بنا بر اخبار منتشرشده قرار است دو نفر نماینده و یک بازرس در هیئتامنای صندوق ذخیره فرهنگیان از سوی معلمان انتخاب شوند در مرحله اول معلمان عضو صندوق بارأی اینترنتی، نماینده استانی را انتخاب مینمایند و در مرحله دوم نمایندگان استانها این سه نفر را انتخاب خواهند نمود. با توجه به وضعیت صندوق ذخیره فرهنگیان ورود تشکلهای صنفی فرهنگیان به این عرصه بایستی همراه با ملاحظاتی باشد.
صندوق ذخیره فرهنگیان یک صندوق باسابقه فساد است که هنوز پرونده این فساد و اختلاس روشن و شفاف نشده است فسادی ساختاری که مسئولان صندوق از دولت خاتمی تا احمدینژاد و روحانی در شکلگیری آن نقش داشتهاند پس ورود به این عرصه بدون تأمل و دوراندیشی برای تشکلهای صنفی میتواند تبعات منفی در آینده در پی داشته باشد در همین راستا بایستی به نکات زیر توجه نمود :
۱.افرادی که بهعنوان نماینده معلمان وارد هیئتامنا میشوند باید “تعیین تکلیف دزدی و اختلاس از صندوق” را بهعنوان اولین اقدام خود در دستور کار خود قرار دهند و مرتب به معلمان در این زمینه گزارش دهند اگر فرد منتخب از اعضای و موردحمایت تشکلهای صنفی باشد بایستی این مسئله یکی از شروط حمایت تشکل از کاندیداها باشد.
۲افرادی باید از طرف تشکلهای صنفی معرفی گردند که دارای سلامت نفس بوده و مستقل از باندها و جناحهای درون صندوق و به نفع منافع معلمان عمل نمایند و خود را ملزم به پیگیری تشکیلاتی حقوق معلمان در صندوق بدانند. افرادی که به دنبال منافع فردی هستند یا میکوشند از رهگذر عضویت در هیئتامنای صندوق ارتباط فردی شکل دهند نمایندگان مناسبی برای معلمان نخواهند بود پس بررسی سوابق عملکرد کاندیداها در انتخاب فرد مناسب مؤثر خواهد بود
۳ازآنجاییکه نمیتوان به فرآیند رأیگیری به خاطر پیشینه فساد و باندهای درون وزارتخانه اعتماد نمود باید فرآیند رأیگیری برای تمام معلمان عضو صندوق و تشکلهای صنفی، شفاف و روشن باشد تا اعمالنفوذ و رأی سازی صورت نگیرد. اگر برنامه اعلامشده موردانتقاد تشکلهاست باید انتقادات خود را مکتوب نموده و به مسئولین اجرایی ارائه نمایند.
۴ازآنجاییکه درگذشته برخی مدیرکلها و مدیران ادارات در استانها و شهرستانها و مسئولین صندوق رفاه ادارات در انتخابات صندوق رفاه اداره با مکانیسمهای مختلف ازجمله عدم دعوت از تمام اعضا در مجمع عمومی باعث شکلگیری یک هیئتمدیره فرمایشی شدهاند احتمال استفاده از این ترفندها منتفی نیست و تشکلها درصورتیکه میخواهند تشکیلاتی عمل نمایند باید بهصورت دقیق این مسئله را با مسئولان برگزاری انتخابات صندوق مطرح و از عدم اعمالنفوذ مطمئن گردند.
۵هر نوع همسویی و ائتلاف تشکلهای صنفی با تشکل سیاسی منتسب به معلمان که ادامه باندها و جریانات سیاسی در درون معلمان هستند به منافع بلندمدت تشکل صنفی که میخواهد مستقل بماند آسیب خواهد زد
۶ نباید بحث نظارت بر صندوق محدود به انتخاب نماینده معلمان باشد مستقل از اینکه در انتخاب نهایی نماینده معلمان، فرد موردحمایت تشکلها باشد یا فردی دیگر. باید بر صندوق و عملکرد آن بخصوص بخش غیر منتخب آن مانند عملکرد وزیر بهعنوان رییس هیئتامنا نظارت مستمر داشت. با ورود سه معلم به ساختار هیات امنا نباید انتظار معجره از یک نهاد فاسد داشت و تغییر نیاز به مشارکت بیشتر معلمان دارد پس باید سهم بخش منتخب را افزایش داد.
در پایان باید بر این نکته تاکید نمود که مشارکت در تصمیم گیری هایی که با منافع عینی معلمان و دانش آموزان در ارتباط است نباید زمینه ای برای شراکت و حل شدن در مناسبات قدرت برای تشکل ها و فعالان صنفی شود. تشکل ها باید وظیفه دیدبانی و نظارت بر احقاق حقوق صنفی و آموزشی را اصلی ترین برنامه راهبردی خود قرار دهند و بر سر دفاع از حقوق صنفی مماشاتی نداشته باشند.
۸/ بهمن/۹۶
جعفر ابراهیمی – فعال صنفی معلمان