دوشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۴ - ۲۳:۴۳

دوشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۴ - ۲۳:۴۳

دیکتاتوری کارآفرینان با هدف سرکوب طبقه کارگر  
گرچه مدیرانی مانند ایلان ماسک و خاویر مایلی درباره آزادی صحبت می کنند. اما در واقع آن ها خواستار دیکتاتوری کارآفرینان هستند. کار آفرینان می توانند آزادانه از قدرت خود...
۲۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
شرایط بحرانی در زندان قرچک و ورامین!
باگذشت ۲۰ روز از تجاوز اسرائیل و جنایت جنگی علیه زندانیان بی‌دفاع، محبوسین همچنان در شرایط سخت و نامناسبی نگهداری می‌شوند. به‌نظر می‌رسد که شرایط نگهداری آن‌ها حتی اگر به...
۲۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: امتداد
نویسنده: امتداد
گزارشی از تداوم وضعیت نامناسب زندانیان زن در زندان قرچک ورامین
زندانیان محبوس در بند ۱۱ (قرنطینه سابق) زندان قرچک ورامین، با مشکلات متعددی مواجه هستند. ازدحام بیش از ظرفیت بند، نبود تهویه مناسب، عدم دسترسی به اقلام ضروری و رفتار...
۲۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هرانا
نویسنده: هرانا
بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!
سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) با تاکید بر اصول جهان‌شمول حقوق بشر، نسبت به سیاست مدون و اینک در حال اجرایی شدن بیرون راندن اجباری و خشونت‌آمیز شهروندان افغانستانی تحت...
۲۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
کلودت کالوین: دختری که بر جای خود نشست تا تاریخ برخیزد!
آن روز رانندهٔ اتوبوس از کلودت خواست که جایش را به مردی سفیدپوست بدهد، اما او خلاف انتظار حاضران گفت: «نه. من از جایم بلند نمی‌شوم.» کلودت کالوین اولین کسی نبود...
۲۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
بیانیه موسوی؛ از انتقال مرجعیت نیروی تغییر تا نقد شتاب‌زدگی در اپوزیسیون
حمید احمدزاده: بیانیه موسوی، مطالبات ابتدایی و فوری مردم از حاکمیت را در قالب اقداماتی نمادین و عملی مانند آزادی زندانیان سیاسی و تغییر در سیاست‌های رسانه‌ی ملی مطرح می‌کند....
۲۲ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: حمید احمدزاده
نویسنده: حمید احمدزاده
عباس عراقچی: جنگ اسرائیل دیپلماسی را خراب کرد. ایالات متحده می‌تواند آن را احیا کند.
مذاکراتی که زیر سایه جنگ برگزار می‌شوند ذاتاً ناپایدار هستند و گفتگو در میان تهدیدها هرگز واقعی نیست. برای موفقیت، دیپلماسی باید بر اساس احترام متقابل بنا شود.... مردم آمریکا...
۲۱ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: عباس عراقچی
نویسنده: عباس عراقچی

پیرامون سفر روحانی بە کردستان

چنین بە نظر می رسد کە وی از طریق گسترش امکانات فرهنگی، امکان مشارکت کردها را در ساختار قدرت بهتر می بیند، و نیز با تاکید بر قانون گرائی و حق شهروندی کە در آن در بسیاری از موارد حقوق شهروندی مخدوش شدە است (از جملە شیعە بودن رهبر بە عنوان یک شرط)، عملا باز کوردها را بنوعی در بیرون ساختار قدرت نگاە می دارد.

مقدمە

دستاوردهای فرهنگی و اقتصادی سفر

حسن روحانی طی چند روز اخیر سفری دوازدە ساعتە بە استان کردستان در ایران داشتە است. این سفر درست مصادف بود با خبر ایجاد رشتە زبان و ادبیات کردی در دانشگاە کردستان در سنندج. به گزارش کردپرس،  حسن روحانی شامگاه یکشنبه در جمع خبرنگاران با اشاره به طرح های تصویب شده در سفر خود به استان کردستان، افزودە کە اختصاص ۳۴۳ میلیارد تومان اعتبار در بخش حمل و نقل برای راه‌های اصلی (راههای ارتباطی میان سنندج ـ همدان و میاندوآب ـ کرمانشاە / نویسندە) و راه‌های فرعی و روستایی این استان، تخصیص ۴۳۱ میلیارد تومان برای طرحهای مرتبط با بخش آب و کشاورزی و ۴۶ میلیارد تومان برای تأسیسات فاضلاب شهرها، افتتاح و بهره برداری از چندین نیروگاه برق آبی در این استان، تکمیل و احداث چندین بیمارستان، ساخت ورزشگاه ها و همچنین دانشکده‌های صنعت و معدن و منابع طبیعی از جمله طرح های دولت یازدهم برای ایجاد اشتغال و توسعه و پیشرفت این استان خواهد بود. همچنین تاکید بر نقش مهم کردستان در مراودات اقتصادی با عراق، گسترش اکتشاف و بهرەبرداری از معادن استان، تخصیص اعتبار برای گسترش زیرساختهای گردشگری، و بطورکلی اختصاص بودجەای کە از متوسط کشور بالاتر است، از جملە دستاوردهای این سفر طبق گفتەهای وی در سفر بە این استان می باشد.

دستاوردهای سیاسی

تا اینجای بحث، ما با دستاوردهای فرهنگی و اقتصادی این سفر طبق گفتەهای وی روبرو هستیم، اما آنجا کە بە دستاوردهای سیاسی این سفر و مشارکت مردم در ساختار قدرت برمی گردد، حسن روحانی گفت کە ایجاد کرسی زبان و ادبیات کردی در دانشگاه‌های این استان و همچنین آغاز فعالیت بخش کردی خبرگزاری جمهوری اسلامی یکی از تلاش‌های دولت در این زمینه می‌باشد که البته باید قدم‌های بیشتری برداشته شود. وی در ادامە با اشاره به یکسان بودن همه ملت در برابر قانون گفت کە همانطوری که در قانون اساسی نیز آمده باید با همه یکسان رفتار شود، و از لحاظ حقوقی و بویژه حقوق شهروندی باید با همه اقوام و اقلیت‌های دینی و مذهبی با عدالت برخورد شود. روحانی سپس با اشاره به تدوین منشور حقوق شهروندی در دولت یازدهم، ادامە داد کە مبنای حقوق شهروندی ایجاد عدالت قابل قبول در سراسر کشور بوده و ما این مسیر را پیگیری خواهیم کرد.

گذری بە دستاوردهای فرهنگی

در خصوص دستاوردهای فرهنگی باید گفت کە تاسیس رشتە زبان و ادبیات کردی در دانشگاە سنندج (کە زمینەهایش سیزدە سال پیش فراهم شد، اما بە هر دلیلی نتوانست عملی شود)، مهمترین دستاورد فرهنگی این سفر می باشد، دستاوردی کە گمان آن می رود در ادامە خود بتواند بە تاسیس همین رشتە در دانشگاههای دیگر هم منتهی شود، امری کە اهمیتی بیشتر از خبری مثبت دارد و باید آن را در زمینە زبان بە عنوان شروعی مهم ارزیابی کرد، اما واقعیت این است کە در زمینە فرهنگی جامعە کردستان بسیار خواستەهای ریشەای تری دارد، از جملە تحصیل بە زبان مادری از همان دوران ابتدائی در مدرسە، و نیز حضور گستردە مجلات و روزنامەهای کردی زبان در زمینەهای گوناگون، تاسیس موسسەهای علمی، و امکان برای گسترش موسیقی و آواز کردی می باشد. در این میان، خواندن بە زبان مادری مهمترین مورد می باشد کە روحانی در مورد آن حرفی بە میان نیاورد. توانائی جذب چهل دانشجو در سال در رشتە زبان و ادبیات کردی، بە هیچ وجە حتی نقطە شروع حل معضل اجحاف تاریخی بە زبان کردی هم نمی باشد.

گذری بە دستاوردهای اقتصادی

در خصوص این دستاوردها هم باید گفت کە علیرغم مثبت خواندن تخصیص بودجە و طرحهای گوناگون در زمینەهای اقتصادی، اما از طرف خبرنگاران و کارشناسان انتقادهای معینی در طی همین سفر مطرح شدەاند، از جملە کم بودن تخصیص اعتبارات برای رفع مشکلات استان کردستان (استانی کە بشدت از بیکاری و فقر رنج می برد)، و سخن بە میان نیامدن از طرح تاسیس فرودگاە سقز کە می تواند نقش مهمی برای نە شهر پیرامون آن داشتە باشد. همچنین در شرایطی کە جامعە کردستان هنوز در سطح گستردەای امنیتی تلقی می شود، عملا هیچ ضمانتی وجود ندارد کە بودجە اختصاصی و منظور شدە بتواند در عمل هزینە گردد، و بە نوعی بە مرکز بازگردانیدە نشود، امری کە بارها قبلا اتفاق افتادە است.

گذری بە دستاوردهای سیاسی

اما شاید مهمترین مورد، مورد سیاست باشد. چنانچە از سخنان روحانی برمی آید طرح وی برای مشارکت کردها در ساختار قدرت در ایران آمیزەای است از یک برنامە فرهنگی، قانون گرائی و اعتقاد بە حقوق شهروندی. یعنی همان مواردی کە در منشور حقوق شهروندی در ابتدای تاسیس دولتش بدان اشارە شدە بود. چنین بە نظر می رسد کە وی از طریق گسترش امکانات فرهنگی، امکان مشارکت کردها را در ساختار قدرت بهتر می بیند، و نیز با تاکید بر قانون گرائی و حق شهروندی کە در آن در بسیاری از موارد حقوق شهروندی مخدوش شدە است (از جملە شیعە بودن رهبر بە عنوان یک شرط)، عملا باز کوردها را در بیرون ساختار قدرت بنوعی نگاە می دارد.

همچنین باید بە یک مورد مهم و اصلی دیگر هم اشارە کرد کە همانا مسئلە ملی کردها است. حقوق ملی کە خود را بویژە در خودگردانی سرزمینی کە در آن کردها زندگی می کنند بازمی یابد، عملا در سخنان آقای روحانی محلی از اعراب نداشتەاست.  

نتیجە

ضمن مثبت خواندن یک سری از اقدامات دولت روحانی در زمینەهای فرهنگی و اقتصادی، اما باید گفت کە جامعە کردستان بسیار بیشتر از آن چیزهائی کە در جریان این سفر بە آن واگذار شدە است، تشنە اقدامات فرهنگی، اقتصادی و سیاسی است. اقداماتی کە اگر در دستور روز قرار نگیرند، کماکان بنیانهای عدم ثبات اجتماعی و سیاسی را در جامعە محنت دیدە کردستان دست نخوردە باقی می گذارند.

 

تاریخ انتشار : ۸ مرداد, ۱۳۹۴ ۱۱:۳۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) با تاکید بر اصول جهان‌شمول حقوق بشر، نسبت به سیاست مدون و اینک در حال اجرایی شدن بیرون راندن اجباری و خشونت‌آمیز شهروندان افغانستانی تحت عنوان «اتباع غیرمجاز»، هشدار داده، آن را روندی ضدانسانی و ناقض حقوق فردی و گروهی بخشی از مردمان مقیم سرزمین ایران دانسته و به شدت محکوم می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) با تاکید بر اصول جهان‌شمول حقوق بشر، نسبت به سیاست مدون و اینک در حال اجرایی شدن بیرون راندن اجباری و خشونت‌آمیز شهروندان افغانستانی تحت عنوان «اتباع غیرمجاز»، هشدار داده، آن را روندی ضدانسانی و ناقض حقوق فردی و گروهی بخشی از مردمان مقیم سرزمین ایران دانسته و به شدت محکوم می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

کرامت کارگران افغانستانی را پاس بدارید؛ آنان پناهنده‌اند نه جاسوس!

کارگران افغانستانی مانند بسیاری دیگر از کارگران مهاجر غیرقانونی، قربانی سیاست‌های غلط مهاجرتی دولت میزبان، به مثابه یک نیروی کار ارزان، از سوی سرمایه‌داران در شرایطی به کار گرفته می‌شوند که از کم‌ترین حقوق برخوردارند و نماد بهره‌کشی عریان سیستم سرمایه‌داری‌اند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

دیکتاتوری کارآفرینان با هدف سرکوب طبقه کارگر  

شرایط بحرانی در زندان قرچک و ورامین!

گزارشی از تداوم وضعیت نامناسب زندانیان زن در زندان قرچک ورامین

بیرون راندن پناه‌جویان افغانستانی از میهن ما سیاستی ضدانسانی و مغایر با فرهنگ و اخلاق ایرانی‌ست!

کلودت کالوین: دختری که بر جای خود نشست تا تاریخ برخیزد!

بیانیه موسوی؛ از انتقال مرجعیت نیروی تغییر تا نقد شتاب‌زدگی در اپوزیسیون