سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۴ خرداد, ۱۴۰۵ ۱۵:۴۰

دوشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۵ - ۱۵:۴۰

انسان موجودی فرهنگی و سازمانی متحول

درفلسفه غرب بحث و مقوله ای وجود دارد با عنوان" آنتروپولوژی" یا فلسفه انسانشناسی. متفکر این رشته آرنولد گِلِن (1976-1904 Arnold Gehlen)، جامعه شناس، فیلسوف و نظریه پرداز آلمانی است. وی همچنین از سال 1933 عضو حزب نازی بود و پس از شکست آلمان "نازی زدائی" شد.

درفلسفه غرب بحث و مقوله ای وجود دارد با عنوان” آنتروپولوژی” یا فلسفه انسانشناسی. متفکر این رشته آرنولد گِلِن (۱۹۷۶-۱۹۰۴ Arnold Gehlen)، جامعه شناس، فیلسوف و نظریه پرداز آلمانی است. وی بعد از یلسنر و شلر، سومین کوشنده این رشته فلسفی بود.

نیچه، معلم گلن، می گفت انسان هنوز در حال تغییر و تحول و تکامل میان شیطان و فرشته است. گلن فلسفه انسانشناسی خود را بخشی از فلسفه سیاسی می دانست. در انسانشناسی فلسفی اروپا همان پرسش هایی مطرح شدند که قبلا در پراگماتیسم امریکایی مطرح شده بودند.

گلن میگفت انسان در طول تکامل خود کوشید از طریق خلاقیت های فرهنگی و تشکیل سازمانهای اجتماعی، ضعفهای بیولوژیک، طبیعی و زیست شناختی خود را جبران کند. تئوری سازمانی را او از کتاب “سقوط خدایان” نیچه گرفته بود.

گلن می نویسد: “انسان باید درباره خود موضع بگیرد و خود را تعریف کند.” روسو می گفت انسان از طریق استقلال و آزادی و خودکفایی به انسانیت می رسد و بشر برای انسان شدن نیاز به زبان داشت. در نظر گلن دین و علوم جدید نتوانستند نقطه اتکا و تعادلی برای انسان نیازمند شوند.

گلن به تقلید از فرهنگ دولت پروس می گفت که انسان برای حاکمیت بر دیگران ابتدا باید بر خود مسلط شود. او درآغاز تحت تاثیر ایده آلیسم هگل و فیشته بود ولی از سال ۱۹۳۹ نماینده آنتروپولوژی فلسفی گردید. وی بعدها از فلسفه اگزیستنسیالیسم و ایده آلیسم به آنتروپولوژی فلسفی رسید.

گلن در دهه ۷۰ قرن ۲۰ خالق تئوری پساتاریخی نیز بود. او در سال ۱۹۳۵ مفهوم آنتروپولوژی فلسفی را از ماکس شلر گرفت. از زمان داروین آنتروپولوژی فلسفی کوشید انسان را بر اساس شناخت علوم طبیعی تعریف کند. انسان شناسی فلسفی در زمان گلن یکی از رشته های مورد توجه سایر علوم از قبیل تعلیم و تربیت و علوم طبیعی و روانشناسی وعلوم اجتماعی گردید.

آرنولد گلن از سال ۱۹۳۳ عضو حزب نازی شد، ولی بعد از شکست آلمان اظهار ندامت نمود و خلاف هایدگر اجازه یافت در دانشگاه تدریس کند. هایدگر هیچگاه به گذشته خود نپرداخت و ممنوع القلم و ممنوع التدریس گردید، در حالی که  گلن غیر از عضویت در حزب حاکم، خالق نظرات فاشیستی و مبلغ آنان نبود.

امروز گلن را یکی از مغزهای سنت گرا و محافظه کار غرب در فلسفه و جامعه شناسی بحساب می آورند. در پایان قرن ۲۰ رشته آنتروپولوژی به نفع علومی مانند تعلیم و تربیت و اخلاق و سیاست و غیره تقسیم گردید. گلن در رابطه با فلسفه تاریخ مارکس و هگل و دو مکتب نئوکانتیسم و اگزیستنسیالیسم، خالق نظراتی انتقادی بود. او با کمک علوم تجربی از جمله بیولوژی و جامعه شناسی، انتروپولوژی خود را فلسفه تجربی نیز می دانست.

از جمله آثار آرنولد گلن “طبیعت انسان و موقعیت اش در جهان”، “انسان نخستین و فرهنگ جدید”، “روح تفکر در دوره صنعت”، “عکسها و تصاویر زمان”، تحقیقات آنتروپولوژیک”، “اخلاق و ورای اخلاق”، و “تحقیقی در باره جامعه شناسی و انسانشناسی” اند. مجموعه آثار ۱۰ جلدی گلن در سال ۱۹۷۸ در آلمان منتشر شد.

کتاب “اخلاق و ورای اخلاق” گلن سهم و کمک مهمی بر نظریه انسانشناسی فلسفی است. شاهکار او کتاب “انسان” است که در سال ۱۹۴۰ منتشر شد و آن را عبور فکری از سه مکتب اگزیستنسیالیسم، پراگماتیسم و فنومنولوژی و یکی از کتابهای مهم قرن ۲۰ درعلوم فرهنگی بشمار می آورند.

تاریخ انتشار : ۲۲ آبان, ۱۳۹۵ ۷:۲۲ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

به مناسبت سالروز پیروزی بر نازیسم؛ هیچ نیروی اهریمنی نمی‌تواند بر مردمی متحد پیروز شود

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): همان‌گونه که اتحاد شوروی در ژوئن ۱۹۴۱ با اتکای به اتحاد مردمی در برابر تجاوز ایستاد، ایران نیز در اسفند ۱۴۰۴ دچار تحولی بزرگ شد. همبستگی مردم در دفاع از میهن، که به عین دریافتند فرزندانشان در نیروهای مسلح، به اتکای پشتیبانی جامعه است که قادرند از کشورشان در برابر خطر موجودیتی دفاع کنند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

جنگ‌طلبان در حالی که ترامپ از توافق ایران خبر می‌دهد، در حال فروپاشی هستند!

تریتا پارسی: اما اسرائیل تنها تهدید برای توافق نیست. هم واشنگتن و هم تهران باید نظم و انضباط فوق‌العاده‌ای را اعمال کنند تا اطمینان حاصل شود که روایت‌های رقابتی آنها از پیروزی، اردوگاه مخالفان تندرو را در کشور دیگر تقویت نمی‌کند. در طول مذاکرات، ترامپ حساسیت بسیار کمی نسبت به اینکه چگونه پست‌های تحریک‌آمیز او در رسانه‌های اجتماعی، توانایی تهران برای سازش را پیچیده می‌کند، نشان داده است.

مطالعه »

«تنبیه خاموش» یا آزادی بیان!

فارغ‌التحصیلان مطالعات خاورمیانه نتیجه گرفته اند که: «برکناری فانی پیام تکان‌دهنده‌ای به دانشجویان و محققان مطالعات خاورمیانه می‌فرستد مبنی بر اینکه تحقیق، تدریس، خدمات نهادی و بحث آزاد در مورد موضوعات حساس سیاسی، مانند جنگ جاری در ایران، مشمول سانسور سیاسی و تحریم‌های نهادی است. چنین پیامی نه تنها با ارزش‌های اصلی مأموریت آموزشی و علمی دانشگاه واشنگتن در تضاد است، بلکه با اصول آموزش دانشگاهی و آموزشی ما نیز مغایرت دارد، اصولی که ما را به تفکر انتقادی، مشارکت در بحث‌های علمی آزاد و مواجهه با سوالات سیاسی فوری با دقت و صداقت فرا می‌خواند.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

کانون مدافعان حقوق کارگر: پرویز قلیج خانی هم از میان ما رفت – یادش گرامی

قهرمانی زنان ایران؛ لبخند یک ملت در روزهای سخت

پنجمین نمایشگاه هنرهای تجسمی فرزانگان یک

گفتمان‌های اقتدارگرایانه و فاشیستی در میان ایرانیان

«ساندیس‌خور» / «فاندبگیر»

حزب کمونیست ایتالیا؛ صدای ماندگار چپ در غرب