سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۳:۳۳

سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۳:۳۳

آیه‌های زمینی
چه روزگار تلخ و سیاهی، نان، نیروی شگفت رسالت را، مغلوب کرده بود، پیغمبران گرسنه و مفلوک، از وعده‌گاههای الهی گریختند، و بره‌های گمشدهٔ عیسی، دیگر صدای هی‌هی چوپانی را،...
۱۸ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: فروغ فرخزاد
نویسنده: فروغ فرخزاد
گرامی باد یاد جهان پهلوان تختی
هفدهم دی سالگرد درگذشت شخصیت ملی ما، جهان پهلوان، جوانمرد روزگار، غلامرضا تختی است. سازمان‌های جبهه ملی ایران در خارج از کشور و جبهه ملی ایران-اروپا ضمن گرامیداشت یاد او...
۱۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سازمان‌های جبهه ملی ایران در خارج از کشور
نویسنده: سازمان‌های جبهه ملی ایران در خارج از کشور
کشتی شکستگانی بی باد شرطه و دیدار آشنا
تنها امید مردم در بدتر نشدن اوضاع و نابود نشدن حداقل های زیستی کشور و همچنین امید حکومت به غرق نشدن کشتی شکسته نظام، ویژگی های ترامپ و دولت او...
۱۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: برديا سياوش
نویسنده: برديا سياوش
تأثیر روانی جنگ: نیمی از کودکان غزه آرزوی مرگ دارند
یک مطالعه و نظر سنجی جدید, تأثیر روانی عظیم جنگ بر کودکان و جوانان در نوار غزه را این گونه بر آورد کرده است:  ۴۴ درصد از کشته شدگان کودک...
۱۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: جولیان بورگر، برگردان رضا کاویانی
نویسنده: جولیان بورگر، برگردان رضا کاویانی
رودررو با فرهنگ کشی: یادی از غلامحسین ساعدی
غلامحسین ساعدی ریشه در آب و خاک فرهنگ، زبان و تاریخ ایران و مردم ایران داشت. این ریشه در او چنان قوی و محکم بود که درد غربت تا آخرین...
۱۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: عباد عموزاد
نویسنده: عباد عموزاد
جلوگیری از ملاقات به خاطر عدم رعایت حجاب
... وقتی از ملاقات مهراوه بابت حجابش جلوگیری کردند، شرایط برای او که بارها از ملاقات مادر و پدرش، طی سال های گذشته، با موضوعیت حجاب محروم شده بود، غیرقابل...
۱۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: نسرین ستوده
نویسنده: نسرین ستوده
در سومین سالگرد «جنایت عمدی» حکومتی یاد بکتاش آبتین را گرامی می‌داریم
پرونده‌ی «جنایت عمدی»، جنایت آشکاری که به مرگ بکتاش آبتین انجامید، همچنان گشوده است و هرگز مشمول مرور زمان نخواهد شد مگر آن که آمران و عاملان این جنایت و...
۱۷ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
نویسنده: کانون نویسندگان ایران

با حضور وسیعتر، با مسالمت بیشتر

در صورت ترکیب شعارها و خواسته‌های معیشتی با مطالبات سیاسی متناسب با توازن واقعی قوا، و پرهیز از شعارهای رادیکال ضد حکومتی، امکان پیوستن اقشار مختلف جامعه به این حرکات و درنتیجه امکان تداوم و فرارویی آن به حرکتی تماماً مسالمت‌جو که خواهان تغییر در وضع موجود است، بیشتر می‌شد.

در بررسی رویدادهای ۲ هفته اخیر ایران، آنچه بیش از همه نظر همگان را به خود جلب کرد، فرارویی سریع شعارهای مربوط به وضعیت فاجعه ‌بار معیشتی میلیون‌ها انسان که در فقر و فلاکت به سر می برند، به شعارهای سیاسی بود که نه فقط روحانی، بلکه خامنه‌ای و دستگاه حکومتی جمهوری اسلامی را نیز به زیر ضرب بردند. اما شعارها در ادامه اعتراضات و خیزش مردم، به سرعت رادیکال شدند و شعارهای مرگ بر … طنین بلندتری یافتند؛ و می توان گفت که خرد سیاسی در شعارها جای خود را به احساس سیاسی داد. هنوز زود است که در مورد تمام دستاوردها و تجربه‌‌های بدست‌آمده از این حرکت، تحلیل کرد و سخن گفت، اما می‌توان بر لحظه‌هایی از آن مکث کرد.

آیا می توان ادعا نمود که این حرکت جهشی در ابراز خواسته‌ها از طریق شعارها، حکایت از پیموده شدن «ره صد ساله در یک شب” می‌کند و نشان از رشد و تعالی جنبش عدالت‌خواه کشورمان دارد؟ پاسخ به این سئوال در صورتی می توانست قطعا “آری” باشد که این حرکت‌های اعتراضی و به روایتی «خیزش تهی‌دستان» از یک رهبری منسجم وهدایت سامان‌مند برخوردار بود که با تشخیص وضعیت “قدرت” و رابطه متقابل قدرت با مردم، به اتکاء به نظریه «شرایط انقلابی»، اقدام به رادیکالیزه کردن خواسته‌ها و شعارها، می‌کرد. اما تقریبا همه نیروهای موجود چه در داخل و چه در خارج از کشور، جدا از برخی ادعاها که درحد ادعا نیز باقی ماندند، به این مورد اذعان دارند که این اعتراضات بدون رهبری معین بوقوع پیوستند. البته آنچه از جانب مقامات گوناگون حکومت در رده‌های مختلف در مورد رهبری این اعتراضات در خارج از کشور بیان می شود را می توان یک “بیماری” مشترک در همه حکومت‌هایی دانست که به هنگام مواجهه با کژی‌ها عادت به شکستن آیینه دارند و نه تغییر رفتار خود.

می‌توان گفت که در صورت ترکیب شعارها و خواسته‌های معیشتی با مطالبات سیاسی متناسب با توازن واقعی قوا، و پرهیز از شعارهای رادیکال ضد حکومتی، امکان پیوستن اقشار مختلف جامعه به این حرکات و درنتیجه امکان تداوم و فرارویی آن به حرکتی تماماً مسالمت‌جو که خواهان تغییر در وضع موجود است، بیشتر می‌شد. در تدارک مواجهه با حرکات آتی که دیر یا زود بروز خواهند کرد، جلب حمایت و پشتیبانی  دیگر اقشار مردم، چه کارگران و چه معلمان و دیگر مزدبگیران و از آن نیز مهم‌تر، پیوستن گروه سنی بالاتری ازآنچه در خیابان‌های شهر‌ها شاهد بودیم، برای آن‌که حرکت‌ها در اشکال معقول‌تر و با روش‌های متناسب با میزان رشد جامعه، صورت  گیرند، دارای اهمیت بسیار است.

حرکت کاملاً مسالمت‌آمیز و معقول دفاع از دراویش، نشان‌ داد که می‌توان و باید با طرح خواست‌های معین، با اتکا به روشی مسالمت‌آمیز، به این خواسته‌ها، همچون خواسته آزادی ۴ درویش زندانی، تحقق بخشید.

لازم به ذکر است که نگاه نقادانه به رویدادهای اخیر، به معنای فاصله گرفتن از آن‌ها، آن‌گونه که بخشی از چهره‌های اصلاح‌طلب انجام دادند، نیست. این اعتراضات، مردمی بودند و هستند و خواهند بود، زیرا که خاستگاه و ترکیب اصلی معترضان را بخش تحتانی جامعه و نیروی جوانی تشکیل می‌دهد، با کمترین امید به آینده‌ای روشن، در سخت‌ترین شرایط معیشتی، بدون شغل و چشم‌اندازی برای زندگی بهتر. صحبت بر سر نبود نیروی سازمانده و هدایت‌کننده‌ای است که با تکیه‌بر تجاربی که لزوماً فقط به ۴۰ سال اخیر محدود نمی‌شوند، امکان موفقیت گام‌به‌گام اعتراضات توده‌ای از این نوع را فراهم می‌کند. نیاز مبرم جامعه با توجه به محدودیت‌های سنگین‌تری که متوجه فعالیت احزاب سیاسی در شرایط کنونی‌اند، وجود سازمان‌های مردمی و سندیکاهای واقعی و نه حکومتی‌ است که با دفاع از منافع مردم، زمینه را برای فعالیت احزاب ترقی‌خواه و عدالت‌جو فراهم می‌کنند؛ و این دقیقاً چیزی است که جمهوری اسلامی از وقوع آن درهراس است و خطر اصلی برای ارکان خود را در وجود و حضور این احزاب و سازمان‌ها و سندیکاهای واقعی و مردمی می‌بیند.

با توجه به وجود پتانسیل بالای رجوع به خشونت که سازمانده و برنده اصلی آن نیز خود حکومت جمهوری اسلامی است، لذا پرهیز از خشونت در مقاطع گوناگون اعتراض‌ها در صفوف مردم، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. تجربه ۴۰ سال زندگی و مبارزه در ایران، این را به مردم ما آموخته است که میزان رابطه مردم معترض با توسل یا عدم توسل به خشونت، در موفقیت یا شکست حرکت‌های اعتراضی، نقش مهمی در کشور ما، ایفا می‌کند. عکس این قرمولبندی نیز در ارتباط با حکومت و نیروهای سرکوبگر آن صدق می‌کند.

روشن است که خیزش‌های اعتراضی اخیر، به دلایل بسیاری که برخی از آن‌ها در سطور بالا شمرده شدند، در آینده به اشکال گوناگون بروز خواهند کرد؛ تلاش به پیوند حرکت‌های اعتراضی و جلب حمایت و پیوستن اقشار هرچه وسیع‌تر اجتماعی در داخل، و جلب حمایت و پشتیبانی افکار عمومی جهان از آن‌ها وظیفه‌‌ای است که در برابر نیروهای معتقد به بهروزی مردم چه در داخل و چه در خارج از ایران قرار دارد.

 

تاریخ انتشار : ۲۱ دی, ۱۳۹۶ ۹:۲۵ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

آیه‌های زمینی

گرامی باد یاد جهان پهلوان تختی

کشتی شکستگانی بی باد شرطه و دیدار آشنا

تأثیر روانی جنگ: نیمی از کودکان غزه آرزوی مرگ دارند

رودررو با فرهنگ کشی: یادی از غلامحسین ساعدی

جلوگیری از ملاقات به خاطر عدم رعایت حجاب