یکشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۴ - ۰۷:۵۹

یکشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۴ - ۰۷:۵۹

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ
وقت آن فرا رسیده است که حاکمان از این فرصت تاریخی و سرمایه به دست آمده برای تحقق وفاق واقعی ملی و در جهت کاهش فاصله با مردم، بازسازی کشور...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس
خیرخواهانه متذکر می شویم که راه علاج مشکلات روزافزون کشور، نه افزایش بگیر و ببندهای بی ضابطه و تشدید رویکردهای امنیتی و تحدید و تضییع حقوق شهروندی (ولو با حفظ...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: وکلاپرس
نویسنده: وکلاپرس
روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک
از چند روز، قبل از حمله یکی از اکانت‌های مرتبط با رژیم اسرائیل، این پیام را گذاشته بود که زدن سردر اوین، منتفی نیست. مسئله‌ای که نگرانی‌های ما را دوچندان...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: محمد جعفری
نویسنده: محمد جعفری
صدایی از حاشیه، تصویری از فریب: بزرگ‌نمایی یک صدا در غیاب پایگاه اجتماعی
این شعار نه‌تنها فراگیر نبوده، بلکه هم از نظر تعداد موارد وقوع و هم از نظر عمق پذیرش در میان توده‌های معترض، شعاری حاشیه‌ای و ناپایدار به‌شمار می‌آید. با وجود...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
مردم عامل اصلی در امنیت وطن هستند- تجربه و برداشتی از جنگ دوازده روزه
مردم نشان دادند که وطن خود را دوست دارند و حاضرند برای بقای میهن، حتی از جان خود نیز بگذرند و با تمام مشکلات بسازند ولی با دشمن و خائنان...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
جهان تاریک است
گوشهایتان را مهر و موم کردید!؟- صدای مردم را نشنیدید!- از شما کاری ساخته نیست!- خیلی کارها کردید!- اما از بهار بویی نبردید- از شکفتن گلها در دامنه هایِ فلات-...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: رحمان ـ ا
نویسنده: رحمان ـ ا
به امید پیروزی نه در جنگ که بر جنگ
مادران صلح ایران ضمن محکومیت اقدامات غیر انسانی اسراییل، از جنابعالی به‌عنوان ریاست قوۀ قضاییه مصرانه تقاضا دارند در این شرایط بحرانی بنا بر اصل مدارا با رعایت عدل و...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مادران صلح ایران
نویسنده: مادران صلح ایران

موسوی، پیروز ۱۴ خرداد

سخنرانان مراسم ۱۴ خرداد در بهترین حالت میتوانند سران جنبش سبز یا مخالفان ایشان را قانع کنند که از «خط امام» دور شدهاند، اما مسئله نظام میلیونها شهروندی است که یا احساس تعلق خاصی به آن دوران ندارند، یا آن را صرفا یک مقطع تاریخی میدانند که سپری شده است و باید با توجه به مقتضیات زمان به فکر امروز و آینده بود

تحول سبز / گروه تحلیلگران انقلاب سبز

تحول سبز / گروه تحلیلگران انقلاب سبز: اگر روز قدس، ۱۳ آبان و ۲۲ بهمن، با حضور فیزیکی سبزها به مراسمی متفاوت تبدیل شدند، این بار مراسم ۱۴ خرداد به میزان قابل توجهی تحت الشعاع جنبش سبز و شخص موسوی قرار داشت. حضور متافیزیکی «میرحسین» بر این مراسم سایه افکند و رهبر نظام از موضعی تدافعی به توجیه عملکرد خود و تطبیق آن با “خط امام” پرداخت.

موسوی و کروبی – به ویژه در روزهای اخیر – به خاطر اعلام دلبستگی و علاقه به آیت الله خمینی مورد انتقاد قرار گرفته اند. دلیل اصلی نقد هم ناسازگاری بخشی از عقاید آیت الله خمینی با اهداف دموکراتیک جنبش سبز اعلام شده است. اما در این انتقادها به یک نکته توجه نمیشود و آن این است که تکثر گرایی یا پلورالیسم ناظر به محتوای عقاید اشخاص نیست، بلکه به شیوه دفاع از این عقاید، میزان بردباری در برابر سایر عقاید و پذیرش حاکمیت و رای ملت به عنوان داور نهایی عقاید باز میگردد. بر همین اساس است که موسوی خود را یکی از همراهان جنبش سبز میداند و نه رهبر آن؛ این یعنی موسوی خود اذعان دارد که سخنگوی تمامی طیفهای منتقد و مخالف وضع موجود نیست، اما از آزادی بیان شهروندانی که مانند او فکر نمیکنند، دفاع میکند و دفاع از حقوق شهروندان را به مسائل ایدئولوژیک مشروط نمیکند.

او تا به امروز هیچ شخص و گروهی را به نفوذی بودن، سبزینه پوشی، سبز نمایی یا سبزالهی بودن متهم نکرده و در بیرون از جنبش سبز قرار نداده است. پس هرکس میتواند تحت عنوان حامی یا هوادار یا سخنگوی بخشی از سبزها عقاید و افکار خود را دست کم در فضای مجازی یا رسانه های مستقل بیان و منتشر کند و این امر شامل حال طیف های مذهبی، ملی مذهبی، سکولار، لیبرال و چپ میشود و مسلم است که هم مخالفان و هم دوستداران آیت الله خمینی را نیز در بر میگیرد. تجربه حکومت اسلامی در سه دهه اخیر نشان داده است که یک جنبش دموکراتیک نباید نهادی شبیه «شورای نگهبان دموکراسی» تاسیس کند و آزادی بیان افراد و گروهها را محدود نماید.

باید به این نکته هم توجه داشت که اگر به فرض موسوی «تغییر موضع» دهد و عقیده و مرام سیاسی آیت الله خمینی را به طور کامل نفی کند، باز هم مورد تهاجم منتقدان قرار خواهد گرفت؛ البته این بار به بهانه فرصت طلبی و تزلزل سیاسی! زیرا در این صورت میتوان استدلال کرد که موسوی به خاطر کسب قدرت سیاسی، و قرار گرفتن در راس میلیونها مخالف سیاسی، چند دهه فعالیت سیاسی و اجرایی و گذشته سیاسی خود را نفی کرده است و چنین شخصی ممکن است یک روز علایق و عقاید امروز خود را نیز به معامله بگذارد.

اما در این شرایط شعار «مرگ بر موسوی» که از سوی عناصر وابسته به حاکمیت سر داده میشود، عملا حاصلی جز تثبیت موسوی به عنوان رهبر تمامی جریانات رقیب حاکمیت ندارد و از منظر سیاسی او را به بدیل یا نگاتیو رهبر نظام تبدیل میکند. با این شعار، نظام (یا باقی مانده آن) عملا به صورت نقطه مقابل موسوی و جنبشی که با نام وی شناخته میشود، تعریف میشود؛ همانطور که در پاییز و زمستان ۵۷ عملا آیت الله خمینی در نقش بدیل محمد رضا شاه ظاهر میشد و حضور و تاثیرش در سیاستها و رفتار نظام سابق مشهود بود.

اما این تنها نقطه تفاوت مراسم ۱۴ خرداد امسال با سالهای گذشته نبود. در نزدیک به یک سال گذشته، تقریبا تمامی مناسبتها و سالروزهای سیاسی و مذهبی، به نوعی تحت تاثیر و حضور جنبش سبز به صورتی بیسابقه و باژگونه اجرا شدند. از روز قدس گرفته تا ۲۲ بهمن، ماهیت هریک از این مناسبتها و سالروزها، برای همیشه دگرگون شد و کارکرد سیاسی آنها با حضور و تحرک جنبش سبز به صورتی متفاوت با سالهای گذشته جریان یافت. این بار اما در مراسم سالگرد فوت آیت الله خمینی، جنبش سبز به گونهای دیگر حضور خود را بر مراسم دولتی تحمیل کرد و عمق و وسعت خود را نه از طریق حضور فیزیکی و سر دادن شعار، بلکه از طریق تاثیرات زبانی و گفتمانی بر برگزار کنندگان و سخنرانان مراسم، نشان داد.

کنش زبانی و گفتمانی موسوی با مفهوم «خط امام»، موجب شد رهبر نظام از موضعی تدافعی در جایگاه سخنران ظاهر شود و با سفسطه و لفاظی و تشبیه خود با حضرت علی، تلاش کند خود را از اتهام خروج از خط امام تبرئه نماید! این در حالی است که مجموعه عملکرد موسوی در چارچوب جنبش سبز تعریف میشود و اگر به فرض اثبات شود که فرقه حاکم در انطباق کامل با عقاید بنیانگذار نظام عمل میکند، باز هم شرط کافی برای توجیه سرکوب جریانات تحول خواه تامین نمیشود. به بیان دیگر، سخنرانان مراسم ۱۴ خرداد در بهترین حالت میتوانند سران جنبش سبز یا مخالفان ایشان را قانع کنند که از «خط امام» دور شدهاند، اما مسئله نظام میلیونها شهروندی است که یا احساس تعلق خاصی به آن دوران ندارند، یا آن را صرفا یک مقطع تاریخی میدانند که سپری شده است و باید با توجه به مقتضیات زمان به فکر امروز و آینده بود.

صرف نظر از مباحث فوق، حتی اگر موسوی و کروبی رسما خروج خود را از «خط امام» اعلام کنند، باز هم آن دسته از هواداران و علاقه مندان به آیت الله خمینی که با فرقه حاکم همراه نیستند، دولت کودتا و حامیاناش را تایید نخواهند کرد.

به این ترتیب بازی «خط امام» همچون یک دام در برابر حاکمیت گشوده شد و سناریویی که با آتش زدن یک عکس شروع شده بود با فریاد شادی و هلهله حامیان دولت پس از مختل کردن سخنان سید حسن خمینی، به شکستی کامل برای کودتاچیان تبدیل شد.

فشار روانی و گفتمانی جنبش سبز بر حاکمیت به حدی زیاد بود که خطبه اول عملا با اشاره به مراسم ۲۲ خرداد به پایان رسید و فروپاشی ذهنی رهبر نظام (همچون احمدی نژاد در مناظره با محسن رضایی) در قالب یک اشتباه لپی آشکار شد. مراسمی که با کمترین هزینه و بدون نیاز به حضور فیزیکی شهروندان، به تمسخر و ریشخند حاکمیت توسط خودش (پارودی) تبدیل شد. ریشخندی نمادین که به بهترین نحوی در پوزخند صادق لاریجانی به هنگام شنیدن واژه «سگ» از زبان رهبر نظام، آشکار شد.

تاریخ انتشار : ۱۶ خرداد, ۱۳۸۹ ۱۲:۵۱ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ

اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس

روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک

صدایی از حاشیه، تصویری از فریب: بزرگ‌نمایی یک صدا در غیاب پایگاه اجتماعی

مردم عامل اصلی در امنیت وطن هستند- تجربه و برداشتی از جنگ دوازده روزه

جهان تاریک است