سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۹ تیر, ۱۴۰۵ ۲۳:۳۹

سه شنبه ۹ تیر ۱۴۰۵ - ۲۳:۳۹

به یاد فدایی خلق مرضیه احمدی اسکویی

کسی که کمتر نامیده شد یا حد اقل من کمتر چیزی در مورد وی خواندم و شنیدم جانباخته فدایی رفیق مرضیه اسکویی بود. به همین دلیل فکر کردم که شاید بد نباشد از او نیز یادی بشود خصوصا که چند روزی بیش به روز جهانی زن نمانده است . با این هدف در دنیای مجازی به جستجوی زندگینامه و اثاراین شیر زن برخاسته از خاک آذربایجان پرداختم.

Getting your Trinity Audio player ready...

هفته های گذشته به مناسبت چهلمین سالگرد حماسه سیاهکل در نقاط مختلف و توسط شاخه های مختلف برامده از جنبش فدایی مراسم مختلفی برگزار شد،وب سایت ها مملو از مقالات، خاطره ها، یادبودها و نظرات شخصیت های مختلف در مورد این حماسه و تاثیرات ان بر جنبش آزادیخواهی مردم ایران و سایر جنبه های تاریخی این حرکت بود. از رفقای شهید زیادی یاد و تجلیل شد. کسی که کمتر نامیده شد یا حد اقل من کمتر چیزی در مورد وی خواندم و شنیدم جانباخته فدایی رفیق مرضیه اسکویی بود. به همین دلیل فکر کردم که شاید بد نباشد از او نیز یادی بشود خصوصا که چند روزی بیش به روز جهانی زن نمانده است . با این هدف در دنیای مجازی به جستجوی زندگینامه و اثاراین شیر زن برخاسته از خاک آذربایجان پرداختم. در سایت ۱۹ بهمن مجموعه ای غنی از اثاروی را یافتم. اولین شعری که نظرم را جلب کرد اثری بود به نام ” اولارکی” ” آنان که” این اثر به خوبی بیانگر شخصیت این شیر زن و نگاه او به زندگی و ارزشهای والای انسانی است .

اولارکی

گؤره سن اولار کى دؤرد ال آیاقلى

قیسسا آرزولارا٬ کیچیک وارلیغا

مؤحکم یاپیشیبلار٬ هئچ دوشونورلر

بؤیوک اینسانلارا٬ درین وارلیغا

دَیه رلى یاشاییب٬ بؤیوک اؤلمه یه؟

آنان که

آنان که به آرزوهای کوتاه و هستی حقیر

چهاردست وپا چسبیده اند

آیا هرگز اندیشه می کنند

به انسان های بزرگ و زیستن ژرف

به ارزشمند زیستن و پرشکوه مردن؟

در مورد زندگی او گذشته از مختصری در مورد تاریخ ، محل تولد و تحصیلات کمتر نوشته شده است این خلاصه را از سایت gunaz بر گرفته تقدیم میکنم :

مرضیه احمدی اسکوئی سال ۱۳۲۴ خورشیدی در یک خانواده متوسط در اسکو, نزدیک تبریز-آزربایجان متولد شد.

از کودکی با کار در کنار پدرش در مزرعه با زندگی پرمشقت آشنا شد. مرضیه علاقه مفرطی به مطالعه داشت و در همین رابطه با افراد آگاه به مسائل اجتماعی آشنا شد.

پس از اتمام دوره اول دبیرستان به دانشسرای مقدماتی تبریز رفت و سپس معلم دبستانهای اسکو شد. او در مدت سه سالی که آموزش کودکان را به عهده داشت از طریق رفت و آمد با خانوادههای آنان با زندگی پر درد و رنجشان آشنا شد.

مرضیه احمدی اسکوئی پس از ورود به دانشسرای مقدماتی در اعتصابات دانشجویی اسفند ۱۳۴۹ نقش مهمی ایفاء نمود و تحت پیگیرد ساواک, پلیس سیاسی رژیم ضدبشری شاه قرار گرفت. سال ۱۳۵۰دانشسرا را تعطیل کردند, مرضیه را نیز بازداشت و پس از مدتی آزاد کردند. مرضیه به تهران رفت و با فدائیان حلق تماس گرفت و به صفوف آنان پیوست.

مرضیه احمدی اسکوئی روز ششم اردیبهشت ۱۳۵۳از طریق ضبط امواج فرستندههای پلیس توانست پی ببرد که محل قرار رفیق شیرین فضیلت کلام در محاصره است. وی برای نجات رفیق شیرین به محل رفت و در نبردی دلیرانه با مزدوران ساواک جنگید و قهرمانانه جان باخت.

اما چکامه ای که وی پس از پیوستن به فداییان سروده است شاید بهترین راهنما باشد برای پی بردن به سیر زندگی این فدایی خلق.

موج

خیرداجا اینجه آخیردیم

مئشه لردن، داغلاردان

دره لردن آخیردیم

بیلیردیم دورقون سولار

اؤز ایچینده بوغولار

بیلیردیم دریالاردا

دالغالار قوجاغیندا

خیرداجا آرخلار اوچون

یئنی حیات دوغولار

نه یولون اوزاقلیغی

نه قارانلیق چوخورلار

نه دورقونلوق هوسی

منی یولدان قویمادی

ایندی قاریشمیشام من

قورتولماز دالغالارا

وارلیغیمیز چالیشماق

یوخلوغوموز دایانماق

پائیز ۱۳۵۲

موج

جویبار خرد و باریکی بودم

در جنگلها و کوهها

و درهها جاری بودم

میدانستم آبهای ایستاده

در درون خود میمیرند

میدانستم در آغوش امواج

دریاها

برای جویباران کوچک

هستی تازهای میزایند

نه درازی راه

نه گودالهای تاریک

و نه هوس بازماندن از جریان

مرا از راه باز نداشت

اینک پیوستهام

به امواج بیپایان

هستیامان تلاش

و نیستیامان آسودن است!

پاییز ۱۳۵۲

یادش جاودان و راهش پر رهرو باد

م.نکوکار

۲۷ فوریه ۲۰۱۱

————————

منابع :وب سایت gunaz.net  و  وب سایت ۱۹ بهمن

تاریخ انتشار : ۸ اسفند, ۱۳۸۹ ۸:۳۵ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

پنجاه سال پس از حماسه هشتم تیر؛ ادای احترام به حمید اشرف و جان‌باختگان فدایی

هیئت سیاسی- اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): امروز که جامعهٔ ایران همچنان با چالش‌های بزرگ در عرصهٔ آزادی‌های سیاسی، عدالت اجتماعی، حقوق شهروندی و توسعهٔ دموکراتیک روبه‌رو است، پاسداشت یاد جان‌باختگان فداییان خلق یادآور مسئولیت ما در ادامهٔ راه مبارزه برای تحقق آرمان‌هایی است که آنان برای آن زیستند و جان باختند.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

از گرانی نان تا فسادهای میلیارددلاری؛ چرا فشار فقط بر دوش مردم است؟

شهناز قراگزلو: کارگرانی که پس از سال‌ها پرداخت حق بیمه بیکار شده‌اند، برای دریافت مقرری ناچیز بیکاری با روندی فرسایشی و بازرسی‌هایی مواجه‌اند که بیشتر شبیه تعقیب یک متهم است تا حمایت از یک بیمه‌شده.
این پرسش جدی مطرح است که چرا برای پرداخت ۱۵ میلیون تومان به یک کارگر چنین سختگیری می‌شود، اما همین دقت در برابر فسادهای کلان اقتصادی دیده نمی‌شود.

مطالعه »

گل به‌خودی فیفا در دادن میزبانی جام جهانی به آمریکا و کانادا و نادیده گرفتن تبعیض نسبت به تیم های شرکت کننده…

گودرز اقتداری: تیم ملی همانگونه که در جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر هم هدف تظاهرات مخالفین جمهوری اسلامی قرار گرفت در این بازیها نیز با تقابل مخالفین جمهوری اسلامی بویژه طرفداران سلطنت روبرو خواهذ بود. پیش بینی ها اما انست که این بار شاید بخاطر میزبانی در امریکا و کانادا که هر دو میزبان صد ها هزار ایرانی متمایل به رضا پهلوی هستند، امکان در گیری های بیشتر محتمل‌تر است…. در دیدگاه ما اما تیم ملی تیم تمام مردم ایران است و در این شرایط که کشور هدف حملات و خسارات بی‌بدیل در تاریخ معاصر خود بوده است پیروزی تیم ملی و حمایت عمومی هم‌وطنان برای ایجاد اتحاد و هم‌بستگی ملی بیش لز پیش ضروری و مورد انتظار است. ما مانند همه هنرمندان و روشنفکران میهن تحت ستم‌مان ورزش‌کارانی که با پرچم ایران در هر میدانی مبارزه میکنند را نیز فرزند ایران و از ان خود میدانیم و پیروزی هایشان را در میدان‌های جهانی ارج می‌گذاریم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

پایه های لرزان امپراطوری – بخش دوم

اسرائیل ؛ هدفمند، کودکان فلسطینیی را می‌کشد

اطلاعیه کانون نویسندگان ایران: محسن حسام درگذشت

بیانیه تحلیلی مجامع اسلامی ایرانیان در باره “پیروزی ملت ایران” و امضای تفاهم نامه با آمریکا و ضرورت بازگشت حاکمیت مردم

پنجره‌ای به غرور

هشت‌تیر، داداش‌حیدر و شعرهایش