فرا رسیدن عید نوروز را به همه ایرانیان شاد باش می گوییم و امیدواریم تبریکات صمیمانه مارا پذیرا باشید. روز نو و سال نو بر همگی شما مبارک باد. در ضمن از کلیه کسانی که با ارسال پیام نوروزی مارا سرافراز نمودند، کمال تشکر را داریم و متقابلاً به همه آنها شادباش می گوییم .
نهادهای مدافع حقوق بشر !
ایرانیان مدافع حقوق بشر !
در این گزارش بخش بسیار کوچکی از موارد نقض حقوق بشر در ایران را که توسط این شبکه گرد آوری شده است به اطلاع می رسانیم:
واکنش های بین المللی به موارد نقض حقوق بشر در ایران
۱ ـ سخنگوی دولت آلمان نگرانی صدراعظم آلمان را در رابطه با محاکمه هفت تن از فعالان بهایی که در زندان بسر می برند، اعلام کرد. مشاور دولت در امور امنیتی و خارجی، کاردار سفارت ایران را به دفتر صدر اعظم احضار کرده و از دولت ایران خواسته است، متهمان بهایی را طبق استانداردهای حقوقی بین المللی محاکمه کند و آنها را آزاد نماید . قبل از آلمان یکی از مقامات مسئول در وزارت خارجه بریتانیا گفت: به نظر می رسد که دولت ایران از این گونه اتهام ها به گونه ای فزاینده برای سرکوب مدافعان حقوق بشر و اقلیتهای های مذهبی استفاده می کند. ( دویچه وله ۱/۱۲/۸۷)
۲ ـ ماری کریستین لوماردله رئیس دانشگاه سوربن جدید با ارسال نامه ای خطاب به رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی خواستار شد تا سعید رضوی فقیه بتواند هرچه سریعتر به نزد خانواده خود بازگردد و تحصیلاتش را ادامه دهد. در این نامه از رئیس قوه قضائیه خواسته شد تا دلیل دستگیری و بازداشت سعید رضوی فقیه را بصورت عمومی اعلام کنند و به علاوه شرایطی فراهم آوردند تا آقای رضوی فقیه امکان دفاع از خود در چارچوب موازین بین المللی را داشته باشد. رئیس دانشگاه سوربن جدید هم چنین از دولتمردان فرانسوی و دیگر کشورهای اروپایی درخواست کرد که تمامی تلاش خود را در ارتباط با سعید رضوی فقیه به کار گیرند، تا وی هر چه سریعتر به نزد خانواده خود باز گردد و تحصیلاتش را ادامه دهد. (روز ۵/۱۲/۸۷)
۳ ـ دیده بان حقوق بشر با انتشار بیانیه ای از مقام های ایرانی خواست تا هر چه سریعتر ۱۰ دانشجویی که در فوریه ۲۰۰۹ و در جریان تظاهرات مسالمت آمیز دانشگاه بازداشت شده و بدون هیچ اتهامی در زندان اوین بسر می برند را آزاد کنند . به این دانشجویان اجازه نداده اند با وکیل و خانواده هایشان تماس بگیرند. نریمان مصطفوی، عباس حکیم زاده، مهدی مشایخی و احمد قصابان دانشجویان دانشگاه امیرکبیر در ساعت ۷ بامداد ۲۴ فوریه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. حسین ترکاشوند، مجید توکلی، کورش دانشیار و اسماعیل سلمانپور در جریان سالگرد مهندس بازرگان در ۵ فوریه بازداشت شدند. دو تن از دانشجویان از جمله ۷۰ دانشجویی هستند که در ۲۳ فوریه در جریان تحصن در دانشگاه امیرکبیر بازداشت شدند. نیروهای امنیتی با چاقو ، اسپری فلفل ، باتوم و نانچیکا (دو تکه چوب که با زنجیری به هم وصل شده اند) به تحصن دانشجویان حمله کرده و حدود ۶۰ دانشجو را زخمی و ۷۰ نفر را بازداشت کردند. مدیر بخش خاورمیانه دیده بان حقوق بشر می گوید: اعتراض صلح آمیز جرم نیست؛ وی می افزاید:مقامات ایران این دانشجویان را بدون تاخیر رها کنند. (ایران امروز ۱۰/۱۲/۸۷)
۴ ـ رکسانا صابری ۳۱ ساله خبرنگار امریکایی ـ ایرانی که برای رسانه هایی از جمله رادیو ” ان پی آر ” و ” بی بی سی ” گزارش تهیه می کرد، حدود یک ماه پیش توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت شده است. ” کمیته حمایت از خبرنگاران ” ایران را ششمین زندان مهم خبرنگاران در سال ۲۰۰۸ خوانده است. به گزارش این گروه، بیش از ۳۰ خبرنگار در سال ۲۰۰۸ در ایران زندانی شده اند. (رادیو فردا ۱۱/۱۲/۸۷)
۵ ـ سازمان عفو بین الملل با انتشار بیانیه ای از بازداشت ساناز الهیاری، نسیم روشنایی، مریم شیخ و امیر حسین محمدی فر در روز ۱۱ اسفند خبر داده و نسبت به بدرفتاری و شکنجه آنها در زمان بازداشت ابراز نگرانی کرده است. در ادامه این بیانیه آمده است: از آذر ماه گذشته دستگیری های خودسرانه ، آزار و اذیت دانشجویان افراد وابسته به اقلیتهای دینی و قومی، فعالان کارگری و فعالان زنان رو به افزایش گذاشته است. این نهاد بین- المللی در بیانیه خود به دستگیری بیش از ۷۰ دانشجوی دانشگاه صنعتی امیر کبیر اشاره می کند که در پی تظاهراتی آرام در این دانشگاه بازداشت شدند و با دستگیرشدگان بدرفتاری شد ه است. عفو بین المللی در ادامه خواستار جلوگیری از بدرفتاری و شکنجه بازداشت شدگان شده و از مقامهای مسئول خواسته است تا امکان تماس فوری آنها با خانواده، وکیل و در صورت نیاز متخصصان پزشکی را فراهم آورند. در پایان بیانیه گفته شده است اگر دانشجویان بازداشتی تنها بدلیل ابراز نظر و استفاده از حق خود در آزادی تجمع دستگیر شده اند ، زندانی سیاسی شناخته شده و باید فورا و بدون قید و شرط آزاد شوند. ( رادیو فردا ۱۵/۱۲/۸۷)
۶ ـ گزارشگران بدون مرز به مناسبت روز جهانی مبارزه با سانسور، بر روی اینترنت لیست کشورهای دشمن اینترنت را منتشر کرد. در این گزارش آمده است: چین بزرگترین زندان جهان برای وب نگاران است، ویتنام و ایران مقام دوم وسوم را از آن خود کرده اند. ایران در صدر کشورهای سرکوبگر آزادی بیان بر روی اینترنت در خاورمیانه است. هم اکنون چهار وب نگار در زندان بسر می برند. (گزارشگران بدون مرز ۲۲/۱۲/۸۷)
۷ ـ دیده بان حقوق بشر با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: مقامهای ایرانی رکسانا صابری روزنامه نگار ۳۱ ساله را بدون هیچ اتهامی و بطور غیرقانونی بازداشت کرده اند. صابری از ۳۰ ژانوایه ۲۰۰۹ تاکنون بدون آنکه اتهام او روشن شود در بند زندانیان سیاسی زندان اوین، محبوس است. دیده بان حقوق بشر از مسئولین ایرانی می- خواهد این روزنامه نگار را فورا آزاد کنند. مدیر بخش خاورمیانه دیده بان حقوق بشر می گوید: در حقیقت ایران همچنان یکی از بزرگترین زندانهای روزنامه نگاران در جهان است. صابری شهروندی که تابعیت دو گانه ایرانی ـ آمریکایی دارد از پدری ایرانی و مادری ژاپنی متولد شده است. او در طی ۶ سال گذشته در ایران زندگی کرده است. شبکه های بی بی سی، فاکس، ان پی آر، اف اس ان و روز نامه وال استریت ژورنال نامه ای در حمایت از رکسانا صابری نگاشته و از ایران خواستند امکان دسترسی به او را فراهم کند. (ایران امروز ۲۳/۱۲/۸۷)
۸ ـ بازداشت اعضای هیئت مدیره سندیکای کارگران شرکت نیشکر هفت تپه و سپس بازداشت علی نجاتی رئیس این تشکل مستقل کارگری اعتراض هایی در ایران و جهان بدنبال داشته است. کنفدراسیون بین المللی اتحادیه های کارگری با ۱۷۰ میلیون عضو به عنوان بزرگترین تشکل کارگری جهان با انتشار بیانیه ای خطاب به محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران نسبت به سرکوب فعالان کارگری سندیکای شرکت نیشکر هفت تپه در ایران اعتراض کرد. در این بیانیه دبیرکل کنفدراسیون نوشت فعالان کارگری بازداشتی باید آزاد شوند و تهدید این فعالان بخاطر فعالیت های قانونی شان باید پایان یابد. مسئول حقوق بشر این تشکل گفت: ما از سازمان بین المللی کار آی ال او خواسته ایم تا به سرکوب فعالان کارگری از سوی دولت ایران اعتراض کند و از تهران بخواهد ضمن احترام گذاشتن به تعهدات بین المللی خود، به این سرکوب ها پایان دهد. همچنین سازمان عفو بین الملل با انتشار بیانیه ای از علی نجاتی به عنوان زندانی عقیدتی نام برده که بدلیل تلاش برای استفاده از حق آزادی بیان و تشکل یابی بازداشت شده است. این سازمان حقوق بشری خواستار خوش رفتاری با علی نجاتی و آزادی فوری این فعال کارگری شده است. (رادیو فردا ۲۶/۱۲/۸۷)
۹ ـ گزارشگران بدون مرز با انتشار اطلاعیه ای ممنوع الخروج شدن و ضبط گذرنامه ناصر زرافشان را محکوم کرد. ناصر زرافشان به دعوت پارلمان اروپا برای شرکت در سیمناری به نام ” بررسی مسایل محیط زیست در ایران و روابط ایران و اروپا در آینده ” و سخنرانی درباره مشکلات زیست محیطی و نقش قدرت، عازم خارج از کشور بود. ناصر زرافشان به گزارشگران بدون مرز گفت: یک نکته محرز است؛ آنچه که در ارتباط با محیط زیست ایران اتفاق می افتد یک فاجعه زیست محیطی است و آسیب هایی که به محیط زیست وارد شده با قدرت حاکم در ارتباط است. (گزارشگران بدون مرز ۲۷/۱۲/۸۷)
۱۰ ـ به مناسبت فرا رسیدن سی و سومین سالگرد کنوانسیون بین المللی حقوق مدنی و سیاسی، جمهوری چک که در حال حاضر ریاست اتحادیه اروپا را بعهده دارد از طرف کشورهای عضو این اتحادیه اعلامیه ای در رابطه با وضعیـت حقوق بشر در ایران صادرکرد. دراین اعلامیه با اشاره به دست آوردهای مثبت مردم ایران در زمینههای فرهنگی، علمی و اجتماعی، کشورهای عضو اتحادیه اروپا مراتب نگرانی خود را درمورد نقض مفاد کنوانسیون بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی توسط مقامات جمهوری اسلامی اعلام کردهاند. دولت ایران ازامضاء کننده گان این میثاق بین المللی است و لاجرم متعهد و موظف به اجرای مفاد آن می باشد. در این اعلامیه به موارد گوناگون و متعدد نقض حقوق مردم ایران اشاره شده است، از جمله دستگیرهای خودسرانه، ضرب و شتم مدافعان حقوق زنان بویژه اعضای کمپین جمع آوری یک میلیون امضاء برای رفع قوانین تبعیض آمیز علیه زنان ایران. کشورهای اتحادیه اروپا سیاست سرکوب مقامات حکومت جمهوری اسلامی را قویاً محکوم کرده و از آنها خواستهاند هرچه سریعتر عالیه اقدام دوست و روناک صفارزاده را از زندان آزاد کنند و همچنین اتهامات وارده علیه نفیسه آزاد را لغو کنند. دراین اعلامیه آمده است: «جرم این بانوان صرفاً شرکت در تظاهرات مسالمت آمیز برای دستیابی به حق برابری جنسیتی است.» کشورهای عضو اتحادیه اروپا در اعلامیه خود گفتهاند جامعه بینالملل شاهد روند نگران کننده و روبه افزایش محدود شدن حق آزادی بیان و حق آزادی گردهمایی ها برای مردم ایران توسط دولت این کشور است.در این بیانیه آمده است: «مدافعان حقوق بشر، روزنامه نگاران، دانشجویان، اعضای اتحادیه ها و سندیکاهای کارگری و بطورکلی هرشهروند ایرانی که دست به ابراز عقیده خود بطور مسالمت آمیز بزند بلافاصله با اتهامات مبهم در رابطه با برهم زدن امنیت کشور مواجه میشود.»در همین رابطه کشورهای عضو اتحادیه اروپا از مقامات حکومت جمهوری اسلامی خواستهاند آرش و کامیار علایی، دو پزشک متخصص ویروس اچ – آ- وی و بیماری ایدز را که به شش و سه سال زندان محکوم شده اند را آزاد سازند. اتحادیه اروپا همچنین به مقامات دولت ایران هشدار میدهد که پلمب دفتر کانون مدافعان حقوق بشر را هرچه سریعتر بشکنند. در این اعلامیه از دولت ایران خواسته شده است که اتهامات وارده و احکام صادر شده علیه ۱۰ روزنامه نگار و وبلاگ نویس ایرانی که اسامی آنها به مقامات جمهوری اسلامی از پیش ارسال شده را لغو کنند. ریاست دوره ای اتحادیه اروپا خواهان رفع ممنوعیت از حق تحصیل آن دسته ازدانشجویان دانشگاه شیراز شده که در روز دانشجو در یک گردهمایی در دانشگاه شرکت کرده بودند. در این اعلامیه مقامات اتحادیه اروپا به توقیف گذرنامه سعید رضوی فقیه دانشجوی پیشین اشاره کرده و خواستار اعطای حق کامل آزادی رفت و آمد بویژه آزادی خروج از کشور شده اند.کشورهای عضو اتحادیه اروپا ضمن آنکه از دولت جمهوری اسلامی ایران خواستهاند که به تعهدات خود در قبال کنوانسیون بین المللی حقوق مدنی و سیاسی پایبند باشد به مقامات این حکومت یاد آور شده اند که اتحادیه اروپا مایل است همکاری خود را درهمه زمینه ها ازجمله گفتمان حقوق بشربا دولت ایران ادامه دهد.( رادیو امریکا ۲۸/۱۲/۸۷)