دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴ - ۰۶:۳۴

دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴ - ۰۶:۳۴

بیانیه «همگامی» در محکومیت اخراج فله‌ای مهاجران افغان
روند اخراج گسترده مهاجران افغان از ایران، که با دامن زدن به افغان‌ستیزی و با هدف انحراف افکار عمومی صورت می‌گیرد، اقدامی تلخ، ناعادلانه و تأسف‌برانگیز است. این سیاست در...
۱۶ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
خواست مشترک و فراگیر مبارزان میهن‌دوست ایران، آزادی بی‌قیدوشرط زندانیان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است!
اساساً مفهومی به نام «جرم سیاسی» موضوعیت و معنایی ندارد. جرم‌شماری این فعالیت‌های حقوق بشری غیرقانونی‌ست و باید ممنوع شود. فعالیت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی اقدامی مجرمانه نیست و نمی‌تواند...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پروین همتی
نویسنده: پروین همتی
#جدول_مندلیف
به تعبیر متخصصان، هوش مصنوعی، نفتِ آینده است و تبدیل شدن به مرکز گرانش اقتصادی در جهانِ امروز ، خود نوعی خلقِ ثروتِ بیکران.
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳) مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی
… درباره سازما‌ندهی طبقه کارگر به‌عنوان یک طبقه از طریق اتحادیه‌های کارگری هیچ چیزی گفته نشده است.این امر خیلی مهم است، در واقع، بدین‌جهت که این‌ها تشکلات واقعی پرولتاریا هستند، که روزمره...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: برگردان: آمادور نویدی
نویسنده: برگردان: آمادور نویدی
بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ
وقت آن فرا رسیده است که حاکمان از این فرصت تاریخی و سرمایه به دست آمده برای تحقق وفاق واقعی ملی و در جهت کاهش فاصله با مردم، بازسازی کشور...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس
خیرخواهانه متذکر می شویم که راه علاج مشکلات روزافزون کشور، نه افزایش بگیر و ببندهای بی ضابطه و تشدید رویکردهای امنیتی و تحدید و تضییع حقوق شهروندی (ولو با حفظ...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: وکلاپرس
نویسنده: وکلاپرس
روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک
از چند روز، قبل از حمله یکی از اکانت‌های مرتبط با رژیم اسرائیل، این پیام را گذاشته بود که زدن سردر اوین، منتفی نیست. مسئله‌ای که نگرانی‌های ما را دوچندان...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: محمد جعفری
نویسنده: محمد جعفری

تبعیض زبانی، هم ستیز با انسان است و هم یک فرهنگ کشی آشکار!

ما گرامیداشت روز 21 فوریه – روز جهانی زبان مادری را فرصتی می دانیم تا بار دیگر بر بهره گیری بهینه از این ثروت ملی تاکید کنیم و بار دیگر با محکوم نمودن سیاست های تبعیض گرایانه حاکم بر سیاست و فرهنگ کشور نسبت به زبان های غیر فارسی در ایران، قاطعانه بر تغییر این سیاست ها پای بفشاریم.

 

روز ۲۱ فوریه، روز جهانی زبان مادری است. نهاد فرهنگی معتبر جهانی یونسکو در کنفرانس عمومی سالانه خود در سال ۱۹۹۹ بود که سرانجام چنین روزی را روز جهانی زبان مادری اعلام کرد و آن را از تصویب اعضای خود گذراند. ۹ سال بعد از این ابراز اراده، که کمک به تنوع زبانی و فرهنگی در جهان تعریف شده بود، مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز در تداوم و تکمیل این اقدام، سال ۲۰۰۸ را سال جهانی زبان ها نام گذاشت. این برآمد های جهانی، پاسخی بوده‌اند به درخواست صد ها میلیون انسان در جهان که زبان های مادری شان از دیر بازمورد اجحاف و تبعیض دهها حکومتی قرار دارند که جملگی این تبعیض انسان ستیزانه را با داعیه پاسداری از “زبان رسمی” آن کشورها اعمال می کنند. اعلام روزی از سال به عنوان روز جهانی مادری، هیچ مبنایی نمی توانست داشته باشد جر اینکه جهان ما با چالش بزرگی در این زمینه مواجه است. و ایران ما، متاسفانه یکی از میدان های عمده چنین چالشی است و در زمره معدود کشورهایی که، این روز جهانی حتی وارد تقویم رسمی آن نشده است! با درنظر داشت تقسیمات علمی زبان های جهانی، در ایران چند زبان کاملاً متفاوت با زبان فارسی و حتی چندین زبان غیر فارسی اما هم تبار با این زبان وجود دارد که همگی به درجات متفاوت مورد تحقیر قرار دارند و آموزش به آنان، جملگی ممنوع.

زبان مادری،هویت نخستین هرانسان است. زبان، تنها مجرای بیان اندیشه نیست، محمل اندیشه و خود اندیشه است. زبان، فکر می سازد و تفکر می پروراند. بازداشتن کودک پا گذاشته به مدرسه از شروع آموزش به زبان مادری، زبانی که آنرا می داند و جزو ذاتش است و با همان هم جهان را کشف کرده است، اگر نگوئیم که کور کردن استعداد های نخستین و کودکانه او، دستکم کند کردن شکوفایی فکری وی است. این، چیزی نیست جز ستم ناروا براو، جز اعمال تبعیض در حق وی در مقایسه با همسالانی که برای آنان زبان مدرسه و زبان مادری یکی است و در نتیجه، چیزی نیست جزعلیه پیشرفت معقول و آهنگین این انسان مورد تبعیض. این، کشنده انگیزه است در کودک برای آموختن، و مایه ایی برای گریزانی او از فضایی که منطقاً باید کانونی باشد برای نشاط کودکانه اش.

اما تحمیل یک زبان به انسان و واداشتن او به اینکه ذوق هنری و ادبی و خلاقیت های فکری خویش را به زبانی جز زبان مادری عرضه کند، در عین حال جفایی است بزرگ به آن زبان مادری! زیرا که آن زبان با این مشرب تحمیل شده بر آن، از یکی از استعدادهای خود پرورده اش برای غنامند شدن خود محروم می شود. رشد هر زبان تابعی است مستقیم از کمیت و کیفیت سرایندگان، نویسندگان و اندیشمندانی که تولید شان با آن زبان است. آبشخور پیشرفت، توقف و پس روی زبان ها نیز در چنین واقعیتی نهفته است. توانمندی زبان ها چه از نقطه نظرغنا بخشی به گنجینه آن از طریق آفرینش واژه‌ های نو و ترکیبات تازه لغوی و چه بهبود و نوسازی ساختاری در بیان زبانی، نه از طریق زبان عامیانه روزانه، که توسط اهل فکر و فرهنگ و هنر آن زبان ممکن است. وقتی آموزش آدمی نه با زبان مادری خویش که با زبانی جز آن باشد و رشد فکری او با زبانی غیر از زبان مادری صورت گیرد، معنی عملی آن چیزی نیست جز محرومیت این زبان مادری از یکی از استعدادهایش برای غنا یابی. ایران ما یکی از نمونه های این ناهنجاری ظالمانه است.

زبان ها از نقطه نظر حقوقی هیچ امتیازی نسبت به یکدیگر ندارند، زیرا که انسان ها متساوی الحقوق هستند و دقیق تر، باید که چنین باشد. هیچ زبانی را نمی توان به زور و اتکای حقوق و قانون بر زبان دیگر برتر دانست. اما از سوی دیگر نمی توان زبان ها را از نظر حد پیشرفتگی آنها برابر و هم سطح تلقی کرد. و این منطق واقعی، البته تنها حاصل تاریخ طی شده است که عمدتاً نه در مسیر حقوقی که در طریق زور و تبعیض پیش آمده است. این نابرابری در وجه اصلی خود، همانا ناشی از تبعیض و سرکوب یک زبان به سود زبان دیگراست. در این مقایسه، زبان هایی را داریم با بیشترین امکانات خودی و وام گیری های عمدتاً تبعیض گرایانه از فرزندان زبان های دیگر برای رشد وشکوفایی شان، و زبان هایی هم روبرو با انواع  تبعیض ها و تنگناهای منجر به درجازدن و پس رفتن ها. همانی که، متاسفانه در ایران شاهدش هستیم؛ به سود یک زبان و به ضررآن دیگری ها.

کشوری که دارای تنوع ملیتی و قومی است، کشوری است چند زبانه؛ درست آنچه که ایران ما است. چنین کشوری به زبان مشترک ارتباطی نیاز دارد که تاریخ طی شده ولو آلوده به زور و تبعیض، یکی از آن ها را رو آورده و تثبیت کرده است. این زبان مشترک با غنامندی امروزین خود حاصل همه اهل فرهنگ و اندیشه آن کشور است و نه فقط محصول تلاش کسانی که مادرزادی به آن زبان تکلم می کنند. این زبان مشترک به هزینه سنگین تاریخی و همگانی به موقعیت امروزین رسیده است پس هیچ دلیلی وجود ندارد که این ثروت مشترک ملی رها شود و زبانی با هزینه سنگین تازه بخواهد جای آن را بگیرد. زبان فارسی به عنوان زبان مشترک ایرانیان از چنین خصوصیتی برخوردار است و چونان زبان مشترک کنونی، می تواند و منطقاً می باید هم مشترک همه ایرانیان باقی بماند. اما آن را رسمیت دادن انحصاری و زبان های دیگر کشور را “لهجه های محلی” نامیدن، همانا ابقای وضع نا بهنجار و ستمگرانه و فرهنگ ستیزانه تاکنونی است که ادامه آن حتی به بهای تداوم سیاست سرکوب یک قرنی گذشته نیز ناممکن می باشد.

تنوع زبانی کشور ما یکی از ثروت های استراتژیک عمومی ما است که ایران را محل پیوند چندین کشور منطقه کرده و می تواند برای همه مردمان این کشورها مبادله علم و ثروت بار آورد. ایران به اتکای چنین ثروت ملی می تواند به کانون عمده فرهنگ منطقه بدل شود. تنظیم مناسبات دمکراتیک در حوزه زبانی خود کشورما نیز، عامل گرهی در امر وحدت همه ساکنان کشور و از مبانی تحکیم دمکراسی در ایران فردا می باشد. دریغ است که چنین ثروت وفرصتی جای خود به نفرت دهد.

ما گرامیداشت روز ۲۱ فوریه – روز جهانی زبان مادری را فرصتی می دانیم تا بار دیگر بر بهره گیری بهینه از این ثروت ملی تاکید کنیم و بار دیگر با محکوم نمودن سیاست های تبعیض گرایانه حاکم بر سیاست و فرهنگ کشور نسبت به زبان های غیر فارسی در ایران، قاطعانه بر تغییر این سیاست ها پای بفشریم. از بین بردن تبعیض و سرکوب نسبت به چندین زبان مادری در ایران، نه تنها فقط در یک ایران دمکراتیک بدون هر گونه سیستم مستبدانه در آن شدنی و عملی است، بلکه در همان حال یکی از شروط  دمکراتیزاسیون ایران و نهادینه کردن دمکراسی در میهن مشترک ما، رفع چنین تبعیضات و نابرابری ها است. تبعیض زبانی، ستیز با انسان است و یک فرهنگ کشی آشکار.

گروه کارملی– قومی سازمان فداییان خلق ایران(اکثریت) ۲۱ فوریه ۲۰۱۳ برابر با سوم اسفند ۱۳۹۱

  

 

 

تاریخ انتشار : ۲ اسفند, ۱۳۹۱ ۹:۲۷ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بیانیه «همگامی» در محکومیت اخراج فله‌ای مهاجران افغان

خواست مشترک و فراگیر مبارزان میهن‌دوست ایران، آزادی بی‌قیدوشرط زندانیان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است!

#جدول_مندلیف

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳) مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ

اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس