شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۴:۲۴

شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۴:۲۴

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: "گوی" و "میدان"
پیشرفت علم و تکنولوژی و نوآوری‌های این عرصه و گسترش و همه‌گیری فضای مجازی، امکان بی‌بدیلی را برای نور انداختن بر تاریکخانه اشباح و برملا کردن دروغ و نیرنگ‌های پشت...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بردیا سیاوش
نویسنده: بردیا سیاوش
اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات
ریسکی که حکومت انجام داد و فکر می‌کرد که با اتخاذ این روش می‌تواند هم‌ مشارکت را بالا ببرد و هم یک جناح اصول‌گرای میانه را بار دیگر بر راس...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!
ای کاش رسالت پروژه‌ی میرباقری‌هراسی، مقدمه‌ی ضدحمله به آن بود. اما نیست و عملاً ترمزی‌ست در برابر پیشرفت و دعوت به آهسته بیا و آهسته برو که گربه شاخت نزند.
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!
کاش می‌شد دوباره مثل آن روزها به یاد مردم بیفتیم و به آن‌ها سر بزنیم و مثل آن روزها صمیمانه پای درد دلشان بنشینیم و ببینیم که چه دل خونی...
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
مشخصات حکومت- قانون
اگر قوانین را تنها وسیله‌ای برای برقراری نظم در جامعه فرض کنیم،حاكمیت قانون به مفهوم برقراری نظم و انضباط اجتماعی خواهد. در این روی‌کرد قانون تنظیم‌کنندۀ روابط حاکمیت و شهروندان...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری
تایتانیک
چیستی و سرشت فلسفی قصه‌ی تایتانیک امری فراتر از عاشقانه‌های آن است. جوهره‌ی فلسفی فیلم‌نامه، داستانِ شکستِ پنداره‌ی لگام زدن بر انگاره‌های فردی‌ست ...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان
آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و...
۲ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی

پیرامون سفر روحانی بە کردستان

چنین بە نظر می رسد کە وی از طریق گسترش امکانات فرهنگی، امکان مشارکت کردها را در ساختار قدرت بهتر می بیند، و نیز با تاکید بر قانون گرائی و حق شهروندی کە در آن در بسیاری از موارد حقوق شهروندی مخدوش شدە است (از جملە شیعە بودن رهبر بە عنوان یک شرط)، عملا باز کوردها را بنوعی در بیرون ساختار قدرت نگاە می دارد.

مقدمە

دستاوردهای فرهنگی و اقتصادی سفر

حسن روحانی طی چند روز اخیر سفری دوازدە ساعتە بە استان کردستان در ایران داشتە است. این سفر درست مصادف بود با خبر ایجاد رشتە زبان و ادبیات کردی در دانشگاە کردستان در سنندج. به گزارش کردپرس،  حسن روحانی شامگاه یکشنبه در جمع خبرنگاران با اشاره به طرح های تصویب شده در سفر خود به استان کردستان، افزودە کە اختصاص ٣۴٣ میلیارد تومان اعتبار در بخش حمل و نقل برای راه‌های اصلی (راههای ارتباطی میان سنندج ـ همدان و میاندوآب ـ کرمانشاە / نویسندە) و راه‌های فرعی و روستایی این استان، تخصیص ۴٣١ میلیارد تومان برای طرحهای مرتبط با بخش آب و کشاورزی و ۴۶ میلیارد تومان برای تأسیسات فاضلاب شهرها، افتتاح و بهره برداری از چندین نیروگاه برق آبی در این استان، تکمیل و احداث چندین بیمارستان، ساخت ورزشگاه ها و همچنین دانشکده‌های صنعت و معدن و منابع طبیعی از جمله طرح های دولت یازدهم برای ایجاد اشتغال و توسعه و پیشرفت این استان خواهد بود. همچنین تاکید بر نقش مهم کردستان در مراودات اقتصادی با عراق، گسترش اکتشاف و بهرەبرداری از معادن استان، تخصیص اعتبار برای گسترش زیرساختهای گردشگری، و بطورکلی اختصاص بودجەای کە از متوسط کشور بالاتر است، از جملە دستاوردهای این سفر طبق گفتەهای وی در سفر بە این استان می باشد.

دستاوردهای سیاسی

تا اینجای بحث، ما با دستاوردهای فرهنگی و اقتصادی این سفر طبق گفتەهای وی روبرو هستیم، اما آنجا کە بە دستاوردهای سیاسی این سفر و مشارکت مردم در ساختار قدرت برمی گردد، حسن روحانی گفت کە ایجاد کرسی زبان و ادبیات کردی در دانشگاه‌های این استان و همچنین آغاز فعالیت بخش کردی خبرگزاری جمهوری اسلامی یکی از تلاش‌های دولت در این زمینه می‌باشد که البته باید قدم‌های بیشتری برداشته شود. وی در ادامە با اشاره به یکسان بودن همه ملت در برابر قانون گفت کە همانطوری که در قانون اساسی نیز آمده باید با همه یکسان رفتار شود، و از لحاظ حقوقی و بویژه حقوق شهروندی باید با همه اقوام و اقلیت‌های دینی و مذهبی با عدالت برخورد شود. روحانی سپس با اشاره به تدوین منشور حقوق شهروندی در دولت یازدهم، ادامە داد کە مبنای حقوق شهروندی ایجاد عدالت قابل قبول در سراسر کشور بوده و ما این مسیر را پیگیری خواهیم کرد.

گذری بە دستاوردهای فرهنگی

در خصوص دستاوردهای فرهنگی باید گفت کە تاسیس رشتە زبان و ادبیات کردی در دانشگاە سنندج (کە زمینەهایش سیزدە سال پیش فراهم شد، اما بە هر دلیلی نتوانست عملی شود)، مهمترین دستاورد فرهنگی این سفر می باشد، دستاوردی کە گمان آن می رود در ادامە خود بتواند بە تاسیس همین رشتە در دانشگاههای دیگر هم منتهی شود، امری کە اهمیتی بیشتر از خبری مثبت دارد و باید آن را در زمینە زبان بە عنوان شروعی مهم ارزیابی کرد، اما واقعیت این است کە در زمینە فرهنگی جامعە کردستان بسیار خواستەهای ریشەای تری دارد، از جملە تحصیل بە زبان مادری از همان دوران ابتدائی در مدرسە، و نیز حضور گستردە مجلات و روزنامەهای کردی زبان در زمینەهای گوناگون، تاسیس موسسەهای علمی، و امکان برای گسترش موسیقی و آواز کردی می باشد. در این میان، خواندن بە زبان مادری مهمترین مورد می باشد کە روحانی در مورد آن حرفی بە میان نیاورد. توانائی جذب چهل دانشجو در سال در رشتە زبان و ادبیات کردی، بە هیچ وجە حتی نقطە شروع حل معضل اجحاف تاریخی بە زبان کردی هم نمی باشد.

گذری بە دستاوردهای اقتصادی

در خصوص این دستاوردها هم باید گفت کە علیرغم مثبت خواندن تخصیص بودجە و طرحهای گوناگون در زمینەهای اقتصادی، اما از طرف خبرنگاران و کارشناسان انتقادهای معینی در طی همین سفر مطرح شدەاند، از جملە کم بودن تخصیص اعتبارات برای رفع مشکلات استان کردستان (استانی کە بشدت از بیکاری و فقر رنج می برد)، و سخن بە میان نیامدن از طرح تاسیس فرودگاە سقز کە می تواند نقش مهمی برای نە شهر پیرامون آن داشتە باشد. همچنین در شرایطی کە جامعە کردستان هنوز در سطح گستردەای امنیتی تلقی می شود، عملا هیچ ضمانتی وجود ندارد کە بودجە اختصاصی و منظور شدە بتواند در عمل هزینە گردد، و بە نوعی بە مرکز بازگردانیدە نشود، امری کە بارها قبلا اتفاق افتادە است.

گذری بە دستاوردهای سیاسی

اما شاید مهمترین مورد، مورد سیاست باشد. چنانچە از سخنان روحانی برمی آید طرح وی برای مشارکت کردها در ساختار قدرت در ایران آمیزەای است از یک برنامە فرهنگی، قانون گرائی و اعتقاد بە حقوق شهروندی. یعنی همان مواردی کە در منشور حقوق شهروندی در ابتدای تاسیس دولتش بدان اشارە شدە بود. چنین بە نظر می رسد کە وی از طریق گسترش امکانات فرهنگی، امکان مشارکت کردها را در ساختار قدرت بهتر می بیند، و نیز با تاکید بر قانون گرائی و حق شهروندی کە در آن در بسیاری از موارد حقوق شهروندی مخدوش شدە است (از جملە شیعە بودن رهبر بە عنوان یک شرط)، عملا باز کوردها را در بیرون ساختار قدرت بنوعی نگاە می دارد.

همچنین باید بە یک مورد مهم و اصلی دیگر هم اشارە کرد کە همانا مسئلە ملی کردها است. حقوق ملی کە خود را بویژە در خودگردانی سرزمینی کە در آن کردها زندگی می کنند بازمی یابد، عملا در سخنان آقای روحانی محلی از اعراب نداشتەاست.  

نتیجە

ضمن مثبت خواندن یک سری از اقدامات دولت روحانی در زمینەهای فرهنگی و اقتصادی، اما باید گفت کە جامعە کردستان بسیار بیشتر از آن چیزهائی کە در جریان این سفر بە آن واگذار شدە است، تشنە اقدامات فرهنگی، اقتصادی و سیاسی است. اقداماتی کە اگر در دستور روز قرار نگیرند، کماکان بنیانهای عدم ثبات اجتماعی و سیاسی را در جامعە محنت دیدە کردستان دست نخوردە باقی می گذارند.

 

تاریخ انتشار : ۸ مرداد, ۱۳۹۴ ۱۱:۳۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان

آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و عمل شما هستند و با دقت و پیگیری، بر مواضع تان نظارت دارند.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: “گوی” و “میدان”

اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات

چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!

نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!

مشخصات حکومت- قانون

تایتانیک