سه شنبه ۲۴ تیر ۱۴۰۴ - ۰۲:۰۲

سه شنبه ۲۴ تیر ۱۴۰۴ - ۰۲:۰۲

دیکتاتوری کارآفرینان با هدف سرکوب طبقه کارگر  
گرچه مدیرانی مانند ایلان ماسک و خاویر مایلی درباره آزادی صحبت می کنند. اما در واقع آن ها خواستار دیکتاتوری کارآفرینان هستند. کار آفرینان می توانند آزادانه از قدرت خود...
۲۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
شرایط بحرانی در زندان قرچک و ورامین!
باگذشت ۲۰ روز از تجاوز اسرائیل و جنایت جنگی علیه زندانیان بی‌دفاع، محبوسین همچنان در شرایط سخت و نامناسبی نگهداری می‌شوند. به‌نظر می‌رسد که شرایط نگهداری آن‌ها حتی اگر به...
۲۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: امتداد
نویسنده: امتداد
گزارشی از تداوم وضعیت نامناسب زندانیان زن در زندان قرچک ورامین
زندانیان محبوس در بند ۱۱ (قرنطینه سابق) زندان قرچک ورامین، با مشکلات متعددی مواجه هستند. ازدحام بیش از ظرفیت بند، نبود تهویه مناسب، عدم دسترسی به اقلام ضروری و رفتار...
۲۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هرانا
نویسنده: هرانا
بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!
سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) با تاکید بر اصول جهان‌شمول حقوق بشر، نسبت به سیاست مدون و اینک در حال اجرایی شدن بیرون راندن اجباری و خشونت‌آمیز شهروندان افغانستانی تحت...
۲۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
کلودت کالوین: دختری که بر جای خود نشست تا تاریخ برخیزد!
آن روز رانندهٔ اتوبوس از کلودت خواست که جایش را به مردی سفیدپوست بدهد، اما او خلاف انتظار حاضران گفت: «نه. من از جایم بلند نمی‌شوم.» کلودت کالوین اولین کسی نبود...
۲۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
بیانیه موسوی؛ از انتقال مرجعیت نیروی تغییر تا نقد شتاب‌زدگی در اپوزیسیون
حمید احمدزاده: بیانیه موسوی، مطالبات ابتدایی و فوری مردم از حاکمیت را در قالب اقداماتی نمادین و عملی مانند آزادی زندانیان سیاسی و تغییر در سیاست‌های رسانه‌ی ملی مطرح می‌کند....
۲۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: حمید احمدزاده
نویسنده: حمید احمدزاده
عباس عراقچی: جنگ اسرائیل دیپلماسی را خراب کرد. ایالات متحده می‌تواند آن را احیا کند.
مذاکراتی که زیر سایه جنگ برگزار می‌شوند ذاتاً ناپایدار هستند و گفتگو در میان تهدیدها هرگز واقعی نیست. برای موفقیت، دیپلماسی باید بر اساس احترام متقابل بنا شود.... مردم آمریکا...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: عباس عراقچی
نویسنده: عباس عراقچی

مکثی بر لحظه

نیروهای اپوزیسیون جمهوری اسلامی اکنون در موقعیتی نیستند که بتوانند آکتوری در مناقشات پیشگفته باشند، اما مطمئناً می توانند فاکتوری در آنها باشند. با این تشخیص که ما با یک لحظۀ بازگشت مواجهیم، آن گاه اهمیت دارد که آیا اپوزیسیون مسالمت خواه و صلح طلب ایران می خواهد خود را فاکتوری در رفع مناقشه تعریف کند و یا فاکتوری برای قرار دادن این یا آن طرف مناقشه در موقعیت دشوارتری برای انتخاب.

مناقشه، خصومت، جنگ و صلح نیز، مثل دیگر رفتارها و مناسبات انسانها با هم، می توانند موضوع مطالعات “بی طرفانه” علوم اجتماعی باشند و چنین نیز بوده اند. مناقشات بین دولتها همیشه الزاماً به جنگ نمی انجامند و جنگها هم همیشه به پیروزی یک طرف منجر نمی شوند. در گسترده ترین قالب از معنای “توازن نیرو”، یعنی قالبی که تمام فاکتورهای احتمالاً دخیل در آن توازن را در برمی گیرد، مناقشات می توانند ناشی از توازن نیروی معینی، بین طرفین آن “گیر” کنند و از آن پس تنها به موجبی برای فرسایش طرفین تبدیل گردند. در صورت ورود به چنین توازنی خروج از آن تقریباً تنها با توسل به ابزارهای دیگری ممکن است که طرفین به هر دلیل یا نمی خواهند و یا نمی توانن به آنها متوسل شوند. در چنین حالتی قاعدتاً می توان انتظار داشت که مناقشه از طریق مذاکره فرجام یابد. اما پیش از آن که مناقشه ای از طریق مذاکره به فرجام رسد، طرفین باید الزام روی آوردن به این طریق را حس کنند. حتی این نیز کافی نیست، در تعاقب آن طرفین باید مذاکره را به عنوان یک ضرورت بفهمند. غالباً در آستانه حس الزام روی آوردن به مذاکره تا فهم مذاکره به عنوان یک ضرورت، دوره ای از حادّترین کشمکشها جریان می یابد. دوره ای که در بدو امر هنوز ناشی از عدم اعتقاد به مذاکره و به منظور تداوم مناقشه است، سپس به منظور دستیابی به موقعیت برتر در مذاکره. در این دوره است که نیل به توازنی نسبتاً دوام دار و فرساینده بودن چنین تداومی بر آنها آشکار می گردد. می توان این دوره را دورۀ برگشت نامید و “لحظۀ” فهم از مذاکره به عنوان یک ضرورت را نقطۀ برگشت.

پیش از رسیدن به نقطۀ برگشت همیشه یکی از طرفین و یا هر دو برای خود دلیلی برای تداوم مناقشه داشته است و در لحظاتی که طرف مقابل به انعطاف روی می آورده، او به مناقشه ادامه می داده و یا حتی به آن دامن می زده است؛ با این ارزیابی که می تواند دست طرف مقابل را بخواباند.

 ناظر خارجی ای که طرفدار حل مناقشه از طریق مذاکره است، این کیفیت را، به درستی، یک “فرصت سوزی” می بیند، اما طرفین مناقشه درست برعکس بر این باور اند که در آن لحظه “فرصت سازی” کرده اند. این کیفیت را در مناقشۀ میان جمهوری اسلامی و امریکا (و در کادر پروندۀ اتمی جمهوری اسلامی، با کشورهای ۵ + ۱) مکرراً می توان مشاهده کرد: در سال ۲۰۰۳ زمانی که ایران به امریکا پیام می رساند که آمادۀ گفتگو در هر باره است، بوش ایران را در زمره اعضای محور شیطان می گذارد و زمانی که امریکا دست آمادگی برای حل مسائل را پیش می آورد، جمهوری اسلامی به تشدید عوامل تنش دست می زند. چنان که اشاره شد این کیفیت ناشی از باور (یکی از) طرفین به غلبه بر دیگری به ابزارهای “مجاز” است. نقطۀ بازگشت نقطه ای است که طرفین دیگر متوجه شده اند به سیاق قبل نمی توانند ادامه دهند. آن قدر همدیگر را آزموده و آزرده اند که به این نتیجه برسند که دیگر باید به راه تفاهم بروند.

به درستی یکی از هشدارهای بجا این است که رفتار طرفین یک مناقشه قبل از نقطه برگشت را نباید با رفتار آنان پس از این نقطه قیاس کرد. اما بروز لحظۀ برگشت در یک مناقشه به این معنا نیست که:

–  مناقشه الزاماً از طریق مذاکره فیصله خواهد یافت. حتی اگر طرفین هم دیگر اکیداً مصمم به حل مسائل فیمابین از طریق مذاکره باشند، تعادلهای سیاسی هرگز با تصمیم آکتورهای محدود تعیین نمی شوند؛

–  طرفین پس از آن دیگر از آزار یکدیگر دست خواهند کشید. اتخاذ استراتژی ایذائی برای مذاکره در عین قبول مذاکره به عنوان یک ضرورت، ابداً ناممکن و بروزنیافته نیست؛

–  طرفین پیشتر از آن مذاکراتی نداشته اند؛

–   واقعیت مذاکرات قبلی به معنای عبور از لحظۀ برگشت است.

در سیر یک مناقشه و در جریان افت و خیزهای آن، خاصه اگر مذاکراتی هم پیش آیند، پاسخ به این سؤال که آیا سروکار با یک نقطۀ برگشت است یا مثلاً خریدن زمان، دارای اهمیت بسیار است. این نکته در مورد مناسبات جمهوری اسلامی و کشورهای ۵ + ۱ (خاصه امریکا) نیز صادق است. پاسخ به این سؤال دارای اهمیت فوق العاده است که آیا موقعیت کنونی در مذاکرات بین ایران و کشورهای ۵ + ۱ در گذر از لحظۀ بازگشت حاصل آمده است یا طرفین هنوز همچنان بر آن سر اند که مناقشه را ادامه دهند.

دور اخیر مذاکرات جمهوری اسلامی و ۵ + ۱، که در ماه آوریل سال جاری از استانبول آغاز گردید و فعلاً بغداد و مسکو و مجدداً استانبول را درنوردیده است، از سوئی یک لحظۀ برگشت است در مناقشه بیش از یک دهه بین جمهوری اسلامی و آژانس بین المللی انرژی اتمی و شورای امنیت، که فعلاً خود را در قامت کشورهای ۵ + ۱ می نماید، و از سوی دیگر می تواند تواماً نقطه برگشتی گردد در مناقشات سی ساله در مناسبات بین ایران و امریکا. بسیار بعید به نظر می رسد که حل مسئله پرونده اتمی جمهوری اسلامی تنها به همین موضوع محدود بماند و مناسبات ایران و امریکا را دستخوش تغییر نکند.

نیروهای اپوزیسیون جمهوری اسلامی اکنون در موقعیتی نیستند که بتوانند آکتوری در مناقشات پیشگفته باشند، اما مطمئناً می توانند فاکتوری در آنها باشند. با این تشخیص که ما با یک لحظۀ بازگشت مواجهیم، آن گاه اهمیت دارد که آیا اپوزیسیون مسالمت خواه و صلح طلب ایران می خواهد خود را فاکتوری در رفع مناقشه تعریف کند و یا فاکتوری برای قرار دادن این یا آن طرف مناقشه در موقعیت دشوارتری برای انتخاب.

همچنین این روزها باز شاهد “رتوریک” و رجزخوانی بسیاری از هر دو طرف بوده ایم: در یک سو تهدید بستن تنگه هرمز و باز در ضرورت نابودی اسرائیل، و در سوی دیگر تهدید به اقدام نظامی علیه ایران توسط اسرائیل و “بر سر میز بودن تمام گزینه ها”. اپوزیسیون باید قادر باشد “رتوریک” و رجزخوانی طرفین پیش از و در جریان هر نوبت مذاکره را از استراتژی متخذه شان برای مذاکره تفکیک کند؛ اگرنه مرعوب “رتوریک” و رجزخوانی خواهد شد.

تاریخ انتشار : ۲۵ تیر, ۱۳۹۱ ۱۰:۳۰ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) با تاکید بر اصول جهان‌شمول حقوق بشر، نسبت به سیاست مدون و اینک در حال اجرایی شدن بیرون راندن اجباری و خشونت‌آمیز شهروندان افغانستانی تحت عنوان «اتباع غیرمجاز»، هشدار داده، آن را روندی ضدانسانی و ناقض حقوق فردی و گروهی بخشی از مردمان مقیم سرزمین ایران دانسته و به شدت محکوم می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) با تاکید بر اصول جهان‌شمول حقوق بشر، نسبت به سیاست مدون و اینک در حال اجرایی شدن بیرون راندن اجباری و خشونت‌آمیز شهروندان افغانستانی تحت عنوان «اتباع غیرمجاز»، هشدار داده، آن را روندی ضدانسانی و ناقض حقوق فردی و گروهی بخشی از مردمان مقیم سرزمین ایران دانسته و به شدت محکوم می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند که از کم‌ترین حقوق برخوردارند و نماد بهره‌کشی عریان سیستم سرمایه‌داری‌اند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

دیکتاتوری کارآفرینان با هدف سرکوب طبقه کارگر  

شرایط بحرانی در زندان قرچک و ورامین!

گزارشی از تداوم وضعیت نامناسب زندانیان زن در زندان قرچک ورامین

بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!

کلودت کالوین: دختری که بر جای خود نشست تا تاریخ برخیزد!

بیانیه موسوی؛ از انتقال مرجعیت نیروی تغییر تا نقد شتاب‌زدگی در اپوزیسیون