یکشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۴ - ۰۸:۱۲

یکشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۴ - ۰۸:۱۲

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ
وقت آن فرا رسیده است که حاکمان از این فرصت تاریخی و سرمایه به دست آمده برای تحقق وفاق واقعی ملی و در جهت کاهش فاصله با مردم، بازسازی کشور...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس
خیرخواهانه متذکر می شویم که راه علاج مشکلات روزافزون کشور، نه افزایش بگیر و ببندهای بی ضابطه و تشدید رویکردهای امنیتی و تحدید و تضییع حقوق شهروندی (ولو با حفظ...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: وکلاپرس
نویسنده: وکلاپرس
روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک
از چند روز، قبل از حمله یکی از اکانت‌های مرتبط با رژیم اسرائیل، این پیام را گذاشته بود که زدن سردر اوین، منتفی نیست. مسئله‌ای که نگرانی‌های ما را دوچندان...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: محمد جعفری
نویسنده: محمد جعفری
صدایی از حاشیه، تصویری از فریب: بزرگ‌نمایی یک صدا در غیاب پایگاه اجتماعی
این شعار نه‌تنها فراگیر نبوده، بلکه هم از نظر تعداد موارد وقوع و هم از نظر عمق پذیرش در میان توده‌های معترض، شعاری حاشیه‌ای و ناپایدار به‌شمار می‌آید. با وجود...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
مردم عامل اصلی در امنیت وطن هستند- تجربه و برداشتی از جنگ دوازده روزه
مردم نشان دادند که وطن خود را دوست دارند و حاضرند برای بقای میهن، حتی از جان خود نیز بگذرند و با تمام مشکلات بسازند ولی با دشمن و خائنان...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
جهان تاریک است
گوشهایتان را مهر و موم کردید!؟- صدای مردم را نشنیدید!- از شما کاری ساخته نیست!- خیلی کارها کردید!- اما از بهار بویی نبردید- از شکفتن گلها در دامنه هایِ فلات-...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: رحمان ـ ا
نویسنده: رحمان ـ ا
به امید پیروزی نه در جنگ که بر جنگ
مادران صلح ایران ضمن محکومیت اقدامات غیر انسانی اسراییل، از جنابعالی به‌عنوان ریاست قوۀ قضاییه مصرانه تقاضا دارند در این شرایط بحرانی بنا بر اصل مدارا با رعایت عدل و...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مادران صلح ایران
نویسنده: مادران صلح ایران

هدف نامحتمل

دتلف فان فورن، یکی از دانشمندانی که گزارش گفته شده، بر تحقیقات آنان متکی است، می گوید: "یک و نیم درجه خیلی خیلی دشوار است. اما غیرممکن نیست. من تحقیقات قابل اتکائی را هم دیده ام که نشان می دهند تحقق این سناریو امکان دارد. او می افزاید: "این امکان به میزان زیادی بستگی دارد به سرعتی که کشورهای غیرغربی تکنیکهای پایدار مثل سلولهای خورشیدی و حمل و نقل الکتریکی را به کار خواهند گرفت و میزانی که کشورهای غربی به "پایدار سازی" ادامه خواهند داد. کمی شانس هم لازم است.

گزارش “هیئت نظارت اقلیم جهانی” حاکی از آن است که احتمال این که زمین – طبق تعهد انجام یافته در پیمان اقلیمی پاریس منعقده در سال ۲۰۱۵ – حداکثر ۵/۱ درجه گرم شود، ناچیز است. 

“تقریباً منتفی است که میزان افزایش دمای زمین به حداکثر یک و نیم درجه، که رهبران جهان در سال ۲۰۱۵ در پاریس نسبت به آن متعهد شدند، محدود بماند.اکنون که دمای زمین حدود یک درجه نسبت به زمان تعهد گفته شده گرمتر شده است، دیگر تنها تغییراتی سریع، دور از دسترس و ناشناخته در تمام عرصه های حیات جامعه ممکن است بتوانند گرمایش زمین را به ۵/۱ درجه محدود دارند.”

جملات بالا پیام گزارش میاندوره ای “هیئت نظارت اقلیم جهانی” است؛ گزارشی که مدت مدیدی انتظار انتشار آن می  رفت و سرانجام روز جمعۀ گذشته، ۵ اکتبر، پس از چندین روز مذاکره درونی مورد توافق قرار گرفت و انتشار یافت. گزارش با مماشات در برابر سیاست، محتوای دردآوری را به زبانی تسکین آمیز عرضه کرده است. در نسخۀ مقدماتی آن، که به بیرون درز کرده، ریسک بسیار بالای افزایش دمای زمین بیشتر از یک و نیم درجه، “اکیداً غیرقابل پذیرش نامیده شده است. در نسخۀ رسمی به جای این عبارت آمده است: “مسیرهائی که دستیابی به آرزوهای بلند پیمان پاریس را منعکس می کنند، گرمایش زمین را به یک و نیم درجه محدود نخواهند کرد.”

البته این زبان تسکین بخش موجب ابهام در پیام گزارش نشده است. جیم اسکئا، رئیس هیئت نظارت هنوز امیدوارانه می گوید: “محدود داشتن افزایش گرمای زمین به یک و نیم درجه، نسبت به دوران پیشاصنعتی، در چارچوب قوانین فیزیک و شیمی ممکن است، اما نیازمند اقدامات ناشناخته ای درسطح جهانی نیز هست.”

انتشار گازهای گلخانه ای در سطح جهانی

سه سال پیش بود که ۱۹۵ کشور در پیمان پاریس به این توافق رسیدند که گرمایش زمین را به حداکثر ۲ درجه محدود دارند، و به طور غیرمنتظره ای قید “ترجیحاً به یک و نیم درجه” را هم به آن افزودند. از آنجا که از طرق نیل به این هدف (حداکثر یک و نیم درجه) چیز زیادی روشن نبود، هیئت نظارت اقلیم جهانی به کار گرفته شد تا منظماً تعادل وضع را از نظر علمی ترسیم کند.

آنچه که اکنون رهبران جهان از گزارش هیئت درخواهند یافت این است که برای نیل به محدودیت یک و نیم درجه، تقریباً به معجزه نیاز است. این عین نص گزارش است. از این قرار میزان تصاعد گازهای گلخانه ای در سال ۲۰۳۰ در سطح جهانی باید ۴۵ درصد از سطح کنونی آن پائینتر باشد و در سال ۲۰۵۰ باید تصاعد این گازها تماماً متوقف شده باشد. هیئت برخی راه حلهای تصوری را برای نیل به این هدف برمی شمرد: بخشی از سطح زمین برابر کل هند باید از جنگل و نباتات “سوخت زیستی” پوشیده شود، تمام نیروگاه های زغالی برچیده شوند، سالانه ۸۰۰ میلیارد اورو در انرژیهای پایدار سرمایه گذاری شود.

اما مبتنی بر واقعیت کنونی و ادامۀ وضع به روال فعلی گرمایش زمین – بگذریم از یک و نیم درجه – به جای ۲ درجه به ۳ درجه خواهد رسید. دلیل این است که کشورهای امضاکنندۀ پیمان پاریس هنوز اقدامات بسیار کمی را برای محدود کردن انتشار گازهای گلخانه ای شان عملی کرده اند. انتشار جهانی گاز دی اکسید کربن ۴۲ میلیارد تن در سال است. در صورت ادامۀ همین ضرباهنگ، حدود ۱۵ سال دیگر زمین یک و نیم درجه گرمتر شده است.

گزارش تصریح دارد که حتی در صورت گرمایش یک و نیم درجه ای، اثرات آن محسوس خواهند بود؛ اثراتی که هم اکنون دانشمندان – مبتنی بر آمارهای گردآمده و در تداوم این روندها – نسبت به آنها هشدار می دهند: امواج گرمائی، خشکسالی، بارندگیهای حاد؛ ضربات بیشتر به اکوسیستمهای حساس مثل جزیره های مرجانی و مناطق قطبی، سیل و طغیانهای بیشتر آب در اثر تغییرات آب و هوائی و بالا آمدن تدریجی سطح آب دریاها.

هیئت نظارت این را نیز می افزاید که در صورت افزایش ۲ درجه ای، تمام آثار گفته شده با شدت بیشتری بروز خواهند یافت. مثلاً در صورت افزایش ۲ درجه ای گرمای زمین به جای یک و نیم درجه، سطح آب دریاها ۱۵ سانتیمتر بیشتر بالا خواهد آمد، دو تا سه برابر انواع جانوران بیشتری در معرض انقراض قرار خواهند گرفت، صدهامیلیون انسانهای بیشتری درگیر عوارض ناشی از آن خواهند شد.

گزارش گفته شده خلاصه ای از شش هزار تحقیق انجام یافته در سه سال اخیر است و به منظور تدارک اجلاس سران پیرامون اقلیم، که دو ماه دیگر در لهستان برگزار خواهد شد، تهیه شده است. قرار است امضاکنندگان پیمان پاریس در اجلاس لهستان به قرارهایشان تشخص بیشتری بدهند.

سلولهای افتابی

دتلف فان فورن، یکی از دانشمندانی که گزارش گفته شده، بر تحقیقات آنان متکی است، می گوید: “یک و نیم درجه خیلی خیلی دشوار است. اما غیرممکن نیست. من تحقیقات قابل اتکائی را هم دیده ام که نشان می دهند تحقق این سناریو امکان دارد. او می افزاید: “این امکان به میزان زیادی بستگی دارد به سرعتی که کشورهای غیرغربی تکنیکهای پایدار مثل سلولهای خورشیدی و حمل و نقل الکتریکی را به کار خواهند گرفت و میزانی که کشورهای غربی به “پایدار سازی” ادامه خواهند داد. کمی شانس هم لازم است. واقعیت این است که دانشمندان هم قادر به دیدن آینده نیستند. ممکن است پیشرفتهای تکنولوژیک سریعتر از آنچه انتظار میرود وقوع یابند. تحولات سیاسی هم گاه در مسیر نامنتظری قرار می گیرند.”

دبرا روبرتس، گیاهشناس از افریقای جنوبی و رئیس یکی از کارگروه های هیئت نظارت، نیز سالهای آتی را سالهای پرتنشی می داند و می گوید: “شاید چند سال آینده مهمترین سالها در تاریخ بشر باشند”.

تاریخ انتشار : ۱۶ مهر, ۱۳۹۷ ۱۱:۴۸ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ

اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس

روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک

صدایی از حاشیه، تصویری از فریب: بزرگ‌نمایی یک صدا در غیاب پایگاه اجتماعی

مردم عامل اصلی در امنیت وطن هستند- تجربه و برداشتی از جنگ دوازده روزه

جهان تاریک است