سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۳۱ مرداد, ۱۴۰۵ ۱۹:۱۷

شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵ - ۱۹:۱۷

انتخابات دیگر در سی سالگی جمهوری اسلامی

بررسی تاریخی کشورهای دموکراتیک حاکی از واقعیتی گریز ناپذیر است. واقعیتی مبنی بر این که میزان قسمت و عمق انتخابات با میزان قسمت و حق دموکراسی، رابطه ای مستقیم داشته است. آیا کشورهایی با پیشینه بیش از چندین دهه انتخابات از دموکراسی قوی و پایدارتر و نظام پارلمانتاریستی مستحکم برخردار نیستند؟

Getting your Trinity Audio player ready...

سی سال از حاکمیت جمهوری اسلامی گذشت. رژیم ایران در سی سالگی، بار دیگر انتخابات دیگری را تدارک دیده است. انتخاباتی که وضعیت آن با توجه به صحنه رقابت غیر قابل پیش بینی نیست که نتوان به آن پرداخت. بررسی پیشینه انتخابات جمهوری اسلامی از زمره موضوعاتی می باشد که چپ مسالمت جو و جمهوریخواه از آن غفلت کرده است. چرا که انتخابات در ایران به لحاظ دلائل متعدد، تنها عرصه ای است که جلوه ای از شبه دموکراتیسم را تداعی می کند. تا چند ماه آینده بار دیگر دو جناح عمده رژیم در بازی توزیع قدرت به رقابت خواهند پرداخت. آنچه که نباید از نگاه آگاهان سیاسی دور بماند، آنست که با وجود عدم حضور نیروهای دگراندیش در کارزار انتخاباتی و تمایل رژیم بر بازی داربی سیاسی جناحها، بخش چپ و جمهوریخواه اپوزیسیون چه راهکار نوینی مبتنی بر استراتژی انتخاباتی را ارائه خواهد نمود؟ برنامه ای که بر مبناء خودارضائی سیاسی و شعار درمانی طراحی و تدوین نشده باشد.

قطعأ در این زمینه اتفاق نظر وجود دارد که برنامه سیاسی دو حوزه ” کلان و خرد” را در بر می گیرد. پیش از هر چیز برای رسیدن به اهداف ” کلان” باید در حوزه اجرایی مقولات ” خرد” را مد نظر قرار داد، یعنی برای تحقق مقولات، آنها درک کرد و یافت. نخست باید پدیده سیاسی را در منظر کلی آن بخوبی دید. به تعبیری دیگر، تعریف کلی با توجه به اجزاء متشکله آن قابل تبیین می باشد. هر آیینه جایگاه یک رکت ” خرد” در مجموعه ” کلان” مشخص نشود و چگونگی رابطه ” خرد با کلان” معین نگردد، ارائه هر برداشتی با این خطر روبرو خواهد شد، به گونه ای که منجر به استنتاجی می گردد که واقعیت را منعکس نمی نماید.

برای تبیین اثر انتخابات بر روند دموکراسی و جایگاه آن نزد افکار عمومی، به ارکان استراتژی سیاسی باز می گردم. با تاکید بر اصول پیشگفته، مادامی که ما از بی برنامگی دوری ننماییم، تاکتیکهای ما در مورد مقولات خرد ( بدون شناخت مقوله کلان) نه تنها کارآیی نداشته بلکه فاقد تاثیر بر افکار عمومی نیز خواهد شد. در مورد مقوله انتخاباتی به مثابه مقوله خرد در رویکرد پارلمانتاریستی در برهه کنونی می توان تاکید بسزا نمود که ما تا رسیدن به رویکرد مشارکت در انتخابات نه چندان دموکراتیک، اما آزاد راه درازی را سپری کرده تا به نقطه کنونی رسیده ایم. نقطه ای که علیرغم فراز و فرود به لحاظ فقدان استراتژی، نقطه صفر عنوان می شود، نقطه ای که از ناکارآمدی سیاست تحریم عبور کرده و آنرا در خدمت رویگردانی مردم از صندوق رای نیافته است. واقیت آنست که عدم کارآمدی سیاست تحریم و دوری مردم از آن، حقانیت و روانی مشارکت را به اثبات رسانیده است. به بیانی دیگر رویکرد مشارکت در انتخابات از بیحاصلی تاکتیک تحریم قوت گرفت.

اما رویکرد مشارکت در انتخابات حامیان دیگری نیز دارد. حامیانی که از چپ جمهوریخواه تا اصلاح طلبان حکومتی و غیر حکومتی و … را در برمی گیرد. رویکرد اصلاح طلبان هدف بررسی من نمی باشد. در این فرصت به رویکرد نوین چپ جمهوریخواه می پردازم. رویکردی که پیشتر معرفی کاندیدای مستقل را طرح نمود و هم اکنون در بیانیه سازمان ما تجلی کرده پیدا کرده است. انتشار بیانیه و اعلام موضع نسبت به انتخابات گرچه قابل تحسین می باشد، اما هر آیینه آنرا با ارکانهای استراتژیک محک بزنیم عیار قابلیت آن کاهش می یابد.

بی شک همگان آگاهیم که در تدوین استراتژی مولفه های چهار گانه: احزاب و گروه های سیاسی، مردم ( رای دهندگان)، رسانه ها و وسایل ارتباط جمعی و نگرش حاکمیت مستقر (که در ایران عامل مزبور جایگاه ویژه و قابل بررسی دارد) مطرح هستند. آیا ما، سازمان ما، در جایگاه خاص خود قرار گرفته ایم تا بتوانیم بیشترین تاثیر را در تغییر رفتار انتخاباتی مردم ایجاد نماییم؟ آیا به زمینه های فرهنگی، اجتماعی و تاریخی که رای دهندگان را در خدمت نگرش حاکمیت قرار داده است، اندیشیده ایم، تا بکوشیم مردم را به سوی گروه های سیاسی غیر آنچه مراد حاکمیت است متمایل نماییم؟ در این رابطه می توان از طرفداران معرفی کاندیدای مستقل پرسید که آیا با خود اندیشیده اند که در متن جامعه ایران در چه سطحی قرار دارند؟ آیا ما از بطن نگرش افکار عمومی شکل گرفته ایم یا جمعی هستیم که بر مبنای تمایلات ذهنی خود، تصور اثرگذاری بر روند جامعه (بدون محاسبه ابزار سیاسی کافی) در سر می پرورانیم؟ آیا ما از نهادهای حمایتی لازم در جامعه ایران برخوردار هستیم که ما را در جایگاه مرجع سیاسی قرار داده باشند؟

بی پروا باید تاکید نمود ما باید نخست مقوله با اهمیت رفتار انتخاباتی مردم جامعه مان را جدی گرفته و بدان به مثابه حوزه نسبتأ نوین پژوهشی بنگریم تا بتوانیم تبعات رای مردم در تعمیق طبیعی دموکراسی را ارزیابی کنیم. بررسی تاریخی کشورهای دموکراتیک حاکی از واقعیتی گریز ناپذیر است. واقعیتی مبنی بر این که میزان قسمت و عمق انتخابات با میزان قسمت و حق دموکراسی، رابطه ای مستقیم داشته است. آیا کشورهایی با پیشینه بیش از چندین دهه انتخابات از دموکراسی قوی و پایدارتر و نظام پارلمانتاریستی مستحکم برخردار نیستند؟ آیا آنچه دموکراتیسم را در کشورهای دموکراتیک قوام بخشیده، پیشینه بیش از یک قرن رفتار انتخاباتی نمی باشد؟ بدون شک در ایران با با پیشینه دیرینه استبدادی ( که بر روند شکل گیری احزاب وگروههای سیاسی و نهادهای مدنی اثر سوء داشته است) اتکا به حضور انتخابات نه حداقل خواهی، بلکه دقیقأ کمک رسانی به جلوه ای از دموکراتیسم لرزان می باشد. دموکراتیسم لرزانی که در چنبره تمایل عالمانه مستبدین و لغزش و سهل انگاری دموکراتها امکان شکست دارد که نظیر آن در طول تاریخ ایران کم سابقه نیست.

بنابراین برای پیشگیری از این شکست حتی بشکل شبه دموکراتیسم، لحاظ کردن بی قید و شرط موُلفه های پیشگفته در برنامه انتخاباتی با محوریت کوشش در تغییر رفتار سیاسی مردم و نگرش حاکمیت به سردرگمی استراتژی نیز پایان خواهد بخشید. پایانی سردرگمی استراتژی آغاز ارائه تاکتیکهای اثرگذار خواهد شد تا کمتر مرتکب خطای تاکتیکی شد.

تاریخ انتشار : ۲۰ اسفند, ۱۳۸۷ ۱۱:۳۴ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

«طرح مقابله با نفوذ»؛ توطئه‌ای سازمان‌یافته برای سرکوب جنبش دموکراسی‌خواهی

هیئت سیاسی-اجرایی سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت): سازمان ما تصویب کلیات این طرح را «فاجعه‌ای دیگر در نظام حقوقی کشور» دانسته و ضمن مخالفت با آن، تصویب این طرح را ادامه و تشدید رویکردی می‌داند که در «قانون تشدید مجازات جاسوسی» نیز دنبال شده است؛ قانونی که در یک سال گذشته مبنای صدور احکام سنگین و اجرای احکام اعدام در شماری از پرونده‌ها قرار گرفته است.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

حقوق بشر گزینشی نیست؛ از مردم خودتان شروع کنید

شهناز قراگزلو: قوه قضائیه جمهوری اسلامی نمی‌تواند از یک سو خود را مدافع حقوق بشر معرفی کند و از سوی دیگر، در داخل کشور حقوق بنیادین شهروندان را نادیده بگیرد. اگر دفاع از حقوق بشر یک وظیفه انسانی و اخلاقی است، همان‌گونه که سخنگوی قوه قضائیه درباره مستندسازی جنایات میناب می‌گوید، این وظیفه پیش از هر چیز باید در برابر حقوق شهروندان ایران نیز به رسمیت شناخته شود.

مطالعه »

یک ایران، یک ملت و یک ترازنامه…

گودرز اقتداری: نوشته‌ای در فضای مجازی منتشر شده است که با این مطلع آغاز میشود: «ما یک ایران نداریم. دو ایران داریم! یک ایرانِ جهان سومی که از کشورهای منطقه عقب افتاده است، نه برق دارد، نه آب دارد، نه صنعت قابل توجهی دارد، نه زیر ساخت قابل اتکایی دارد و علاوه بر آن همه نخبگان‌اش نیز در حال فرار از کشور هستند و این ایران رو به قهقرا در حرکت است. یک ایرانِ دیگر هم وجود دارد که ۹۵ درصد جمعیت آن باسواد است و در بین ۲۰ کشور اول جهان در تولید علم قرار دارد و در تربیت متخصص از پزشکی گرفته تا مهندسی علوم روز جهان همچون نانو، رباتیک، ژنتیک، هسته‌ای و … سرآمد کشورهای منطقه است» یادداشت زیر در پاسخ به آن برداشت نوشته شده است.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ علیه دولت ملی مصدق و قانون اساسی مشروطه بود

“پیمان مکه ونظامات خاورمیانه ای”

حقوق بشر گزینشی نیست؛ از مردم خودتان شروع کنید

گزارش ماهانه؛ نگاهی اجمالی به وضعیت حقوق بشر – تیر ماه ۱۴۰۵

انقلاب ۱۳۵۷؛ خیزش میلیونی مردم ایران بود، نه حرکت چند گروه کوچک

بیانیه مجامع اسلامی ایرانیان- در محکومیت کودتای ننگین ۲۸ مرداد ۱۳۳۲