سه شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۵:۲۱

سه شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۵:۲۱

به بهانه هفتاد و دومین سالروز استقلال کانون وکلای دادگستری و روز وکیل
انتشار بیانیه اعتراضی بیش از ۲۰۰ وکیل دادگستری خطاب به رئیس قوه قضائیه، در اعتراض به صدور احکام اعدام برای پخشان عزیزی، وریشه مرادی و شریفه محمدی و درخواست توقف...
۷ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری
بررسی پیش‌زمینه‌های انقلاب ۱۳۵۷و تحقق جمهوری اسلامی در ایران
دیدیم که با آغاز تصویب لایحه «انجمن‌های ایالتی و ولایتی» روحانیت مبارزه علیه رژیم شاه را آغاز کرد، زیرا آن مصوبات برخلاف اصول قانون اساسی مشروطه بود که در آن...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: منوچهر صالحی لاهیجی
نویسنده: منوچهر صالحی لاهیجی
مثل یک باد
مثل یک باد وزان شد بر من، همچون رنگین کمان، پس از باران ...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
تایید حکم مصادره اموال مرضیه محبی، وکیل دادگستری، توسط دادگاه تجدیدنظر تهران
استناد این دادگاه به «قاعده استیمان» در حالی است که نه تنها اساسا این قاعده فقهی ناظر به وضعیت این وکیل دادگستری نیست، بلکه سلب حقوق شهروندی حتی در قالب...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: دادبان
نویسنده: دادبان
ولودیمیر ایشچنکو: بار جنگ در اوکراین بر دوش فقرا است!
بسیج جمعیت روستایی و کارگران فقیرتر به خدمت نظامی آسان‌تر است، زیرا پنهان‌شدن آنها دشوارتر و بیشتر در دسترس مقامات هستند. آنها حتی فرصت های کمتری برای اجتناب از استخدام...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: جرکو باکوتین
نویسنده: جرکو باکوتین
سلطنت‌طلبان در گذر تاریخ "تاریخ در حال نگارش است؛ امروز و همین حالا!"
تاریخی که با خون دل نوشتیم، اکنون در معرض تهدید جدی قرار دارد. آیا باز هم شاهد تکرار فجایع گذشته خواهیم بود؟ یا اینکه این بار، با آگاهی و مسئولیت‌پذیری...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
فرخنده باد روز زبان مادری؛ روز زبان‌های مردم ایران!
به‌جاست بر این نکته انگشت تاکید بگذاریم که علی‌العموم هیچ زبانی در تضاد و تعارض با زبان عمومی و رسمی یا همان زبان میانجی و مشترک ِ زبان‌های گوناگون در...
۶ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
نویسنده: کانون نویسندگان ایران

تدارک انتخابات به سبک ولائی

ظاهراً پرهیز از دو قطبی کردن فضای کشور دلیل خامنه ای برای "توصیه" به احمدی نژاد بوده است، که خود را برای انتخابات ریاست جمهوری در سال آینده کاندیدا نکند. نوشته ٤ لایۀ مختلف را در برخورد به این اقدام خامنه ای متمایز می کند و برمی نهد اولاً این تنها حیات سیاسی کشور نیست که عرصۀ جولان قطبیت است و ثانیاً خود خامنه ای سهم بسزائی در ایجاد قطبیت نه فقط در جامعه که همچنین در مناسبات کشور ما با جهان خارج داشته است.

بنا به شایعاتی که سرانجام با تأئید شخص خامنه ای به اخبار ارتقاء یافتند، خامنه ای محمود احمدی نژاد را از کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده “نهی” کرده است.

لایۀ اول

این موضوع به دیداری بین خامنه ای و احمدی نژاد در تاریخ ٩ شهریور سال جاری بر می گردد. اما نخستین شایعه تنها به تاریخ ٢٨ شهریور، یعنی حدود سه هفته بعد، در مطلبی که مهدی فضائلی، مدیرعامل پیشین خبرگزاری فارس، نوشت، عنوان شد. متعاقباً دیگرانی نیز این “خبر” را تأئید کردند، اما رفتار و گفتار احمدی نژاد و اطرافیانش نه تنها بر عدم اعتبار آن حکایت می کرد، بلکه بر این برداشت دامن می زد که احمدی نژاد کارزار زودهنگام انتخاباتی خود را آغاز کرده است. این رفتار و گفتار چنان و چندان ادامه یافت تا سرانجام یک هفته بعد خود خامنه ای آن را تأئید کرد؛ تأئیدی به ناگزیر.

لایۀ نخست ماجرا، که توجه بسیاری به آن محدود مانده، همین کیفیت “شوخ شیرینکار” رفتار احمدی نژاد است که در این نوبت نیز خامنه ای را از پرداخت هزینه برای ولایت اش مصون نگذاشت. در این لایه، “نهی” احمدی نژاد از کاندیداتوری ریاست جمهوری به تبیین شخصیت احمدی نژاد، انگیزه های آتی او برای حضور در عرصۀ سیاسی و ظرافتهای یک بازی فردی ختم می شود.

لایۀ دوم

در یک هفتۀ گذر از شایعه به خبر، بودند کسانی که ضمن تأئید آن، از این نیز گفتند که “قرار بود این قضیه رسانه ای نشود” و البته خود به رسانه ای تر کردن آن دست زدند. شخص خامنه ای هم به لحن و فحوائی که ظاهراً نارضایتی از علنی شدن ماجرا در آن پیدا بود، آن را تأئید کرد.

نه فقط در ایران، که در تمام کشورها مکرراً پیش می آید که اخباری در سطوح عالی حکومتی، علیرغم این که “قرار می شود رسانه ای نشوند”، می شوند. اذهان سطوح عالی نظام جمهوری اسلامی برای توضیح این موارد غالباً به “توطئه و نفوذ دشمن” متوسل می شوند. از این که بگذریم، رایجترین تحلیلها در این موارد وجود اختلاف و اختلاف منافع در میان گرایشهای درون حکومت، یا گاه حتی فرد درون حکومت، در رسانه ای کردن خبر است. اما نگاهی به مناسبات کسانی که این خبر را رسانه ای کردند، با خامنه ای و احمدی نژاد، مؤید این رایجترین تحلیل نیست. پس آیا به راستی قرار این بوده است که “نهی احمدی نژاد” رسانه ای نشود؟ ولو که چنین هم بوده باشد، آیا استتار آن می توانسته است تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ادامه یابد، بی آن که یا احمدی نژاد به میدان آید و طرف مقابل لب فروبندد، یا احمدی نژاد لب فرو بندد و طرف مقابل میدانداری کند؟

در این لایه از تماس با قضیه، سروکار ما با یک ارزیابی از روندهای پیش رو تا انتخابات ریاست جمهوری است. انتخاباتی که باز باید برای نیل به نتیجه ای که هر زمان دشوارتر می شود، مهندسی شود. و بنابراین، ولو که این نیز با بازیهای ظریفی توأم باشد، اما متوجۀ دوره ای چند ماهه و آن هم تقریباً فقط در حیات سیاسی کشور است.

لایۀ سوم

در ابتدای ماجرا صحبت از “بازداشتن”، “منع” و “نهی” احمدی نژاد از کاندیداتوری می شد، و روشن هم نبود منطق خامنه ای برای اقدام اش چه بوده است. اما در روایت خود خامنه ای، او از “توصیه” صحبت می کند؛ توصیه ای دایر بر این که “آقا، شما اگر توی این مقوله وارد شدید این دو قطبی در کشور ایجاد می کند. دو قطبی در کشور مضر است به حال کشور.”

بنابراین در روایت خامنه ای، منع و نهی به توصیه فروکاسته و دلیل توصیه هم تا حد پرهیز از قطبیت در کشور و مصالح کشور فراکشیده می شوند. خامنه ای به درستی تشخیص داده است که اگر احمدی نژاد به کارزار زودهنگام انتخاباتی دست زده است، او نمی تواند به “نظارت استصوابی زودرس” دست بزند. پس، پشت توصیه سنگر می گیرد و به قطبیت زدائی دعوت می کند. در این لایه است که اصلاح طلبان و اعتدالیون نیز، که تا کنون نسبت به اقدام خامنه ای اساساً سکوت را پیشه کرده بودند، به واکنش برمی خیزند. همچنین در این لایه است که واکنشها هرچه بیشتر از تشخیص آنچه جاری است فاصله می گیرند و از منشور تمایلات سیاسی عبور می کنند. در عبور از این منشور است که واکنشهای مذکور تقریباً بالتمامه از حذف احمدی نژاد خشنود اند و پرهیز از دوقطبی کردن کشور توجیهی برای این خشنودی است.

نیازی به تردید در سیاست سیاه و ویرانگر احمدی نژاد در هشت سال ریاست جمهوری اش نیست. تردید کمی هم می توان داشت که آثار مخرب آن سیاست هنوز برای لایه های گسترده ای از مردم جامعۀ ما محسوس و مفهوم نشده باشد؛ به نحوی که باز بتوان در قامت او، و مشخصاً در قامت خود او، شخصیت سیاسی تراز اولی را در عرصۀ سیاسی ایران متصور دانست. بسیاری از قراین حاکی از آن اند که عمر سیاسی تراز اول احمدی نژاد خاتمه یافته است بی آن که اولاً زمینه های برآمد کسانی چون او در جامعه مطلقاً از بین رفته باشند و ثانیاً او هنوز همۀ ابزارش را برای برآمد مجدد به میدان کشیده باشد. اما آن چه در این لایه اهمیت نخست را دارد، تشخیص این جنبه از “نهی احمدی نژاد” است که در اینجا سروکار ما دیگر فقط با نهی یک نفر و اقدامی ناظر بر یک دورۀ چند ماهه نیست. بلکه با اقدامی وسعت پذیر مواجهیم که می تواند در وجوه مختلف – خواه کسانی که در معرض آن قرار می گیرند، خواه دوره های آن و خواه میدان آن – ابعاد گسترده تری بیابد.

لایۀ چهارم

دو قطبی شدن جامعه تنها در موضوع انتخابات سال آتی واقع نمی شود. از چشم انداز فردا، اقتصاد امروز، “حق هسته ای” دیروز، مواجهه با جنبش سبز پریروز، نزدیک به ۴ دهه گذران اجتماعی – فرهنگی در درون کشور و مناسبات خارجی و…، همه و همه از تجلی گاه های سخت قطبیت در دوره های متعدد و همچنان حاکم بر حیات کنونی جامعۀ ایران اند. به علاوه همچنان که این لیست بلند نشان می دهد، اولاً این تنها حیات سیاسی کشور نیست که عرصۀ جولان قطبیت است و ثانیاً خود خامنه ای از احمدی نژاد سهم به مراتب بیشتری در ایجاد قطبیت نه فقط در جامعه که همچنین در مناسبات کشور ما با جهان داشته است.

“توصیۀ ” خامنه ای به احمدی نژاد، برای آن که این “توصیه” امروز را در قیاس با سخنان ٧ سال و اندی پیش اش در بارۀ احمدی نژاد، که در آنها از نزدیکی خود و از آسودگی خاطرش نسبت به اظهارات او گفت، “نقدی نانوشته به حمایتهای ناحق” بدانیم کافی نیست. چنین برداشتی مقدمتاً از خامنه ای خواهد خواست که به دامن زدن به قطبیتهای پرابعادی که او از عاملان اصلی آنهاست، خاتمه دهد.

تاریخ انتشار : ۷ مهر, ۱۳۹۵ ۹:۱۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

اروپا قربانی کیست؟

به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار وجود داشت، ابتدا خود را با آن سازگار نکردند. آنها احمقانه ترجیح دادند به نقش خود به عنوان شریک کوچک آمریکا بچسبند، حتی در شرایطی که این مشارکت به طور فزاینده ای علیه منافع آنها بود!

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

مطالعه »
پيام ها

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری و تکامل این جنبش را به بحث و بررسی می‌نشینیم

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

به بهانه هفتاد و دومین سالروز استقلال کانون وکلای دادگستری و روز وکیل

بررسی پیش‌زمینه‌های انقلاب ۱۳۵۷و تحقق جمهوری اسلامی در ایران

مثل یک باد

تایید حکم مصادره اموال مرضیه محبی، وکیل دادگستری، توسط دادگاه تجدیدنظر تهران

ولودیمیر ایشچنکو: بار جنگ در اوکراین بر دوش فقرا است!

سلطنت‌طلبان در گذر تاریخ “تاریخ در حال نگارش است؛ امروز و همین حالا!”