دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۵:۱۶

دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۵:۱۶

در شوک و سوگ مرگ حسن عرب زاده حجازی و فرزندش محسن!
با ناباوری و اندوه بسیار، شرنگ تلخ خبر مرگ حسن عرب زاده و فرزندش محسن را سرکشیدیم. حسن که بسیارانی وی را با نام‌های برگزیده‌ی دوران مبارزاتی‌ - «تقی» و...
۸ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: رفقا و دوستان زنده یادان
نویسنده: رفقا و دوستان زنده یادان
محفلی در بند زنان زندان اوین در گرامیداشت "جانباختگان تپه های اوین " برگزار شد.
همه ساله در فصل بهار و فروردین ماه, یاد و خاطره این جانباختگان انقلاب که قربانی ساواک آریامهری شدند, در ذهن تداعی می شود و با خاطره ی هزاران زندانی...
۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: بیانیهٔ گروهی
نویسنده: بیانیهٔ گروهی
اعلامیه حزب دموکراتیک مردم ایران: ایران سوگوار است.
این انفجار در محوطه کانتینری شرکت سینا روی داده است که از زیرمجموعه «بنیاد مستضعفان» است. شفافیت سازی و خبررسانی بی کم و کاست درباره علل و عوامل این حادثه...
۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: حزب دمکراتیک مردم ایران
نویسنده: حزب دمکراتیک مردم ایران
بترسید از آتش خشم فرزندان این رنجبرانی که در آتش قربانی شدند، بترسید!
هیچ انسان آزاده‌ای در این شرایط قادر به سکوت نیست. دیگر نمی‌توان در برابر این بی‌رحمی‌ها بی‌تفاوت ماند. دیگر نمی‌توان شاهد قربانی شدن بی‌صدای کارگران بود. ما فریاد می‌زنیم، چون...
۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: زری
نویسنده: زری
استر بالسترینو؛ زنی که نگاه سیاسی پاپ فرانسیس را شکل داد و قربانی دیکتاتوری آرژانتین شد
پاپ فرانسیس در کتاب زندگی‌نامه‌اش می‌نویسد: «یادم می‌آید که ماجرای روزنبرگ‌ها یکی از نخستین موضوعاتی بود که با استر درباره‌اش بحث کردیم. او این ماجرا را برایم تعریف کرد و...
۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: آیِلن الیوا
نویسنده: آیِلن الیوا
جان شما، جان ایران و سوگ شما، سوگ ایران است!
سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) وقوع این فاجعۀ شوم را به مردم میهن‌مان، به شهروندان بندرعباس و خانواده‌های داغ‌دار و آسیب‌دیده تسلیت می‌گوید. ما در این لحظات سخت همراه و...
۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: دبیرخانهٔ شورای مرکزی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: دبیرخانهٔ شورای مرکزی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
در سوگِ مرگِ جانگداز حسن عرب‌زاده و فرزندش محسن!
فاجعۀ تکان‌دهندۀ مرگ رفیق و یار دیرین جنبش فدایی، حسن عرب‌زاده (اسد) و فرزند ۴۳ ساله‌اش محسن، ما را در بُهت، اندوه و سوگی عمیق فرو برد. بهت و ناباوری...
۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: دبیرخانهٔ شورای مرکزی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: دبیرخانهٔ شورای مرکزی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

تحلیلی از اوضاع روز منطقه

با در نظر گرفتن آرایش احتمالی در حال شکل‌گیری در منطقه و تحولاتی که ترکیه در مرکز آن قرار دارد و هم‌نوایی ترکیه با ارکستر ناتو و تلاش غربی‌ها و خصوصاً آمریکا برای خنثی‌سازی چین (سفر پیاپی مقامات آمریکایی به چین) در تحولات جاری و تلاش برای خنثی‌سازی ایران (هم از طریق مذاکرات پشت پرده و بی‌سرانجام و هم از طریق جنگ روانی) و نبودن هیچ چشم‌اندازی برای پایان جنگ اوکراین هنوز خیلی زود است که تصور کنیم با مصالحهٔ ایران و عربستان در اسفندماه سال گذشته وارد روندی بی‌بازگشت از تشنج‌زدایی در منطقه شده‌ایم.

با گردش به‌غرب ترکیه بوی بهبود از اوضاع منطقه به مشام نمی‌رسد.

ژست‌های میانه‌ایستادن ایرانی‌ها حاکی از جدی بودن نقشه‌های غرب ومتحدانش در ماه‌های آتی است. کشاکش‌هایی بیشتری در منطقه وجهان برای یارگیری بیشتر درجریان است.

به نظر نمی‌رسد در آیندهٔ خیلی نزدیک توافق‌هایی میان ایران وآمریکا حاصل شود. ایرانی‌ها این مسئله را در مذاکرات پشت پرده با آمریکا فهمیده‌اند. پس از بیانیهٔ مشترک روسیه و کشورهای عربی منطقه، خرازی رئیس شورای راهبردی سیاست خارجی با سفیر ژاپن ملاقات می‌کند و از مذاکرهٔ ژاپن و روسیه برای حل اختلاف روسیه و ژاپن بر سر چهار جزیره می‌گوید تا با روس‌ها مقابله‌به‌مثل کرده باشد. سفیر روسیه احضار و موضع روسیه در مورد سه جزیرهٔ ایرانی شماتت می‌شود. رئیس ستاد مشترک ارتش مصاحبه می‌کند ومی‌گوید برنامه‌ای برای خرید جنگندهٔ سوخو از روسیه نداریم. برای چندمین بار ایران ارسال سلاح برای روسیه در جنگ اوکراین را تکذیب می‌کند. آقای خامنه‌ای در چند هفته پیش گفت بروید و توافق کنید، ولی زیرساخت هسته‌ای را نگه دارید. اما خبری از نرمش طرف مقابل نیست. بیشتر روزنامه‌های داخلی در ده روز گذشته مانور سراسری ضدروسی دادند تا به غربی‌ها بگویند روسیه نه قابل اعتماد است و نه متحد ما. تمام این تلاش‌ها صورت می‌گیرد تا به طرف غربی و آمریکایی ثابت کنند ما داریم شرط شما را در عدم حمایت از جنگ روسیه به جا می‌آوریم تا شاید طرف مقابل انعطافی در مذاکرات مخفی از خود نشان دهد.

طنازی علی‌اکبر صالحی برای غربی‌ها که گفته بود ایران سگک کمربندی است که محاصرهٔ روسیه را کامل می‌کند، هنوز از یادها نرفته، ولی به نظر می‌رسد این طنازی‌ها و این مانورهای رسانه‌ای گسترده علیه روس‌ها برای غرب کفایت نمی‌کند و ایران باید تا کنون فهمیده باشد که آمریکا و غرب در شرایط فعلی برنامه‌ای برای توافق ندارند.

در مقابل مرور رفتار امپریالیسم آمریکا ومتحدان اروپاییش در مقابل ایران کاملاً تهاجمی است و هیچ نشانی از تصمیم به آشتی ندارد.

ترکیه ناگهان برخلاف تعهدی که به روسیه داده بود، اسرای گردان آزوف را تحویل اوکراین می‌دهد. ترکیه در اجلاس ناتو ناگهان پشتک‌وارو می‌زند و با عضویت سوئد در ناتو در قبال دریافت وام و اف ۱۶ و موارد دیگر موافقت می‌کند.

عربستان و امارات که قبلاً حاضر به سرمایه‌گذاری در ترکیه نبودند، ناگهان بلافاصله پس از توافق ترکیه با آمریکا و ناتو میزبان اردوغان می‌شوند و قراردادهای چند ده میلیاردی با ترکیه می‌بندند.

پاشینیان غرب‌گرا در ارمنستان مقابل آذربایجان کوتاه می‌آید و علی‌اف و پاشینیان روسیه را رها می‌کنند و در آمریکا دنبال عقد قرار داد صلح می‌گردند  تا راه را برای ایجاد کریدور زنگزو و ارتباط زمینی ترکیه با باکو را بدون دخالت ایران و روسیه هموار کنند.

ولایتی مشاور رهبر به این خطر پی برده و روسیه را به دخالت فعال در قفقاز جنوبی در همکاری با ایران فرا می‌خواند.

گرجستان پروندهٔ گشوده‌ای برای غرب و ناتو است و ناآرامی‌های اخیر در این کشور حکایت از دخالت گستردهٔ ناتو در این کشور و اوکراینی کردن آن است. تحلیل حزب کمونیست متحد گرجستان به درستی با جزئیات به این مسئله پرداخته است . فشار بر عراق که از نظر مالی و اقتصادی در چنبره آمریکا گرفتار است، تشدید می‌شود تا از معاملهٔ با ایران پرهیز کند. ۱۴ بانک خصوصی عراقی به خاطر معامله با ایران تحریم می‌شوند تا تجارت ۱۱ میلیارد دلاری ایران و عراق را محدود کنند. آمریکا به بهانهٔ توقیف کشتی‌ها از سوی ایران ناوشکن جدید و جنگنده های اف ۱۶ را به خلیج فارس می‌فرستد.

درهنگامه‌ای که ماه عسل ناتو با ترکیه شروع شده، بیانیه‌ای علیه ایران صادر می‌کند و ایران را از ایستادن کنار روسیه در جنگ اوکراین برحذر می‌دارد و از ایران می‌خواهد برنامهٔ توسعهٔ هسته‌ای وموشکی‌اش رامتوقف کند.

دوباره ادعای مالکیت امارات در مورد سه جزیرهٔ ایرانی داغ می‌شود و روسیه به گمان این‌که امضایش در پای این قرارداد منفعت بلندمدت می‌آورد، بیانیه را امضاء می کند. شاخ آمریکا از میدان نفتی مشترک ایران و کویت و عربستان بیرون می‌زند و این دو کشور ادعا می‌کنند ایران حقی بر این میدان ندارد. اروپایی‌ها تحریم‌های جدید علیه ایران وضع می‌کنند. کنگرهٔ آمریکا تصویب می‌کند تا مبلغی را برای تجهیز اقلیم کردستان به سامانهٔ ضدموشکی و ضدهوایی در سال ۲۰۲۴ اختصاص دهند. این اقدام برای جلوگیری از موشک‌باران ایران برای سرکوب مخالفان مسلح در آن خطه صورت می‌گیرد. ارتباطات تنگاتنگی بین اقلیم کردستان و حکومت باکو و اسرائیل برای هماهنگی‌های بعدی برقرار می‌شود.

امارات و عربستان قبلاً با اهداف خاص خود به سوریه نزدیک شده‌اند و می‌خواهند این کشور را به جهان عرب برگردانند. بلکه بتوانند سوریه را از دامان ایران و روسیه بیرون بکشند. بشار اسد در کنفراس اتحادیهٔ عرب اسلام سیاسی و اخوانیسم را محکوم می‌کند.

به نظر می‌رسد ناتو و ترکیه و حتی کشورهای حاشیهٔ خلیج فارس به اضافهٔ اسرائیل برای برنامه‌های بعدی با هم هماهنگ شده‌اند. خلاصه برنامهٔ مهار ایران به شکل جدید کلید خورده است و در این میان ترکیه به پشتیبانی ناتو و آمریکا نقش بیشتری ایفاء خواهد کرد. هدف بزرگتر غرب در این مهار به زانو در آوردن روسیه در جنگ اوکراین و احتمالاً گشودن جبهه‌ای جدید علیه روسیه و ایران در قفقاز جنوبی است. بیرون رفتن روسیه از توافق غلات که با نظارت ترکیه صورت گرفته بود، احتمالاً واکنشی به حملهٔ پهپادی به پل کریمه و ارسال بمب‌های خوشه‌ای از سوی آمریکا به اوکراین و نیز گردش به غرب کامل ترکیه در تحولات اخیر است.

پایانی بر جنگ اوکراین در آیندهٔ نزدیک متصور نیست. علیرغم ضدحمله‌های پرتلافات اوکراینی‌ها این کشور توفیقی درجبهه‌ها برای پس راندان روس‌ها نداشته است. سؤال اصلی این است:

آیا غرب به ایران بی‌طرف و مبراشده از جنگ اوکراین حاضر است امتیاز دندان‌گیری بدهد بدون این که امتیازهای بزرگتری از ایران گرفته باشد؟

آیا خواب احتمالی اردوغان و علی‌اف در مورد قفقاز جنوبی و دالان زنگزو تعبیر می‌شود؟ آیا روسیه با وجود درگیر بودن در جنگ اوکراین انگیزه و یا توانی برای مداخله در قفقاز جنوبی دارد؟ با در نظر گرفتن آرایش احتمالی در حال شکل‌گیری در منطقه و تحولاتی که ترکیه در مرکز آن قرار دارد و هم‌نوایی ترکیه با ارکستر ناتو و تلاش غربی‌ها و خصوصاً آمریکا برای خنثی‌سازی چین (سفر پیاپی مقامات آمریکایی به چین) در تحولات جاری و تلاش برای خنثی‌سازی ایران (هم از طریق مذاکرات پشت پرده و بی‌سرانجام و هم از طریق جنگ روانی) و نبودن هیچ چشم‌اندازی برای پایان جنگ اوکراین هنوز خیلی زود است که تصور کنیم با مصالحهٔ ایران و عربستان در اسفندماه سال گذشته وارد روندی بی‌بازگشت از تشنج‌زدایی در منطقه شده‌ایم.

به قول شاعر: گمان مبر که به پایان رسید کار مغان / هزار بادهٔ ناخورده در رگ تاک است.

 

م – نوید

سی‌ام تیر ۱۴۰۲

 

تاریخ انتشار : ۵ مرداد, ۱۴۰۲ ۹:۳۸ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

1 Comment

  1. مهرداد دارستانی گفت:

    ناآرامی ها و تشنجات درون اسراییل هیچ ارتباطی به این افسانه ها ندارد یا شما دوست دارید داستان را از پنجره اسراییل (سانتیمالتهایش) نگاه کنید و قصه های سیاسی تعریف کنید ؟؟؟؟
    منطقه کجاست ؟؟؟؟؟

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی
پرنیان شفق

کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!

در آن دوره جنبش چپ آزادی‌خواه و عدالت‌طلب در حال تثبیت جایگاه خود به عنوان نیرویی موثر در برابر دیکتاتوری و ارتجاع بود. حذف رهبران برجستۀ این جنبش تلاشی اگاهانه برای جلوگیری از هم‌بستگی و رشد جریان‌های مترقی و باز کردن راه برای نیروهای واپس‌گرا بود. رژیم شاه با سرکوب و کشتار بی‌امان نیروهای مترقی چون فداییان و مجاهدین خلق و اعمال فشار بر نیروهای ملی، چپ، و ملی-مذهبی،میدان را برای رشد و نفوذ نیروهای مذهبی ارتجاعی هموار کرد.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها
پرنیان شفق

کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!

در آن دوره جنبش چپ آزادی‌خواه و عدالت‌طلب در حال تثبیت جایگاه خود به عنوان نیرویی موثر در برابر دیکتاتوری و ارتجاع بود. حذف رهبران برجستۀ این جنبش تلاشی اگاهانه برای جلوگیری از هم‌بستگی و رشد جریان‌های مترقی و باز کردن راه برای نیروهای واپس‌گرا بود. رژیم شاه با سرکوب و کشتار بی‌امان نیروهای مترقی چون فداییان و مجاهدین خلق و اعمال فشار بر نیروهای ملی، چپ، و ملی-مذهبی،میدان را برای رشد و نفوذ نیروهای مذهبی ارتجاعی هموار کرد.

مطالعه »
پيام ها

جان شما، جان ایران و سوگ شما، سوگ ایران است!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) وقوع این فاجعۀ شوم را به مردم میهن‌مان، به شهروندان بندرعباس و خانواده‌های داغ‌دار و آسیب‌دیده تسلیت می‌گوید. ما در این لحظات سخت همراه و هم‌دوش مردم  بندرعباس سوگوارِ جان‌های از دست رفته و نگران و چشم‌به راه بهبود زخمی‌های این حادثه‌ایم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

در شوک و سوگ مرگ حسن عرب زاده حجازی و فرزندش محسن!

محفلی در بند زنان زندان اوین در گرامیداشت “جانباختگان تپه های اوین ” برگزار شد.

اعلامیه حزب دموکراتیک مردم ایران: ایران سوگوار است.

بترسید از آتش خشم فرزندان این رنجبرانی که در آتش قربانی شدند، بترسید!

استر بالسترینو؛ زنی که نگاه سیاسی پاپ فرانسیس را شکل داد و قربانی دیکتاتوری آرژانتین شد

جان شما، جان ایران و سوگ شما، سوگ ایران است!