چهارشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۴ - ۱۸:۲۷

چهارشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۴ - ۱۸:۲۷

تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، کشور را منزوی‌تر می کند.
جبهه اصلاحات ایران با انتشار بیانیه‌ای مصوبه اخير مجلس به منظور تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را برخلاف مصالح ملی، امنیت کشور و منافع مردم ایران خواند و...
۱۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جبهه اصلاحات ایران
نویسنده: جبهه اصلاحات ایران
بیانیه مجامع اسلامی ایرانیان در باره دستگیریها، اعدامهای اخیر و برخورد با مهاجران افغانستانی
فرصتی فراهم آمد تا بنا بر حافظه تاریخی، ایرانیان در مقابل تهاجم بیگانه، همبستگی ملی کم نظیری را به نمایش بگذارند که افکار عمومی را درجهان تحت تاثیر قرار داد...
۱۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
محکوم کردن تجاوز و حملۀ ددمنشانه اسراییل و آمریکای جهان‌خوار به کشور و خواست ازادی زندانیان سیاسی، عقیدتی و عادی!
ما وارثان اعدام شدگان سیاسی، عقیدتی دهه ۶۰ و‌ تابستان خون‌بار ۱۳۶۷، با محکوم کردن تجاوز و حملۀ ددمنشانه اسریئیل و آمریکای جهان‌خوار به کشورمان، و‌ در دفاع از تمامیت...
۱۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جمعی از خانواده‌های دادخواه خاوران
نویسنده: جمعی از خانواده‌های دادخواه خاوران
زندانیان سیاسی و عقیدتی و عادی را آزاد کنید!
ما خانواده‌های خاوران که دهه‌ها رنج از دست دادن عزیزان خود را کشیده‌ایم و مدت‌هاست با درهای بستۀ گلزار خاوران روبه‌روایم و از حضور بر خاک عزیزانمان محروم شده‌ایم، نگران...
۱۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جمعی از خانواده‌های خاوران (داخل)
نویسنده: جمعی از خانواده‌های خاوران (داخل)
۱۲ روز سرنوشت‌ ساز؛ روایت یک جنگ ترکیبی و پروژۀ براندازی اسراییلی امریکایی در ایران
اکنون، با روشن‌تر شدن ابعاد هشداردهنده‌ی آن ۱۲ روز، این نوشتار در پی بازتعریف روایت موسوم به „جنگ ترکیبی ۱۲ روزه“ است؛ روایتی که با بهره‌گیری از تجربه‌های منطقه‌ای و...
۱۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سیاوش قائنی
نویسنده: سیاوش قائنی
وضعیت زندانیان منتقل‌شده بند زنان اوین به زندان قرچک، گفت‌وگو با خانواده‌ها و رئیس زندان قرچک‌
تخریب اساسی بخش‌های نگهبانی، اداری، بند نسوان، کتابخانه بند چهار، ساختمان بهداری و سالن ملاقات و ۷۹ کشته به گفته سخنگوی قوه قضائیه که سربازها، مددکاران و تعدادی از زندانیان...
۱۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نیلوفر حامدی
نویسنده: نیلوفر حامدی
دادخواهی، رویکرد اخلاقی به جنگ و جمهوری اسلامی، و همبستگی اجتماعی
به نظرم قدم‌هایی که برای رسیدن به هدف برمی‌داریم جزیی از آن هدف است. تمرین دموکراسی در بین فعالان و محق دانستن خود برای آزادی، دموکراسی و عدالت هم در...
۱۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پرستو فروهر
نویسنده: پرستو فروهر

تکرار تاریخ

ابتدایی ترین پرنسیپ دررابطه با خصوصی سازی و احیای بخش خصوصی این است که شرکت های خصوصی توسط اشخاص حقیقی که با انگیزه کسب درآمد، تشکیل و هدایت شده و فاقد هرنوع وابستگی به دولت بوده و رابطه آنها با دولت را قوانین مربوط به شرکت ها تعیین می کند. این را هم توصیح مجدد داده باشم که بدون تغییر در ساختارهای مدیریتی ناکارآمد حکومت، در تمامی عرصه ها و حاکمیت قانون، امیدی به هیچ گشایشی در امور کشور پدید نخواهد آمد.

چند ماه پس از پیروزی انقلاب بهمن، “لایحه قانونی مربوط به تعیین مدیر یا مدیران موقت برای سرپرستی واحدهای تولیدی، صنعتی، تجاری، کشاورزی و خدماتی اعم از بخش عمومی و خصوصی” به تصویب شورای انقلاب رسید. و متعاقب آن صدها شرکت معتبر ایرانی، منجمله شرکتها و مؤسسات‌ صنعتی و معدنی و کشاورزی، پیمانکاری، مهندسی مشاور، مؤسسات و شرکتهای ساختمانی و تأسیساتی، مجتمع‌های مسکونی، مؤسسات حمل و‌ نقل، مؤسسات تخلیه و بارگیری در بنادر عملا و علیرغم اعتراضات صاحبان و سهامداران آن ها به تصرف مسئولین جمهوری اسلامی درآمدند. این شرکت ها در نوع خود از بهترین شرکت های تخصصی در منطقه بودند. بر اساس ماده دوم این لایحه قانونی “تعیین مدیر یا هیأت مدیره و اعضاء ناظر، با حکم اداری از طرف وزارت مربوط به عمل می‌آید و پس از ثبت مراتب در اداره ثبت شرکتها و‌مالکیت صنعتی، در روزنامه کثیرالانتشاری که جهت درج آگهی‌های هر واحد تعیین شده است منتشر می‌گردد. ‌با صدور حکم مذکور جهت مدیر و یا هیأت مدیره و ابلاغ مراتب به واحد مربوط از مدیران و متصدیان قبلی در مورد اداره امور واحد سلب صلاحیت‌ می‌گردد”.

مدیران جدید دولتی، افرادی از مسئولین انقلابی امنیتی و فرزندان آنها که اکثریت قریب به اتفاق شان فاقد هرگونه تجربه مدیریتی، تخصصی و حتی سابقه کار معمولی بوند. بعنوان نمونه می توان به انحلال بیش از ده شرکت معتبر حمل ونقل و تشکیل شرکت حمل و نقل بین المللی راه و ترابری جمهوری اسلامی ایران به مدیرعاملی فرزند جوان حاج آقا وجیه الله موسوی دادیار دادسرای انقلاب مستقر در وزارت راه و ترابری که به نمایندگی از طرف دادسرای انقلاب، در امور اداره کل حقوقی آن وزارت خانه نیزدخالت می کرد، اشاره نمود. آقای وجیه الله موسوی درجه دار بازنشسته شهربانی و کاندید نمایندگی مجلس از شهر رزن همدان بود که تائید صلاحیت نشد.

پس از نصب مدیران دولتی، روند تخریب و ورشکستگی عملی این شرکت ها به دلیل بی کفایتی مدیران جدید آغاز و تا به امروز ادامه داشته و در این سالها در عمل با سوبسید و کمک دولت سرپا ایستاده اند.

بعد از ۴۲ سال و پس از ورشکستگی شرکت های دولتی شده و پس از نابودی بخش خصوصی مستقل و فرار سرمایه های مالی و فکری کشور، آقای رئیسی و مسئول خصوصی سازی  دولت وی طرح دولت سیزدهم برای اصلاح واگذاری شرکت‌های دولتی را به بخش خصوصی مطرح و اعلام کرد که از این طریق تدابیر لازم را برای رفع معضلات موجود و نیز بهبود وضعیت آنها اتخاذ خواهند نمود. آقای رئیسی گفت “ضرورت توانمندسازی بخش خصوصی در اجرای خصوصی سازی مورد تاکید دولت است که در برنامه‌ها هم مورد توجه قرار گرفته و دنبال می‌شود.”

ابتدا باید پرسید که:

۱- کدامیک از موسسات دولتی، به کدام بخش خصوصی واگذار می شوند، و نحوه واگذاری چگونه است؟
۲- آیا با نظارت و انتخاب دولت به بخش خصوصی واگذارشوند، یا از طریق مزایده و رقابت آزاد صورت خواهد گرفت؟
۳- “معضلات موجود” دراین شرکت های دولتی چیست، و منظور از “بهبود وضعیت آنها” که مورد تاکید رئیس جمهور می باشد کدام است؟

۴- آیا حل “معضلات” این شرکت ها و “بهبود وضع آنها” بدون اصلاح در ساختارهای سیاسی اقتصادی و قانونی مانند سیستم پیمانکاری و یکسان سازی قوانین کار ممکن است؟

به نظر می رسد که برنامه جدید دولت، ناظر بر استفاده از نقدینگی جامعه در راه اندازی و رونق همان شرکت های ورشکسته دولتی شده، برای رونق اقتصادی است بدون دست زدن به ساختارهای ناکارآمد سیاسی و اقتصادی موجود. هدف، بالا کشیدن ته مانده دارایی بخش غیر “خصولتی” و تکرار همان فاجعه ای است که با نصب مدیران دولتی از سال ۵۸  شکل گرفت و این بار با خلاص کردن یقه دولت از ورشکستگی همان شرکت ها و تحمیل آن به ته مانده سرمایداری کوچک کشور و نقدینگی جامعه است.

 باید تاکید کرد که قبل از تغییرات ساختاری در عرصه سیاست و اقتصاد ناکارآمد و همچنین اصطلاح نظام بانکی و مالی و اصلاح سیاست بهره های بانکی در جمهوری اسلامی، پروژه جدید آقای رئیسی پروژه ای شکست خورده و سترون است. دراجرای بند سوم اصل ۴۴ قانون اساسی رعایت پرنسیپ های حقوقی مربوط به بخش خصوصی غیر قابل چشم پوشی است. ابتدایی ترین پرنسیپ دررابطه با خصوصی سازی و احیای بخش خصوصی (بدون ورود به ماهیت خصوصی سازی و ماهیت بخش خصوصی) این است که شرکت های خصوصی توسط اشخاص حقیقی که با انگیزه کسب درآمد، تشکیل و هدایت شده و فاقد هرنوع وابستگی به دولت بوده و رابطه آنها با دولت را قوانین مربوط به شرکت ها تعیین می کند. این را هم توصیح مجدد داده باشم که بدون تغییر در ساختارهای مدیریتی ناکارآمد حکومت، در تمامی عرصه ها و حاکمیت قانون، امیدی به هیچ گشایشی در امور کشور پدید نخواهد آمد.

تاریخ انتشار : ۱۹ دی, ۱۴۰۰ ۰:۲۱ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، کشور را منزوی‌تر می کند.

بیانیه مجامع اسلامی ایرانیان در باره دستگیریها، اعدامهای اخیر و برخورد با مهاجران افغانستانی

محکوم کردن تجاوز و حملۀ ددمنشانه اسراییل و آمریکای جهان‌خوار به کشور و خواست ازادی زندانیان سیاسی، عقیدتی و عادی!

زندانیان سیاسی و عقیدتی و عادی را آزاد کنید!

۱۲ روز سرنوشت‌ ساز؛ روایت یک جنگ ترکیبی و پروژۀ براندازی اسراییلی امریکایی در ایران

وضعیت زندانیان منتقل‌شده بند زنان اوین به زندان قرچک، گفت‌وگو با خانواده‌ها و رئیس زندان قرچک‌