یکشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۴ - ۱۵:۰۰

یکشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۴ - ۱۵:۰۰

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ
وقت آن فرا رسیده است که حاکمان از این فرصت تاریخی و سرمایه به دست آمده برای تحقق وفاق واقعی ملی و در جهت کاهش فاصله با مردم، بازسازی کشور...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس
خیرخواهانه متذکر می شویم که راه علاج مشکلات روزافزون کشور، نه افزایش بگیر و ببندهای بی ضابطه و تشدید رویکردهای امنیتی و تحدید و تضییع حقوق شهروندی (ولو با حفظ...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: وکلاپرس
نویسنده: وکلاپرس
روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک
از چند روز، قبل از حمله یکی از اکانت‌های مرتبط با رژیم اسرائیل، این پیام را گذاشته بود که زدن سردر اوین، منتفی نیست. مسئله‌ای که نگرانی‌های ما را دوچندان...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: محمد جعفری
نویسنده: محمد جعفری
صدایی از حاشیه، تصویری از فریب: بزرگ‌نمایی یک صدا در غیاب پایگاه اجتماعی
این شعار نه‌تنها فراگیر نبوده، بلکه هم از نظر تعداد موارد وقوع و هم از نظر عمق پذیرش در میان توده‌های معترض، شعاری حاشیه‌ای و ناپایدار به‌شمار می‌آید. با وجود...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
مردم عامل اصلی در امنیت وطن هستند- تجربه و برداشتی از جنگ دوازده روزه
مردم نشان دادند که وطن خود را دوست دارند و حاضرند برای بقای میهن، حتی از جان خود نیز بگذرند و با تمام مشکلات بسازند ولی با دشمن و خائنان...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
جهان تاریک است
گوشهایتان را مهر و موم کردید!؟- صدای مردم را نشنیدید!- از شما کاری ساخته نیست!- خیلی کارها کردید!- اما از بهار بویی نبردید- از شکفتن گلها در دامنه هایِ فلات-...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: رحمان ـ ا
نویسنده: رحمان ـ ا
به امید پیروزی نه در جنگ که بر جنگ
مادران صلح ایران ضمن محکومیت اقدامات غیر انسانی اسراییل، از جنابعالی به‌عنوان ریاست قوۀ قضاییه مصرانه تقاضا دارند در این شرایط بحرانی بنا بر اصل مدارا با رعایت عدل و...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مادران صلح ایران
نویسنده: مادران صلح ایران

جامعه ایران به کجا؟

در داخل و پیرامون حاکمیت با توجه به شکافهای ایجاد شده چند راه حل مطرح است: برد نهائی اصولگرایان و ایجاد حاکمیت بلامنازع آنان، صعود اصلاح طلبان به پست ریاست جمهوری و پس راندن اصولگرایان، ایجاد یک دولت ائتلافی از جناحهای مختلف و یا سرانجام این که حاکمیت نتواند به چنین تغییراتی نائل آید, و بالاخره در اثر بحرانهای درونی خود و لزوم تغییر در کلیت جامعه، کل نظام از هم بپاشد.
 

بعد از اعلام نتایج انتخابات دوره دهم ریاست جمهوری در ایران که در محافل سیاسی به کودتا تشبیه شد، شرایط سیاسی در داخل ایران و دولت جمهوری اسلامی می رود که بحرانی تر شود. این بحران که ابتدا خود را در تظاهرات خیابانی مردم و اعتراض اصلاح طلبان نسبت به نتایج انتخابات نشان داد، هم اکنون در روند خود عمق بیشتر یافته، چنانکه در روزهای اخیر ما هم شاهد اعلام موضعگیریهای مختلف از جانب افراد و جناحهای مختلف بودهایم، و هم شاهد ادامه اعتراضات مردمی. به عنوان نمونه خاتمی، موسوی و کروبی خواهان دخالت مراجع مذهبی در اعتراض به روند بازداشتها شدند که در پی آن دو تن از این مراجع با دادن اعلامیه از بازداشتیان اخیر حمایت به عمل آوردند، چند روز پیشتر از آن هم خاتمی خواهان اجرای رفراندوم شده بود. از طرف دیگر بیش از شصت و پنج تن از اعضای مجلس خبرگان و نیز دویست و پنج تن از نمایندگان مجلس در اعلامیههای متفاوتی از ولایت خامنهای دفاع کردند.
از هم اکنون چهار تن از وزرای پیشنهادی احمدی نژاد به برکنار شدهاند، که تحلیلگران آن را نشانه تشتت و شکاف در میان نیروهای اصولگرا ارزیابی کردهاند. البته در این اثنا به طرق مختلف اعتراضات مردمی ادامه داشته، و وضعیت در شهرهای بزرگ و بویژه تهران هنوز ناآرام است. رژیم با گسیل نیروهای امنیتی خود به خیابانها زندگی مدنی مردم را با میلیتاریسم عریان و خشنی آغشته است.
واقعیت این است که جمهوری اسلامی و جامعه به کل وضعیت مبهم و ناروشنی را در مرحله فعلی از سر می گذرانند. مبهم و ناروشن بدین معنا که در هر دو زمینه، روندهای سیاسی علیرغم حدت و شدت خود هنوز افقهای حل خود را نگشودهاند، و وضعیت حالت برزخ آسائی به خود گرفته است. مردم و همه نیروهای سیاسی کشور از خود می پرسند که بالاخره وضع به کجا خواهد رفت؟ جامعه در کل و البته همراه خود جمهوری اسلامی را نیز از گذشته برکنده است، و بنابر منطق طبیعی تغییر و تحول، همه نقاط ایستا را نیز علیرغم جان سختی خود در مقابل گفتمان “تغییر، آری یا نه؟” قرار داده است.
در داخل و پیرامون حاکمیت با توجه به شکافهای ایجاد شده چند راه حل مطرح است: برد نهائی اصولگرایان و ایجاد حاکمیت بلامنازع آنان، صعود اصلاح طلبان به پست ریاست جمهوری و پس راندن اصولگرایان، ایجاد یک دولت ائتلافی از جناحهای مختلف و یا سرانجام این که حاکمیت نتواند به چنین تغییراتی نائل آید و بالاخره در اثر بحرانهای درونی خود و لزوم تغییر در کلیت جامعه، کل نظام از هم بپاشد و جامعه ایران وارد دوران نوینی از تحول سیاسی رادیکال شود، که البته با توجه به عدم حضور عامل ذهنی تحول یعنی نیروی سیاسی آلترناتیو، این مرحله می تواند بسیار پیچیده باشد.
تمام روند رویدادها چنین نشان می دهند که ظاهرا هیچکدام از جناحهای درون و پیرامون حاکمیت قادر به حذف همدیگر نیستند. جناح اصولگرا علیرغم در داشتن نیروهای امنیتی هنوز نمی تواند از آن در سطح وسیع و لازم استفاده کند، و روند حوادث هم نشان می دهند که مردمی نیز که بدانها رای دادهاند مردمی فعال برای دفاع از ریاست جمهوری منتخب خود نبوده و نیستند. اصلاح طلبان که این بار بخش بزرگی از جامعه را در کنار خود دیدند، علیرغم پشتوانه مردمی خود هنوز قادر به شکستن مقاومت اصولگرایان نیستند، زیرا که بر اهرمهای قدرت (چه مراکز سیاسی و آمر، و چه نیروهای امنیتی) اتوریته لازم را ندارند، و بنابراین شکاف درون حاکمیت در چنان سطحی نیست که وزنه ترازو را در سطح لازمی به نفع آنان سنگین کند. ظاهرا ایجاد دولت ائتلافی نیز امکان پذیر نیست، زیرا که همزیستی چندین ده ساله جناحها به جائی رسیده است که دیگر حفظ آن در فرم یک قوه مجریه واحد ممکن نیست. یعنی بودن دو جناح در دولت (قوه مجریه) امکان ناپذیر است. در واقع باید جناحی حضور دیگری را در دولت بپذیرد، و به عنوان اپوزیسیون، خود را برای دوره دیگری آماده کند، که این البته احتیاج به آن دارد که هر دو طرف بازی دمکراسی محدود انتخاباتی را میان خود بپذیرند؛ امری که جناح اصولگرا این بار به شدت آن را نقض کرده و زیر پا گذاشته است.
شاید عدم افق تئوریکی و عملی روشن برای این سه آلترناتیو باشد که وضعیت کنونی را در حالت میانگینی قرار داده است. شاید همین مسئله باشد که همگان را به نوعی به پیشه کردن سیاست انتظار و البته همراه با ارائه فعالیتهای خود واداشته است. شاید عدم آمادگی کامل جامعه ایران برای فرارفتن از دولت احمدی نژاد باشد که فشار از پائین را برای تحول لازم در بالا با مکث و یا عدم فشار لازم مواجه کرده باشد. اما در واقع چنین وضعیتی نمی تواند پایدار باشد. بحران در سیستم سیاسی کشور، بحرانی نیست که جامعه آن را برای همیشه برتابد. چنین امری بنابراین خود به خود جامعه را به بحرانهای آتی سوق خواهد داد. بحرانهائی که در کلیت خود زیاد پیش بینی پذیر نیستند، اما در همان حال می توانند برگهای جدیدی را از روند حوادث بگشایند.
اما اگر از بعد جناحهای درون و پیرامون رژیم به مسئله بنگریم، احتمالا همین امر موازنه نیرو در میان دو طرف در یکسره کردن روند تحولات باشد که رفسنجانی را به آن واداشته است که اخیرا در سخنان خود به نوعی به مدارای کلامی با خامنهای برخیزد، و اظهار امیدواری کند که وی برای حل وضعیت بحرانی کنونی اقدام کند، یعنی در واقع خامنهای با بازگشت به مقام رهبری خود (به عنوان فردی فراجناحی) و کاربرد عقلانیت ویژه دورانهای بحرانی، سنگ ایستای وضعیت کنونی را به غلطان وادارد، و حالت کیش بازی شطرنج کنونی را به حالت قبل برگرداند. اما با توجه به موضعگیریهای قبلی خامنهای آیا این امر امکان پذیر است؟ یا رفسنجانی با این سخنان خود می خواهد نشان دهد که اوست که نهایتا قدرت معنوی لازم را در تصویر راهکارهای آینده در اختیار دارد؟
لنین می گفت که یکی از شرایط انقلاب آن است که حاکمیت نتواند به مانند قبل به حاکمیت خود ادامه دهد، که یکی از نشانههای آن همانا عدم یکپارچگی و هماهنگی فکری و سیاسی حکومتگران و تعمیق آن می تواند باشد. جمهوری اسلامی تا حدود زیادی به چنین مرحلهای رسیده است. اما همگامی بخشی از آن یعنی اصلاح طلبان با بخش معینی از خواستههای مردم، به عنوان یکی از دلایل موجود هنوز ما را از خواست تحولاتی که منجر به تغییرات اساسی در جامعه گردد، دور نگه داشته است. جامعه ایران هنوز نمی تواند و یا نمی خواهد که امکانات حکومتی را برای تحولات رفرمیستی دور بزند. اما اگر امکان تحول رفرمیستی که هم اکنون به اوج حدت خود در تناقضات درون حکومتی رسیده است، نتواند به سرانجامی برسد، نتیجه چه خواهد شد؟ آیا جامعه ما قدم در راه آفرینش عوامل دیگر تحول خواهد گذاشت؟

تاریخ انتشار : ۷ مرداد, ۱۳۸۸ ۱:۱۹ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ

اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس

روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک

صدایی از حاشیه، تصویری از فریب: بزرگ‌نمایی یک صدا در غیاب پایگاه اجتماعی

مردم عامل اصلی در امنیت وطن هستند- تجربه و برداشتی از جنگ دوازده روزه

جهان تاریک است