سامانه اینترنتی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

GOL-768x768-1

۶ شهریور, ۱۴۰۵ ۰۴:۰۷

جمعه ۶ شهریور ۱۴۰۵ - ۰۴:۰۷

جنگ استقلال اقتصادی، یا ورشکستگی؟

تورم لیر به سرعت ارزش خود را از دست می دهد، شهروندان برای امرار معاش خود نگران هستند، بحران شدیدی ترکیه را تهدید می کند. سدا می‌گوید "که می‌خواهد طلاهایش را به پول تبدیل کند تا فوراً خانه‌ای بخرد، چیزی با ارزش ماندگار. ما نمی‌توانیم برای خرید خانه وام بگیریم، زیرا مشخص نیست، ارزش لیر ما تا کجا نوسان خواهد داشت."

Getting your Trinity Audio player ready...

در یک جواهر فروشی در نزدیکی میدان تقسیم استانبول، “سدا” یک کیف چرمی ظریف باز می کند و جواهرات طلای خود را روی پیشخوان می گذارد. صاحب مغازه با دقت گردنبند، انگشتر، دستبند و یک آویز را در مقیاس کوچک قرار می دهد، سپس با یک طلافروش تماس می گیرد تا از نرخ خرید فعلی مطلع شود. “من هفته ای یک بار قیمت طلا را چک می کردم. حالا باید مطمئن شوم شاید ۵۰ بار در روز.” او به مشتری توصیه می کند که از فروش جواهرات خود خودداری کند، زیرا ممکن است قیمت ثابت شود یا حتی افزایش یابد. در واقع، لیر به کاهش خود ادامه می دهد و افرادی مانند “سدا ” که ترجیح می دهد نام خانوادگی خود را ذکر نکند، به دنبال راه هایی برای کنار آمدن با اقتصاد آشفته هستند.

تورم ۳۶ درصد – رکورد

ارز ترکیه در سال گذشته نیمی از ارزش خود را در برابر دلار از دست داد. تنها در ماه نوامبر، قیمت تقریباً ۳۰ درصد کاهش یافت. اگر ارز یا طلا برای فروش ندارید، باید خودتان را محدود کنید، سبزی کمتر یا حتی گوشت کمتر بخرید، یا در نان فروشی های یارانه ای دولت صف بکشید. در هفته اول دی ماه، نرخ تورم به بیش از ۳۶ درصد رسید. رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه، بدون توجه به کنوانسیون های اقتصادی، با کاهش مداوم نرخ بهره واکنش نشان می دهد. پس از کاهش نرخ بهره کلیدی از ۱۹ به ۱۵ درصد در ابتدای سپتامبر ۲۰۲۱، این نرخ مجدداً در ۱۶ دسامبر به ۱۴ درصد تعیین شد که لیر را به یک رکورد جدید درارزش سوق داد. اما اردوغان این سیاست نرخ بهره را به عنوان “جنگ استقلال اقتصادی ” که برای تقویت صادرات و سرمایه گذاری از خارج و ایجاد شغل ضروری است، حمایت می کند. اما بسیاری از شهروندان در این شرایط به سختی زندگی می مانند.

رئیس جمهور اردوغان اخیراً اشاره کرد که قبلاً توانسته است تورم را در کشورش به چهار درصد کاهش دهد. او قول داد که به زودی دوباره به سطوح ۲۰۱۱برسد. از سوی دیگر، اکثر اقتصاددانان سیاست پولی وی را بی دقت می دانند و میانگین تورم ۳۰ درصدی را درسال ۲۰۲۲ پیش بینی می کنند. بسیاری از محافل مالی ترکیه نیز به همین شکل به آن نگاه می کنند. در دو سال و نیم گذشته، کشورچهار رئیس بانک مرکزی داشته است. لطفی الوان وزیر دارایی در ابتدای دسامبر استعفا داد. “همه افراد عاقل از بانک مرکزی اخراج شده اند. جیسون تووی، اقتصاددان در کپیتال اکونومیکس در لندن معتقد است که یا اخراج شدند یا داوطلبانه آنجا را ترک کردند.” در وزارت خزانه داری نیز، بسیار شبیه همین شرایط است. لطفی الوان به عنوان آخرین نماینده سیاست منطقی دیده می شد، اما یک حامی وفاداراردوغان جایگزین او شد. در ماه دسامبر او به ترک ها اطمینان داد: “ما می دانیم که داریم چه کار می کنیم. ما می دانیم که چگونه آن را انجام دهیم. ما می دانیم که قرار است به چه چیزی برسیم.” او بارها از ترک ها خواسته است که پول خود را زیر تشک نگذارند و در بانک بگذارند. و با وجود اصلاحات اقتصادی با هدف کاهش هزینه های نیروی کار و افزایش صادرات، او حداقل دستمزد را نیز افزایش داد.

 سلوا دمیرالپ، استاد اقتصاد و اقتصاددان سابق در فدرال رزرو ایالات متحده قضاوت می کند: “در ترکیه، ریشه هرج و مرج مالی خود سیاست پولی آسان است. اگر بانک مرکزی موضع سخت گیرانه تری اتخاذ نکند، تقاضا برای دلار ادامه خواهد داشت. دولت،چشمش به کیف پول مردم است. وعده های دولت مبنی بر اجتناب ناپذیر رونق اقتصادی در آینده نزدیک در بین بسیاری از رای دهندگان محبوبیت کمتری پیدا می کند.او با احتیاط می گوید:” تحقیقات اولیه بر اساس داده های نوامبر نشان می دهد که در میان کسانی که در سال ۲۰۱۸ به حزب عدالت و توسعه اردوغان رای داده اند، نارضایتی از وضعیت اقتصادی بر این سؤال تأثیر گذاشته است که آیا آنها دوباره در انتخابات ۲۰۲۳،حزب فعلی را انتخاب می کنند یا خیر”. در مغازه طلافروشی، “سدا” حاضر نیست بگوید به چه کسی رای خواهد داد، اما محتاطانه پیش بینی می کند: “فکر می کنم چند چیز در شرف تغییر است.”

نویسنده: روث مایکلسون خبرنگار گاردین در خاورمیانه

دو شنبه ۲۷ دی ماه ۱۴۰۰- ۱۷ ژانویه ۲۰۲۲

بخش : سياست
تاریخ انتشار : ۲۷ دی, ۱۴۰۰ ۴:۵۵ ب٫ظ

آخرین نوشته‌ها:

لینک کوتاه

نظرات

Comments are closed.

«طرح مقابله با نفوذ»؛ توطئه‌ای سازمان‌یافته برای سرکوب جنبش دموکراسی‌خواهی

هیئت سیاسی-اجرایی سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت): سازمان ما تصویب کلیات این طرح را «فاجعه‌ای دیگر در نظام حقوقی کشور» دانسته و ضمن مخالفت با آن، تصویب این طرح را ادامه و تشدید رویکردی می‌داند که در «قانون تشدید مجازات جاسوسی» نیز دنبال شده است؛ قانونی که در یک سال گذشته مبنای صدور احکام سنگین و اجرای احکام اعدام در شماری از پرونده‌ها قرار گرفته است.

ادامه »

ایران در آستانه فروپاشی: اعتراضات، عدم حقانیت حاکمان و بن‌بست‌های پیش‌رو…

شورای سردبیری کار: تجربه تمامی طول دوران حیات حکومت اسلامی نشان می‌دهد که هر موج سرکوب، به‌جای تثبیت پایدار نظام، پایگاه اجتماعی نظام را کوچک‌تر می‌کند، شمار بیشتری از شهروندان را به صف مخالفان می‌راند و پس از مدتی، اعتراضات گسترده‌تری دوباره سر برمی‌آورد. این بار اما فشار از پایین با خطر تشدید تنش در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیز هم‌زمان شده است. در چنین فضایی، اسرائیل ـ با سابقه حملات تحریک آمیز و تلاش مستمر برای تضعیف جمهوری اسلامی ـ ممکن است اعتراضات داخلی را فرصتی برای ازسرگیری حملات علیه ایران تلقی کند. این هم‌زمانی نارضایتی داخلی و تهدید خارجی، معادله‌ای بسیار خطرناک برای کشور ما ایجاد کرده است.

مطالعه »

۳۰ سال زندان برای استفاده از آزادی بیان؟

سردبیر ماه: ایالات متحده در ۱۶ ژوئیه کنفرانسی جهانی در واشنگتن برگزار کرد تا همکاری کشورها علیه آنچه «تروریسم چپ افراطی» می‌نامد، تقویت شود؛ اقدامی که بخشی از راهبرد امنیتی جدید آمریکا برای اعمال نفوذ و تغییر رژیم در اروپا و آمریکای لاتین است. این نشست همچنین کارکردی داخلی دارد، زیرا با نسبت‌دادن مخالفان سیاسی به «تروریسم خارجی»، سرکوب آنان آسان‌تر و مشروع‌تر جلوه داده می‌شود.

مطالعه »

یک ایران، یک ملت و یک ترازنامه…

گودرز اقتداری: نوشته‌ای در فضای مجازی منتشر شده است که با این مطلع آغاز میشود: «ما یک ایران نداریم. دو ایران داریم! یک ایرانِ جهان سومی که از کشورهای منطقه عقب افتاده است، نه برق دارد، نه آب دارد، نه صنعت قابل توجهی دارد، نه زیر ساخت قابل اتکایی دارد و علاوه بر آن همه نخبگان‌اش نیز در حال فرار از کشور هستند و این ایران رو به قهقرا در حرکت است. یک ایرانِ دیگر هم وجود دارد که ۹۵ درصد جمعیت آن باسواد است و در بین ۲۰ کشور اول جهان در تولید علم قرار دارد و در تربیت متخصص از پزشکی گرفته تا مهندسی علوم روز جهان همچون نانو، رباتیک، ژنتیک، هسته‌ای و … سرآمد کشورهای منطقه است» یادداشت زیر در پاسخ به آن برداشت نوشته شده است.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

درهای گلزار خاوران همچنان بر روی خانواده های زندانیان سیاسی اعدام‌شده در دهه ۶۰ بسته است

ماریا مونته‌سوری؛ زنی که آموزش را راهی برای ساختن صلح می‌دانست

از حملات غنی‌نژاد تا بحران گفت‌وگو: جنسیت و خشونت زبانی در میان روشنفکران

انحلال و ادغام رسمی رژوا در ساختار دولت سوریه، واقعه‌ای تلخ یا گامی به جلو،‌ آنگونه که مظلوم عبدی ادعا می کند؟!

گسترش کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» به ۶۰ زندان مختلف در هفته صد و سی و چهارم با پیوستن زندان گچساران

روبرت کوچاریان، رئیس جمهور سابق ارمنستان، به اتهام فساد دستگیر شد