اختلاف بر سر قرارداد پنج ساله حدود ۷۵ میلیارد دلاری برای خرید زیردریایی های فرانسوی بین استرالیا و ایالات متحده وخیم تر می شود. به گفته ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه، اختلاف بر سر توافق ناموفق زیردریایی بین فرانسه و استرالیا بر دوش ناتو است. وی اظهار داشت که: این نقض جدی اعتماد بین متحدان است، روندی که در بین شرکایی که یکدیگر را جدی گرفته و به یکدیگر احترام می گذارند از دست رفته است، این حادثه بر تعریف مفهوم جدید استراتژیک اتحاد دفاعی تأثیر می گذارد. در واقع، واژه ها به خودی خود گویای بحران موجود است. وزیر خارجه فرانسه ژان ایو لودریان شامگاه شنبه در تلویزیون فرانسه، آمریکایی ها و استرالیایی ها را به “دروغگویی،دوگانگی و بی اعتنایی” متهم کرد که “بحرانی جدی” را در پی داشته است. از زمانی که استرالیا به طور یکجانبه قرارداد زیر دریایی با فرانسه را فسخ کرده است، پاریس از یک بحران جدی صحبت می کند و از انسداد پیامدهای گسترده سیاسی، تردیدی به خود راه نمی دهد.
عصر جمعه، فرانسه سفیران خود را از واشنگتن و کانبرا فراخواند تا در یک اقدام دیپلماتیک فوق العاده بین متحدانش رایزنی کنند. ایالات متحده، بریتانیا و استرالیا، پیشتر از ایجاد یک ائتلاف امنیتی جدید برای هند و اقیانوس آرام خبر داده بودند،که بر اساس آن استرالیا قرارداد زیردریایی چند میلیارد دلاری با فرانسه را لغو کرده است و در عوض، می خواهد زیردریایی های هسته ای آمریکایی را جایگزین آن ها نماید.
پیش ازاظهارات وزیر خارجه فرانسه ژان ایو لو دریان، روب باوئر، رئیس کمیته نظامی ناتو، روز شنبه در آتن گفته بود که انتظار ندارد اختلاف بر سر توافق ناموفق زیردریایی ها،هیچ تاثیری بر همکاری های نظامی ما در چارچوب ناتو بگذارد. ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پی ابرازخشم پارس، اظهار امیدواری کرد که بتواند این موضوع را در بحث عمومی مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک در هفته آینده با فرانسه در میان بگذارد. فرانسه یک کشور بسیار مهم و “قدیمی ترین شریک ما” است.
جان کربی، سخنگوی پنتاگون گفت که تماس های تلفنی وزیر دفاع آمریکا لوید آستین و همکار فرانسوی اش فلورانس پارلی نشان می دهد “هنوز در روابط دفاعی ما با فرانسه کارهای زیادی وجود دارد”. ماریس پین، وزیر امور خارجه استرالیا در مورد اختلاف با فرانسه گفت “اکنون باید به مسائل بسیار دشواری رسیدگی شود”. استرالیا به همکاری “سازنده و نزدیک” با فرانسه ادامه خواهد داد. کانبرا مدت کوتاهی پس از اعلام توافق، قرارداد برنامه ریزی شده خود برای خرید زیردریایی با فرانسه را لغو کرد. قرارداد تحویل دوازده زیردریایی فرانسوی مجهز به دیزل که هنگام امضای آن در سال ۲۰۱۶ به مبلغ ۳۱ میلیارد یورو بر آورد شده بود و با تقییرآتی که در ساخت و ساز آن به وجود آمده بود به مبلغ ۷۵ میلیارد رسیده بود،از آن به عنوان “قرارداد قرن” صحبت می شد.
فرانسه نیز به دلیل سرزمین های برون مرزی خود مانند کالدونیای جدید و پولینزی فرانسه خود را به عنوان یک قدرت بزرگ در اقیانوس هند و آرام می بیند. لو دریان روز پنجشنبه دولت کانبرا را متهم کرده بود که “از پشت به پاریس خنجر زده است”. جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، که رقابت با چین را اصلی ترین موضوع در سیاست خارجی خود اعلام کرده است، بر اساس شعار دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین، “اول آمریکا”، تصمیمی “وحشیانه” گرفته است.
یکشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۰- ۱۹ سپتامبر ۲۰۲۱