سه شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۳:۴۷

سه شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۳:۴۷

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم...
نتانیاهو کاخ سفید را نادیده می‌گیرد، زیرا انجام این کار هیچ هزینه‌ای ندارد. در سال ۱۹۸۲ رونالد ریگان، مناخیم بگین، نخست‌وزیر اسرائیل را پس و کشتار فسطینیان در پی تهاجم...
۱ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
غم دیگر
شنیدستم غمم را میخوری، این هم غم دیگر، دلت بر ماتمم می‌سوزد، این هم ماتم دیگر
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
پایان تلخ یک ریاست جمهوری
بایدن می‌داند که باید برود، اما این بدان معنا نیست که از این موضوع خوشحال است. ننسی پلوسی کسی بود که با هوش و ذکاوت سیاسی به رئیس‌جمهور گفت که...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
کاش میشد
کاش میشد چهره ها رنگ پریشانی نداشت، برق تیز خنجر و کینه نداشت. مثل دریا بود شفاف و زلال، مثل ابریشم نرم لطیف
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور
ایجاد، تقویت و توسعه و حفظ نهادهای مدنی و تشکل‌های صنفی و سیاسی باید در کانون برنامه های افراد، شخصیت ها و احزاب و سازمان ها قرار داشته باشد، چه...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴
بر اساس بیانیۀ دادگاه بین‌المللی دادگستری، سیاست‌های شهرک‌سازی و بهره‌برداری اسرائیل از منابع طبیعی در سرزمین‌های فلسطینی نقض قوانین بین‌المللی است. دادگاه، گسترش قوانین اسرائیل به کرانۀ باختری و بیت‌المقدس...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محسن نجات حسینی
نویسنده: محسن نجات حسینی
سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان
قوانین نابرابر، عدم حمایت‌های لازم و محیط‌های مردسالارانه، زنان را از مشارکت فعال در سیاست بازمی‌دارد. حضور کم‌رنگ زنان در سیاست به معنای نبود صدای نیمی از جمعیت در تصمیم‌گیری‌های...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری

امپریالیسم وجودی عینی است و نه از جنس گفتمان

اگر گریزی فلسفی به مفاهیم دمکراسی به معنی عام آزادی و استقلال به معنای رهایی از یوغ امپریالیسم داشته باشیم٬ استقلالی که محصول انتخاب آزادانه ما نبوده و یا نافی حق انتخاب آزاد ما باشد، چون رهایی فرد تبعیدی از یوغ جبار در غربت تبعید٬ بی معنی است.و آزادی که ثمره آن وابستگی است چون ازادی زن مطلقه ای که برای معاش خود به خانه پدری خویش بازگشته، پوچ است

چندی است که مسئله شیوه برخورد با تکرار سناریویی شبیه آنچه در لیبی رخ داد در جنبش مردمی ایران مطرح و مورد جدل است.در این میان نویسندگانی با برشمردن خصائل رذیله دولتهای غربی در نفی امکان استفاده از کمک غرب امپریالیست در مبارزه با حکومت فعلی ایران٬ قلم می زنند ودیگران به استناد صفات رذیله حکومت مردم رامحق می دانند که از هر امکانی ولو کمک امپریالیسم برای سرنگونی حکومت سود جویند.

آنچه که در اینجا مورد بی اعتنایی است ضرورت توجه به نکات ذیل است:

وجود تضادهرچند عمیق بین این حکومت وامپریالیسم جهانی نباید دلیل برائت این حکومت تحت توجیهاتی چون دولت ضدامپریالیستی و… باشد. در عین حال ماهیت سرکوبگر این حکومت نباید موجب لاپوشانی مطامع امپریالیسم در دراز کردن دست دوستی٬ تحت توجیهاتی چون عصر شرکتهای فراملیتی و تغییر اوضاع جهانی و… گردد.

یکی از بزرگترین اشتباهات بخشهایی از نیروی چپ ایران در گذشته، عدم توانایی موشکافی تضاد حکومت با امپریالیسم جهانی پس از انقلاب ۵۷ بوده است .این منازعه برخلاف نظر ساده انگاران چپ رو از قماش جنگ زرگری و نمایشی نیست. سرمایه داری چه در شکل انحصاری امپریالیستی آن و چه در شکل غیرانحصاری نیازمند بستر مناسب سیاسی برای سیلان بی دغدغه پول – کالا – پول است. ا ین حکومت به دلیل فساد و ماهیت بحرانزا که ریشه در ماهیت آسیایی (۱) آن دارد، نمی تواند این بستر مناسب را تامین نماید.

از طرف دیگر بحرانهای مداوم سیاسی و اجتماعی و اقتصادی که حکومت مهمترین عامل ظهور آنها است ٬برخلاف ساده نگری راست روانه٬ ناشی از ندانم کاریها و جهالت سردمداران حکومتی نیست که با پند و اندرزو نامه تصحیح گردد. بحران عامل بقای این حکومت و ضامن تمتع اقتصادی سران حکومتی است. بنابراین تضاد بین سرمایه داری چه ازتوع جهانی امپریالیستی آن وچه از نوع وطنی -ملی ان با این حکومت بحرانزا، تضادی ماهوی است نه از نوع عرضی و نمایشی. این تضاد ماننذ تضاد قذافی و امپریالیسم مستلزم محو کامل طرف ضغیفتر است و امتیاز دادنها وخوش رقصیهای این حکومت هم چنان که برای قذافی چاره ساز نبود برای ایران نیز کارگر نخواهد شد.

ولی حل این تضاد معطوف به رفع عامل بحران یعنی حکومت فعلی٬ برای بال وپر گشودن سرمایه انحصاری-امپریالیستی است، که درست به دلیل انحصاری بودن و امپریالیستی بودن با دمکراسی و استقلال٬هر دو٬ متضاد است. اینجا است که امپریالیسم نیازمند روشنفکرانی است که از نیش عقرب جرار به مار خوش خط و خال پناه برده اند و در تطهیر امپریالیسم قلم فرسایی می کنند.

هرچند اوضاع جهانی تغییر کرده است (۲) ولی هنوز امپریالیسم به مثابه آخرین مرحله تکامل سرمایه داری، سرمایه نوع انحصاری است که جهت حفظ و بسط دایره این انحصار بیش از ان که به قدرت اقتصادی متکی باشد به قدرت سیاسی اتکا می کند.

رشد سرمایه داری همیشه ٬حتی پیش از دوران امپریالیسم، ناموزون بوده است. ولی در دورانی که تمرکز سرمایه به تفوق انحصارها انجامید این ناموزونی موجب می شود که انحصارات قدیمی با رقابت انحصارات جوانتری که از نظر اقتصادی قویتر اند روبرو شده و چون توان رویارویی اقتصادی را ندارند، به نیروی سیاسی برای حفظ سیطره اقتصادی متوسل شوند. رقابت سرمایه ها از بازار آزاد به اتاقهای جنگ آشکار ویا نهان عملیات جاسوسی منتقل شده است. این ترکیب نامیمون و جدایی ناپذیر قدرت سیاسی و نیروی اقتصادی، اساس تئوری امپریالیسم بوده و از زمان ظهور دوران امپریالیسم تاکنون همچنان پا برجا ست. چنین نیرویی نمی تواند منادی آزادی و دمکراسی باشد وعلیرغم همه جعلیات تاریخی هرگز نیز پیام آور ازادی نبوده است. ولی گاهی به دلیل مواجه با پرولتاریای قوی با سنتهای مبارزاتی (مورد فرانسه)، ناسیونالیسم ریشه دار ( مورد ژاپن بعد از جنگ) و یا جنبش قوی آزادیهای مدنی (مورد امریکا) و یا هرحریف به حد کافی قدر٬ چهره٬پنهان کرده است و چاره ای جز شنا درجهت جریان حوادث نداشته است

تا زمانی که انحصارات سرمایه داری باقی اند، امپریالیسم وجودی عینی است و نه از جنس گفتمان (۳) و تا سرمایه داری زنده است نیازمند پلیس پرای حفاظت خود در داخل و نیروی دریایی برای حفاظت خود در خارج است. بنابراین همیشه از حمایت یک دولت یا بلوکی از دولتها برخوردار بوده است و فراملیتی بودن نه از سرمایه داری بودن آن و نه از امپریالیستی بودن ان نمی کاهد.

از دیگر سو عدم حصور نیرویی که به حق یا ناحق اردوگاه سوسیالیسم خوانده می شد٬استفاده از تضادهای بین المللی را نه سهلتر بلکه دشوارتر ساخته است. عدم توجه به این اصل که دول امپریالیستی به دنبال منافع ضد مردمی خود بوده و در سودای رهایی هیچکس نیستند ما را به امید واهی امدادهای غیبی وا می نهد.

از آنچه بیان شد این نتیجه مستفاد نمی شود که امپریالیسم شیظان بزرگ است و هر آن که با امپریالیسم در افتاد از جنس فرشته و قدیس می باشد. برخلاف نظر استالین، امیرافغان علیرغم دراویختن با امپریالیسم در اردوگاه مردم جایی نداشت ولی انکار جایگاه مردمی برای امیر افغان هم٬امپریالیسم را مردمی وآزادیخواه نمی کرد.

درعین حال انکار نمی توان کرد که اهریمن امپریالیسم تشنه خون دیوی است که بر ما حکومت می کند و سود نبردن از نزاع این دو بیخردی است. ولی تعادل قوا، و نه لفاظی در باره هوشیاری تعیین کننده، نتیجه نهایی این قمار خواهد بود .هرچقدر هم هوشیار باشیم باز برای حکومت امتیاز دادن ساده تر وبرای امپریالیسم غارتگر ساخت و پاخت کردن با غارتگران راحتتر است؛ به ویژه اگر دست ما خالی باشد.

برای دولت کافی است که کمک به حزب الهی های عرب را فقط نصف کند تا اوباما به پابوس امام مشرف شود. تقویت پایگاه مردمی تنها برگ برنده ماست تا شاید آن هم شاید از ساخت و پاخت این دو اهریمن جلوگیری کند. ولی امیدواری زودرس به کمک خارجی این پایگاه را تضعیف می کند.

در عین حال امپریالیسم ممکن است با دعوت یا بی دعوت به مداخله نظامی اقدام کند و وظیفه ما آگاه کردن مردم ایران در مورد این خطر و تدوین خط مشی روشن در برابر آن است نه سرودن چکامه “خوش آمد”.

مثالهای عجیب و غریب چون تاکتیک جنبش اسلامی در۵۷ در شرایط فعلی بی معنا است (۳). جنبش اسلامی در آن سالها به خنثی کردن امپریالیسم و نه درخواست کمک از آن اقدام نمود و تازه این کار را در زمینه حمایت وسیع و اوج گیرنده و فعال مردم انجام داد که در شرایط فعلی مهیا نیست.

کسانی که به مثال آلمان و ژاپن (۴) استناد می کنند، فراموش می کنند که این مداخله شامل خطر کاربرد بمب اتمی در مورد ژاپن و یا بمباران غیرنظامیان که دست کمی از بمب اتمی نداشت، در مورد آلمان نیز بود. هنگامی که امریکا چون خر در گل حمله نظامی به ایران بماند، چه تضمینی وجود دارد که به این اقدامات دست نیازد؟ آیا نامه فدایت شوم کدام حزب امان نامه مردم بیگناه خواهد بود؟

در مورد حکومتی پارلمانی باید توجه کنیم که در شرایط فعلی جانبداری امپریالیسم از پارلمان و انتخابات فقط به عنوان الترناتیوی در برابر حکومت بر اساس شرع٬ که طالبان و جمهوری اسلامی عرضه می کنند٬ مطرح است و با از بین رفتن این دو نیرو٬ پارلمان موی دماغ قراردادهای پشت پرده بوده و امپریالیسم به دوران پینوشه باز می گردد.

اگر بخواهیم مشخصاً در مورد کردستان (۴) و حق تعیین سرنوشت برای مردم کرد سخن بگوییم، این موضوع اصلاً در جهت منافع قدرتهای امپریالیستی نیست؛ چون هر حرکتی در جهت رهایی اکراد ایران ضربه ای مستقیم به حکومت ترکیه، به عنوان متحد بزرگ امپریالیسم در منطقه خواهد بود (از طریق تقویت جنبش کردستان ترکیه) بنابراین قلم فرسایی در مورد کمک امپریالیسم در راه این رهایی “آب در هاون کوبیدن است” و گمراه کردن مردم کردستان.

در مورد مسئله آزادی زن باید گفت که آزادی زنان به معنی محرومیت سرمایه از دستاویز قرار دادن قیود پیشاسرمایه داری جهت استثمار ارزانتر کار زنان بوده (۵) و بنابراین به نفع امپریالیسم نیست…

اگر گریزی فلسفی به مفاهیم دمکراسی به معنی عام آزادی و استقلال به معنای رهایی از یوغ امپریالیسم داشته باشیم٬ استقلالی که محصول انتخاب آزادانه ما نبوده و یا نافی حق انتخاب آزاد ما باشد، چون رهایی فرد تبعیدی از یوغ جبار در غربت تبعید٬ بی معنی است.و آزادی که ثمره آن وابستگی است چون ازادی زن مطلقه ای که برای معاش خود به خانه پدری خویش بازگشته، پوچ است.

هر کسی از ظن خود شد یار او

از درون وی نجست اسرار او

(۱) “و گناه نفت”، کار آنلاین، برزویه طبیب

(۲) “مصاحبه مدرسه فمینیستی با لاهیجی”. لاهیجی: “تعریف و تبیین خاصی از امپریالیسم که در اواخر قرن نوزدهم توسط برخی از نظریه پردازان مارکسیست صورت گرفت امروز با توجه به تحولات ساختاری و عمیق دنیای سرمایه داری، می تواند بازخوانی و اصلاح و حتی ابطال شود. مگر این که جزم اندیش باشیم و تصور کنیم تعریف از امپریالیسم هم «مقدس» و لایتغیر است”

(۳) “جنبشهای اجتماعی، مداخله نظامی و گفتمان امپریالیسم”، نوشین احمدی خراسانی، مدرسه فمینیستی. “یکی از جنبشهای موفقی که در عین شناخت از «منافع خود»، توانست بیشترین بهره را از «امکانات و فرصتهای خارجی» نصیب خود سازد، جنش اسلام سیاسی در ایران قبل از انقلاب بود. در حقیقت پیروزی جنبش اسلامگرایی سیاسی در انقلاب ۵۷ ایران، بخشاً حاصل حداکثر بهره وری اش از امکانات و فرصتهای خارجی بود”

(۴) پاسخ شخصی ایرانپور: “خوب، در چند کشور دیگر، حملهی غرب و ناتو به دیکتاتوری انجامیده است، در آلمان، در ژاپن، در یوگسلاوی؟ دوستان عزیز، این مائیم که باید شما را فرابخوانیم تا ابهامات موجود در ارتباط با اندیشهی ضدامپریالیستی و ضدآمریکایی و ضددمکراتیک احتمالی خود را برطرف نمائید… نه آمریکا و نه حکومتهای دمکراتیک (حال از نظر شما هر حکومتی دمکراتیک باشد)، هر “شیطانی” هم که بخواهد به مردم ایران و کردستان در امر رهائی یاری رساند، حال هر دلیل و انگیزه و مصالحی در آن داشته باشد، یقیناً با مخالفت من روبرو نخواهد شد، چون آن را در تضاد با مصالح مردم ایران و کردستان نمیدانم”

(۵) “جنبش آزادی زنان”، کار آنلاین، برزویه طبیب

تاریخ انتشار : ۲۱ مهر, ۱۳۹۰ ۹:۲۶ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

مروری بر آن‌چه تا بیست و سوم تیرماه گذشت

نفس چاق نکرده بود آقای پزشکیان که در دفتر شرکت هواپیمایی توسط نیروهای انتظامی بسته شد. گویا عدم رعایت حجاب کارکنان زن این دفتر دلیل این کنش نیروهای انتظامی بود. مساله مهمی نبود! آقای وزیر کشور دولت گفت. فردا باز خواهد شد دفتر.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم…

غم دیگر

پایان تلخ یک ریاست جمهوری

کاش میشد

نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور

بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴