شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۱:۵۶

شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۱:۵۶

گرامی باد یاد ده‌ها میلیون پیکارگر علیه فاشیسم!
هشتاد سال پس از پیروزی بر فاشیسم در شرایطی که راست‌گرایی افراطی و نژادپرستی، بیگانه‌ستیزی در بسیاری کشورها دوباره سربرآورده‌ و جنگ‌های تازه یکی پس از دیگری شعله‌ور می‌شوند،گرامی‌داشت یاد...
۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
سیمون دو بووار: فیلسوف آزادی و پیشگام فمینیسم مدرن
دوبووار در کتاب “جنس دوم” نشان می‌دهد که «زن» به عنوان یک «دیگری» در برابر «مرد» تعریف شده است، نه به عنوان موجودی مستقل. او می‌گوید زنان در طول تاریخ،...
۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
گسترش اشغالگری در سرزمین‌های فلسطین؛ تداوم نسل‌کشی زیرسایه سکوت جهانی
آیا نهاد های بین المللی که حتی در برابر یک حکم رسمی، مستند و بی‌سابقه ناتوان از اجرای عدالت می باشند، مشروعیت خود را از دست نمی دهند و در...
۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: سیاوش قائنی
نویسنده: سیاوش قائنی
ماه مه با عطر بهار میاید
سر می کشند خیزابها، از پیِ موجها، شعله های مواج راه افتادند، هوا آتش می گیرد، آب هم در آتش می سوزد، ققنوس…، از حریق و باد می گذرد.....
۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: حسن جلالی
نویسنده: حسن جلالی
در پاسخ به نکاتی از اطلاعیه‌ی سازمان مجاهدین خلق ایران
بهزاد کریمی: گزینش چنین زبانی و امضای پای «اطلاعیه»، رفتاری متفاوت با هنجار تاکنونی این سازمان در قبال غیر خود به تماشا می‌نهد و سایبانی است بر سلامت فضای گفتگو،...
۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
قدرت انکار: چرا کشورها درباره اقدامات خود دروغ می‌گویند؟
این مقاله به بررسی نقش انکار در سیاست بین‌الملل می‌پردازد و نشان می‌دهد که چگونه کشورها با انکار مسئولیت اقدامات خصمانه، می‌توانند از تشدید تنش‌ها جلوگیری کرده و افکار عمومی...
۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان رضا فانی یزدی
نویسنده: برگردان رضا فانی یزدی
محاصره غذایی غزه؛ ادامه جنایت علیه بشریت، جهانی شرمسار گرسنگان
یونیسف نیز هشدار داده که بیش از ۹٬۰۰۰ کودک با سوءتغذیه حاد مواجه‌اند. کامیون‌های غذا هفته‌ها پشت گذرگاه‌ها متوقف مانده‌اند. این وضعیت، نتیجه یک حادثه نیست؛ بلکه آشکارا محصول نسل...
۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: سیاوش قائنی
نویسنده: سیاوش قائنی

توافقنامه بر سر پناهندگان، بین بریتانیا و رواندا، یک معامله “شرم آور ظالمانه”

در آینده، دولت لندن می‌خواهد پناهجویانی را که با قایق از کانال انگلیسی عبور می‌کنند مستقیماً به رواندا در آفریقای مرکزی بفرستد. یک معامله شرم آور و با هزینه بالا. "امید" نام خوابگاهی در کیگالی پایتخت رواندا است که قرار است پناهجویان در آن اسکان داده شوند. بر اساس گزارش های متعدد، مخالفان رژیم در قفل و زنجیرند و یا حتی کشته شده اند. چیزی به نام مطبوعات آزاد وجود ندارد. لوئیس ماج، مدیر آفریقای مرکزی در سازمان حقوق بشر دیده بان حقوق بشر، می گوید« رواندا حتی به ابتدایی ترین حقوق بشر احترام نمی گذارد. حقوق پناهندگان نیز نادیده گرفته شده است.» البته دولت بریتانیا نیز از همه اینها آگاه است، بالاخره در گزارش سازمان ملل در سال گذشته آمده بود:« بسیار نگران ادامه محدودیت‌های حقوق مدنی و سیاسی و آزادی رسانه‌ها» در رواندا هستند.

 

 بیایید و خود را مثلا در نقش یک پناهجوی سومالی قرار دهید: ابتدا از صحرای بزرگ آفریقا، از آنجا به سمت اروپا، سپس از طریق کانال به انگلستان. آنوقت، پس از این همه مکافات، مقامات مرزی انگلستان منتظرند تا شما را سوار هواپیمای بعدی کرده و  به رواندا روانه کنند. کشوری در آفریقای مرکزی که تعداد کمی از پناهجویان قبلاً آن را دیده‌اند و یا از آن اطلاعاتی دارند. و پس از آن در خوابگاه “امید”، آخرین ایستگاه متوقف می شوید. 

این دقیقاً همان چیزی است که در توافقنامه “مشارکت مهاجرت” جدید بین رواندا و بریتانیا پیش بینی شده است. درخواست پناهندگی پناهندگان قرار است در رواندا بررسی شود. اما نه با هدف بازگرداندن آنها به اروپا. درعوض، مهاجران باید در رواندا بمانند، در آنجا آموزش ببینند، و با هزینه دولت بریتانیا، خوابگاه و اسکان برای آنها فراهم شود. دور از دید رسانه ها و جرائد. وزیر امور خارجه رواندا تاکید کرد که البته آنها می توانند در هر زمانی به کشور خود بازگردند. در عوض، بریتانیا می‌خواهد چند پناهجوی به ویژه آسیب‌ پذیر را که در حال حاضر در رواندا هستند، بپذیرد.

پریتی پاتل وزیر کشور بریتانیا و وینسنت بیروتا وزیر امور خارجه رواندا این توافق جدید را روز پنجشنبه قبل از عید پاک ارائه کردند. مهمتر از همه، مردان جوانی که به تنهایی سفر می کنند باید به طور مستقیم به آفریقا فرستاده شوند، نه اینکه همیشه فرصتی برای درخواست پناهندگی در بریتانیا به آنها داده شود. دولت بریتانیا به طور گسترده ای از این توافق در توییتر، از جمله ویدئویی از بازدید نخست وزیر بوریس جانسون از یک واحد گارد مرزی، استقبال کرد.

دولت حتی سعی نمی‌کند هدف این معامله را پنهان کند: «امیدواریم این یک بازدارنده قوی باشد»، نخست‌وزیر در این ویدئو در مقابل هلیکوپترها، گویی کشور در حال جنگ است. در یک کنفرانس مطبوعاتی در کیگالی*۱، پریتی پاتل، وزیر کشور، صدها بار در مورد “قاچاقچیان شیطانی” صحبت کرد که باید سرکوب شوند. سیستم قبلی خراب است، بنابراین یک سیستم جدید مورد نیاز است. معامله بین رواندا و بریتانیا, برای اولین بار و یک تجربه و نمایش جهانی است.

 دولت های بریتانیا و رواندا, ماه ها در حال مذاکره بر سر این توافق بوده اند. حتی دیپلمات‌های سرسخت حاضر در محل، به سختی می‌توانستند تصور کنند که این ایده جسورانه می‌تواند در نهایت به واقعیت تبدیل شود. به آنها بهتر آموزش داده شد. حال اولین قربانیان قرار است ظرف چند هفته به جنوب فرستاده شوند.

انتقادها به سرعت و به طور گسترده دنبال شد: بیش از ۱۶۰ سازمان غیردولتی در نامه ای سرگشاده مشترک این معامله را “به طرز شرم آور” توصیف کردند، عفو بین الملل آن را “قله بی مسئولیتی” می خواند. کارشناسان و مخالفان نیز تردید دارند که چنین رویکردی از اعتبار قانونی برخوردار باشد، چه رسد به اینکه در عمل اجرایی شود. زیرا اگر با دقت نگاه کنیم، حداقل دو مشکل اصلی وجود دارد:

از یک سو، قوانین بین‌الملل, کشورها را موظف می‌کند که به امور پناهندگی متعهد باشند و به ویژه اگر کشور مقصد امن تلقی نشود.  با این توافق، حق پناهندگی عملا در بریتانیا تضعیف شده است. با اطمینان می توان حدس زد که اولین پرونده های قضایی به زودی تشکیل شده و دادگاه ها به این موضوع رسیدگی خواهند کرد.

هیچ گزینه قانونی برای ورود به اروپا وجود ندارد

یک چیز مسلم است: اکثریت قریب به اتفاق پناهجویان در بریتانیا در سال گذشته پس از گذراندن مراحل عادی از حمایت برخوردار بودند. بنابراین به هیچ وجه عمدتاً مردم نیستند که از سیستم پناهندگی سوء استفاده می کنند، آنطور که دولت دوست دارد آن را به تصویر بکشد. برچسب زدن به آنها “مهاجران غیرقانونی” فی نفسه یک تاکتیک پوپولیستی است, زیرا هیچ گزینه قانونی برای چگونگی ورود پناهجویان در اروپا وجود ندارد. برای اینکه بتوانند اصلاً درخواست پناهندگی بدهند باید پا به خاک انگلیس پا گذاشته باشند. کشورهای اروپایی، از جمله بریتانیا، تاکنون از فرصت های قانونی برای درخواست پناهندگی در سفارتخانه های خارج از کشور خودداری کرده اند.

توافق نامه ای که اکنون امضا شده است بار دیگر بار عمده جنبش های مهاجرت در جنوب جهانی را تخلیه می کند. اکثر پناهندگان آفریقایی در حال حاضر در این قاره اقامت دارند و در داخل کشور خود یا کشورهای همسایه فرار می کنند. فقط بخش کوچکی وارد اروپا می شود. در عین حال، کشورهای اروپایی پول کمتر و کمتری برای تغذیه مردم در کمپ های پناهندگان در آفریقا می پردازند و جیره غذایی در بسیاری از کمپ ها قبلاً باید کاهش یافته است. همبستگی تا به حال اینگونه بوده است و اکنون بریتانیا می خواهد مهاجران بیشتری را به جنوب بفرستد.

پس رواندا چه منافعی در چنین معامله ای دارد؟ از یک طرف، موضوع پول است: در مقابل، دولت بریتانیا متعهد می شود در رواندا سرمایه گذاری کند و هزینه های تازه واردان را متقبل شود. رواندا چنین سناریوهایی را می‌داند: اتحادیه اروپا هم‌اکنون یک کمپ پناهندگان در جنوب کیگالی پایتخت را تامین مالی می‌کند. پناهندگانی که در “جهنم”  زندان‌های مهاجران لیبی زندگی کرده‌اند در نهایت به آنجا می‌روند. آنها نیز مستقیماً از لیبی به اروپا یا آمریکا فرستاده  نمی شوند، بلکه ابتدا در رواندا پارک می شوند. نماینده مجله اشپیگل نیز سال گذشته آنجا بود: به ویژه مردان جوان ماه ها در آنجا گیر کردند بودند, زیرا هیچ کشور دیگری نمی خواست آنها را بپذیرد.

“راه حل های آفریقایی برای مشکلات آفریقا”

جدای از پول، رواندا علاقه بیشتری از خود نشان می دهد: به رسمیت شناختن در صحنه سیاسی جهانی. رئیس جمهور پل کاگامه *۲ هرگز فرصتی را برای معرفی خود به عنوان یک شریک قابل اعتماد از دست نمی دهد، شعار مورد علاقه اش: «راه حل های آفریقایی برای مشکلات آفریقا.» رواندا خود را کشوری نمونه در منطقه می بیند، جاده ها بی عیب و نقص هستند، تمیز و نوساز. ساختمان ها در همه جا ساخته می شوند مرکز نمایشگاه رویدادها را از سراسر جهان به خود جذب می کند. وزیر امور خارجه رواندا نیز در این کنفرانس مطبوعاتی بار دیگر گفت: «آفریقایی‌ها باید این شانس را داشته باشند که در آفریقا زندگی امن و با عزت داشته باشند.» خوب به نظر می‌رسد، اما نکته اینجاست که اکنون پناهندگان به سادگی مجبور به انجام این کار می‌شوند.

در رواندا دموکراسی نیست، کاگامه خودکامه دارد در آن حکومت می کند. پارلمانی که بارها توسط شرکای بین المللی به خاطر نسبت بالای زنان تجلیل می شود، چیزی بیش از یک رویداد نمایشی نیست. مخالفی وجود ندارد و بر اساس گزارش های متعدد، مخالفان رژیم در قفل و زنجیرند و یا حتی کشته شده اند. چیزی به نام مطبوعات آزاد وجود ندارد. لوئیس ماج، مدیر آفریقای مرکزی در سازمان حقوق بشر دیده بان حقوق بشر، می گوید« رواندا حتی به ابتدایی ترین حقوق بشر احترام نمی گذارد. حقوق پناهندگان نیز نادیده گرفته شده است.» البته دولت بریتانیا نیز از همه اینها آگاه است، بالاخره در گزارش سازمان ملل در سال گذشته آمده بود:« بسیار نگران ادامه محدودیت‌های حقوق مدنی و سیاسی و آزادی رسانه‌ها» در رواندا هستند.

اما اکنون پاتل، وزیر کشور، قرارداد جدید را در کیگالی اعلام می‌کند و ناگهان رواندا را به‌عنوان «دوست و شریک»، به‌عنوان «کشوری امن که حاکمیت قانون را تضمین می‌کند» ستایش می‌کند. این معامله مبتنی بر این واقعیت است که رواندا یک دموکراسی در نظر گرفته می شود که در آن هیچ کس با آزار و اذیت یا تبعیض تهدید نمی شود, در غیر این صورت نتیجه کار می تواند به انفجار بینجامد.

با هر توافق جدیدی از این نوع، رواندا تضمین می کند که کشورهای شمال جهانی می توانند به آنها اطمینان نمایند, و دولت بریتانیا ظاهراً مایل است بهای چنین اقدامی را  بپردازد. بالاخره بوریس جانسون نخست وزیر خوب می داند که معامله ضد پناهجویان در داخل کشور نیز بسیار راحت است و این امر می تواند حواس ها را پرت کند و او را از زیر بار ماجرای پارتی گیت نجات دهد. البته  به هزینه پناهجویان آسیب دیده و با ادعای حمایت از حقوق بشر.

زیرنویس:

*۱ – کیگالی [kiˈgaːli] پایتخت و بزرگترین شهر رواندا است. این شهر در مرکز کشور در کاگرا و در ارتفاع بین ۱۴۳۳ تا ۱۶۴۵ متر قرار دارد.کیگالی درست در جنوب خط استوا قرار دارد. به دلیل این موقعیت، آب و هوا در تمام طول سال بسیار معتدل است. استان کیگالی از سه ناحیه گاسابو، کیچوکیرو و نیاروگنگه تشکیل شده است.از سال ۲۰۱۵، کیگالی به عنوان تمیزترین پایتخت آفریقا در نظر گرفته شده است.

*۲- پل کاگامه”Paul Kagame ” زاده ۲۳ اکتبر ۱۹۵۷ است. از ۲۲ آوریل سال ۲۰۰۰ رئیس جمهور رواندا بوده است. در ۲۸ ژانویه ۲۰۱۸، کاگامه برای یک سال به عنوان رئیس اتحادیه آفریقا انتخاب شد.

نویسنده هاینر هافمن” Heiner Hoffmann,”

منبع: مجله آلمانی” Der Spiegel”

شنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۱- ۱۶ آوریل ۲۰۲۲

 

تاریخ انتشار : ۲۷ فروردین, ۱۴۰۱ ۸:۵۴ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

گرامی باد یاد ده‌ها میلیون پیکارگر علیه فاشیسم!

هشتاد سال پس از پیروزی بر فاشیسم در شرایطی که راست‌گرایی افراطی و نژادپرستی، بیگانه‌ستیزی در بسیاری کشورها دوباره سربرآورده‌ و جنگ‌های تازه یکی پس از دیگری شعله‌ور می‌شوند،گرامی‌داشت یاد و نام این قهرمانان که بسیاری از آنان گمنام مانده‌اند، فقط ادای احترام نیست، بلکه خود نوعی مقاومت است: مبارزه علیه فراموشی و هشداری است برای بازداشتن فاشیست‌های امروزی از تکرار جنایت‌های دیروز، این‌بار در چهره‌هایی دیگر.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

گرامی باد یاد ده‌ها میلیون پیکارگر علیه فاشیسم!

هشتاد سال پس از پیروزی بر فاشیسم در شرایطی که راست‌گرایی افراطی و نژادپرستی، بیگانه‌ستیزی در بسیاری کشورها دوباره سربرآورده‌ و جنگ‌های تازه یکی پس از دیگری شعله‌ور می‌شوند،گرامی‌داشت یاد و نام این قهرمانان که بسیاری از آنان گمنام مانده‌اند، فقط ادای احترام نیست، بلکه خود نوعی مقاومت است: مبارزه علیه فراموشی و هشداری است برای بازداشتن فاشیست‌های امروزی از تکرار جنایت‌های دیروز، این‌بار در چهره‌هایی دیگر.

مطالعه »
پيام ها

جان شما، جان ایران و سوگ شما، سوگ ایران است!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) وقوع این فاجعۀ شوم را به مردم میهن‌مان، به شهروندان بندرعباس و خانواده‌های داغ‌دار و آسیب‌دیده تسلیت می‌گوید. ما در این لحظات سخت همراه و هم‌دوش مردم  بندرعباس سوگوارِ جان‌های از دست رفته و نگران و چشم‌به راه بهبود زخمی‌های این حادثه‌ایم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

گرامی باد یاد ده‌ها میلیون پیکارگر علیه فاشیسم!

سیمون دو بووار: فیلسوف آزادی و پیشگام فمینیسم مدرن

گسترش اشغالگری در سرزمین‌های فلسطین؛ تداوم نسل‌کشی زیرسایه سکوت جهانی

ماه مه با عطر بهار میاید

در پاسخ به نکاتی از اطلاعیه‌ی سازمان مجاهدین خلق ایران

قدرت انکار: چرا کشورها درباره اقدامات خود دروغ می‌گویند؟