شنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۴ - ۰۲:۲۱

شنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۴ - ۰۲:۲۱

L'expulsion des demandeurs d'asile afghans de notre pays est inhumaine et contraire à la culture et à la morale iraniennes.
L'Organisation des Fedaians du Peuple d’Iran  (Majoritaire) insiste sur le respect des droits humains universels et met en garde contre la politique décrite et actuellement mise en œuvre d'expulsion de...
۲۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: Conseil Politique-Exécutif de l'Organisation des Fédaians du Peuple d'Iran (Majoritaire)
نویسنده: Conseil Politique-Exécutif de l'Organisation des Fédaians du Peuple d'Iran (Majoritaire)
میهن‌دوستی جمهوری‌خواهانه یا ملی گرایی؟
مرزی روشن میان وطن‌دوستی جمهوری‌خواهانه و ملی‌گرایی وجود دارد. تجربۀ تاریخی منطقه نشان داده است که بسیاری از کسانی که با شعار استقلال و رهایی ملی به قدرت رسیده‌اند در...
۲۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جابر حسینی
نویسنده: جابر حسینی
وطن‌دوستی به سبک پادگان: وقتی نژادپرستی، نام مستعار "وطن‌پرستی" می‌شود
آهای تو، ای "وطن‌پرستِ" نوکیسه! و موافق اخراج افغان‌ها از ایران! وقتی جمهوری اسلامی با لگد نیم میلیون آدم فقیر و زحمتکش رو از خونه و زندگی‌شون پرت می‌کنه بیرون،...
۲۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد!
البته با تمام‌ نقدهایی که می‌توان به مسئلۀ رفراندم در شرایط کنونی داشت، باید گفت طرح آن توسط کسی چون‌ موسوی که سال‌ها خود جزیی از سیستم بوده است می‌تواند...
۲۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
تحلیل هفته: بیانیه موسوی؛ غنی‌سازی و رابطه با امریکا
تحلیل هفته همراه با فرخ نگهدار و گودرز اقتداری؛ در این هفته سه موضوع اصلی بررسی می‌شود: ۱. بیانیه مهندس موسوی درباره ضرورت تغییر رویکرد حاکمیت، آزادی زندانیان سیاسی و...
۲۶ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: تحلیل هفته، پرسش و پاسخ
نویسنده: تحلیل هفته، پرسش و پاسخ
میرحسین موسوی و تحول‌طلبی در راه تأمین حق حاکمیت مردم!
در طول حیات جمهوری اسلامی، بارها شاهد بوده‌ایم که هر وقت جامعه به صحنه آمده است، توانسته تغییراتی را به حکومت تحمیل کند اما پایداری این تغییرات منوط به تداوم...
۲۶ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
با تنش زدائی در منطقه و تعامل خردورزانه با جامعه جهانی، از مشتعل شدن مجدد آتش جنگ جلوگیری کنید
جبهه ملی ایران: جای تاسف بسیار است که کسانی به نام ایرانی و مدعی نجات ایران و رهبری اپوزیسیون، با دولت اسرائیل هماهنگ شده و مشوق این دولت برای حمله...
۲۶ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جبهه ملی ایران
نویسنده: جبهه ملی ایران

مرگ علی عبدالله صالح به جنگ در یمن دامن خواهد زد

دیکتاتور پیشین یمن، زمانی با حوثی ها جنگید، سپس با آنها متحد شد. آخرین تصمیم او در این باره، پایان دادن به اتحاد با آنان بود.

مرگ علی عبدالله صالح، که ده ها سال بر یمن حکومت کرده بود، پایان بی افتخاری برای یک رهبر عرب بود. امروز، ۴ دسامبر، علی عبدالله صالح، دیکتاتور پیشبن یمن، در بیرون از صنعا – پایتخت یمن، که در اثر یک هفته جنگ فلج شده است – کشته شد. یک فیلم ویدئوئی که بر روی اینترنت قابل مشاهده است، جسد او را با مردان مسلحی به دور آن، پوشیده در پتوئی خونالود، نشان می دهد. تلویزیون دولتی رئیس جمهور را “رهبر خاننان” نامید. مرگ صالح به احتمال قوی به جنگ داخلی سه ساله، که به نابودی کشور انجامیده است، دامن خواهد زد. این مرگ همچنین عالم صغیری از وضع پیچیدۀ یمن نیز هست: صالح توسط دشمنان قبلی او، که به اتحاد با او رسیدند، تا باز و فقط به دشمنی با او برسند، کشته شد.

صالح، ۷۵ ساله، یک نظامی بود که در سال ۱۹۷۸ کنترل یمن شمالی را به دست گرفت، سپس جنگ داخلی را که به تجدید وحدت کشور در سال ۱۹۹۴ انجامید، هدایت کرد. در خلال دودهه حاکمیت او، او و متحدانش متهم به غارت میلیاردی این فقیرترین کشور عرب شدند. او همچنین به جنگ کثیفی علیه حوثی ها دست زد. حوثی ها اقلیتی شامل بیشترین شمار از شیعیان زیدی است، که توسط حکومتهای یمن به حاشیه رانده شده است. علی صالح در سال ۲۰۱۱ در جریان بهار عربی، با امواج اعتراضات توده گیر مواجه شد و از اقدامی برای قتل او، که به سوختگی شدید او منجر شد، جان به در برد. سرانجام کشورهای خلیج (فارس) او را مجبور به کناره گرفتن از قدرت کردند و معاون او عبد ربو منصور هادی را به جای او نشاندند.

یک روند انتقالی، که توسط سازمان ملل حمایت می شد، به سرعت به هیچ انجامید. این سرانجام از جمله به این دلیل بود که حوثی ها همچنان احساس محرومیت و به حاشیه رانده شدن می کردند. در اواخر سال ۲۰۱۴ جنگجویان حوثی برای پایان دادن به حکومت ضعیف هادی، که موجب یأس بسیاری شده بود، به صنعا هجوم آوردند. آنها در قامت علی عبدالله صالح متحدی نامحتمل یافتند، که او نیز به دنبال راهی برای بازگشت به قدرت بود. در عرض ۶ ماه نیروهای آنها به شهر بندی عدن دست یافت. اما حوثی ها هم در مقام حکومت تجربۀ مخوفی به جای گذاشتند. در ضمن موفقیتهای حوثی ها به مداخلۀ نطامی عربستان سعودی در یمن انجامید، که از مدتهای مدیدی هم در امور همسایۀ جنوبی اش دخالت می کرد.

اکنون بیش از دو سال است که ائتلافی به رهبری عربستان یمن را به طور مداوم زیر حملات هوائی گرفته است. دست کم ۱۰هزار نفر کشته شده اند، که بیشترین آنان غیرنظامی بوده اند. امراض و گرسنگی سراسر کشور را گرفته اند. این کشمکش به جبهۀ دیگری در جنگهای نیابتی بین عربستان سعودی و ایران تبدیل شده است. ایران حوثی ها را مورد حمایت محدود قرار داده است. ائتلاف زیر رهبری عربستان، با وجود تمام نیروی نظامی اش، برای غلبه بر دشمنی که بسیار ضعیف تر از آن است، به تقلا افتاده است. در ماه گذشته حوثی ها حتی موفق شدند دو موشک را به عربستان سعودی شلیک کنند (هر دو موشک متوقف شدند).

صالح بر شبکه ای از جنگجویان طوایف فرماندهی می کند. هفتۀ گذشته او به ناگهان به اتحاد سه ساله اش با حوثی ها پایان داد. نبیروهای او با حمایت حملات هوائی عربستان توانستند بخشهای بزرگی از صنعا را تسخیر کنند. صالح در یک سخنرانی تلویزیونی، که روز شنبه ۲ دسامبر پخش شد، بی مسئولیتی متحدان سابق خود را محکوم کرد و خواهان گفتگو با ائتلاف تحت رهبری عربستان شد. اما در عرض دو روز او به عاقبتی دردناک گرفتار آمد. حوثی ها بیشتر مناطقی را که از دست داده بودند، پس گرفتند و محوطۀ اطراف خانۀ صالح را محاصره و سپس آن را منفجر کردند. بنا به گزارش صلیب سرخ در هفتۀ گذشته بیش از ۱۲۰ تن در صنعا کشته شدند. رئیس جمهور پیشین یمی یکی از آنان بود.

مرگ صالح یک آبروریزی برای عربستان است، خاصه برای ولیعهد جوان، محمد بن سلمان، که ردیفی از شکستهای متأخر  در سیاست خارجی نصیب او شده است. احتمالاً جبهۀ جدیدی در جنگ یمن، بین حوثی ها و نیروهای وفادار به صالح، گشوده شود. این نیروها اکنون فاقد یک رهبر اند. احمد، پسر صالح، مناسبات نزدیکی با عمارات متحدۀ عربی دارد و ممکن است بتواند پا به جای پای پدرش بگذارد و نیروهای گفته شده را در طرف ائتلاف نگه دارد. ممکن است ژنرال علی محسن ال احمر، از وفاداران به صالح که اکنون به عنوان معاون رئیس جمهور، عبد ربو منصور هادی عمل می کند، نیز بتواند این نقش را به عهده گیرد. اما محتملترین پیامد میدانهای منقسم جنگی باز هم بیشتری است، و رنج بیشتر برای ۲۸میلیون مردم یمن، که سه چهارم آنان هم اکنون به شدت نیازمند کمکهای انسانی اند. زمانی علی عبدالله صالح حکومت در یمن را به “رقص بر گردن مارها” توصیف کرده بود. و در پایان، حتی این رقصندۀ سیاسی ورزیده، نتوانست چنان کند که گزیده نشود.

Bottom of Form

 

منبع: اکونومیست، ۴ دسامبر ۲۰۱۷

 

تاریخ انتشار : ۱۳ آذر, ۱۳۹۶ ۱۱:۴۷ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

میرحسین موسوی و تحول‌طلبی در راه تأمین حق حاکمیت مردم!

در طول حیات جمهوری اسلامی، بارها شاهد بوده‌ایم که هر وقت جامعه به صحنه آمده است، توانسته تغییراتی را به حکومت تحمیل کند اما پایداری این تغییرات منوط به تداوم حضور مردم در صحنه بوده است. هم‌اینک نیز با توجه به روبه‌رو شدن کشور با یک تجاوز نظامی می‌توان انتظار فراروییدن تغییرات مشابهی را داشت. در چنین شرایطی رهبرانی نظیر آقای موسوی که مورد اعتماد و وثوق ملی باشند، می‌توانند در پایداری خواست‌های مردمی نقشی حیاتی بازی کنند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

میرحسین موسوی و تحول‌طلبی در راه تأمین حق حاکمیت مردم!

در طول حیات جمهوری اسلامی، بارها شاهد بوده‌ایم که هر وقت جامعه به صحنه آمده است، توانسته تغییراتی را به حکومت تحمیل کند اما پایداری این تغییرات منوط به تداوم حضور مردم در صحنه بوده است. هم‌اینک نیز با توجه به روبه‌رو شدن کشور با یک تجاوز نظامی می‌توان انتظار فراروییدن تغییرات مشابهی را داشت. در چنین شرایطی رهبرانی نظیر آقای موسوی که مورد اعتماد و وثوق ملی باشند، می‌توانند در پایداری خواست‌های مردمی نقشی حیاتی بازی کنند.

مطالعه »
پيام ها

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند که از کم‌ترین حقوق برخوردارند و نماد بهره‌کشی عریان سیستم سرمایه‌داری‌اند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

L’expulsion des demandeurs d’asile afghans de notre pays est inhumaine et contraire à la culture et à la morale iraniennes.

میهن‌دوستی جمهوری‌خواهانه یا ملی گرایی؟

وطن‌دوستی به سبک پادگان: وقتی نژادپرستی، نام مستعار “وطن‌پرستی” می‌شود

هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد!

تحلیل هفته: بیانیه موسوی؛ غنی‌سازی و رابطه با امریکا

میرحسین موسوی و تحول‌طلبی در راه تأمین حق حاکمیت مردم!