوکش تبلیغ می کرد، و یک بار هم به مصاحبه ای شبه سوررئالیستی با بی.بی.سی. نشست، متهم به نگهداری ۲ میلیارد دلار از فروشهای نفتی در بانک خصوصی خودش در خارج کشور شده است. زنجانی ادعا کرده است که وظیفۀ او فروش نفت بوده و او به درستی به انجام وظیفه اش مشغول بوده است. به علاوه ادعا کرده است که پول گفته شده بلوکه شده است.
بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران، یکی از نخستین کسانی بود که زنجانی را علناً به اختلاس متهم کرد. در اوت سال ۲۰۱۴ زنگنه در مصاحبه ای اعلام کرد که “زنجانی تنها نبوده است.” او رئیس سابق بانک مرکزی و تعدادی از وزرای احمدی نژاد را به اهدای وامهائی که هرگز بازپرداخت نمی شدند، متهم کرد.
ظریف در یک کنفرانس مطبوعاتی در نایروبی گفت که ۵ عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل و آلمان (گروه ۱+۵)، که در کار مذاکره با ایران در بارۀ پروندۀ هسته ای ایران اند، “به این نتیجه رسیده اند که بهترین و تنها راه برای حل مسئلۀ پروندۀ هسته ای ایران، رسیدن به یک توافق هسته ای است.” او افزود: “آنها که مایل به چنین توافقی نیستند، می کوشند مانع توافق شوند، اما آخر و عاقبت مجبور اند واقعیت جاری را درک کنند.”