شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۲:۵۳

شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۲:۵۳

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: "گوی" و "میدان"
پیشرفت علم و تکنولوژی و نوآوری‌های این عرصه و گسترش و همه‌گیری فضای مجازی، امکان بی‌بدیلی را برای نور انداختن بر تاریکخانه اشباح و برملا کردن دروغ و نیرنگ‌های پشت...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بردیا سیاوش
نویسنده: بردیا سیاوش
اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات
ریسکی که حکومت انجام داد و فکر می‌کرد که با اتخاذ این روش می‌تواند هم‌ مشارکت را بالا ببرد و هم یک جناح اصول‌گرای میانه را بار دیگر بر راس...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!
ای کاش رسالت پروژه‌ی میرباقری‌هراسی، مقدمه‌ی ضدحمله به آن بود. اما نیست و عملاً ترمزی‌ست در برابر پیشرفت و دعوت به آهسته بیا و آهسته برو که گربه شاخت نزند.
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!
کاش می‌شد دوباره مثل آن روزها به یاد مردم بیفتیم و به آن‌ها سر بزنیم و مثل آن روزها صمیمانه پای درد دلشان بنشینیم و ببینیم که چه دل خونی...
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
مشخصات حکومت- قانون
اگر قوانین را تنها وسیله‌ای برای برقراری نظم در جامعه فرض کنیم،حاكمیت قانون به مفهوم برقراری نظم و انضباط اجتماعی خواهد. در این روی‌کرد قانون تنظیم‌کنندۀ روابط حاکمیت و شهروندان...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری
تایتانیک
چیستی و سرشت فلسفی قصه‌ی تایتانیک امری فراتر از عاشقانه‌های آن است. جوهره‌ی فلسفی فیلم‌نامه، داستانِ شکستِ پنداره‌ی لگام زدن بر انگاره‌های فردی‌ست ...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان
آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و...
۲ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی

مذاکرات ژنو، نسبتا از نوعی دیگر

در یک جمع بندی می توان گفت کە با توجە بە طرح مسائل دو طرف در مذاکرە و توافق برای ادامە آن در آیندە نزدیک، این بار ما در شرایط بهتری قرار گرفتەایم کە می تواند جامعە ایرانی و جهانی نگران از تعمیق این بحران را در شرایطی بهتر و خوش بینی ای نسبی معقول تری نسبت بە گذشتە قرار دهد. اگر قرار است از طریق مذاکرە مناقشە مورد نظر حل شود، چارەای نیست جز آن کە بە نوعی امیال و اهداف هر دو طرف مورد نظر بە نوعی مورد توجە قرار گیرند.

سرانجام بعد از وقفەای طولانی در مذاکرات ایران با کشورهای پنج بعلاوە یک بر سر پروندە اتمی ایران، در هفتە جاری ما شاهد آغاز دور جدیدی از مذاکرە میان هیئت جمهوری اسلامی با این کشورها شدیم. خودداری ایران از این مذاکرات و شرط و شروط گذاشتن برای آن، شاخص ویژە این وقفە طولانی بود. از طرف دیگر در این مدت ما شاهد تشدید تحریمهای کشورهای غربی علیە ایران چە در بعد اقتصادی و تجاری و چە در زمینە حقوق بشری در بعضی موارد محدود بودیم. اما علیرغم تمامی این فشارها و عدم تمایلها سرانجام مذاکرات دیگری صورت گرفت، و نفس این واقعە ثابت کرد کە هنوز درهای دیپلماتیک حل مناقشە کاملا بستە نشدەاند، و بویژە طرف ایرانی علیرغم موضعگیریهای بە ظاهر سخت مایل بە ادامە آن بودەاست.

هنوز مذاکرات شروع نشدە بود کە ما شاهد آن بودیم از طرف رسانەها و منابع سیاسی و روزنامەنگاری تحلیلهای گوناگونی ارائە شدند. این تحلیلها در یک وجە خود عمدتا حامل بدبینی شدید نسبت بە نتایج آن بودند، و در وجە دیگر خود بر خوش بینی نسبی ای قرار داشتند کە طرفین را سرانجام ناچار بە توافقی می دیدند. کە البتە هرکدام از این موضعگیریها می توانستند برپایە واقعیتها و فاکتهای موجود از عقلانیت و واقع نگرای ای برخوردار باشند کە خوانندە را ناچار بە همراهی لااقل ضمنی با خودشان گردانند.

هیئت ایرانی بر اساس ارزیابی خود، خود را در شرایط مناسبتری در مذاکرە می دید، تولید کیک زرد (بە عنوان یک فشار فن آوری) ، ترور دو دانشمند هستەای در تهران (بە عنوان یک فشار سیاسی)، اختلاف در میان اعضای گروە پنج بعلاوە یک و سرانجام نرمش دولت آمریکا کە خود را در سخنان خانم کلینتون بازتاب می داد از جملە موارد برشمردە می توانند باشند. و طرف مقابل نیز با توجە بە بحران سیاسی در جریان حاکم در ایران، و فشارهای اقتصادی ناشی از تشدید تحریمها بر آن، شرایط را برای خود مناسب می دید. در یک دیدی کلی می توان گفت کە هردو طرف با امیدهای خود بە پای میز مذاکرە رفتند، و با همین درک، شرایط را برای پیشبرد اهداف خود مناسب ارزیابی می کردند، و شاید همین بویژە هنگامی کە طرف ایرانی مطرح است می توانست علت اصلی شرکت آن در این مذاکرات بودەباشد.

و حال مذاکرات بە اتمام رسیدە، و برپایە نتایج واقعی آن می توان بە ارزیابی دقیقتری از آنچە در ژنو گذشت، دست زد.

بر پایە خبرها و گزارشات موجود طرف ایرانی از زبان جلیلی مسئول هیئت ایرانی، مذاکرات را پیروزی ای برای خود ارزیابی کرد، و با رد سخنان خانم اشتون در مورد اینکە مذاکرات درخصوص پروندە هستەای ایران بودە، موضوع نشستها را بحث حول مسائل عمومی جهانی و منطقەای اعلام کرد. خانم اشتون نیز ضمن تاکید براینکە کە مذاکرات حول مسائل هستەای بودە، آنرا مثبت ارزیابی کرد. البتە همین خانم با عدم شرکت خود در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با جلیلی، اعتراض طرف ایرانی را برانگیخت، و نشان داد کە هنوز از لحاظ سیاسی وضعیت بە گونەای نیست کە دو شخصیت اصلی مذاکرات را در کنار هم در مقابل دوربینها قرار دهد.

چنانچە از این فاکتها برمی آید علیرغم اینکە نتیجە خاصی از این نشستها اعلام نشدە است، اما هر دو طرف آنرا مثبت ارزیابی کردەاند، و حال چگونە است کە علیرغم عدم اعلام نتیجە مشخصی چنین موضعگیری ای اتخاذ شدە است؟ شاید بتوان علت این امر را در مسئلەای جست کە یک منبع غربی در پایان مذاکرات، آن را اعلام کرد، کە آن نیز همانا اعلام این خبر بود کە هفتاد و پنج درصد مذاکرات در مورد مسائل هستەای بودە و باقی آن در مورد مسائل بین المللی و منطقەای بودە است. یعنی بە تعبیری در این نشستها هم بە موضوع اتمی پرداختە شدە است کە موضوع مطروحە از جانب پنج بعلاوە یک بودە، و هم بە موضوع مسائل جهانی کە موضوع مطروحە از طرف هیئت ایرانی بودەاست. و بدین ترتیب شاید برای اولین بار امیال هردو طرف همزمان بە نوعی در مذاکرات مورد بحث قرارگرفتەاند. و از همین جا می توان علت مثبت ارزیابی کردن هر دو طرف از آن را دریافت. وقوع این امر و همزمان توافق طرفین برای برگزاری دور بعدی مذاکرات، دو ماە دیگر در استانبول ترکیە، مورد مثبت دیگری است کە می توان در این مورد برشمرد.

نهایتا در یک جمع بندی می توان گفت کە با توجە بە طرح مسائل دو طرف در مذاکرە و توافق برای ادامە آن در آیندە نزدیک، این بار ما در شرایط بهتری قرار گرفتەایم کە می تواند جامعە ایرانی و جهانی نگران از تعمیق این بحران را در شرایطی بهتر و خوش بینی ای نسبی معقول تری نسبت بە گذشتە قرار دهد. اگر قرار است از طریق مذاکرە مناقشە مورد نظر حل شود، چارەای نیست جز آن کە بە نوعی امیال و اهداف هر دو طرف مورد نظر مورد توجە قرار گیرند. اینکە نسبت این توجە چقدر بودە است در اولین گام زیاد مهم نیست، مهم پایە قراردادن آن برای توافقات همەجانبەتری در آیندە در امر مسائل مورد مناقشە می باشد. دیگر وقت آن رسیدە است کە منطقە و جهان دوران جدیدی را از لحاظ امنیت، صلح و آرامش تجربە کنند.

بخش : سياست
تاریخ انتشار : ۱۸ آذر, ۱۳۸۹ ۸:۴۱ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان

آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و عمل شما هستند و با دقت و پیگیری، بر مواضع تان نظارت دارند.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: “گوی” و “میدان”

اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات

چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!

نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!

مشخصات حکومت- قانون

تایتانیک