سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۵ ۲۳:۰۷

سه شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۵ - ۲۳:۰۷

اعتراض علیه ستم و تحقیر زبانی یک وظیفه همگانی است!

21 فوریه از طرف یونسکو روز زبان مادری اعلام شده است. روز گرامیداشت همه ساله برای این عامل حیاتی ارتباط گیری و ارتباط یابی همزبانان با هم. روز بزرگداشت بیان مفاهیم به زبانی که انسان نخستین بار با آن پیام رسانی و پیام دادن را آغاز می کند و بزرگداشت بخاطر تاکید بر اینکه، انسان در گفتن و آنگاه نوشتن است که شکوفا می شود و این شکوفایی نیز نخست در زبان مادری است که به شکوفه می نشیند. به بیانی، ارزش گذاری این حقیقت که، انسان با زبان است که غناسازی زیست اجتماعی خود را تجربه می کند. پس، بزرگداشت زبان مادری، به معنی تکریم شان انسان است و ارج گذاشتن به جامعه انسانی. حرمت نهادن این روز، وظیفه‌ایی انسانی و اخلاقی است.


۲۱ فوریه از طرف یونسکو روز زبان مادری اعلام شده است. روز گرامیداشت همه ساله برای این عامل حیاتی ارتباط گیری و ارتباط یابی همزبانان با هم. روز بزرگداشت بیان مفاهیم به زبانی که انسان نخستین بار با آن پیام رسانی و پیام دادن را آغاز می کند و بزرگداشت بخاطر تاکید بر اینکه، انسان در گفتن و آنگاه نوشتن است که شکوفا می شود و این شکوفایی نیز نخست در زبان مادری است که به شکوفه می نشیند. به بیانی، ارزش گذاری این حقیقت که، انسان با زبان است که غناسازی زیست اجتماعی خود را تجربه می کند. پس، بزرگداشت زبان مادری، به معنی تکریم شان انسان است و ارج گذاشتن به جامعه انسانی. حرمت نهادن این روز، وظیفه‌ایی انسانی و اخلاقی است.

این روز در بسیاری از کشورها یک روز ملی است، روزی برای جشن همگانی به شکرانه زمینی برخاستن زبان. مایه سرور سرزمین‌های یک زبانه و یا کشورهای چند زبانه‌ایی که مردمانشان در استفاده از زبان‌های کشورشان دارای حق برابرند. در ایران ما اما، همانند مشابه‌هایش در اینجا یا آنجای کره ما، این روزی است برای اعتراض علیه تبعیض ملی. برای بروز تاثر و خشم ناشی از ستم زبانی که بر میلیون‌ها انسان محروم از بهره گیری در زمینه آموزش و آفرینش فرهنگی به زبان مادری اعمال می شود. اگر فقط زبان‌های غیر فارسی و نه این یا آن گویش‌ها در سطح کشوری را در نظر بگیریم، نزدیک به نصف مردمان سرزمین مشترک همه ایرانیان، حق استفاده آموزشی به زبان مادری خود را ندارند: ترک‌ها، کردها، بلوچ‌ها، عرب‌ها و ترکمن‌ها! نه فقط محروم از آموزش به زبان خود که حتی مجاز نیستند در آموزش زبان خود! این زبان‌ها نه تنها عملاً که در مقیاس گسترده‌ایی رسماً و تا بدانجا تحقیر و سرکوب می شوند که حتی بمثابه زبان‌های درجه دوم نیز رسمیت ندارند! حال آنکه هیچ زبانی از حق و امتیاز طبیعی برتر نسبت به زبانی دیگر برخوردار نیست. اعمال این برتری و تبعیض ورزی، حاصل تصمیم سیاسی و فرهنگی است به سود یک زبان معین و علیه زبان‌های انسان‌های دیگر. از اینرو، روز بین المللی زبان مادری، در کشور ما باید که روز اعتراض باشد علیه این سیاست. سیاستی با قدمت یک صد ساله، که وارث، پاسدار و مجری آن در حال حاضر جمهوری اسلامی است.

اعتراض به این ستم و اجحاف نمی تواند و نباید فقط به ستمدیدگان در این زمینه محدود باشد. این، وظیفه‌ایی است پیشاروی هر ایرانی دمکرات و ترقیخواه و میهن دوست. این فقط ستم علیه زبان‌های مورد اجحاف در کشور نیست که بخاطر سرکوب شدگی امکان این را نمی یابند تا به دست فرهنگ سازانشان رشد یابند و پرورده شوند و شکوفا گردند، بلکه اعتراض به تضعیف و تاراج ثروت عمومی کشور است. زبان و یا زبان‌های هر کشوری از والاترین ارزش‌ها و ثروت‌های آنست، و آنجا که این ثروت نه تنها راکد بل بگونه سیستماتیک پس زده شود دیگر با ویرانگری آشکار روبرو هستیم. در ایران ما، به این خاطر همه مردم کشور زیر ستم است ولو که همراه شوندگان با و ساکت نشینان در برابر این ستم، خود ندانند که چه ستمی در حق دیگری و نیز بر خود روا می دارند. 

در ایران ما، ستم زبانی و تاراج فرهنگی، مایه شرمساری است برای همگان، شرم از یک ستم همگانی. در روز زبان مادری، به این ستم و علیه پاسداران این ستمگری و راهزنی، می باید که اعتراض کرد و اعتراض توسط همگان با تعلق به هر زبانی که دارند. اعتراض عمومی برای برچیدن بساط این ستم و اجحاف.

تغییر این وضعیت سراسر تبعیض و تحقیر، یک وظیفه ملی است.

گروه کار ملی- قومی سازمان فداییان خلق ایران(اکثریت)
21 فوریه ۲۰۱۵ برابر با دوم اسفند ۱۳۹۳      

تاریخ انتشار : ۱ اسفند, ۱۳۹۳ ۱۱:۴۳ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

به مناسبت سالروز پیروزی بر نازیسم؛ هیچ نیروی اهریمنی نمی‌تواند بر مردمی متحد پیروز شود

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): همان‌گونه که اتحاد شوروی در ژوئن ۱۹۴۱ با اتکای به اتحاد مردمی در برابر تجاوز ایستاد، ایران نیز در اسفند ۱۴۰۴ دچار تحولی بزرگ شد. همبستگی مردم در دفاع از میهن، که به عین دریافتند فرزندانشان در نیروهای مسلح، به اتکای پشتیبانی جامعه است که قادرند از کشورشان در برابر خطر موجودیتی دفاع کنند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

سایه سنگین ۱۹۴۸: چگونه «نکبت» برای فلسطین یک فرآیند زنده و روزمره شد؟

در سطحی کلان‌تر از روایت‌های تاریخی و تحلیل‌های موردی، می‌توان استدلال کرد که «نکبت» نه صرفاً یک رخداد تاریخی با نقطه آغاز مشخص در سال ۱۹۴۸، بلکه نوعی منطق تاریخی-فضایی در حال تداوم است که رابطه میان قدرت، سرزمین و جمعیت را در یک چارچوب ساختاری بازتعریف کرده است. در این خوانش، ۱۹۴۸ نه لحظه پایان یک نظم پیشین، بلکه لحظه تثبیت یک الگوی جدید از سازمان‌دهی سیاسی فضا و جمعیت است؛ الگویی که قابلیت انطباق با شرایط تاریخی متغیر را در دهه‌های بعد حفظ کرده است.

مطالعه »

«تنبیه خاموش» یا آزادی بیان!

فارغ‌التحصیلان مطالعات خاورمیانه نتیجه گرفته اند که: «برکناری فانی پیام تکان‌دهنده‌ای به دانشجویان و محققان مطالعات خاورمیانه می‌فرستد مبنی بر اینکه تحقیق، تدریس، خدمات نهادی و بحث آزاد در مورد موضوعات حساس سیاسی، مانند جنگ جاری در ایران، مشمول سانسور سیاسی و تحریم‌های نهادی است. چنین پیامی نه تنها با ارزش‌های اصلی مأموریت آموزشی و علمی دانشگاه واشنگتن در تضاد است، بلکه با اصول آموزش دانشگاهی و آموزشی ما نیز مغایرت دارد، اصولی که ما را به تفکر انتقادی، مشارکت در بحث‌های علمی آزاد و مواجهه با سوالات سیاسی فوری با دقت و صداقت فرا می‌خواند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بررسی وضعیت اسف‌بار زندانیان زن در ایران

وکلای تسخیری به ابزار تسریع اعدام معترضان تبدیل شده‌اند

اعتراف قوه قضاییه به اعدام دست‌کم ۳۹ زندانی سیاسی تنها در ۷۸ روز

Statement by More Than 150 Former Political Prisoners Opposing the Resumption of War

اعلامیه حزب دمکراتیک مردم ایران: نه به اعدام، نه به سرکوب

«تنبیه خاموش» یا آزادی بیان!