پنجشنبه ۳۰ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۵

كار، ارگان سازمان فداييان خلق ايران (اكثريت)

پنجشنبه ۳۰ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۵

یارانه نقدی یا مهار تورم؟

نتایج نظرسنجی پیامکی یک برنامه تلویزیونی حکایت از آن دارد که اکثریت قاطع‌بینندگان این برنامه «مهارتورم» را بر «افزایش یارانه نقدی» مقدم می‌دانند. بر اساس این نظرسنجی که یکشنبه شب انجام شد، از میان بیش از یک میلیون و 400 هزار شرکت‌کننده، یک میلیون و 212 هزار نفر (معادل حدود 85 درصد) معتقدند اولویت اقتصادی دولت باید بر «مهار تورم» باشد و کمتر از 194 هزار نفر (معادل حدود 15 درصد) خواستار «افزایش یارانه‌ نقدی» شده‌اند.

در نظرسنجی ۴/۱ میلیون نفری تلویزیون اعلام شد
تقدم «تورم‌زدایی» بر «یارانه نقدی»
دنیای اقتصاد ـ مولود حاجی‌زاده: به دنبال برپا شدن میز مذاکرات دولت و مجلس در خصوص اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانه‌ها، میز مناظره‌های کارشناسی این موضوع نیز به طور همزمان فعال شده است. در همین راستا، در حاشیه برگزاری مناظره تلویزیونی یکشنبه شب با حضور نمایندگانی از دولت و مجلس پیرامون چگونگی اجرای گام دوم هدفمندی، یک نظرسنجی تلویزیونی نیز انجام شد که طبق نتایج آن؛ مردم مهار تورم را بر افزایش یارانه نقدی از سوی دولت مقدم دانستند.
در این نظرسنجی که یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر در آن شرکت کردند، ۸۵ درصد به اولویت مهار تورم رای دادند. البته به دنبال انتشار این نظرسنجی تلویزیونی، خبرگزاری رسمی دولت این نظرسنجی را «معنادار و غیرکارشناسی» برشمرد. خبرگزاری ایرنا در این خصوص نوشت: نتیجه یک نظرسنجی دوگزینه‌ای و قرار دادن هر گزینه دیگری در برابر مهار تورم، قابل پیش‌بینی و کاملا مشخص است و گزینه مقابل محکوم به شکست بوده و از هیچ شانسی برخوردار نخواهد بود.
نظرسنجی تلویزیونی بر سر یارانه نقدی
نظرسنجی یارانه‌ای تلویزیون یکشنبه شب و در حاشیه برنامه «پایش» صورت گرفت و طی آن مطرح شد که «در حال حاضر کدام یک از دو سیاست «افزایش یارانه نقدی» و «مهار تورم» باید به عنوان اولویت اقتصادی در دستور کار قرار گیرد؟» در این نظرسنجی یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر شرکت کردند که ۱۲۱۲۲۳۴ نفر (معادل حدود ۸۵ درصد) به گزینه دوم یعنی مهار تورم و ۱۹۳۹۷۲ نفر (معادل حدود ۱۵ درصد) به افزایش یارانه‌های نقدی رای دادند.
مناظره یکشنبه شب و به ویژه نظرسنجی صورت گرفته در آن که مورد توجه اغلب رسانه‌ها قرار گرفت، با حواشی‌ای هم همراه بود. خبرگزاری مهر، روز گذشته از حذف گزارش مردمی برنامه «پایش» با فشار دولت خبر داد.
این خبرگزاری با تاکید براینکه برنامه «پایش» از ابتدای امر به دلیل طرح مسائل چالشی و ارتباط بی‌واسطه با مردم درباره مسائل اقتصادی، حرکتی بر لبه تیز تیغ داشت و حتی شنیده می‌شد که دولت چندان هم با روی آنتن رفتن آن موافق نیست، نوشت: سیدامیر سیاح، تهیه‌کننده این برنامه در گفت‌وگویی صریحا به این موضوع اشاره کرد و از فشارهای مسوولان دولتی برای تحریم و تعطیلی برنامه خبر داد.
این رسانه در گزارش خود می‌افزاید: هفته گذشته این برنامه با موضوع فاز دوم هدفمندسازی یارانه‌ها روی آنتن نرفت تا پیش از سخنان رییس جمهور در مجلس فضای ملتهبی به وجود نیاید. این برنامه قرار بود در برنامه هفته گذشته با طرح سوال «آیا با اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه در آینده نزدیک موافقید؟ ۱.بلی ۲. خیر» مرحله دوم هدفمندسازی یارانه‌ها را به رفراندوم تلویزیونی بگذارد. در هفته گذشته، مردم حتی پس از ساعت پخش برنامه‌ای که روی آنتن نرفت به شرکت در نظرسنجی برنامه ادامه داده و قریب به اتفاق آنها «خیر» را برگزیده بودند. طبق این گزارش، اعلام شده که برنامه یکشنبه شب پایش دارای گزارش‌ها و مصاحبه‌های مردمی درباره موضوع این قسمت بود که این بخش نیز به دلیل فشار از سوی دولت مجالی برای پخش نیافت.
واکنش انتقادی خبرگزاری دولت
اما این نظرسنجی که حاکی از نگرانی مردم نسبت به وضعیت معیشتی و اقتصادی جامعه داشت، از سوی خبرگزاری رسمی دولت؛ «چینش معنادار گزینه‌های یک نظرسنجی تلویزیونی» عنوان گرفت. خبرگزاری ایرنا که این نظرسنجی را اقدامی تامل برانگیز دانسته، با انتقاد نسبت به آن مطرح کرد که نتیجه یک نظرسنجی دو گزینه‌ای با توجه به قرار دادن گزینه‌ای در برابر «مهار تورم» کاملا مشخص است و در شرایط فعلی به طور طبیعی، مخاطب را به انتخاب گزینه مهار تورم ناچار می‌سازد. این رسانه در گزارش خود آورده است: به نظر می‌رسد تهیه‌کنندگان چنین برنامه‌های تلویزیونی باید با بهره‌گیری از نظرات کارشناسان در موضوعات تخصصی، هم در گزینش میهمانان و هم چینش سوالات و گزینه‌های نظر سنجی به ارتقای اطلاعات و دانش مخاطب و کسب نتایج دقیق‌تر که راهگشای مسائل مختلف جامعه باشد، بیندیشند.
داوری: افزایش نقدینگی ربطی به یارانه نقدی ندارد
اما در جریان مناظره تلویزیونی هم، عبدالرضا داوری، به عنوان کارشناس مدافع دیدگاه دولت و محمدرضا پورابراهیمی به عنوان نماینده مجلس حاضر شده و جمشید پژویان، از اقتصاددانان مدافع اجرای گام دوم قانون هدفمندسازی نیز در گفت‌و‌گویی تلفنی در این برنامه شرکت کرد.
داوری با طرح دیدگاه‌های خود و دفاع از عملکرد دولت در اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها، از تفاهم و ایجاد بستر مناسب به عنوان نخستین مولفه اجرای این پروژه یاد کرد و آمارهای موجود را نشانه موفقیت دولت در اجرای این قانون دانست.
به گزارش ایسنا، این کارشناس اقتصادی در واکنش به انتقادات موجود نسبت به عدم توجه به بخش تولید در اجرای گام اول قانون هدفمند‌سازی یارانه‌ها عنوان کرد: در نحوه نگاه به واحد‌های تولیدی تفاوت وجود دارد، در واقع دولت نباید در راستای حمایت از این واحد‌ها اقدام به پرداخت قبوض آب و برق کند و از ابتدا بنا بوده حمایت از واحد‌های تولیدی در راستای تغییر تکنولوژی باشد. داوری در ادامه به وضعیت اقتصادی جامعه اشاره کرد و گفت: افزایش نقدینگی در اقتصاد ایران به دلیل پرداخت یارانه نقدی نیست.
وی با بیان این‌که قطعا معیشت مردم در ماه‌های اخیر تحت تاثیر قرار گرفته است، افزود: نباید اشتباه کنیم که هدفمند‌سازی یارانه‌ها به تنهایی باعث این امر شده است، بلکه باید تورم وارداتی ناشی از افزایش نرخ ارز و همچنین افزایش هزینه‌ تولید را نیز مدنظر قرار بدهیم.
پورابراهیمی: فاز دوم در نیمه اول سال ۹۲ اجرا نشود
در ادامه این مناظره پورابراهیمی برخلاف دیدگاه‌های مطرح شده از سوی داوری، به موضوع تاثیر یارانه نقدی بر افزایش نقدینگی اشاره کرد و با تاکید بر اینکه دولت در اجرای فاز اول هدفمندی با عدول از قانون بخش وسیعی از درآمدهای حاصل شده را به پرداخت یارانه نقدی اختصاص داد، تصریح کرد: امروز حجم نقدینگی بسیار افزایش یافته و این امر ناشی از پرداخت یارانه نقدی خارج از توافق دولت و مجلس بوده است.
این نماینده مجلس با اشاره به اینکه بنا به قانون باید ۵۰ درصد از درآمد های ناشی از اجرای قانون به صورت یارانه به مردم پرداخت می‌شد، گفت: البته در این راستا بنا نبود که همه این میزان به صورت نقدی پرداخت شود، بلکه حمایت‌های اجتماعی نیز باید مدنظر قرار می‌گرفت که متاسفانه مغفول ماند.
وی بر لزوم انجام بررسی‌های گسترده برای اجرای گام دوم هدفمندی اشاره کرد و افزود: در مورد اصلاح قیمت‌ حامل‌های انرژی در پی کاهش ارزش پول ملی، اجرای گام اول نه تنها ما را به قیمت‌های منطقه‌ای نزدیک نکرد، بلکه باعث دور‌شدن ما از قیمت‌های منطقه‌ای شد بنابراین باید تکلیف این دور تسلسل مشخص شود. پورابراهیمی به تشکیل کارگروه مشترک دولت و مجلس اشاره کرد و گفت: اگر در مورد اجرای قانون هدفمند‌سازی یارانه‌ها تصمیم بگیریم، برگشت آن تقریبا محال است و انتظاراتی ایجاد می‌کند. پیشنهاد ما به دولت این است که توافق کنیم نیمه‌ اول سال ۹۲ با قانون با رویکرد ادامه فاز اول اجرا شود و وارد اجرای گام دوم نشویم به علاوه در خصوص نرخ ارز توافق کنیم و دست دولت را برای منابع جدید باز بگذاریم.
پژویان: مخالفان هدفمندی چیزی از اقتصاد نمی‌دانند
جمشید پژویان نیز طی یک گفت و گوی تلفنی با این برنامه، درباره‌ اجرای گام دوم قانون هدفمند‌سازی یارانه‌ها و این‌که کسانی که مخالف اجرای این قانون هستند چیزی از دانش اقتصاد نمی‌دانند، خاطرنشان کرد: یک اصل اولیه در دانش اقتصاد وجود دارد که براساس آن قیمت‌های نسبی راهنمای اصلی تخصیص منابع ارز و مجموعه اقتصاد هستند و اگر این روند به هم بخورد به سمت ابطال منابع می‌رویم.
این اقتصاد‌دان با تاکید بر اینکه اصلاح قیمت‌های نسبی منجر به افزایش کارآیی می‌شود، اضافه کرد: اصلاح قیمت‌های نسبی را اولویت اصلی در اقتصاد می‌دانم، چرا که هدف ما از اجرای قانون هدفمند‌سازی یارانه‌ها اصلاح قیمت‌های نسبی و افزایش و کارآیی است.

 

تاریخ انتشار : ۳ بهمن, ۱۳۹۱ ۸:۵۴ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سخن روز
اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران

کارزار علیه انحلال قانونی نهاد وکالت در برنامه هفتم توسعه را امضا کنید!

طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی، کانون وکلا باید صدور و ابطال پروانه وکالت را از طریق درگاه ملی مجوزهای وزارت اقتصاد انجام دهد. به گفته رئیس کانون وکلای گلستان “ماده ۴ لایحه برنامه هفتم توسعه، خسارت‌بارترین مقرره پس از انقلاب و به منزله انحلال قانونی نهاد وکالت است.”
امضا کنید: کارزار اعتراض به طرح‌ها و لوایح ضد استقلال کانون‌های وکلا و امنیت قضائی (karzar.net)

مطالعه »
یادداشت

جنبش زن زندگی آزادی، به مثابه جنبش علیه سلطه و استبداد

یک سال از روزهایی که زنان به اعتراض به قتل حکومتی مهسا “ژینا” روسری های خود را بعنوان نماد و  سمبل اقتدار جمهوری اسلامی به آتش کشیده و با شعار “زن، زندگی، آزادی” همبستگی عمیق جهانیان را بخود جلب کردند،  گذشت. جنبشی که در یک سال گذشته شاهدش بودیم، یکباره آغاز نشده و پیش زمینه های آن به سال های سال قبل به  خصوص بعد از انقلاب ۵۷ بر میگردد.

مطالعه »
آخرین مطالب

نامه ناصر زرافشان به زندانیان سیاسی منتقل شده به زندان قزل‌حصار که در اعتصاب غذا به سر می برند

از روزی که این ماراتن مرگ را آغاز کردید، مبارزه و مقاومت شما را در بند دنبال کرده ایم. این را درک می کنیم که وقتی همه راههای مبارزه و مقاومت را بر آدمی بستند و او جز جان و هستی  خود چیز دیگری نداشته باشد، ناگزیر است با همین وسیله ای که در اختیار دارد، به مقاومت ادامه دهد.

تعبیر گویای ویتگنشتاین

قصه‌ی مردی که هرگاه در خلوتِ قبرستان و «اهل قبور» می دیدمش؛ پرسش‌هایم را بی‌پاسخ نمی‌گذاشت…

بزرگ‌داشت سال‌روز جنبش «زن، زندگی، آزادی»: سلامی و کلامی بر آن آبی بیکرانه

یک سال از جنبش «زن، زندگی، آزادی» که با جان باختن خانم مهسا (ژینا) امینی آغاز شد و اوج گرفت، گذشت. جنبشی که سپهر میهن را در نوردید و در گسترهٔ جهانی پژواک یافت. در بزرگداشت سال‌روز این جنبش، بررسی فراز و فرودها و تاثیر و دستاوردهای ماندگار آن، در بستر رخداد یکساله، تجربه‌ای گرانبها برای فعالان مدنی، کنشگران سیاسی، احزاب و سازمان‌های ایرانی است در راستای ترسیم افق آینده و تداوم آن.

عصای عیسی

اولین تصویری که از او داشتم مربوط به روزهایی می شد که شانزده سالم بود. نجف مخزن ساز بود و تابستان ها که مدارس تعطیل بود خرده کارهایی به من می داد. آن روز گرما داشت بیداد می کرد که پیدایش شد. پرسان پرسان در بیابان های اطراف بوارده، مخزن شماره دو را پیدا کرده بود. شلوار مشکی و پیراهن سفیدش نشان نمی داد دنبال کار آمده باشد. بدون این که با کسی حرف بزند مستقیم از محوطه خاکی دور مخازن بالا آمد و یکراست بالای سر نجف ایستاد.

یادداشت

جنبش زن زندگی آزادی، به مثابه جنبش علیه سلطه و استبداد

یک سال از روزهایی که زنان به اعتراض به قتل حکومتی مهسا “ژینا” روسری های خود را بعنوان نماد و  سمبل اقتدار جمهوری اسلامی به آتش کشیده و با شعار “زن، زندگی، آزادی” همبستگی عمیق جهانیان را بخود جلب کردند،  گذشت. جنبشی که در یک سال گذشته شاهدش بودیم، یکباره آغاز نشده و پیش زمینه های آن به سال های سال قبل به  خصوص بعد از انقلاب ۵۷ بر میگردد.

مطالعه »
بیانیه ها

در سالگرد قتل حکومتی مهسا (ژینا) امینی: ایران به پیش از جنبش تنیده در جان مردم و میهن برنمی‌گردد!

جنبش «زن‌ زندگی، آزادی»، در بطن جامعه حضور دارد و مطالبات بنیادین آن در حال تکوین است. خواست استقرار جمهوری مبتنی بر جدایی دین از حکومت، بر پایهٔ ارزش‌های جهان‌شمول حقوق بشر و با تأکید ویژه بر آزادی، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی، به‌یمن مبارزهٔ مردم ایران تحقق خواهد یافت!

مطالعه »
پيام ها

در سالگرد قتل حکومتی مهسا (ژینا) امینی: ایران به پیش از جنبش تنیده در جان مردم و میهن برنمی‌گردد!

جنبش «زن‌ زندگی، آزادی»، در بطن جامعه حضور دارد و مطالبات بنیادین آن در حال تکوین است. خواست استقرار جمهوری مبتنی بر جدایی دین از حکومت، بر پایهٔ ارزش‌های جهان‌شمول حقوق بشر و با تأکید ویژه بر آزادی، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی، به‌یمن مبارزهٔ مردم ایران تحقق خواهد یافت!

مطالعه »
بیانیه ها

در سالگرد قتل حکومتی مهسا (ژینا) امینی: ایران به پیش از جنبش تنیده در جان مردم و میهن برنمی‌گردد!

جنبش «زن‌ زندگی، آزادی»، در بطن جامعه حضور دارد و مطالبات بنیادین آن در حال تکوین است. خواست استقرار جمهوری مبتنی بر جدایی دین از حکومت، بر پایهٔ ارزش‌های جهان‌شمول حقوق بشر و با تأکید ویژه بر آزادی، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی، به‌یمن مبارزهٔ مردم ایران تحقق خواهد یافت!

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

نامه ناصر زرافشان به زندانیان سیاسی منتقل شده به زندان قزل‌حصار که در اعتصاب غذا به سر می برند

تعبیر گویای ویتگنشتاین

بزرگ‌داشت سال‌روز جنبش «زن، زندگی، آزادی»: سلامی و کلامی بر آن آبی بیکرانه

عصای عیسی

جنبش «زن زندگی آزادی»: شکست یا فروکش نسبی و موقت؟

فرانسیس بیکن: فیلسوف تجربه گرا ولی بی خبر از اختلافات طبقاتی